Eğlence amacıyla kullandığımız bilgisayarlarımızda en çok yapmayı sevdiğimiz şeylerin başında oyun oynamak geliyor. Bilgisayar teknolojisi her geçen gün gelişirken oyun teknolojisi de benzer şekilde gelişmeye devam ediyor. Her çıkan yeni oyun daha iyi grafikler, daha yüksek çözünürlük ve bazıları üç boyut teknolojisiyle gerçek görüntülere yakın bir oyun deneyimi sunuyor. Oyun teknolojisinde yaşanan bu gelişmeyle ve oyun çeşitliliğinin artmasıyla evde geçirdiğimiz süreyi oldukça eğlenceli hale getirebiliyoruz. Bazen saatlerce oyunların başından kalkmıyor, günlük işlerimizi bile aksatabiliyoruz. Ancak bilgisayarda oyun oynamak her zaman eğlenceli olmayabiliyor. Kimi zaman oldukça can sıkıcı durumlar yaşanıyor. Bunların başında da bilgisayarda oyun oynarken siyah ekran gelmesi ve bilgisayarımızın durup duruken kapanması geliyor. Kendimizi tam oyuna kaptırmışken ya da en iyi performansımızı gösterip zorlu bir bölümü geçerken bilgisayarımızın aniden kapanması hiç karşılaşmak istemeyeceğimiz bir durum oluyor. Peki, bilgisayarımız böyle anlarda neden kapanıyor? Bunun birden fazla sebebi olabiliyor. Ayrıca her bilgisayar için de farklı bir sebepten gerçekleşebiliyor. Fakat bilgisayarın oyun oynarken aniden kapanmasının belli başlı sebepleri oluyor. Sebebini bildiğimizde en azından böyle bir durumun yaşanmasını öncesinde engelleme şansımız da olabiliyor. Bu yazımızda oyun oynarken bilgisayarın durup dururken kapanmasının nedenleri neler olabilir anlatacağız.

Fazla Isınma Sorunu

Oyun oynarken bilgisayarımızın tüm donanımları yüksek performansla çalışmaya başlıyor. En iyi oyun deneyimi yaşayabilmemiz için bazı donanımlar son hızına kadar çıkabiliyor. Bilgisayarın içerisindeki malzemeler çalıştıkça belli bir ısı üretiyor. Kendi sınırlarını zorladıkça ürettikleri bu ısı da artıyor.

Bilgisayarımızın ısınmaya başlaması içerisindeki parçalara zarar verebiliyor. Yüksek sıcaklık, bir bilgisayarın en büyük düşmanları arasında yer alıyor.

Bilgisarımızın içerisindeki sıcaklık belli bir seviyeye geldiğinde donanımların performansları düşmeye başlıyor. Özellikle işlemci ve RAM bu sıcaklıktan zarar görmemek için ilk performansını düşüren parçalar oluyor. İşlemciler belli bir sıcaklığa kadar dayanabilme özelliğine sahip olarak üretiliyor. Bu sıcaklığa yaklaştıkça düşük performansla kendini korumaya çalışıyor. Ancak sıcaklık belli bir seviyeye gelip tehlike noktasına yaklaşınca bilgisayarımız kendini otomatik olarak kapatıyor. Bu durum tamamen işlemcinin yanmasını ve bilgisayarın bir daha kullanılamaz hale gelmesini önlemek amacıyla yaşanıyor. Bir nevi bilgisayarımız kendini koruyor.

Bilgisayarda oyun oynarken durup dururken kapanmasının en yaygın nedenlerinin başında fazla ısınma sorunu geliyor. Bu sorunu yaşanmadan önlememiz mümkün oluyor. Bilgisayarların içerisinde soğutmayı sağlamak için fan sistemi bulunuyor. Ayrıca bilgisayar kasasının çevresinde hava akımını sağlayacak ızgaralar yer alıyor. Eğer oyun oynarken bilgisayarınız sık sık ısınıyorsa içerisindeki fan yeteri kadar soğutamıyor anlamına geliyor. Mevcut fanınızı daha güçlü yeni bir fanla değiştirmek en etkili çözümler arasında oluyor.

