Çocuklar, hayatımızdaki en çok değer verdiğimiz insanların başında geliyor. Her şeyi onlar için yapıyor ve her şeyin en iyisini almaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın bizimle oynamak dışında en sevdiği şeylerden biri de oyuncak oluyor. Onlarla saatlerce vakit geçirip bambaşka hayaller kurabiliyor, bir oyuncaktan onlarca farklı oyun çıkarabiliyorlar.

Uzmanlara göre, oyuncaklarla oynamak çocuk gelişimi için de oldukça faydalı sonuçlar veriyor. Küçük yaşlarından itibaren kendilerine uygun eğitsel oyuncaklarla oynadıklarında zihinsel ve fiziksel gelişimleri bundan olumlu olarak etkileniyor. Çünkü çocuklar yeni şeyler öğrenmeye ve bir şeyler denemeye hevesli küçük kaşifler gibi oluyor. Oyuncaklar da, çocuğunuza benzersiz ilgi alanları yaratarak kendi doğal sürecinde yeni beceriler geliştirmesi ve uygulaması için harika fırsatlar veriyor. Bu nedenle çocuğunuzun sahip olduğu oyuncaklar onun gelişimini önemli ölçüde etkiliyor.

Çocuklar için oyuncak seçmek genellikle göze kolay gibi görünüyor. Ancak bir oyuncak mağazasına girdiğinizde ya da internet sitesinden oyuncak kategorisini seçtiğinizde karşınıza çıkan seçeneklerden bunalabiliyorsunuz. Çünkü çocuklar için geliştirilen ve üretilen birbirinden farklı yüzlerce çeşitle karşılaşıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Çocuğunuzun yaşına ve becerilerine göre doğru oyuncakları seçtiğinizde gelişimine büyük katkı sağlamış oluyorsunuz.

Çeşitli Şekillerde Kullanabileceği Oyuncaklar Seçin

Çocuklar parçalara ayırmayı, tekrar birleştirmeyi, bir şeyleri çekip çıkarmayı, bir yerlere yerleştirmeyi, eklemeyi ve inşa etmeyi çok seviyor. Çocuğunuzun bu merakını daha anlamlı hale getirecek ve yaratıcılığını geliştirecek oyuncaklar seçebiliyorsunuz. Bir oyundan birçok farklı oyun çıkarabildiği oyuncaklara açık uçlu oyuncaklar deniyor. Örneğin bir yol, hayvanat bahçesi, araba ya da bir uzay gemisi yapmak için birbirine geçen blokların kullanıldığı oyuncakları bunun için kullanabiliyorsunuz. Bunun gibi oyuncaklar çocuğunuzun hayal gücünü harekete geçiriyor, problem çözme ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirmesine çok büyük fayda sağlıyor.

Çocuğunuzla Birlikte Büyüyecek Oyuncaklar Bulabilirsiniz

Hepiniz çocuğunuzun oyuncaklarıyla ilgili şu deneyimi yaşıyorsunuz. Çocuğunuza istediği bir oyuncağı alıyorsunuz. İki ya da üç gün onu elinden düşürmeyip çok mutlu bir şekilde oyunlar oynuyor. Ardından onu bırakıyor ve bir daha asla yüzüne bakmıyor. Bu durumun yaşanması her ne kadar üzse de, aslında aldığınız oyuncağı sorgulamanız için size bir fırsat vermiş oluyor.

Çocuğunuzun oyuncağından kısa sürede sıkılmasını engellemek için farklı gelişim aşamalarında eğlenceli olabilecek oyuncaklar arasından bir seçim yapabiliyorsunuz. Bu sayede çocuğunuzun hayal dünyasının da gelişmesine olanak veriyor, onun farklı gelişim düzeylerinde yaratıcılığını kullanabileceği imkanlar yaratmış oluyorsunuz. Bunun için örneğin küçük plastik hayvanlar ya da aksiyon figürlerini kullanabiliyorsunuz. Küçükken bu tarz oyuncaklarına evde bulduğu şeylerle bir ev yapabilirken, biraz büyüdükten sonra kendi uydurduğu hikayelerin kahramanı yapıp canlandırma için kullanabiliyor.

Bunun dışında oyuncak evler, araba çeşitleri ya da kamyonlar ve bebekler yine bu tarz oyuncaklar arasında sayılabiliyor.

