Tartılar her evde mutlaka bulunan, her yaşta, her fizikte insan için ölçüm sonucu merakla beklenen bir cihazdır. Özellikle; kilo vermek isteyen, düzenli egzersiz yapan veya diyet programları uygulayan kişiler için kilo ölçümleri, takip edilmesi gereken önemli bir belirleyicidir. Tüm gün uygulanan diyet programı sayesinde kaç kilo verildi? Yoğun ve yorucu geçen bir egzersiz sonrası, yapılan bu aktivite sayesinde vücuttan kaç kilogram eksiltti? Hesapta olmayan bir öğünün ardından, yapılan bu kaçamak ne kadar kilo artışına neden oldu? Tüm bu akılları meşgul eden sorular sonucunda, günün herhangi bir anı tartıya çıkılır ve dört gözle sonuç beklenir. Oysa tartı, günün doğru zamanında ve doğru koşullarda kullanıldığında gerçek sonucu verecektir. Peki ne zaman tartılmalı? Şimdi gelin en doğru tartılma zamanı nedir, doğru sonucu almak için nelere dikkat edilmeli birlikte inceleyelim.

En Doğru Tartılma Zamanı Nedir?

Güzel bir sabaha uyandınız, kahvaltı yaptınız, günlük işlerinizi bitirdiniz, öğlen yemeği yediniz ve sonra tartıya çıktınız. Veya tüm günün yorgunluğunu geride bıraktınız. Tam yatağa girecekken aklınıza “Bugün kilo verebildim mi?” sorusu takıldı ve tartılmaya karar verdiniz. Bu şekilde bir tartılma sonrası alacağınız sonuçlar muhtemelen sizi yanlış yönlendirecektir. Uzmanlar en doğru tartılma zamanının; sabah saatinde ve aç karnına tartılmak olduğunu söylüyor. İnce kıyafetler veya yalnız iç çamaşır ile mümkünse hep aynı tartı cihazı ile yapılan ölçümlerle en doğru sonuçları alabilirsiniz. Tartınızın düz ve sert bir zeminde olması, halı gibi yumuşak dokuların üzerinde bulunmaması da önemlidir. Eğimler cihazın ölçüm dengelerini etkileyip, yanlış sonuçlar vermesine neden olabilir. Yine doğru ölçüm yapılması için tartıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu da tartının bakımıdır. Hassasiyet bozulmalarını önlemek için belirli zamanlarda tartınızın bakımını yapmanız yararlı olacaktır. Doğru tartılma yöntemleri konusunda bir diğer soru ise ne sıklıkla tartılmak gerektiğidir. Bir alt başlıkta bu sorunun cevabını bulacaksınız.

Ne Sıklıkla Tartılmalıyız?

Tartılma alışkanlıkları belirlenirken yapılan en büyük hatalardan biri, sık aralıklarla kilo ölçümü yapmaktır. Gün içinde sık sık tartılmak, her gün tartıya çıkmak, alınacak değişken sonuçlar nedeniyle yanlış yorumlamaya ve kilo kontrolü için yanlış inanışlar geliştirmeye neden olur. Halbuki mevsimsel geçişler, gün içerisinde değişen hareket oranları, ilaç kullanımlarıyla beraber gelen şişkinlikler gibi birçok etken tartı sonucunu etkileyebilir. Özellikle kilo vermek için yapılan kilo takiplerinde, bu değişimlerden etkilenerek oluşan kilo dalgalanmaları motivasyon kaybına neden olabilir. Bu yüzden öncelikle sık tartılmanın yanlış bir yöntem olduğunu bilmeliyiz. Tüm bu nedenlerle değerlendirildiğinde, en doğru ve en sağlıklı sonuç için tartılma sıklığı en fazla haftada 1 kez olmalıdır. Her hafta aynı günde ve aynı saatte tartılmak en doğru ve sağlıklı sonucu verecektir.

Ne Zaman Tartılmalı, Ne Zaman Tartılmamalıyız?

