Windows, hali hazırda dünyada en fazla kullanılan işletim sistemi olarak konumlanıyor. Kullanım kolaylığı, bütün donanımlara uyumlu olması ve güçlü kullanıcı desteği ile bilgisayar kullanıcıları tarafından daha fazla tercih edilmeye devam ediyor. Microsoft yıllar önce kullanıcılarına sunduğu Windows 10 işletim sistemi ile şu ana kadar en iyi kullanıcı deneyimini sunuyordu. Ayrıca bu sürüm, dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi sürümü olarak listede yer alıyor. Ancak Windows 10 işletim sistemi önümüzdeki dönemde yerini Windows 11’e bırakmaya hazırlanıyor. Geleceğin işletim sistemi olarak adlandırılan Windows 11, kullanıcı arayüzünün tasarımından güvenliğe, oyun deneyiminden Android uygulamalarının kullanılabilirliğine kadar birçok yeni özelliği de bünyesinde barındırıyor. Peki Windows 11 ne zaman çıkacak? Ve Windows 11 nasıl yüklenir?

Windows 11 Ne Zaman Çıkacak?

Windows 11 ne zaman çıkacak herkes merak ediyor. Microsoft tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Windows 11 işletim sistemi 2022 yılının başında Windows 10 kullanıcılarına yönelik bir güncelleme olarak sunulacağı belirtiliyor. Geliştiriciler için hazırlanmış olan Beta sürümü Windows Insider yapısı içinde şu anda indirilebiliyor.

Windows 11 ne zaman çıkacak konusunda bu bilgi mevcutken, piyasaya sızan bir Intel işlemci belgesine göre Windows 11’in olası çıkış tarihi Ekim 2021 olarak tahmin edildi.

Windows 11 piyasaya sürüldükten sonra Windows 10 işletim sisteminin bir süre daha güncelleme alacağı belirtiliyor. Yapılan resmi açıklamaya göre 2025 yılına kadar Windows 10 güncelleme almaya devam ediyor olacak. Daha sonrasında Microsoft tarafından Windows 10 desteği verilmeyeceği iletiliyor.

Windows 11 Yeni Özellikleri Neler?

Yeni Kullanıcı Arayüzü

Windows 11 işletim sistemindeki en belirgin değişiklik kullanıcı arayüzünde yaşanıyor. Microsoft, her geliştirdiği yeni işletim sisteminde kullanıcı arayüzünü değiştirme konusunda oldukça cesur davranıyordu. Windows 11’de de bu özelliğinden bir şey kaybetmemiş görünüyor.

Windows 11’de ilk göze çarpan arayüz değişikliği “Başlat” menüsünde yaşanıyor. Geçmiş versiyonlarda yapı olarak sürekli değiştiriyor olsa da “Başlat” menüsünün yeri her zaman sol alt köşede yer alıyordu. Windows 11’de bu kez yer değişikliğine de gidiliyor ve “Başlat” menüsü sol alt köşeden ortaya doğru geliyor.

Microsoft bu değişikliği yaparken Windows 10 arayüzüne alışık olan ve değiştirmek istemeyen kullanıcılarını da düşünüyor. Görev çubuğu ayarları ekranından bir tuşa basarak eski alışmış olduğunuz Windows 10 Başlat menüsü görünümüne sahip olabiliyorsunuz.

Windows, daha önceki versiyonlarda genel olarak sert ve keskin hatlara sahip sayfa tasarımını kullanıyordu. Windows 11 işletim sisteminde bu özelliğinde küçük ama etkili bir değişiklik yapıyor. Pencere kenarlarının yumuşak ve daha yuvarlak bir tasarımı bulunuyor. Burada çok ince bir değişikliğe gidilmiş olsa da kullanım açısından oldukça şık bir his yaşatıyor.

