Son zamanlarda fazlasıyla konuşulan ve sanatın dijitalleşmiş hali olarak kabul edilen NFT, bir kripto para birimidir. Fakat diğerlerinden farklı olarak NFT, benzersiz ve değiştirilemezdir. Dolayısıyla özgün bir yapıya sahiplerdir. Bundan dolayı da ismi “Non-Fungible Token” yani “Değiştirilemez Jeton”dur. NFT’ler, blok zincir teknolojisi kullanılarak oluşturulur. Daha sonrasında ise online olarak alınıp satılır. Özellikle fotoğraflardan ve özel tasarımlardan oluşan dijital nesneler, güncel bir sanat eseri niteliği taşır. Aynı zamanda NFT çeşitlerinin hiçbirinin kopyasını üretmek mümkün değildir. Bundan dolayı aldığınız ürünün orijinalliğinden her zaman emin olabilirsiniz. NFT çeşitlerinin değiştirilemez ve özgün oluşu değerlerinin artmasında önemli bir rol oynar. Bundan dolayı farklı platformlardan satışa sunulan NFT çeşitleri çok yüksek fiyat seçeneklerine sahiptir. En pahalı NFT ne kadar diye merak ediyorsanız yazının devamını okuyarak hem NFT’ler hem fiyatları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bugüne Kadar Satılmış En Pahalı NFT’ler

2021 yılından bu yana popülerliğini koruyan NFT’ler, milyon dolarlık satışları ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar tarafından tasarlanan NFT çeşitleri, kişilerin eserlerinizi özgün ve eşsiz bir şekilde insanlara tanıtması için de en büyük seçeneklerden biri olarak karşınıza çıkıyor. En pahalı NFT satışı listesinin ilk sırasında 69,3 milyon dolar ile Everydays: The First 5000 Days by Beeple eseri yer alıyor. Bunun yanı sıra Clock by Pak, Human One by Beeple, CryptoPunk ve CryptoPunk 7523 gibi eserlerde bugüne kadar satılmış en pahalı NFT’ler arasında bulunuyor.

Beeple’dan Everyday: The First 5000 Days

Sanatçının 2007 yılından başlayarak 13 yıl boyunca her gün oluşturduğu toplamda 5.000 görüntüden oluşan kolaj, dünyanın en pahalı NFT’si olarak kabul ediliyor. Manevi açıdan büyük bir değer taşıyan NFT, 13 yıllık bir süreci yansıtıyor. Bu süreci incelerken teknolojinin ilerlemesinden, toplumun ve zevklerin değişmesine kadar her detayı yakalayabilirsiniz.

Pak’tan Clock

Saat anlamına gelen “Clock” ismini alan eser en pahalı NFT’ler arasında yerini almayı başarmıştır. WikiLeaks’in kurucusu Assange’ın hapse girdiği günleri sayarak saat görevi gören bu eser, yasal savunma için para toplamak amacıyla tasarlanmıştır. NFT, 2021 yılının Kasım ayında Julian Assange’ın özgürlüğü için çabalayan gönüllü örgüt Assange DAO tarafından satın alınmış ve 10.000’den fazla kişinin paralarının toplamı ile satın alınan eser, yaklaşık 52,7 milyon dolara satılmıştır.

Beeple’s Human One

Dinamik tasarımına sahip olan Beeple’s Human One, ünlü dijital sanatçı Mike Winkelmann tarafından tasarlanan eserler arasında yerini alıyor. Beeple, esere uzaktan erişim yetkisine sahip olduğundan içeriğini belli dönemlerde değiştiriyor. Everydays teması ile her gün aynı saatte değişen eserde, dünyayı dolaşan yalnız bir astronotun günleri anlatılıyor. Astronot dağları aşıyor, nehirleri geçiyor ve ünlü sanatçılar ile karşılaşarak onlara selam veriyor. Bu özelliği ile özgünlüğünü koruyan Beeple’s Human One, 2021 yılının kasım ayında 28,9 milyon dolara satılarak en pahalı NFT’ler arasındaki yerini aldı.