Aynı zamanda bilgisayarların içerisinde parçalar arasında ısı geçişini engellemek için termal macunlar bulunuyor. Eğer bilgisayarınız eskiyse ve uzun zamandır kullanıyorsanız, bu termal macunlar da eskimiş olabiliyor. Termal macunu değiştirmek de bu sorunun etkili çözümleri arasında yer alıyor.

Bilgisayarımızda bu iki etkili değişikliği yaptığımızda bir daha fazla ısınmadan kaynaklı kapanmadığını görüyoruz.

Düşük RAM Sorunu

Bilgisayarımızın aniden kapanması tamamen kendini zararlı etkenlerden koruma çabasından kaynaklanıyor. Yetersiz RAM kapasitesi de bu nedenler arasında yer alıyor.

Bilgisayarımızda oyun oynarken işlemci kadar RAM de çalışıyor. RAM, bir oyun oynamak için en önemli parçalardan biri oluyor. Bilgisayarımızda oyunu açtıktan sonra hemen RAM de çalışmaya başlıyor. Oyun oynarken eğer RAM kapasitemiz yeterli değilse kasılmalar ve bilgisayarda donma sorunu yaşanıyor. Buna rağmen oynamaya devam ettiğimizde ise RAM’in yanma tehlikesi bulunduğundan bilgisayarımız kendini koruma özelliğiyle aniden kapanıyor.

Bilgisayarınızın yetersiz RAM nedeniyle kapanmasını engellemek için oynayacağınız oyunların sistem gereksinimlerini dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer sahip olduğunuz bilgisayarın RAM’i yeterli değilse o oyunu hiç açmıyorsunuz ya da bilgisayarınızın RAM kapasitesini oyunun ihtiyacı kadar yükseltiyorsunuz. Hatta RAM kapasitenizi yükseltmek istiyorsanız ve yeterli bütçeniz bulunuyorsa bundan sonraki dönemde de piyasaya çıkacak oyunları düşünerek biraz daha üst seviyelere çıkmanızda fayda bulunuyor. Böylece bilgisayarınızın yetersiz RAM’i olduğu için durup dururken kapanmasını engellemiş oluyoruz.

Yetersiz Donanım Problemi

Son dönemde piyasaya çıkan her oyunun ihtiyacı olan sistem gereksinimleri sürekli olarak artıyor. Bu artış oyun teknolojisi gelişmeye devam ettikçe de durmayacak gibi görünüyor. Ancak bizim, bilgisayarlarımızın sistemini sıklıkla yükseltme imkanımız her zaman olmuyor. Bu da belli bir noktadan sonra bilgisayarımızı zorlamaya başlıyor.

Oyunların ihtiyaç duyduğu sistem gereksinimi karşılanmadığında genellikle açılmıyor. Ancak özellikleri yakın bir seviyede bulunuyorsa oyunu açabiliyoruz. Böyle oyunlar açıldıktan sonra bilgisayarımız aşırı şekilde zorlanmaya başlıyor. Özelliği yeterli olamayan parçalar çalışma limitlerini sonuna kadar kullanarak işlem yapıyor. Bu halde zorlanarak uzun süre çalışmaya devam etmesinin bilgisayara kalıcı bir hasar verme ihtimali olduğu için kısa bir süre sonra bilgisayar kendini kapatıyor. Aynı zamanda yüksek performansta çalışan parçalar aşırı ısı ürettiği için de bilgisayar kapanıyor olabilir.

Böyle durumlarda ortaya çıkan ısıyı düşürmek için daha yüksek bir fan kullanmak işe yaramıyor. Çünkü donanımın özelliği yeterli olmadığı için fazla çalışmadan kaynaklı zarar görmemek için yine bir şekilde kendini kapatarak koruması gerekiyor.

Oynamak istediğimiz oyunun sistem gereksinimlerini kontrol ettiğimizde eğer bilgisayarımız bunları karşılayamıyorsa hiç açmaya çalışmıyoruz. Zaten bir süre sonra her türlü kapanıyor ve oyundan hiçbir şey anlamıyoruz. Bilgisayarımızın özelliklerinin yeterli olduğu oyunları oynamak bunun en kolay çözümü oluyor. Eğer bilgisayarımızı değiştirmek gibi bir düşüncemiz bulunuyorsa özelliklerini iyi analiz ederek uzun bir süre daha oyunları çalıştıracak özellikleri belirlediğimizde bu tarz sorunları yaşamamış oluyoruz.

