Akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırdıkça kişisel işlerimiz için daha çok kullanmaya başlıyoruz. Bankacılık işlemlerimizden alışverişimize kadar günlük işlerimizin yanında kişisel bilgilerimizi de telefonlarımızda tutuyoruz. Sevdiklerimizle birlikte çektiğimiz fotoğraflar ve videolar, mesajlaşmalar gibi belgeler de her zaman ulaşabilmemiz için telefonlarımızda bulunuyor. Kendimize ait bu kadar fazla özel bilgiyi içerisinde barındırdığı için telefonlarımızın güvenliği konusunda da oldukça hassas oluyoruz. Akıllı telefon markaları da bu hassasiyetimizi göz önünde bulundurdukları için her yeni telefon modeli tanıtılırken geliştirilmiş güvenlik önlemlerinden bahsediliyor. Artık şifre gibi güvenlik önlemleri yerini daha kişisel ve tek olan bilgilere, parmak izi ve yüz tanıma sistemlerine bırakıyor. Bu yazımızda, telefonlarda parmak izi okuyucu nedir anlatmaya çalışacağız.

Parmak İzi Okuyucu Nedir?

Parmak izi okuyucu, biyometrik güvenlik sistemleri içerisinde kullanılan bir donanım olarak tanımlanıyor. Dünyadaki her insanın parmak izi kendine özel bir yapıda olduğu ve başka biriyle eşleşmediği için en güvenilir güvenlik yöntemlerinden biri olarak görülüyor. Bu sebeple de parmak izi kilidi güvenlik önlemi olarak telefonlarda sıkça tercih ediliyor.

Telefon Parmak İzi Okuyucu Nasıl Çalışır?

Akıllı telefonlarda parmak izi tarayıcısının fiziksel ve ekran içi olarak iki çeşidi bulunuyor. Bu teknolojinin ilk çıktığı yıllarda fiziksel tarayıcı kullanılıyordu. Telefonlarda en iyi ekran deneyimini sunmak için son yıllarda çıkan telefon modellerinde artık ekranın tamamı kullanılıyor. Bu nedenle parmak izi tarayıcısı da ekran içine alınarak üretiliyor.

Hem fiziksel hem de ekran içi parmak izi tarayıcısının çalışma mantığı temel olarak aynıdır. Parmağınızı tarayıcının üzerine yerleştirdiğinizde parmak izi sensörleri devreye giriyor ve parmağınızın anlık görüntülerini kaydedip işliyor. Sonrasında daha önce kaydetmiş olduğunuz parmak izinizle eşleştirme yapılıyor. Eğer ekrandaki parmak iziyle daha önce kaydedilen eşleşirse güvenlik doğrulanmış oluyor ve ekran kilidi açılıyor. Eşleşme sağlanamazsa kilit açılmayıp tekrar denemeniz isteniyor.

Bazen telefonumuz kendi parmak izimizi tanımayabiliyor. Bu tarz sorunlar esas olarak telefonlarda parmak izi tarama alanlarının küçük olmasından kaynaklanıyor. Telefonlarda parmak izinin ekranda hangi alanda taratılacağıyla ilgili bir işaret bulunuyor. Daha önce bilgilerini kaydettiğiniz parmağınızı bu alana yerleştirerek tarama işleminin tamamlanmasını sağlıyor olmanız gerekiyor.

telefon parmak izi okuyucu teknosa

Parmak İzi Okuma Çeşitleri

Parmak izi tarama işlemleri bazı telefonlarda anlık olarak gerçekleşirken bazılarında ise daha yavaş olabiliyor. Bunun nedeni ekran içi tarama tekniklerinin farklı kullanılmasından kaynaklanıyor.

İki farklı çeşit ekran içi parmak izi tarama tekniği bulunuyor. Bunlar optik tarayıcılar ve ultrasonik tarayıcılardır.

1- Optik Parmak İzi Okuma

Optik tarayıcılar ekrana dokunduğunuzda parmağınıza bir ışık veriyor ve aydınlatıyor. Ardından parmağınızı koyduğunuz alanda bulunan bir kamera yardımıyla parmak izinizin bir fotoğrafı çekiliyor. Bu fotoğraftaki parmak izi bilgileri daha önce kayıtlı olanla eşleştirilmeye çalışılıyor ve güvenlik işlemi tamamlanıyor.

Bazı uzmanlara göre optik tarayıcılar tam bir güvenlik sağlamayabiliyor. Çünkü parmak izinin fotoğrafı basit bir kamera sistemiyle çekiliyor. Bu nedenle kayıtlı olan parmak iziyle eşleştirmede daha çok hata yapma ihtimali oluyor. Bu durum nadir de olsa sizin parmak izinizi tanımayabileceği gibi başka bir kişinin parmak izini doğru olarak kabul etme gibi durumlar yaratmasından endişe ediliyor.

Güvenlik anlamında tam tatmin edici bir güvenlik sistemi olmasa da bu konuda oldukça hızlı bir teknoloji sunuyor. Gelişen teknolojisiyle birlikte güvenlik anlamında da sürekli olarak gelişmeye devam ediyor.

2- Ultrasonik Parmak İzi Okuma

Ultrasonik parmak izi tarayıcılar optik tarayıcılara göre daha güvenilir bir teknoloji olarak kabul ediliyor. Bu güvenlik sisteminde parmağınıza ışık vermek yerine ultrasonik ses dalgaları gönderilerek üç boyutlu görüntü yakalamaya çalışılıyor.

Ultrasonik parmak izi okuma sisteminin daha güvenilir olmasının nedeni, parmak izinin üç boyutlu görüntüsünün taklit edilmesinin neredeyse imkansız olmasından kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra utrasonik tarayıcılar daha kararlı bir yapı sergiliyor. Parmağınız kirli ya da ıslak olduğunda bile üç boyutlu sistem sayesinde yine kusursuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Yukarıda telefonlarda parmak izi okuyucu nedir anlatmaya çalıştık.

Size en uygun telefon modellerini görmek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
gecmisten gunumuze iphone modelleri teknosa
Devamını Oku

Geçmişten Günümüze iPhone Modelleri

iPhone, hayatımıza girdiği ilk günden beri peşinden milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir efsane haline geldi. Hikayesine bilgisayar üretimiyle…
iphone 13 fiyat teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 Fiyat Beklentileri

Apple’ın yaptığı lansman sonrası iPhone 13’lerin de fiyatı netleşmiş oldu. Artık iPhone 13 fiyatlarını merak etmekten ziyade, net…