CryptoPunk 5822

2017 yılında oluşturulan CryptoPunk 5822, kafasında mavi bandana bulunan uzaylı bir karakter olarak eserdeki yerini alıyor. Larva Labs tarafından tasarlanan bu ünlü eser, sanatçının 10.000 benzersiz karakterinden biri olarak öne çıkıyor. İlk satışını 2021 yılında gerçekleştiren sanatçı, 2022 yılında rekorunu kırarak CryptoPunk 5822 NFT’sini 23,7 milyon dolara satıyor. Böylece CryptoPunk 5822 en pahalı NFT’ler arasında yerini almayı başarıyor.

Cryptopunk 7523

Larva Labs’ın ilk eserlerinden biri olan CryptoPunk 7523’ün 2017 yılında tasarlandığı biliniyor. Düşük çözünürlüğe sahip olan eser, 10.00 piksel kullanılarak tasarlanıyor. Eserde mavi ten rengine sahip olan, tıbbi maske ve turuncu bir bere takan uzaylı karakteri tasvir ediliyor. NFT’lerin sergilenmesi ve satılması için açılan dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby’s sayesinde CryptoPunk 7523, 2021 yılında 11,75 milyon dolar karşılığında alıcısına ulaşıyor.

CryptoPunk 4156

En pahalı NFT çeşitleri arasında yerini almayı başaran CryptoPunk 4156, ünlü eserler arasında yerini alıyor. Bunun yanı sıra Larva Labs’ın en pahalı üçüncü eseri olarak biliniyor. Eserde, bandanalı bir maymun görseli tasvir ediliyor. CryptoPunk 4156 ilk olarak 16 Şubat 2021 yılında 650 ETH yani, yaklaşık 1,25 milyon dolara alıcısına ulaşıyor. Satın alındıktan sonra ise ticari bir kuruluş için marka görseli olarak kullanılıyor. Daha sonrasında marka görsel ikonundan vazgeçilince Larva Labs, CryptoPunk 4156 NFT’sini 9 Aralık 2021 tarihinde 10,26 milyon dolara satılıyor.

CryptoPunk 7804

CryptoPunk 7804 eserinde, şapka takan ve pipo içen mavi uzaylı düşük çözünürlükte algoritmik olarak resmedilmiştir. Kısa sürede geniş kitlelerin hayranlığını kazanan eser, alanında popüler bir eser olarak hafızalardaki yerini alıyor. NFT alanına öncülük eden CryptoPunk 7804, 2021 yılında Twitter üzerinden isimsiz bir alıcı tarafından 4.200 ETH’ye yani, yaklaşık 6 milyon dolara satın alınıyor. Böylece CryptoPunk 7804 hem sanatçının en popüler eserlerinden biri hâline geliyor hem de dünyanın en pahalı NFT’leri arasında yer almayı başarıyor.

CryptoPunk 3100

NFT, ünlü dijital sanatçısının CryptoPunk 7804 eseri satıldıktan tam bir gün sonra satışa çıkarılıyor. CryptoPunk 7804 eseri ile yakalanan popülerlik sayesinde bu NFT çok daha pahalı bir fiyata satılıyor. CryptoPunk 3100 eserinde de diğerlerindeki gibi mavi bir uzaylıyı resmediyor. Diğerlerinden farklı olarak bu eserde uzaylının kafasında mavi çizgili beyaz bir bandana yer aldığı görülüyor. Düşük çözünürlüklü, algoritmik resim olarak tasarlanan CryptoPunk 3100 2021 yılının Mart ayında 7,58 milyon dolara satılıyor. 2021 yılında tekrardan satışa sunulan CryptoPunk şu an 3100, 35.000 Ethereum değerinde ancak henüz satılmadığı biliniyor.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

Soğuk kahve, özellikle yaz aylarında kahve tutkunlarının favori içeceğidir. Baristalar her ne kadar harikalar yaratıyor olsa da soğuk…
z kusagi teknosa
Devamını Oku

Z Kuşağı Nedir?

Z kuşağı, özellikle yaşlı üyeleri genç yetişkinlik çağına geldiği günümüzde çok fazla gündeme geliyor ve hakkında daha çok…
PS5 vs PS4 teknosa
Devamını Oku

PS5 vs PS4 Özellikleri

Evde kendi başımıza kaldığımızda ya da arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde yaptığımız en eğlenceli aktivite konsol oyunları oynamak oluyor.…