Keşfetmeyi ve Problem Çözmeyi Teşvik Eden Oyuncaklar Seçin

Oyuncaklar çocuklara yeni bir şeyi tekrar tekrar yaparak yetenek kazanma şansını veriyor. Kendi başlarına ya da sizin ufak yönlendirmelerinizle bir şeyleri çözmesini sağlayan oyuncaklar, mantıksal düşünme becerilerini geliştiriyor. Büyüdüklerinde karşılarına çıkacak her türlü problemde çözüm odaklı kalmalarını sağlıyor. Bu da gelecekteki hayatlarını kolaylaştıracak önemli bir yetenek olarak öne çıkıyor. Ayrıca bu tarz oyuncaklar, çocukların ilişki kurma becerilerini yani işlerin nasıl birbirine uyduğunu, neden sonuç ilişkisini anlamalarını sağlıyor. Aynı zamanda el ve göz koordinasyonlarının yanı sıra ince motor becerilerini yani el ve parmaklarında bulunan küçük kasları kullanma yeteneğini geliştirmesine yardımcı oluyor.

Yeni şeyler keşfetmeyi ve problem çözmeyi öğrenebilmesi için çocuğunuza çeşitli bulmacalar, şekil ayırıcılar, birbirine geçen bloklar, kil ya da oyun hamuru gibi oyuncakları almayı tercih edebiliyorsunuz.

Çocuğunuzun Hayal Gücünü Harekete Geçiren Oyuncaklar Alabilirsiniz

Çocuğunuz özellikle 3 yaşından itibaren artık farklı kıyafet giyen birini bir süper kahramana ya da bir krala benzetebiliyor, herhangi bir cismi onunla alakası olmayan bambaşka bir şey gibi hayal edebiliyor. Bu durumun endişelenecek bir şey olmadığı belirtiliyor. Çünkü bu yaşlardan itibaren çocuğunuzun hayal gücü ve yaratıcılığı gelişmeye başlıyor. Özellikle 3 yaşından sonra çocuğunuzun hikayeler yaratabileceği, canlandırmalar yapabileceği oyuncakların arayışına girmeniz oldukça iyi sonuçlar veriyor. Bu tarz oyuncaklar rol yapma yeteneğini, dil ve okur yazarlık becerilerini, problem çözme ve olayları mantıklı sıralamaya koyma gibi yeteneklerini geliştiriyor.

Hayal gücünü geliştirmesine faydalı olması için, iç içe geçen bloklar, aksiyon figürleri, doldurulmuş hayvan ve bebekler, araba, kamyon ve tren gibi araçlar, oyuncak evler ve aletler tercih edebiliyorsunuz. Bunların yanı sıra evdeki beyaz eşyaların karton kutuları ile de destekleyebiliyorsunuz. Bu kutular büyük olduğu için çocuğunuz onu alıp oyunlarında ev, araba, gemi ya da çiftlik gibi şeyler haline getirebiliyor. Siz oyuncaklarla birlikte destekleyici eşyalar da verdiğinizde ortaya çıkaracağı yaratıcı şeyleri keyifle seyredebiliyorsunuz.

cocuklar icin oyuncak secerken dikkat etmeniz gerekenler teknosa

Çocuğunuza Gerçek ya da Gerçeğe Yakın Şeylerle Oynama Şansı Verin

Çocuklar özellikle yeni yürümeye başladıktan sonra kendini büyük gibi hissetmek istiyor. Bu nedenle sizin elinizdeki şeylere merak salıyor ve sizi daha çok taklit ediyor. Televizyonun uzaktan kumandasıyla, cep telefonunuzla ya da anahtarlıklarla oynamayı isteyebiliyor. Bu şekilde kendinin daha yetenekli olduğuna inanıyor. Gerçek cihazlarla ve eşyalarla oynadığında kendine ve cihazlara zarar verme ihtimali olduğu için ona gerçeğe yakın oyuncaklar almanız daha faydalı oluyor. Bunun gibi oyuncaklar çocuğunuzun problem çözme yeteneğini geliştirirken ince motor becerilerinin gelişmesine de katkı sağlıyor.

Oyuncak telefon, müzik aletleri, plastik tabaklar ve yiyecekler, oyuncak süpürge gibi evinizde ilgi duyduğu eşyaların oyuncaklarını alabiliyorsunuz.

