Kahve uzun yıllardır çoğu kişi için severek tüketilen bir içecek. Anavatanı Etiyopya olarak bilinen kahve, kahve ağacının meyvelerinin çekirdeklerinden üretiliyor. İçerisinde kafein adlı maddeyi bulunduruyor. Kimine göre acı bir tadı bulunan kafeinin insan vücudunda uyarıcı ve canlandırıcı gibi etkileri bulunuyor. Kahve ağacının içerisindeki çekirdekten üretilen kahve çeşitleri olmakla birlikte, farklı ağaçlardaki meyvelerin öğütülmesi ile de kahve tadına yakın kahveler üretilebiliyor. Örneğin menengiç kahvesi, menengiç ağacı meyvesinin olgunlaşması sobrası kavrulması ve öğütülmesi ile üretiliyor. Kahve tüm dünyada bu kadar sevilince birçok kesim ya da araştırmacı da yeni kahve türleri yapabilmek için mesai harcıyor. Bunun son örneğini sürpriz bir şekilde zeytin çekirdeğinde gördük. Kahve tüketmeyi sevenler için Türk bilim insanları zeytin çekirdeğinden kahve üretimi konusunda çalışıyor. Çalışma Gaziantep Üniversitesinde yürütülüyor. Bu yazımızda kahve çekirdeğinden kahve üretimi ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Zeytin Çekirdeğinden Kafeinsiz Kahve Üretimi

Gaziantep Üniversitesi laboratuvar çalışmalarında zeytin çekirdeği ile ilgili çalışmayı başlattı. Bu sayede hem zeytin çekirdeğinin barındırdığı bitkisel minerallerinden faydalanılması, hem geri dönüşümünün daha kolay olması, hem de insan vücudunda herhangi bir yan etki oluşturmayan kafeinsiz kahve üretimini amaçlanıyor. Zeytin çekirdeğinin içerisinde her ne kadar insan sağlığına yararlı maddeler bulunsa da uzmanlar tarafından çekirdeğin acı bir tada sahip olduğu biliniyor.

Zeytin genel olarak yaprağı, çekirdeği, çiçeği gibi her yönüyle aslında sağlığa yararlı bir besin. Zeytinin faydaları birçok kutsal kitapta ve kadim bilgilerde yer alıyor. Zaten çalışmanın ana başlangıcını da bu fayda öğesi oluşturuyor. Asıl amaçlanan, zeytin çekirdeğin faydalarından yararlanmak buna karşın kafein sevmeyenlere de bu yönde bir kahve alternatifi sunmak.

Zeytin çekirdeği genel olarak çok acı bir ürün. Bu acıyı azaltmak için karışımın içerisine menengiç ve tarçın gibi bazı maddeler ekleniyor. Kafein hassasiyeti olan kişilerin özellikle tercih etmesi gereken kahvenin yüzde 70’i zeytin çekirdeğinden oluşuyor. Zeytin çekirdeği ile üretilen kafeinsiz kahve aynı zamanda hem sağlıklı hem de damak tadına uyuyor.  

zeytin cekirdeginden kahve teknosa

Kafein Sevmeyenler İçin Bir Alternatif Olabilir

Kahve aslında bir kültürü ifade ediyor. Ülkemiz de Türk kahvesi ile öne çıkıyor. Ancak Türk kahvesi ve diğer çoğu kahvenin içinde kafein bulunduğundan ne yazık ki kafein duyarlılığı olan kişiler bu kahveleri tüketemiyor. Bu kişiler, zeytin çekirdeği ile üretilen ve içimi damakta hoş bir tat bırakan bu yeni bitkisel kahveyi tercih edebilir.

Zeytin çekirdeği ile kahve üretiminde çekirdekler zeytinden bütün bir şeklinde ayrılıyor ve çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra öğütülüyor. Bu işlem sonrasında Türk kahvesine benzer tadı olan bir ürün elde ediliyor. Böylelikle zeytin çekirdekleri de çöpe atılmak yerine geri dönüştürülüyor.

Zeytin çekirdeği normalde mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları için yutularak tüketiliyor. Yutamayanlar için de aslında bu yeni ürün bir alternatif durumunda. İnsan vücuduna zararlı herhangi bir yan etkisi de bulunmuyor. Zeytin çekirdeğinden üretilen bu kahvenin reflü, gastrit ve bağırsak gibi rahatsızlıklara iyi gelebileceği tahmin ediliyor

Yukarıda zeytin çekirdeğinden kahve yapımı hakkında bilgiler paylaştık. Çok farklı kahve ekipmanlarını incelemek ve kahve hakkında daha fazla şey öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz..

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
turk kahvesi faydalari teknosa
Devamını Oku

Türk Kahvesinin Faydaları

Güne daha zinde ve canlı bir başlangıç yapmak için çoğumuzun başvurduğu şeylerin başında bir fincan kahve içmek geliyor.…
isitme engelliler teknosa
Devamını Oku

İşitme Engellilere Özel Çağrı Merkezi

Müşteri deneyimine önem veren markalar, müşterilerinin alışveriş yolculuğuna yardımcı olmak ve satış sonrası her türlü desteği vermek için…
firin fani ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Fırın Fanı Ne İşe Yarar?

Yemek yapmayı seviyorsanız evde en fazla vakit geçirdiğiniz yerlerden biri de mutfak oluyor. Sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde onlara…