2021 yılında başlayan NFT çılgınlığı 2022 yılında da artarak devam ediyor. Dijital JPEG ya da video olarak satılan dijital sanat eserleri milyonlarca dolara alıcı buluyor. Çılgınlık büyüdükçe, dünyanın her yerindeki sanatçılar da NFT olarak eserlerini sergilemeye başlıyor ve yeni projeler üreterek yeni sanat dünyasına dahil oluyor. Bored Ape Yacht Club ve CryptoPunks gibi koleksiyonlar, satın alınabilecek en pahalı sanat eserleri haline gelirken, Beeple ve Pak gibi sanatçıların da eserlerinin her biri on milyonlarca dolara satıldığı görülüyor. NFT satışları Ethereum ile yapılıyor ve blok zincirin sürekli değişen fiyatlarıyla eserlerin değeri de değişiyor. Ancak en pahalı NFT eserlerin sıralaması satış anındaki Ethereum fiyatıyla değerlendiriliyor. Aşağıda en pahalı NFT hangisi konusunda cevaplar vereceğiz.

Beeple’s Crossroad (6,6 Milyon Dolar)

Beeple’s Crossroad, 10 saniyelik kısa bir animasyon filmi olarak geçiyor. Filmde her yerinde hakaretler yazılmış büyük, düşmüş bir cesedin yanından geçen insanlar betimleniyor. Ancak filmdeki detaylar incelendiğinde müthiş bir zeka içeriyor.

Bu son derece politik ve güncel eser, yalnızca siyasi olayları işleme biçimiyle değil, aynı zamanda NFT dünyasında finansal olarak da devrim yaratıyor. Crossroad adlı bu eser, Nifty Gateway’de 6,6 milyon dolara satılıyor ve satıldığı dönemde o güne kadarki en pahalı dijital sanat eseri olarak kayıtlara geçiyor. Aynı zamanda bu satış Nifty Gateway platformu için de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Beeple, Amerika Birleşik Devletleri seçimleri için o dönemde iki farklı video hazırlıyor ve seçim sonucuna göre bunlardan birini yayınlıyor. Seçimleri Biden’ın kazanması sonrası Trump’ı betimleyen ancak açık olarak göstermeyen bu eser satılıyor.

Beeple’ın bu eseri onu bir anda sanat dünyasının zirvesine taşıyor. Instagram’da 1,8 milyon takipçiye ulaşıyor ve ardından Louis Vuitton’dan Nike’a kadar dünyanın en büyük markaları kendisiyle iş birliği yapmaya başlıyor.

CryptoPunk #7804 (7,6 Milyon Dolar)

Bundan birkaç yıl önce Figma’nın CEO’su Dylan Field, sosyal medya hesaplarından dijital Mona Lisa’nın sahibi olduğunu söylemeye başladığında kimse pek bir anlam veremiyor ve kendisinin çılgın olduğunu düşünüyordu. Söz konusu sanat eseri, şapka takan ve pipo içen mavi bir uzaylının düşük çözünürlüklü, algoritmik olarak oluşturulmuş bir resmi olarak görünüyor. Eserin ismi CryptoPunk #7804 olarak geçiyor ve tam anlamıyla bir sanat eseri olarak görünmüyor.

NFT eserler popüler olduktan sonra Field’ın söylemlerinin çılgınca olmadığı ortaya çıkıyor. CryptoPunk, NFT alanındaki ilk oyunculardan biri olarak öne çıkıyor ve geniş kitlelerin hayranlığını kazanıyor. Dünyanın her yerinde büyük yankı uyandıran dijital ürünlere öncülük etmesiyle popülaritesini artırmaya devam ediyor. Pipo içen uzaylı NFT’si 4.200 ETH’ye yani o dönemdeki fiyatıyla yaklaşık 7,6 milyon dolara satıyor.

CryptoPunk #3100 (7,67 Milyon Dolar)

CryptoPunk #7804 satıldıktan yalnızca 1 gün sonra #3100 adlı eserin satışı gerçekleşiyor ve #7804’den daha pahalıya satılarak CryptoPunk’ın en pahalı eseri olma ünvanını ele geçiriyor. #3100 adlı eserde bir öncekindeki gibi yine mavi bir uzaylı bulunuyor. Bu seferki uzaylı kafa bandı takan bir serseri olarak tasvir ediliyor. Düşük çözünürlüklü, algoritmik resim CryptoPunk’ın en nadir yedinci NFT’si olarak öne çıkıyor.

CryptoPunk #4156 (10,26 Milyon Dolar)

NFT piyasasının en popüler koleksiyonu olan CryptoPunk, en pahalı NFT’ler sıralandığında tüm listeye de hakim olmayı başarıyor. #4156 adı verilen eser, CryptoPunk’ın tüm zamanların en pahalı üçüncü eseri olarak yer alıyor.

CryptoPunk’ın en ilginç bulunan NFT satışlarından biri #4156 oluyor. CryptoPunk, #4156 adlı eseri 650 ETH karşılığında 18 Şubat 2021 tarihinde satın alıyor. Verdiği kriptonun karşılığı o dönemde yaklaşık olarak 1,25 milyon dolar ediyor. Satın aldıktan sonra kendi ticari marka görseli olarak kullanıyor. Bandanalı maymun görseli oldukça seviliyor. Ancak satın aldıktan sadece 10 ay sonra 9 Aralık 2021 tarihinde 2.500 ETH karşılığı yani 10,26 milyon dolara satılıyor. CryptoPunk, markanın görsel ikonundan vazgeçerek o güne kadarki en yüksek satışını yapmayı başarıyor.

en pahali nft teknosa

CryptoPunk #7523 (11,75 Milyon Dolar)

Dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby’s, dijital dünyadaki gelişmeleri gördükten sonra 2021 yılında ilk sanal galerisini açıyor ve NFT’leri bu sanal galeride sergileyip satmaya başlıyor. Haziran ayında CryptoPunk #7523’in 11,75 milyon dolara satıldığı haberini kamuoyu ile paylaşmasıyla gündeme geliyor. 2017 yılında Larva Labs tarafından 10.000 piksel kullanılarak oluşturulan #7523, mavi-yeşil tenli ve tıbbi maske takan bir uzaylıyı resmediyor. CryptoPunk’ın Haziran ayındaki bu satışı, dijital dünyadaki büyük kitlelerin NFT fiyatlarının nereye kadar gideceğini sorgulatmaya başlıyor.