Bazı Okumaya Hazırlık Oyuncakları da Eklemeniz Fayda Sağlıyor

Genellikle çocuğumuzun okuma yazma öğrenirken zorluk yaşamamasını ve sanatsal aktivitelere de yatkın olmasını istiyoruz. Bunu sağlayabilmek için seçeceğiniz oyuncakların büyük önemi oluyor. Kitaplar, manyetik alfabe harfleri, kalemler, boya kalemleri ve parmak boyaları gibi sanat malzemeleri çocuğunuzun erken yaşta okuma ve yazma becerilerini geliştirmesine çok büyük katkı sağlıyor. Ayrıca gazete ve dergi gibi gerçek hayattan eşyalarla daha çok ilgilenebiliyor. Eğer onlarla daha eğlenceli vakit geçiriyorsa engel olmamaya çalışıyorsunuz. Çünkü bu eşyalarla cocuğunuz hem eğlenceli vakit geçiriyor hem de harflere ve kelimelere aşinalık oluşuyor.

Çocuğunuzu Sürekli Aktif Olmaya Teşvik Eden Oyuncaklar Alın

Çocuğunuz büyüdükçe vücudunu daha güçlü ve daha güvenli bulmaya başlıyor. Bundan dolayı her türlü fiziksel numarayı yapmaya da istekli oluyor. Bunların çoğunu da sizin ilginizi çekmek ve hayranlığınızı kazanmak için yapıyor. Bu aşamalarda çocuğunuzun güvenliğinden emin olduktan sonra onu desteklemeniz ve teşvik etmeniz kendine güveninin artmasını sağlıyor. Tek yapmanız gereken kendisine hayran bir izleyici olmanız oluyor.

Artık çocuğunuz daha hareketli olmak istiyorsa onun fiziksel becerilerini uygulamasına, yeni yeteneklerini ortaya çıkarmasına ve geliştirmesine yardımcı olacak oyuncakların arayışına girmeniz gerekiyor. Bunun için çocuk basketbol potası, plastik bowling takımları, bahçe aletleri ve uygun koruyucu ekipmanları da almanız şartıyla bisiklet ve scooter alabiliyorsunuz.

Ailece Oynanacak Oyunlar Çocuğunuzu Kişisel Olarak Geliştiriyor

Normalde çocuğunuz tüm oyuncaklarını sizinle birlikte oynayabiliyor. Onun hem oyun arkadaşı olduğunuz için yalnız hissetmesini engellemiş oluyorsunuz hem de birlikte bir şeyler yapma ve iletişim kurma becerilerini geliştirmiş oluyorsunuz.

Eğer çocuğunuz 3 yaşını geçtiyse onunla bazı masa oyunlarını da oynamaya başlayabiliyorsunuz. Bunun için alacağınız oyunun minimum yaş uyarısına dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle hafıza kullanmayı içeren ya da okuma gerektirmeyen basit tahta bloklarla oynanan oyunlar çocuğunuzun gelişimine önemli bir katkı sağlıyor. Sayma, hafızasını kullanma, eşleştirme yapma ya da ellerini dikkatli kullanabilme gibi oyunları tercih etmek gelişimini oldukça teşvik ediyor.

Bu tarz masa oyunları ile aile oyun geceleri de düzenleyebiliyorsunuz. Haftanın belli günlerinde ailece oturup eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Böyle bir ortamda oyun oynadığınızda çocuğunuz dil ve iletişim kurma yönlerinden de fazlasıyla beslenmiş oluyor. Aynı zamanda bir oyunu kazandığında nazik olabilmeyi ve kaybettiğinde de karşı tarafı tebrik edebilmeyi de öğrenmiş oluyor. Çocuğunuza bunları öğretmenin en etkili yolu kendinizin oyun içerisindeki ve sonundaki tavrınız olduğunu unutmuyorsunuz.

Çocuğunuza Oyuncak Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Faktörler Neler?

Dayanıklılık Faktörü

Çocuklar oyuncaklarıyla oynarken genellikle kendilerini kaybedebiliyor. Bazen de yeni şeyler keşfetmek için onları şekilden şekile sokmaya çalışabiliyor. Bu tarz durumlarda oyuncaklar ya kırılıyor ya da şekilleri bozuluyor. Tekrar tekrar aynı ve benzer oyuncakları almak zorunda kalmamak için uzun süreli kullanım için yapılmış ve dayanıklı oyuncakları tercih etmeye özen göstermeniz faydalı oluyor. Bunun için oyuncağın yapılış şeklinde ve kullanılan malzemelerine dikkat etmeniz gerekiyor.

