Router, birden fazla bilgisayar, sunucu ya da ağ bağlantısı cihazını birbirine bağlayan ve birbiriyle haberleşmesini sağlayan cihazlar olarak geçiyor. Türkçe karşılığı yönlendirici olarak bilinen router’in iki temel işlevi bulunuyor. Birincisi veri paketlerini hedeflenen IP adreslerine ileterek bu ağlar arasındaki trafiği yönetmek, ikinsicisi ise birden fazla cihazın aynı internet bağlantısını kullanmasına izin vermek oluyor. En çok kullanılan iki tür router bulunuyor. LAN yani yerel alan ağları ve WLAN yani geniş alan ağları arasında veri ileten çeşidi yer alıyor. LAN bağlantısı, belirli bir coğrafi alanla sınırlandırılmış cihazların birbirine bağlanmasıyla oluşturuluyor. Bir LAN için genellikle tek bir router gerekiyor. Bunun yanında WLAN ise geniş bir coğrafi alana yayılmış büyük bir ağ oluyor. örneğin, ülke genelinde birden fazla yerde faaliyet gösteren büyük şirketler, her bir konum için ayrı LAN bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Daha sonra bir WLAN oluşturmak için diğer LAN’lara bağlanıyor. Bir WLAN geniş bir alana dağıtıldığından genellikle birden fazla router ve switch gerektiriyor. Peki router nedir ne işe yarar gelin birlikte öğrenelim.

Router Ne İşe Yarar?

İnternet servis sağlayıcıları kendi ana serverlarından başlayarak kablolarla interneti evinizin önüne kadar getiriyor. Daha sonra bu internet dairenizdeki hatlar aracılığıyla kişisel kullanımınıza sunuluyor. Kişisel kullanım için kullandığınız modemden sonraki ilk ana parça router oluyor. Router, modeme gelen interneti hepimizin bildiği ethernet kablosuna ve Wi-Fi alanına yönlendiriyor.

Router Nasıl Çalışır?

Router çalışma prensibi açısından bakıldığında küçük bir bilgisayar olarak sayılabiliyor. Çünkü içerisinde kendine ait bir işlemcisi ve belleği bulunuyor. Size özel tanımlanmış olan IP adresini ayrıştırıp kablolu ve kablosuz bağlantı kuran elektronik cihazların internete bağlanabilmesi için ayrı bir IP oluşturuyor. Temelde her cihazın internete bağlanabilmesi için bir kimlik bilgisinin olması gerekiyor. Güvenlik açısından sorumlu olan router da bu kimlik bilgilerinin verilmesini sağlıyor.

router nedir ve ne ise yarar teknosa

Modem ile Router Arasındaki Fark Nedir?

Çoğu internet sağlayıcı router ile modemi tek bir cihazda birleştirip kullanıma sunuyor olsa da aslında aynı şey olarak geçmiyor. Farklı iki cihaz karmaşasından kurtulup kullanım kolaylığı sağlaması için bu şekilde üretiliyor. Her iki cihaz da hem ağları birbirine bağlama hem de cihazların internete bağlanması konusunda farklı ama eşit derecede önemli bir rol oynuyor.

Bir router, ağlar oluşturuyor ve bu ağlar arasındaki veri akışını yönetiyor. Bir modem ise bu ağları internete bağlıyor. Modemler, internet servis sağlayıcısından gelen sinyalleri internete bağlanabilen cihazlar tarafından yorumlanabilecek dijital sinyallere dönüştürerek internet bağlantısı oluşturuyor. Router da bu internete bağlanan cihazların yönlerini bulmasını sağlayıp güvenlik açısından sorun yaşanmaması için çalışıyor.

Router Türleri Nelerdir?

Bir LAN bağlantısı sağlamak için öncelikle router ile modemin iletişim kurması gerekiyor. Bunu yapmanın kablolu ve kablosuz olarak iki temel yolu bulunuyor.

Kablosuz router, modeme bağlanmak için bir ethernet kablosu kullanıyor. Veri paketi sinyalini radyo sinyallerine dönüştürerek verileri dağıtıyor. Ardından anten aracılığı ile bu verileri kablosuz olarak yayınlıyor. Kablosuz router’lar bir LAN bağlantısı kurmuyorlar, bunun yerine kablosuz iletişim kullanarak birden çok cihazı birbirine bağlayan WLAN’lar, yani kablosuz yerel alan ağları oluşturuyorlar.

