Kendiniz için bir akıllı telefon satın almak istiyorsanız; öncelikle ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayacak bir akıllı telefon seçmeniz gerekiyor. Telefonun genel özelliklerine göz atarak bunu yapabilmeniz mümkün. Ancak akıllı telefonların özellikleri arttıkça çoğunlukla fiyatları da artıyor. Peki size en uygun cep telefonunu nasıl seçmelisiniz? İşinizi kolaylaştıracak 10 ipucu, yazımızda…

En Uygun Cep Telefonu Nasıl Seçilir?

Akıllı telefonlar adeta hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Onlar olmadan neredeyse hiçbirşey yapamaz hale geldik. Hatta birçoğumuz belki de telefonumuz yanımızda olmadığı anlarda, kendimizi eksik hissetmeye başladık.

Gelişen teknolojiler ile akıllı telefon markaları farklı birçok yeni özelliği ürettikleri modellere eklemeye başladı. Bu özelliklerin sayıları o kadar arttı ki; hangi özelliğin ne işe yaradığı dahi takip edemez oldu. Ancak bir akıllı telefon satın almak istiyorsanız, bazı belli başlı özellikler hakkında fikir sahibi olmanız, doğru seçimi yapabilmeniz için önemli.

Size En Uygun Cep Telefonunu Nasıl Seçmelisiniz: Bakmanız Gereken 10 Özellik:

size en uygun cep telefonu teknosa

1- İşletim Sistemi

Telefonların işletim sistemlerinin özelliklerini almadan bilmeniz gerekiyor. Bu noktada işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Kısaca açıklayalım:

  • iPhone akıllı telefonlarda  iOS  adı verilen işletim sistemi kullanılıyor. iOS işletim sistemi Apple şirketi tarafından oluşturulmuş bir yazılım. iOS işletim sistemi kullanım kolaylığını ön plana alıyor. Bu işletim sisteminin hassas olduğu konulardan biri de güvenilirliği. Bu sebeple de geliştirdiği birçok yenilikçi uygulama ile akıllı telefonunuzdaki güvenilirliği en üst seviyeye taşıyor. iOS işletim sistemine sahip bir akıllı telefon alırsanız; diğer Apple ürünleriyle olan entegrasyonu kolayca sağlayabilirsiniz.
  • Android işletim sistemi ise bir diğer alternatifiniz. Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar, Google ürünlerine entegre olup kişiselleştirilebiliyor. Aynı zamanda ekonomik olarak biraz daha uygun alternatifler sunuyor. iOS işletim sistemine sahip iPhone cihazlara göre, Android cihazlara indireceğiniz uygulamaların çok daha fazlası size ücretsiz sunuluyor.

Size en uygun cep telefonunu satın almadan önce, mağazada her iki işletim sistemini de deneyebilirsiniz. Arayüzlerini karşılaştırarak her iki işletim sistemini de denemeniz kararınız açısından faydalı olacaktır.

2- Ekran Boyutu

Piyasada çok farklı büyüklüklere sahip akıllı telefonlar bulunuyor. Ancak markaların çoğunluğu 6 ile 7 inç arasında akıllı telefonlar sunuyor. Elbette ki bundan daha küçük ya da daha büyük olan alternatifler de mevcut. Ancak burada önemli olan sizin kullanım rahatlığınız olmalıdır. Eğer taşıma olarak daha portatif ve kolay taşınabilecek bir akıllı telefon istiyorsanız; küçük alternatifleri tercih edebilirsiniz. Ancak akıllı telefonunuzda harfleri ve ekranı görmekte zorlanıyorsanız ya da mesaj yazarken tuşlara basmakta sıkıntı yaşıyorsanız; biraz daha büyük ekranlı telefonları tercih edebilirsiniz.

3- Ekran Teknolojisi

Cep telefonu için en fazla kullanılan ekran teknolojileri LCD ve AMOLED’dir. LCD ekranlar biraz daha parlak görünüm verirler. Direkt güneş ışığına maruz kaldıklarında daha net görüntü sunabilirler. AMOLED ekranlarda ise renkler daha belirgindir. Batarya performansı açısından da diğer alternatiflere göre AMOLED ekranlar daha az enerji tüketir.

4- İşlemci ve RAM

İşlemci kalitesi akıllı telefonunuzun performansını etkileyen en önemli unsurlardandır. Snapdragon, Qualcomm, Mediatek (MTK), Kirin, Exynos, Apple Bionic piyadaki telefonlarda kullanılan işlemcilerden bazılarıdır.

İyi bir işlemci seçmeniz sonrası RAM ise akıllı telefonunuzda çalıştırdığınız uygulamaların hızını belirler. Yüksek RAM’li akıllı telefonlarda aynı anda birden çok uygulamayı açabilirsiniz.

İşlemci ve RAM’in en önemli olduğu alanlardan biri de oyundur. Cep telefonunuzda çokca oyun oynuyorsanız kaliteli bir işlemci ve yüksek bir RAM’e sahip akıllı telefon seçmeniz gerekir. Düşük RAM ve eski işlemciye sahip bir akılıı telefonda çok sayıda uygulama açtığınızda takılma sorunları yaşabilirsiniz. Bu durum akıllı telefon ilk alındığında çok görülmezken; uzun kullanım sonrasında çok can sıkıcı bir hale gelebiliyor.

5- Depolama Alanı

Bir telefonun depolama alanı, genellikle GB ile ifade ediliyor, Akıllı telefonunuzun depolama alanı ne kadar dosya saklayabileceğinizi anlatır. Depolama alanı bir telefonun fiyatını belirgin biçimde arttıracağından, ne kadar alana ihtiyacınız olacağına iyice düşünüp karar verin. Çünkü yüksek depolama alanına sahip bir akıllı telefon alıp, sonraki süreçte bu alanın çoğunu kullanmazsanız paranızı boşuna harcamış olabilirsiniz.