CryptoPunk #5822 (23,7 Milyon Dolar)

2021 yılında rekor tutarlarla NFT satışlarını sürdüren CryptoPunk, 2022 yılında da aynı başarısını sürdürmeye devam ediyor. #7523 isimli NFT’si ile en pahalı satışını yaptıktan sonra yeni satışının ne kadar olacağı merakla bekleniyordu. Şubat 2022’de CryptoPunks Bot Twitter hesabından yapılan resmi açıklamada CryptoPunk #5822 isimli NFT, CryptoPunk’ın tarihindeki en büyük NFT satın alımının yapıldığı belirtiliyor.

#5822 isimli NFT, Ethereum blok zincirinde Deepak.eth adıyla bilinen Chain CEO’su Deepak Thapliyal tarafından 8.000 ETH karşılığı yani yaklaşık 23,7 milyon dolara satın alıyor. CryptoPunk bu satışıyla piyasadaki yeni fiyat beklentilerinin de üzerine çıkmış oluyor.

Beeple’s HUMAN ONE (28,9 Milyon Dolar)

NFT piyasasında Beeple olarak bilinen dijital sanatçı Mike Winkelmann’ın eseri Human One, yeni bir rekor satışıyla tekrar gündeme geliyor. Dinamik bir NFT’ye sahip olan Human One eseri, zaman içerisinde geliştirilecek sanat eserlerini sürekli olarak görüntüleyecek şekilde tasarlıyor ve bunun karşılığında 28,9 milyon dolara satılıyor. Beeple, bu sanat eserine uzaktan erişim yetkisine sahip oluyor ve içeriğini sonsuza kadar değiştirebiliyor.

Beeple, daha önce Everydays isimli bir seri gerçekleştireceğini belirtiyor ve her gün bir sanat eseri tasarlıyordu. Human One eserinde de yavaş yavaş dönen LED ekranlardan bu çalışmalarının hepsini sergiliyor. Human One çalışmasının kahramanı yalnız bir astronot oluyor. Belli belirsiz tanıdık bir dünyada sonsuza kadar adım atıyor. Bazen bitkilerin içerisinde, bazen de ıssız kum tepeleri üzerinde yürüyor. Astronotun yürüyüşü sırasında arka plan sürekli olarak değişiyor. Bazı yerlerde sanat tarihinin dev isimlerine de selam veriyor.

Clock (52,7 Milyon Dolar)

“Clock” yani “Saat” isimli NFT, dijital sanatçı Pak ve WikiLeaks ile gündeme gelen Julian Assange tarafından oluşturulmuş bir eser olarak öne çıkıyor. Clock, WikiLeaks’in kurucusu Assange’ın hapsedildiği günleri sayarak adeta bir saat görevi görüyor.

NFT, Assange’ın yasal savunması için para toplamak amacıyla oluşturuluyor ve Julian Assange’ın özgürlüğü için kurulmuş bir örgüt olan AssangeDAO tarafından satın alınıyor. 10.000’den fazla kişinin bir araya gelerek para toplamasıyla 16.953 ETH’ye yani yaklaşık 52.7 milyon dolara satın alınıyor ve en pahalı NFT’ler arasına giriyor.

Everydays: The First 5000 Days (69,3 Milyon Dolar)

Dijital sanatçı Beeple’ın bir başka eseri olan “Everydays”, şimdiye kadar tek bir kişiye satılan en pahalı NFT olarak geçiyor.

Beeple üst düzey sanat eserleriyle herkes tarafından büyük saygı görüyor. Everydays eseri de, onun yaptığı en özel çalışmaların başında yer alıyor. Çünkü Beeple, her gün bir sanat eseri yaratma sözü veriyor ve 5000 gün boyunca her gün çalışıyor. Sonunda ortaya çıkan bu eser de, yaklaşık 69,3 milyon dolara alıcı buluyor.

Pak’s ‘The Merge’ (91,8 Milyon Dolar)

Bir başka Pak eseri olan The Merge filmi, bugüne kadar satılan en pahalı NFT olarak kayıtlara geçiyor. Yaklaşık 30.000 koleksiyoncu bu filme sahip olmak için toplamda 91,8 milyon dolar ödeme yapıyor. NFT açık artırma platformu Nifty Gateway’e göre fiyat, yaşayan bir sanatçı tarafından halka açık olarak satılan en pahalı sanat eseri oluyor.

Yukarıda bugüne kadar satılmış en pahalı NFT hangileri anlattık.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Yazılarımızı İnceleyin
terra luna nedir teknosa
Devamını Oku

Terra LUNA Nedir?

Geçtiğimiz dönemde, kripto para borsasında yer alan LUNA’nın çöküşü, ekonomi haberlerinin gündemine yerleşti. Bu haberle birlikte birçok kişi,…
nfc nedir teknosa
Devamını Oku

NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günlük iletişimimizden bankacılık işlemlerimize, sağlık uygulamalarından alışverişe kadar mobil cihazlarımızı her geçen gün daha fazla kullanıyoruz. Bu kullanıma…