Kablolu router da tıpkı kablosuz router gibi modeme bağlanmak için ethernet kablosu ile işlem yapıyor. Ardından ağ içerisindeki bir veya daha fazla cihazı birbirine bağlamak, bir LAN bağlantısı oluşturmak ve bu ağ içerisindeki cihazları internete bağlamak için ayrı kablolar kullanıyor.

Router İnternet Hızına Etki Eder mi?

Çoğu zaman internet hızımızla, kapsama alanıyla ve bağlanma konusundaki gecikmelerde yaşanan sorunları internet servis sağlayıcımızdan ya da modemden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu konuda yaşanan problemlerin bir sebebi de aslında router kalitesi oluyor. Aynı modem üzerinde çoklu sayıda bağlantı yapılması durumunda modemden çok router performansı dikkat çekiyor. İçerisinde işlemcisi ve belleği olan bu cihazların kapasitesi bazen çoklu bağlantı konusunda yetersiz kalabiliyor. Böyle bir durumda da ikinci ya da üçüncü cihazlar aynı ağ bağlantısına bağlanmak istediğinde sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle modem alırken ya da ayrı bir router cihazı almak istediğinizde kalitesini ayrıca kontrol etmeniz gerekiyor.

Bir Router Almak İstediğinizde Hangi Özelliklerine Bakmalısınız?

Çoğu internet servis sağlayıcı, zamanla artabilecek kullacıları düşünerek ücretiyle birlikte size bir router, modem ya da ikisinin bir arada olduğu cihazları önerebiliyor. Size önerilen cihazların router özellikleri ihtiyacınızı karşılamayabiliyor. Bu nedenle ayrı bir router almaya karar verebiliyorsunuz.

Bir router almaya karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor.

Wi-Fi Kapsama Alanı

Bir evdeki Wi-Fi sinyalleri, büyük ölçüde evin boyutuna ve sinyallerin hedeflerine ulaşmasını engelleyen noktalara bağlı oluyor. Şömine, ayna ya da kalın duvarlar Wi-Fi sinyallerinin ulaşmasına mani olan engeller arasında yer alıyor. Alacağınız router’ın evinizin en uzak köşesine ulaşma gücüne sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Ayrıca Wi-Fi özelliğini genişletmek için birbirine bağlanan ağları ya da ağ yükselticileri kullanabiliyorsunuz.

Wi-Fi Performansı

Router teknolojisi de tıpkı diğer cihazlar gibi durmadan gelişmeye devam ediyor. En son teknolojiye sahip ve tüm güncellemeleri yapılmış router tercih etmek, ileride yaşayacağınız olası internet problemlerinin önüne geçmenizde yardımcı oluyor. Bu sayede aynı anda birden fazla cihazın iletişim kurması daha kolay oluyor. Böylece bekleme süresi ve ağ hızını büyük oranda artırıyor

Wi-Fi Güvenliği

Kötü niyetli bilgisayar korsanları evinizde kullandığınız internet ağına saldırabiliyor. Bağlantıyı sağladıktan sonra bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımlar ya da virüsler yükleyebiliyor. Kişisel bilgilerinizi ya da kredi kartı bilgilerinizi bu şekilde ele geçirebiliyor. Ağ düzeyinde güvenlik önlemi sağlayan bir router sahibi olduğunuzda, daha giriş noktasında bu saldırılara karşı kendinizi korumuş oluyorsunuz.

Yukarıda router nedir ne işe yarar anlattık.

Siz de en iyi routerları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bulut cloud kullanim teknosa
Devamını Oku

Bulut Cloud Kullanımı

Günümüz teknoloji dünyasının geldiği noktada en çok bahsedilen ve kullanımı yaygınlaşan konuların başında bulut teknolojisi geliyor. Bulut teknolojisi,…
En iyi drone önerileri
Devamını Oku

En İyi Drone Önerileri

Son yıllarda hızla popülerlik kazanan droneler, teknoloji tutkunları ve doğa severler için vazgeçilmez birer araç haline geldi. Hem…