Akıllı telefon kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası diyebiliyoruz. Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte mobil teknoloji alanında da sürekli gelişmeler yaşanıyor. Bu yapılan geliştirmelerin tamamı hayatımızı daha kolaylaştırmak amacıyla yapılıyor. Mobil cihazlarımızdan hemen hemen her işimizi halledebiliyor, her türlü bilgiye kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak bu durumda bile bizi zorlayan ya da bize zaman kaybettiren şeyler oluyor. Bunların başında da bir firmanın ya da gördüğümüz bir etkinliğin internet adresini tarayıcıya girmek oluyor. Bu konuda yaşanan durumun farkına varan teknoloji firması Denso Wave, yeni bir sistem geliştiriyor ve “QR Code” yani Türkçe karşılığı ile “Kare Kod” uygulamasını hayatımıza sokuyor.

Kare Kod Nedir?

Kare kod akıllı telefonların kameraları tarafından okunabilen iki boyutlu bir barkod olarak tanımlanabiliyor. Bu iki boyutlu oluşturulan barkod, içerisinde 4000’den fazla karakterin kodlanmasına izin veriyor.

İlk çıktığı yıllarda özellikle ülkemizde çok fazla kullanım alanı bulamayan bu uygulama, akıllı telefonların barkod okuma özelliğinin yaygınlaşmasıyla son yıllarda fazlasıyla kullanılıyor. Barkodun içerisine metin, resim ve videolar da yerleştirilebildiği için klasik barkodlara göre daha fazla kullanım alanı sunuyor. Görsel malzemelerin yanı sıra web sitesi linki de konabildiği için özellikle pazarlama faaliyetlerinde çok sık kullanılıyor.

Kullanıcılar artık metin görüntülemek, URL adresi girmek, telefon rehberine isim kaydetmek ya da mesaj oluşturmak için ekstra bir zaman harcamak zorunda kalmıyor. Kare kod oluşturulmuş her şeye telefonunuzdan okutarak ulaşabiliyorsunuz.

kare kod nasil kullanilir teknosa

Dinamik Kare Kod Nedir?

Normalde bir kare kod için içerik oluşturulduktan sonra değiştirilemiyor. Örneğin bir web sitesi adresi için oluşturulduysa, okutulduğunda o web sitesi açılıyor. Ancak bazen web sitesi adresinde değişiklik yapılabiliyor. Bu tarz durumlarda kullanıcıları farklı bir yere yönlendirebiliyor.

Dinamik kare kod böyle durumlarda sorun yaşanmaması için kullanıma sunuluyor. Eğer bağlı olduğu içerikte bir değişiklik yapıldıysa herhangi bir sorun yaşanmaması için yeni içeriğe yönlendirme yapabiliyor. Burada kodda bir değişiklik yapılmıyor, sadece yönlendirdiği içeriğin adresinde değişiklik yapılıyor. Bu hizmeti, sağlayıcı firmanızdan talep edebiliyorsunuz.

Kare Kod Nasıl Kullanılıyor?

Kullanımı artmaya başladıkça akıllı telefon üreticileri ve mobil uygulama şirketleri bu konuda geliştirmeler yapmaya devam ediyor.

Kodun kullanımıyla ilgili akıllı telefonlar günümüzde ikiye ayrılıyor. Daha önce bütün telefonlar için QR Code uygulaması indirmeden kullanılamıyordu. Ancak iOS yazılımında yapılan güncelleme sonrası iPhone kullanıcılarının üçüncü parti uygulamalara bu konuda ihtiyacı kalmıyor.

iPhone telefonunuz varsa ve iOS yazılımınız güncelse, telefonunuzun kamerasını açıp koda doğrultmanız yeterli oluyor. Kameranız kodu tanıdıktan sonra ekranın üzerinde yönlendirmeyle ilgili bir bildirim görüyorsunuz. Kamera uygulamasından çıkmadan o bildirimi tıkladığınızda telefonunuz sizi doğrudan kodun bağlantı linkine gönderiyor.

Eğer akıllı telefonunuz Android işletim sistemine sahipse üçüncü parti kare kod okuyucu uygulamasına sahip olmanız gerekiyor. Android uygulama marketi Google Store uygulamasına giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “QR Code Reader” yazdığınızda kod okuyucu uygulamalar ekranınızda listeleniyor. Yorum ve indirilme sayılarına göre güvenilir ve çok kullanılan bir uygulamayı indiriyorsunuz. Ardından uygulamayı açtığınızda kameranıza erişmesine izin veriyorsunuz ve ardından uygulama üzerinden okutuyorsunuz. Yine aynı şekilde uygulamanın türüne göre sizi kare kodun bağlı olduğu linke gitmenizi sağlıyor. Eğer kod bir link değil de metin içeriyorsa bu durumda telefonunuz sizi bir yere yönlendirmiyor. Okuttuğunuzda ekranda doğrudan metni görüyorsunuz.

Yukarıda kare kod nasıl kullanılır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi telefonları incelemek buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone nasil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

iPhone Nasıl Sıfırlanır?

iPhone telefonumuz zaman zaman donabiliyor ya da bazı beklenmedik hatalar verebiliyor. Bu tarz durumları düzeltmenin çaresi bazen fabrika…
samsung galaxy a32 ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Samsung Galaxy A32 Özellikleri Neler?

Samsung’un dünya üzerinde en fazla satan telefonları A serisi telefonlar oluyor. Daha çok orta segmenti hedefleyen A serisi…
telefon kilifi nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızı şıklığımızı artıran ya da kendi tarzımızı yansıtan birbirinden farklı kılıflarla kullanıyoruz. Telefon kılıflarının kullanımı…