Gün içerisinde hem iletişim hem de eğlence amaçlı en çok kullandığımız cihaz cep telefonlarımız oluyor. Cep telefonları ilk başlarda yakınlarımızla aramızdaki mesafeleri yok etmek için kullanılıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle sesli iletişimin yanına yazılı iletişim daha sonra da internet eklendi. Artık cep telefonlarını sadece iletişim için değil birçok ihtiyacımız için kullanabiliyoruz. Cep telefonları hayatımızda o kadar büyük bir öneme sahip oldu ki, evde unutup dışarı çıktığımızda ne kadar acil işimiz olursa olsun almak için geri dönüyoruz. Şarjı bittiğinde büyük bir paniğe kapılıyoruz ve duvar kenarlarında dolmasını bekliyoruz. Peki hiç merak ettiniz mi cep telefonu ne zaman icat edildi?

İlk Telefon Ne Zaman ve Kim Tarafından İcat Edildi?

İnsanlık ilk dönemlerinden itibaren birbirleriyle iletişim kurmak için çaba harcadı. Yakınındaki insanlarla iletişimden daha çok uzaktakilere ulaşmaya çalıştı.

Bu çalışmaların sonucunda 1876 yılında Alexander Graham Bell, ilk telefonu icat etti. İlk telefon konuşmasını da bitişik odadaki asistanı Thomas Watson ile yaptı.

Telefonun icadıyla birlikte birden fazla telefon birbirine bağlanarak santraller oluşturuldu ve telefonun gelişmesi hızlandı.

Telefon Nasıl Çalışıyor?

Telefon kullanımı bir alışkanlık haline geldiği için telefonun sesimizi karşı tarafa nasıl ilettiğini pek düşünmüyoruz bile.

Telefonun genel çalışma prensibi, ahize bölümünde bulunan mikrofonların ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürülmesiyle başlıyor. Bu sinyaller elektrik dalgasıyla birlikte alıcı tarafına iletiliyor. Burada kulaklık kısmında elektrik sinyali ses dalgasına dönüştürülüyor ve güçlendiriliyor. Bu şekilde telefonda konuşulanları binlerce kilometreden bile net bir şekilde duyup iletişime geçebiliyoruz.

İlk Cep Telefonu Ne Zaman İcat edildi?

Günümüzde cep telefonu kullanımı hayatımızın önemli bir bölümünü kaplıyor. İlk cep telefonu ne zaman çıktı diye merak edebilirsiniz. Sanki cep telefonları yüzyıllardır hayatımızdaymış gibi hissediyoruz ancak ilk cep telefonu yakın geçmiş diyebileceğimiz 1973 yılında icat edildi. Cep telefonunun mucidi ise Motorola şirketinde çalışan Martin Cooper isimli mühendis.

Yakın geçmişte icat edilmiş olsa da cep telefonu teknolojisinde kısa zamanda çok büyük gelişmeler yaşandı. Şu anda akıllı telefonların boyutları her ne kadar büyümüş olsa da geçtiğimiz yıllara kadar bir kredi kartı büyüklüğünde cep telefonları üretilebiliyordu.

İlk cep telefonu ise bu boyutların çok daha ötesindeydi. 23 santimetre uzunluğunda ve 1 kilogramdan daha fazla ağırlığa sahipti. Telefonu tam dolu şarj etmek için 10 saat gerekiyordu ve bunun karşılığında cep telefonunu sadece yarım saat kadar kullanabiliyordunuz.

Şimdi bir saatten daha kısa sürelerde cep telefonlarımızı şarj ederken telefonlarımızı neredeyse bir gün boyunca kesintisiz kullanabiliyoruz.

İlk akıllı telefon ne zaman icat edildi diye bilgiler verirken bu ilk telefonların sadece sesli iletişim sağladığını da söyleyebiliriz. Üzerlerinde herhangi bir ekranları da bulunmuyordu. Her geliştirilen teknolojiyle birlikte cep telefonları da evrim geçirmeye başladı ve birçok özelliğe sahip oldu.

cep telefonu icadi teknosa

Önce sesli mesaj bırakmanın ardından küçük ekranlar eklendi ve arayanı görebildiğimiz, kısa mesajlar gönderebildiğimiz cihazlar haline geldi. Günümüzde artık cep telefonlarının dokunmatik ekranlarıyla herhangi bir tuşa basmak zorunda kalmıyoruz. Kamerası sayesinde görüntülü görüşmeler yapabiliyor, e-postalar gönderebiliyoruz. Tüm iletişim kanallarına tek bir cihazdan ulaşabiliyoruz.

Teknolojik gelişmeler sadece iletişim kanalları açısından gelişmedi. Bunun yanı sıra eğlenceli vakit geçirmek ve başka ihtiyaçlarımızı da karşılayabilecek özelliklere sahip oldu. Kamerası sayesinde fotoğraf ve video çekebiliyor, internette gezinebiliyor, müzik dinleyip film izleyebiliyoruz. Konum bilgisine sahip olduğu için hepimizin cep telefonları aynı zamanda birer navigasyon cihazı olabiliyor.

Cep Telefonları Nasıl Çalışıyor?

Normal telefonlar ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürdükten sonra bu sinyalleri teller aracılığıyla santrallere götürüyordu. Cep telefonlarında ise bu sinyalleri karşı tarafa iletmek için önce radyo dalgaları, daha sonra baz istasyonları kullanılıyor. En son uydular aracılığıyla alıcı tarafına ulaşıyor.

Cep telefonları taşınabilen cihazlar olduğu için kullanıcının bilgilerini taşıyabilmesi için içerisinde sim kart bulunması gerekiyor. Sim kart olmadığında kimlik bilgisi olmayacağı için cep telefonları kullanılamıyor. Ayrıca cep telefonunun çalışabilmesi için gereken enerjiyi içerisindeki şarj edilebilir pillerden sağlıyor.

İlk başlarda baz istasyonlarından yayılan sinyalleri yakalayabilmesi için cep telefonları harici antenli olarak üretiliyordu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu antenler yerine dahili antenler yer alıyor.

Cep telefonu icadıyla hayatımız çok değişti. Yukarıda meraklıları için cep telefonu ne zaman icat edildi anlatmaya çalıştık.

Bu serüvenin en son ürünü ve son teknolojiye sahip cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iPhone SE ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

iPhone SE Özellikleri

Apple, iPhone SE modeli yenilenmiş özellikleriyle yeniden piyasaya sürüldü. İlk SE modelinden farklı bir görünüşe sahip gibi duruyor…
cep telefonu garanti uzatma ise yarar mi teknosa
Devamını Oku

Cep Telefonu Garanti Uzatma İşe Yarar Mı?

Günümüzde cep telefonları vazgeçemediğimiz teknolojik cihazların başında geliyor. Her sabah gözlerimizi açtığımızda ilk yaptığımız şey cep telefonumuza bakmak…
samsung watch 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Samsung Watch 3 Özellikleri

Teknolojik gelişmeler sonucunda akıllı cihazlar her zaman yanımızda olması gereken en büyük yardımcılarımız olmuş durumda. Bu ihtiyaçtan dolayı…