Bilgisayarımızın sadece ekran kartı yetersizse bunun geçici bir çözümü de bulunuyor. Yüksek grafik performansı isteyen oyunlar genellikle bunu düşük ayarda çalıştırmamıza izin veriyor. Eğer bilgisayarımız oyunu açıyorsa ancak oynamaya başladığında otomatik kapanıyorsa, oyunun ayarlar kısmına girerek grafik ayarlarını düşük seviyeye getirdiğimizde oyunu kesintisiz oynama şansımız oluyor.

oyun oynarken bilgisayarin durup dururken kapanmasi teknosa

Bilgisayarın İçerisinde Biriken Tozlar

Bilgisayarlarımızın içerisinde bulunan parçaların yeteri kadar soğumasını sağlamak için kenarlarında mutlaka bir ızgara sistemi bulunuyor. Bu ızgaralar ideal bir hava akışı sağlayarak bilgisayarın ısınmasını engelliyor.

Ancak bunların bir de dezavantajı bulunuyor. Özellikle bilgisayarımızı uzun süredir kullanıyorsak ızgaralardan giren toz ve kirler, içerisindeki parçalara yapışmaya başlıyor. Biriken tozlar o parçaların yeteri kadar performans göstermesini engelliyor.

Ayrıca bilgisayarın esas soğutma sistemi olan fanın da çevresi tozlanıyor ve yeteri kadar soğutma yapamıyor. Böyle bir durumda da bilgisayarın ısısı hemen yükseliyor. Yüksek ısı işlemcinin, RAM’in, ekran kartının performansını düşürüyor ve bilgisayarda oyun oynarken önce kasılmalar yaşanıyor. Aşırı ısınma veya bilgisayar parçalarının aşırı zorlanması bir süre sonra aniden kapanmasına neden oluyor.

Bu nedenle bilgisayarınızın içini düzenli olarak temizlemek oyun oynarken aniden kapanma sorununun önüne geçmenizi sağlıyor. Temizlik sırasında bilgisayar parçalarının hassas olduğunu ve özenli bir şekilde bu temizliği yapmanız gerektiğini unutmuyorsunuz.

Ayrıca bu temizlikte bilgisayar fanının iyi bir şekilde temizlendiğinden emin oluyoruz. Üzerinde hiç toz kalmadığından emin olduğunuzda bilgisayarınızdaki aniden kapanmaların da bir daha yaşanmayacağından emin olabiliyorsunuz.

Yetersiz Güç Kaynağı

Güç kaynağı bir bilgisayarın çalışması için en önemli parçaların başında geliyor. Elektrik enerjisini alarak bilgisayarın içine dağıttığı için tüm donanım, güç kaynağından besleniyor.

Yıllar geçtikçe bilgisayar oyunları daha yüksek performans gerektirdiği için donanımlar da daha fazla güce ihtiyaç duyuyor. Güç kaynağınız eskiyse ya da yetersiz kalırsa ihtiyacı olan gücü karşılayamadığı için bilgisayarınız aniden kapanabiliyor.

Bilgisayarınızın durup dururken kapanmasının güç kaynağından mı kaynakladığını anlamak için performans testi yapan programlar bulunuyor. Bu programları kullanarak güç kaynağınızın yeterli olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Gerekli durumda diğer parçalar yerine sadece güç kaynağını değiştirerek bilgisayarın aniden kapanma sorununa çözüm bulmuş oluyorsunuz.

Yukarıda oyun oynarken bilgisayarın durup dururken kapanmasının nedenleri neler olabilir anlattık.

Siz de bu tür sorunları daha az yaşayacağınız en iyi oyun bilgisayarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
PS5 vs PS4 teknosa
Devamını Oku

PS5 vs PS4 Özellikleri

Evde kendi başımıza kaldığımızda ya da arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde yaptığımız en eğlenceli aktivite konsol oyunları oynamak oluyor.…