Gün içinde hangi saatlerde tartılmak için uygundur, bir hafta içinde ne sıklıkla tartılmak gerekir sorularının cevaplarını artık biliyorsunuz. Peki hangi koşullar, hangi zamanlar doğru sonuca ulaşmak için uygundur? Tartıdaki motivasyon düşürücü dalgalanmaların önüne geçmek için doğru tartılma aralığı ve doğru zaman dilimi dışında, hangi durumlarda tartılmamak gerektiğine de dikkat edilmelidir. Örneğin; vücudun ödemli olduğu, fazla su tuttuğu dönemlerde tartılmak sizi birkaç kilo fazla gösterebilir. Beslenme düzeniniz değişmediği halde, karşılaştığınız bu durum moral bozucu olabilir ve sizi yanlış yönlendirebilir. Peki vücutta fazla su ve ödem hangi durumlarda meydana gelir şimdi bunları sıralayalım;

  • Uyku saatlerinizin dengesiz olduğu, uyku düzeninizin bozuk olduğu dönemlerde vücutta ödem oluşabilir. Tartıda doğru sonucu almak için kişinin düzenli bir uyku düzeni döneminde olması önemlidir.
  • Uzun süren bir seyahat sonrası bacaklarda ve ayak bileklerinde şişlik ve ödem oluşturabilir. Bu durum tartı alımında ufak da olsa değişiklikler gösterebilir.
  • Bazı ilaçların yan etkilerinden biri vücutta ödem yapmasıdır. Bu gibi ilaçların kullanması gereken zamanlarda tartılmamak, ilaç kullanımının bitmesini beklemek doğru olacaktır.
  • Kabızlık gibi bağırsak problemleri yaşanan dönemlerde vücut ağırlığı olması gerekenden fazla çıkabilir. Vücut metabolizmasında oluşan bu tarz problemler esnasında, belirgin kilo farklılıkları ölçülebilir.
  • Kadınlarda regl öncesi ve regl esnasında oluşan hormonal değişimler vücuttaki su tutulumu artışına neden olur. Bu artış da kuşkusuz tartıya yansır. Bu dönemlerde doğru sonuç almak için adet dönemi bitiminden sonra en az 3 gün beklemek gerekebilir.

En Doğru Sonuç İçin Hangi Tartı Modeli Seçilmeli?

Kilo takibi yaparken kullanılan tartı cihaz ve cihazın özellikleri de yabana atılmaması gereken bir konudur. Piyasada bulunan birçok tartı modeli, gelişmiş özellikleriyle kilo takibinde farklı seçenekler sunar. Bu cihazlar; tartı ölçümünde çıkan sonucu, yağ, kas ve su oranı yüzdelerine göre ayırarak kilonuzu doğru değerlendirmeye yardımcı olur. Yağ ölçümü yaparak, çıkan sonucun yağ oranı mı, kas oranımı olduğunu gösteren bu elektronik tartı modelleri, alınan sonuçları kategorilere göre listeler. Böylece çıkabilecek değişken ölçümlerin kaynağını net bir şekilde görebilirsiniz. Kilo artışı var ise bunun nedeni gerçekten kilogram alımı mı, yoksa vücuttaki su ve kas artışı mı olduğunu bu cihazlar sayesinde takip edebilirsiniz.

Şimdi eski tartılma yöntemlerinizi ve kafa karıştıran ölçüm sonuçlarınızı geride bırakın. Kilonuzu en doğru yollarla nasıl takip edebileceğinizi artık biliyorsunuz. Hiç zaman kaybetmeden, doğru bir tartı ile, doğru koşullarda ve doğru zamanda motivasyonunuzu kaybetmeden kilo takibinizi yapmaya hemen başlayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ketojenik diyet nedir teknosa
Devamını Oku

Ketojenik Diyet Nedir?

Yoğun iş temposu ve salgın hastalıklar nedeniyle sağlıklı beslenme konusunda oldukça fazla araştırma yapmaya başlıyoruz. Beslenmenin sağlık durumumuzla…
kulak ici kulaklik zararli mi teknosa
Devamını Oku

Kulak İçi Kulaklık Zararlı Mı?

Mobil teknolojik cihazların kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Artık spor salonundayken, koşarken ve yürüyüş yaparken ya da…
formda kalmak icin tavsiyeler teknosa
Devamını Oku

Formda Kalmak İçin Tavsiyeler

Özellikle havaların ısınmaya başlaması ve yaz aylarının gelmesiyle kilo verme ve vücudu forma sokma telaşına giriliyor. Giyilen kıyafetlerin…