Windows 11’de sayfaların ekranda nasıl yerleşeceğine de siz karar verebiliyorsunuz. Mouse’u sayfayı büyütme simgesinin üzerine getirdiğinizde pencerelerin ekran üzerinde nasıl yerleşeceğine dair seçenekler karşınıza çıkıyor. Bu seçenekler arasında sizin için en uygunu seçebiliyor ve böylece aynı anda birden fazla uygulamayı tek ekran üzerinde görebiliyorsunuz. Örneğin, bilgisayarınızda üç uygulama açıksa ve ekranda yeterli alanınız varsa üçünü ekrana eşit olarak bölebiliyor ya da önemli olan sayfayı ekranın yarısına yerleştirip diğer ikisini dörtte birini kaplayacak şekilde yerleştirebiliyorsunuz.

Özellikle büyük ekran bir monitör kullanıyorsanız bu özellik oldukça kullanışlı oluyor.

Windows 11’de Microsoft Store Yeniden Tasarlanıyor

Windows 11’in kullanıcı arayüzü değişikliği sadece pencereler üzerinde olmuyor, aynı zamanda Microsoft Store üzerinde de yaşanıyor. Bu yeni tasarlanan mağaza, büyük bir kullanım kolaylığı sunuyor ve daha iyi seçilmiş vitrinden oluşuyor.

Windows 11’in lansmanında yapılan bu değişikliğin hız için yeniden inşa etmek olduğu belirtiliyor.

Microsoft Store’un yeni görünümü Windows 10 işletim sistemlerinde de yer alıyor olacak.

Windows 11’de Anroid Uygulamaları

Windows 11’in kullanıcılarına sunduğu diğer yeniliklerin arasında Android uygulamaları çalıştırabilmesi geliyor. Bu özelliği sayesinde Adobe Creative Suite, TikTok ve Instagram dahil birçok mobil uygulamayı bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.

Android uygulamalarını doğrudan Windows içinde başlatabiliyorsunuz. Bunları Amazon’un kendi uygulama mağazası aracılığı ile Microsoft Store içerisinde buluyorsunuz.

Bu uygulamaların sanki bir Windows uygulaması gibi işlem görmesi ve bilgisayardan direkt olarak başlatılabilmesi için Intel firmasının ürettiği Bridge teknolojisi kullanılıyor. Burada Intel teknolojisi kullanılıyor olsa da AMD işlemciyle sahip bilgisayarlarda da bu özellik çalışıyor.

Bilgisayar Oyunları için Yapılmış En İyi Windows İşletim Sistemi

Microsoft, bilgisayar oyuncularını ciddiye aldığını cesur iddialarla gösteriyor. Windows 11’in bilgisayar oyunları için şu ana kadar yapılmış en iyi işletim sistemi olduğunu söyleniyor.

Windows 11, sunduğu bazı özelliklerle oyuncular için en hızlı seçenekler arasında yer almaya devam ediyor. Bu özelliklerle birlikte Xbox uygulamasının da Windows’a entegrasyonu daha kolay oluyor.

HDR uyumlu monitörlerde otomatik HDR özelliği sunuluyor. Bu sayede sadece oyun oynarken değil film izlerken bile ekran aydınlatması ve kontrast ayarı çok daha iyi oluyor. Görüntünün atmosferini bozmadan en iyi şekilde görebilmenizi sağlıyor.

Bunun yanı sıra Windows 11 Doğrudan Depolama özelliğini de oyuncular için kullanıma sunuyor. Doğrudan Depolama ile oyun yükleme seviyesi en iyi noktaya taşınıyor. Oyunları oynarken işlemcinin yükünü azalttığı için takılmadan daha akıcı bir şekilde oyunun keyfini çıkartabiliyorsunuz.

Ayrıca Xbox Game Pass uygulaması Windows 11’de yerleşik olarak geliyor. Yani dijital olarak bir üyelik satın aldığınızda yüzlerce oyuna erişim imkanınız oluyor. Daha düşük donanıma sahip bilgisayarınız olsa bile en iyi oyun deneyimini yaşayabilmeniz için Xbox Cloud Gaming de Windows 11 içerisinde mevcut bulunuyor.

Geliştirilmiş Dokunmatik Özellikler

Windows’un genel anlamda en zayıf görülen özelliklerinden biri de tablet modu olarak görülüyor. Windows 11 ile birlikte gelecek olan yeni tablet özellikleri ile yeni Windows Surface ürünlerinin daha fazla kullanıcıya ulaşması hedefleniyor.

