İnternet, hayatımızın vazgeçilmez parçalarının başında geliyor. Sahip olduğumuz teknolojik cihazların neredeyse tamamı internet bağlantısıyla çalışıyor ve gittiğimiz her yerde bir bağlantı noktasına ihtiyaç duyuyoruz. Akıllı telefonumuzda kullandığımız mobil hattımızda genellikle bir internet bağlantısı oluyor. Bu nedenle bulunduğumuz yerde bir bağlantı noktası bulunmuyorsa işlerimizi çoğunlukla akıllı telefonumuzdan halletmeye çalışıyoruz. Ancak telefonumuzu kullanarak halledemediğimiz işler de oluyor. Bilgisayarımızı ya da tablet gibi diğer teknolojik cihazlarımızı kullanmamız gerekebiliyor. Bunların dışında internet datası biten yanımızdaki arkadaşımızın da internete ihtiyacı olabiliyor. Bu tarz durumlarda kendi telefonumuzdaki interneti paylaşmamız gerekebiliyor. İnternet paylaşımı işleminde aslında Wi-Fi teknolojisi kullanılıyor. Oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor ve bağlanmak için kendi belirlediğiniz şifrenin girilmesi gerekiyor. Bu yazımızda internet nasıl paylaşılır anlatmaya çalışacağız.

Android Telefonlarda İnternet Nasıl Paylaşılır?

Eğer telefonunuz Android işletim sistemine sahipse, internet paylaşımı yapabilmek için öncelikle “Ayarlar” menüsüne giriş yapmanız gerekiyor. Buradan “Ağ ve İnternet” sekmesine tıklıyorsunuz. Android telefonlarda menü isimleri bazı telefonlarda farklı olabiliyor ancak yine de benzer isimlerle adlandırılıyor.

Bu menü içerisinde “Hotspot ve Tethering” seçeneğine giriş yapıyorsunuz. Bu menü internet paylaşımı yapacağınız bilgileri içeriyor. Buradaki Hotspot kablosuz internet paylaşımını ifade ederken Tethering ise USB kablolu bağlantıyı temsil ediyor. Tethering yöntemini etkileştirebilmek için telefonunuzu USB kablo ile bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor. Hotspot yöntemini kullandığınızda ise telefonun internetini kablosuz olarak paylaşabiliyorsunuz. Burada “Bağlantı Paylaşımı ve Mobil Erişim Noktası” kısmına giriş yapıp “Taşınabilir Ortak Erişim Noktası”nı aktif hale getiriyorsunuz. Bu menüde ortak erişim noktasının ismini ve şifresini oluşturabiliyorsunuz.

Bu adımları izledikten sonra telefonunuzdan güvenli bir kablosuz internet bağlantısı ağı oluşturabiliyorsunuz.

internet nasil paylasilir teknosa

iPhone Telefonlarda İnternet Nasıl Paylaşılır?

iPhone telefonlarda ağ paylaşımı yapmak diğer telefonlara göre biraz daha kolay oluyor. Öncelikle iPhone’unuzda “Ayarlar” uygulamasını açıyorsunuz. Açılan listeden “Hücresel” menüsüne giriş yaptığınızda “Kişisel Erişim Noktası” seçeneği yer alıyor. İnternet paylaşımını bu bölümden yapabiliyorsunuz. Aynı menüye giriş yapmanızı kolaylaştırmak için yine “Ayarlar” uygulamasına girdiğinizde doğrudan “Kişisel Erişim Noktası” menüsü de bulunuyor.

Kişisel Erişim Noktası bölümünde önce “Diğerleri Katılabilsin” seçeneğini aktif hale getiriyorsunuz. Burayı aktif ettiğinizde kablosuz internete bağlanabildiğiniz diğer cihazların Wi-Fi ayarlarına giriş yaptığınızda iPhone adınızı görebiliyor ve internet ağına bağlanabiliyorsunuz. Wi-Fi parolanızı değiştirmek için yine aynı ekrandaki parola alanından değişiklik yapabiliyorsunuz.

iPhone telefonunuzdan kablosuz bağlantının yanı sıra USB ve Bluetooth ile internet paylaşımı da yapabiliyorsunuz. Kişisel erişim noktasını açtıktan sonra USB kablosu ile iPhone’u bilgisayara bağladıktan sonra bilgisayarınızın ağ servisi listesinden iPhone adınızı seçerek bağlantıyı sağlayabiliyorsunuz. Buetooth ile bağlantı için öncelikle bilgisayarınızı iPhone ile eşleştirmeniz gerekiyor. Eşleştirme işlemi için iPhone telefonunuzda “Eşle” seçeneği çıkıyor. Buraya tıkladığınızda ya da bilgisayarınızın ekranında çıkan bağlantı kodunu girdiğinizde iki cihaz birbirine bağlanmış oluyor. Bu şekilde internet paylaşımını tek bir cihazla yapabiliyorsunuz.

Kişisel erişim noktanıza bir cihaz bağlandığında iPhone durum çubuğu alanında mavi bir şerit beliriyor ve burada kaç cihazın internete bağlandığı bilgisi yer alıyor. iPhone’unuza aynı anda kaç cihazın bağlanabileceği operatörünüze ve iPhone modelinize göre değişkenlik gösteriyor. Eğer telefonunuzun internetini diğer cihazlar kablosuz olarak kullanıyorsa iPhone’u başka herhangi bir Wi-Fi ağına bağlayamıyorsunuz. Böyle bir durumda telefonunun hücresel internetini kullanmanız gerekiyor.