Çoğu akıllı telefonun hafızası 32 GB seviyesindedir. Bu miktarın size yetip yetmeyeceğini anlamanız açısından şöyle bir örnek verelim: 4K çözünürlüklü 1 adet video 250-300 MB büyüklüğündedir. Ortalama bir fotoğraf ise 1-10 MB arasında değişir. Bu büyüklüklerden bir çıkarım yaparak hangi GB seviyesinin akıllı telefonunuzda size yeteceği hakkında fikir yürütebilirsiniz. Düşük GB’a sahip bir akıllı telefon alıp, hafıza kartı ile ihtiyacınız oluştuğunda kapasitenizi arttırmak da sizin için bir alternatif olabilir.

en uygun cep telefonu teknosa

6- Pil Ömrü

Akıllı telefonlardaki pil teknolojileri hızla ilerliyor. Bu nedenle yeni nesil akıllı telefonların pil ömrünün daha uzun olacağını söyleyebiliriz. Akıllı telefonda konuşmak, oyun oynamak, çok sayıda uygulamayı aynı anda açmak, sosyal medyada uzun zaman geçirmek pilinizi daha hızlı harcıyor.

Ortalama bir akıllı telefonun pil ömrü 8 ile 18 saat arasında bulunuyor. Pil teknolojilerine ve fiyatına göre bu süre artıp azalabiliyor. Bu nedenle pil ömrü, akıllı telefon almadan önce bakmanız gereken en önemli unsurlardan biri. Gelişen teknoloji ile kablosuz şarj imkanı veren akıllı telefonlar da piyasada bulunuyor.

7- Kamera Kalitesi

Akıllı telefon markaları her geçen gün daha iyi fotoğraflar çeken cihazlar tasarlamaya devam ediyor. Hatta özellikle son dönemde genel olarak kaliteli fotoğraf çekmeleri ile ön plana çıkıyorlar, Ancak gerçek fotoğraf kalitesi markadan markaya ve modelden modele değişiklik gösterebiliyor. Kamera kalitesini kontrol etmenin en iyi yolu, o telefonla çekilmiş fotoğrafları araştırmanız veya telefon kamerasını kendiniz denemenizdir.

Üreticiler kameralarının megapiksel sayısını sık sık tanıtsa da fotoğraf çekme kalitesini etkileyen birçok unsur var. Optik görüntü sabitleyici (OIS), telefonda birden fazla kamera olup olmadığı, odaklanma hızı, diyafram genişliği, HDR özelliği, 4K ultra HD video çekimi yapıp yamadığı gibi özellikler de bu konuda aynı derecede önemli.

8- Bütçe

Akıllı telefon fiyatını belirleyen onlarca farklı unsur var. Ancak bir akıllı telefon almadan önce karar vermeniz gereken asıl şeyin, aslında neye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Örneğin, akıllı telefonda en fazla hangi özelliği kullandığınızı listeleyin. Eğer telefonunuzu çok fazla fotoğraf çekmek ve sosyal medya için kullanıyorsanız fotoğraf teknolojilerinin iyi olduğu akıllı telefonları araştırabilirsiniz. Uyun amaçlı kullanacaksanız, işlemcisi güçlü bir akıllı telefon seçmeniz gerekir. Seçtiğiniz özellikleri içeren akıllı telefonları listeleyip arasından fiyat olarak size en uyanını seçebilirsiniz.

9- Operatör

Telefon almadan önce kullandığınız operatörden fiyat alabilirsiniz. Çoğu operatör, birçok farklı akıllı telefon çeşidi için fırsatlar sunar. Alacağınız akıllı telefonlarda toplam ödeme ücretini azaltabilmek için farklı ödeme planları yaratabilir. Bazı operatörler ise aylık ücretlerinizin bir parçası olarak telefon ücretinizi taksitlerinize yansıtır. Size en uygun olan ödeme planını bu doğrultuda seçebilirsiniz. Bu sayede, aldığınız operatör hizmetine akıllı telefon fiyatınızı da ekletip birlikte ödeme yapabilirsiniz.

10- Kullanıcı Yorumları

Almayı düşündüğünüz telefonu kullananların yorumlarını mutlaka okuyun. Günümüzde artık her ürün ile ilgili görüşler internette bulunabiliyor. Bu yorumları genellikle, e-ticaret sitelerinin ürün sayfalarının yorum kısmında, forumlarda ya da sözlüklerde okuyup fikir edinebilirsiniz.

İhtiyacınıza en uygun cep telefonuna karar vermek ve farklı akıllı telefon alternatiflerini incelemek için tıklayın

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
xiaomi telefonlarda bilinmeyen ozellikler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Telefonlarda Bilinmeyen Özellikler

Markası ne olursa olsun yeni bir akıllı telefon aldığınızda özelliklerinin hepsini kullanabilmeyi bekliyorsunuz. Ancak her akıllı telefonun pek…
iphone xr ozellikleri teknosa
Devamını Oku

iPhone XR Özellikleri

Her yıl Apple’ın yeni piyasaya süreceği telefon modelleri merakla beklenirken daha önce çıkmış telefonlara ilgi de azalmıyor. Daha…
karekod nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Kare Kod Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefon kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası diyebiliyoruz. Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte mobil teknoloji alanında da…
nfc nedir teknosa
Devamını Oku

NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günlük iletişimimizden bankacılık işlemlerimize, sağlık uygulamalarından alışverişe kadar mobil cihazlarımızı her geçen gün daha fazla kullanıyoruz. Bu kullanıma…