Dayanıklı oyuncakları tercih etmenin bir diğer faydası da çocuğunuz büyüdüğünde ortaya çıkıyor. Yıllar sonra küçükken oynadığı oyuncağı tekrar gördüğünde anılarını hatırlama şansına sahip olabiliyor. Aynı zamanda oyuncağını saklayıp gelecekte en değerli eşyaları arasına alabiliyor.

Güvenlik Faktörü

Oyuncak alırken en büyük endişelerimizden birini de çocuğumuzun güvenliği konusunda yaşıyoruz. Yaşına göre değişse de, çocuklar genellikle oyuncakları ağızlarına götürme eğiliminde oluyor. Özellikle diş çıkarma yaşlarındaysa ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürebiliyorlar. Bu nedenle alacağınız oyuncakların kenarlarının sivri ve köşelerinin keskin olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer küçük bir oyuncaksa boğazına kaçma riski de bulunuyor. Bu tarz oyuncakları oynarken ebeveyn olarak sizin ekstra dikkatli olmanız tavsiye ediliyor. Ancak her ne kadar dikkatli olsanız da bu tehlike her an yaşanabiliyor. Bunu göze almamak ve çocuğunuzun sağlığını düşünerek belli bir yaşa kadar çok küçük parçalı oyuncaklardan kaçınmanız faydalı oluyor. Bunun yanı sıra sadece küçük oyuncaklar değil, çocuğunuzun kırabileceği parçaları olan oyuncaklardan da uzak durmanız tavsiye ediliyor. Aksi halde çocuğunuz oynarken bir parçasını kırıp onu ağzına atabiliyor.

Yaş Faktörü

Alacağınız oyuncak ne olursa olsun çocuğunuzun yaşına uygun olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Özellikle zeka ve beceri geliştirici oyunlar arasından seçim yapmak istiyorsanız bunu kriterlerinizin ilk sırasına alıyorsunuz. Çünkü örneğin henüz 3 yaşındaki çocuğunuzun el ve zihin becerileri 5 yaşındakilerle aynı olmuyor. Ve siz çocuğunuza 5 yaş üzeri için uygun olan bir oyuncak aldığınızda yapamıyor ya da nasıl yapılacağını anlayamıyor. Bu da çocuğunuz üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor ve oyuncağın keyfini çıkaramadığı için hayal kırıklığına uğruyor. Aynı durum tersi için de geçerli oluyor. 5 yaşındaki çocuğunuza 3 yaş grubu oyuncaklardan aldığınızda çok kolay geliyor ve hemen sıkılıyor. Birkaç kez oynadıktan sonra da bir daha yüzüne bakmıyor. Bu nedenle oyuncak tercihi yaparken yaş düzeyine dikkat ederek seçim yapmanız oldukça fayda sağlıyor. Bu sayede çocuğunuz aldığınız oyuncaktan daha fazla keyif alıyor ve birçok açıdan gelişimine olumlu katkı sağlıyor.

Yukarıda çocuklar için oyuncak seçerken dikkat etmeniz gerekenler neler olabilir anlatmaya çalıştık.

Siz de çocuklarınız için en iyi oyuncakları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
playstation 5 sarj istasyonu teknosa
Devamını Oku

Playstation 5 Şarj İstasyonu Nedir?

Dünyada en çok tercih edilen oyun konsollarından Playstation ailesinin yeni üyesi Playstation 5 oldukça ilgi topluyor. Playstation 5’in…
En iyi bilgisayar oyunları
Devamını Oku

En İyi Bilgisayar Oyunları

Kendilerine has öyküsel anlatı içeren, hatta meta anlatıya sahip örnekleri de bulunan, dijital dünyada oyuncuların sosyalleşmesine temel oluşturan…
televizyonda oyun nasil oynanir teknosa
Devamını Oku

Televizyonda Oyun Nasıl Oynanır?

Bilgisayar monitörleri her geçen yıl gelişmeye devam ediyor. Bu gelişim ne kadar devam etse de bazen bizim için…
gta 5 daha iyi oynamak icin neler yapilmali teknosa
Devamını Oku

GTA 5 Daha İyi Oynamak İçin

GTA 5, dünyada tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olarak yer alıyor. Oyun yüksek performanslı grafiklere sahip olduğu…