Microsoft, Windows 11 için yaptığı resmi duyuruda dokunmatik ürünler için daha fazla dokunma alanı yarattıklarından da bahsediyor. Açık olan pencerelerin daha kolay hareket ettirilmesinin yanı sıra pencerelerin ekranda nasıl yeniden düzenleneceğinin bilgilerini de veriyor.

Surface ürünlerinde çizim veya eskiz çalışmalarını yaparken Haptics ekran kaleminin Windows 11’e de geleceği belirtiliyor. Kalemle yazarken daha iyi dokunsal geri bildirime izin veriyor ve dokunmatik kalem deneyiminizi üst seviyeye çıkartıyor.

Dokunmatik klavye ile kullanıma hazır emojileri yeniden tasarlayıp kişiselleştirebiliyorsunuz. Ayrıca sesli klavye özelliğinde “Bunu Sil” seçeneğini kullanarak yazınızı istediğiniz gibi düzenleyebiliyor ve otomatik noktalama işaretleri sayesinde daha hızlı ve hatasız yazabiliyorsunuz.

Windows 11 ile Gelen Diğer Özellikler Neler?

Microsoft, Windows 11 ile birlikte güncellemelerin boyutlarının da yaklaşık %40 daha küçük olacağının sözünü veriyor ve şu ana kadar çıkan en güvenilir sürüm olarak lanse ediyor. Güncellemelerin küçülmesi sayesinde çok sık güncelleme olmuyor ve bilgisayarınızı açıp kapatırken sürekli güncellemelerin yüklenmesini beklemek zorunda kalmıyorsunuz.

“Ayarlar” alanında ekran parlaklığını azaltma ve pil güç tasarruf modunu değiştirme gibi çok daha fazla bilgisayar sağlığını iyileştirecek öneriler sunuluyor.

Windows 11’in bir diğer özelliği de Snap Grup’ları oluyor. Bu özellik sayesinde daha önce kapatılmış pencelerinize geri dönebiliyorsunuz. Çoklu monitör desteği sayesinde, bilgisayarınızı harici bir monitöre bağlayıp kullandıktan sonra çıkardığınızda Windows 11, harici monitördeki pencereleri otomatik olarak simge durumunda küçültüyor ve aynı bilgisayarınızla tekrar bağlandığınızda bunları otomatik olarak monitöre geri yüklüyor. Bu sayede özellikle dizüstü bilgisayarınızla toplantı odalarına gidip sunumlar yapmanız gerektiğinde size büyük kolaylık sağlıyor.

Son yıllarda uzaktan bağlantı ve iletişimin önemi artmaya devam ediyor. Windows 11 bu konuyla ilgili kullanıcılarına Teams uygulamasına daha kolay ulaşılabilirlik sağlıyor. Teams uygulaması Windows 11 ile birlikte Görev Çubuğuna taşınıyor. Bu sayede Android ve IOS cihazlar da dahil Teams uygulamasını kullanan tüm cihazlara arama yapmak ya da çağrı almak daha kolay hale geliyor. Ayrıca görev çubuğu üzerinden mesajlaşma imkanı da sağlıyor.

Bunların yanı sıra Windows 11 ile birlikte Windows Widget’lar geri geliyor. Bilgisayar ekranının sol tarafında kayar bir bölmede yer alacak widget’lar yarı saydam arka planıyla şık bir görünümü bulunuyor. Bu wigdet’lar arasında haberler, hava  durumu, hisse senedi piyasası gibi birçok farklı alanda bilgiler yer alıyor.

windows 11 nasil yuklenir teknosa

Windows 11 Nasıl Yüklenir?

Windows 11’i şu anda geliştiriciler yükleyebiliyor. İndirebilmek için önce Windows İnsider programına katılmanız gerekiyor. Windows Insider’a katılmak için iki farklı yolunuz bulunuyor.

Bunlardan ilki Windows 10 yüklü bilgisayarınızla direkt olarak başvurmak oluyor. Windows 10 bilgisayarınızın Ayarlar bölümüne girdikten sonra “Güncelleştirme ve Güvenlik” sekmesine giriş yapıyorsunuz. Burada sol altta “Windows İnsider Ayarları” bölümünü görüyorsunuz. Bu bölüme giriş yaparak başvurunuzu yapabiliyorsunuz.