Bazen telefonumuzun internetini paylaştıktan sonra Kişisel Erişim Noktası’nı kapatmayı unutabiliyoruz. Böyle bir durumda eğer diğer cihazlar kapsama alanınızdan çıktıysa bağlantısı otomatik olarak kesiliyor. Ancak internet datanızda ve telefonun pil ömrü konusunda bir sürpriz yaşamamak için internet paylaşımıyla ilgili işiniz bittiğinde Kişisel Erişim Noktası menüsüne giriş yaparak pasif hale getirmeyi unutmamanız gerekiyor.

Ailenizin Otomatik Katılımına Nasıl İzin Verirsiniz?

iPhone telefonların internet paylaşımında ailenize özel uygulama yapabiliyorsunuz. Aile paylaşımını ayarlayarak aile üyelerinizin Kişisel Erişim Noktası’na parolasız giriş yapmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bunun için iPhone telefonunuzdan yine “Ayarlar” uygulaması üzerinden “Kişisel Erişim Noktası” menüsüne giriş yapıyorsunuz. Burada “Aile Paylaşımı” seçeneği yer alıyor. Eğer aile paylaşımını aktif hale getirmediyseniz bu seçeneği göremiyorsunuz. Böyle bir durumda önce bu paylaşımı ayarlamanız gerekiyor. “Ayarlar” uygulamasında iPhone kullanıcı adınıza tıkladığınızda açılan listede “Aile Paylaşımı” seçeneği yer alıyor. Bu seçeneği tıkladıktan sonra aile üyelerinizi ekleyebiliyorsunuz.

Ardından tekrar “Kişisel Erişim Noktası”na girerek “Aile Paylaşımı” menüsüne girip aile üyelerinizi teker teker seçerek parolasız internet paylaşımını aktif hale getirebiliyorsunuz.

İnternet Paylaşımı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

İnternet paylaşımı yapmak, kablosuz ağ bağlantısı olmayan yerlerde oldukça işe yarayan faydalı bir özellik oluyor. Ancak internetinizi paylaşırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Öncelikle telefondan internet paylaşmak pilinizi çok büyük bir hızla bitiriyor. Çünkü telefonunuz interneti paylaşırken ekstra bir enerji harcamaya başlıyor. Bu işlem ne kadar uzun sürerse piliniz de aynı hızla tükeniyor.

Pilin hızlı bir şekilde bitmesinin dışında telefonunuzdan oluşturduğunuz kablosuz ağ bağlantısına bir şifre atamanız gerekiyor. Akıllı telefon üreticileri bu özelliğin standart olarak şifreli kullanılmasını istiyor. Bu nedenle otomatik şifre ataması zaten yapılıyor. Şifreyi kaldırmadığınız sürece bağlantı bu şekilde yapılabiliyor. Standart verilen şifreyi kullanmak istemiyorsanız şifreyi kaldırmak yerine kendiniz yeni bir şifre belirleyebiliyorsunuz. Bunların dışında telefondan internet paylaşmak, telefonunuzun data paketinin hızlıca bitmesine neden oluyor. Bilgisayarınızda ya da telefonunuzun internetine bağlanan diğer akıllı cihazlarda yapılmamış bir güncelleme veya bir yedekleme varsa otomatik olarak başlama ihtimali bulunuyor. Böyle bir durumda data paketiniz hızla azalıyor hatta tamamen bitmesine bile neden olabiliyor.

Yukarıda internet nasıl paylaşılır detaylı olarak anlattık.

Siz de en iyi akıllı telefonları incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone se 3 ne zaman cikacak teknosa
Devamını Oku

En Ucuz iPhone SE 3 Ne Zaman Çıkacak?

Apple’ın üçüncü nesil iPhone SE telefonunun yakında deneme üretiminin başlayacağı dedikoduları yayılmaya devam ediyor. Söylentiler daha çok tedarik…
iphone 11 su geciriyor mu teknosa
Devamını Oku

iPhone 11 Su Geçiriyor mu?

iPhone telefonlar, akıllı telefon sektöründe geliştirdiği teknolojilerle her zaman adından söz ettirmeyi başarıyor. Birçok alanda öncülüğü taşıyarak teknolojinin…
cep telefonu garanti uzatma ise yarar mi teknosa
Devamını Oku

Cep Telefonu Garanti Uzatma İşe Yarar Mı?

Günümüzde cep telefonları vazgeçemediğimiz teknolojik cihazların başında geliyor. Her sabah gözlerimizi açtığımızda ilk yaptığımız şey cep telefonumuza bakmak…
gecmisten gunumuze iphone modelleri teknosa
Devamını Oku

Geçmişten Günümüze iPhone Modelleri

iPhone, hayatımıza girdiği ilk günden beri peşinden milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir efsane haline geldi. Hikayesine bilgisayar üretimiyle…
oppo a55 teknosa
Devamını Oku

Oppo A55 İncelemesi

Oppo’nun yeni A serisi akıllı telefonu A55, piyasaya çıktıktan sonra kendi kategorisinde en rekabetçi özelliklere ve fiyata sahip…