Windows İnsider programına katılmanın ikinci yolu ise Microsoft’un resmi internet sitesinden başvuru yaparak gerçekleştiriliyor. İnternet sitesine girdikten sonra arama butonuna “Windows İnsider” yazdığınızda sizi yükleme bağlantısının olduğu sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfadan İnsider sürümünü indirdikten sonra bilgisayarınıza güvenle kurabiliyorsunuz.

Önceden sızdırılan Windows 11 ISO dosyası şu anda internet sitelerinde yer alabiliyor. Ancak henüz resmi olarak yayınlanmadığı için Microsoft dışında internet sitelerinden bu ISO dosyasını indirmek bilgisayarınız için ciddi bir tehlike yaratabiliyor.

Windows 11 Ücreti Ne Kadar Olacak?

Microsoft, Windows 11 için yaptığı lansmanda yeni nesil işletim sisteminin lisanslı Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz bir güncelleme olarak sunuyor. Bu nedenle, eğer bilgisayarınızda lisanslı bir Windows 10 işletim sistemini kullanıyorsanız, Windows 11’i piyasaya sürüldüğü anda ücretsiz olarak bilgisayarınıza yükleyebileceksiniz.

Windows 11 Sistem Gereksinimi

Windows 11 piyasaya çıktığında Windows 10 yüklü olan bilgisayarlar ücretsiz olarak yükleyebiliyor. Ancak burada bilgisayarınızın sahip olduğu sistemler önemli oluyor. Yani eğer bilgisayarınızın sistemleri yeterli değilse Windows 11’i yükleyemiyorsunuz.

Windows 11’i bilgisayarınıza yükleyebilmeniz için öncelikle en az 1 GHz veya daha hızlı bir işlemciye sahip olmanız gerekiyor. İşlemcinizin 2 veya daha fazla çekirdeğe de sahip olması ve 64 bit uyumlu olması da ihtiyacınız olan diğer sistemler oluyor.

İşlemcinin yanı sıra en az 4 GB RAM ve 64 GB’dan daha fazla boş depolama alanına ihtiyacınız bulunuyor. Grafik kartınızın DirectX 12 uyumlu olması ve 9 inç’ten büyük HD çözünürlüğe sahip monitörünüzün de olması gerekiyor.

Bu özelliklerin dışında Windows 11’i internetten yükleyeceğiniz için Microsoft üzerinden açacağınız bir Microsoft profili hesabınız ve internet bağlantınız da olmazsa olmaz ihtiyaçlarınız arasında yer alıyor.

Normalde piyasada bulunan bilgisayarların birçoğunda Windows işletim sistemi hazır kurulu olarak bulunuyor. Windows 11’in lansmanı sonrası artık bilgisayar markaları ürün özelliklerinin arasına Windows 11 uyumlu ifadesini de eklemeye başlıyor. Bu tanımın yer aldığı bilgisayarlar sistem gereksiminlerini de karşılayabiliyor. Böylece yeni bilgisayar almak istediğinizde Windows 11’in istediği sistem özelliklerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmenize de gerek kalmıyor.

Yukarıda Windows 11 ne zaman çıkacak anlatmaya çalıştık.

Siz de Windows 10 yüklü en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yazilimcilar icin macbook onerileri teknosa
Devamını Oku

Yazılımcılar için Macbook Önerileri

Genellikle uzaktan çalışan bir yazılımcıysanız, yazılım için en iyi dizüstü bilgisayarları en az bir kez araştırmış olmalısınız. Küresel…
cip krizi nedir ne zaman bitecek teknosa
Devamını Oku

Çip Krizi Nedir? Ne Zaman Bitecek?

Günümüzde neredeyse her dijital elektronik cihaz, silikon içeren ve mikroçip olarak adlandırılan entegre devreler oluşturmak için kritik öneme…
Apple Watch 6 Serisi ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple Watch 6 Serisi Özellikleri

Giyilebilir teknoloji denildiğinde ilk aklımıza gelen cihaz akıllı saatler oluyor. Akıllı saatler arasında en popüler ürünler arasında da…