Günümüz teknoloji dünyasının geldiği noktada en çok bahsedilen ve kullanımı yaygınlaşan konuların başında bulut teknolojisi geliyor. Bulut teknolojisi, hem kurumsal hem de bireysel kullanımlarda kullanıcılarına birçok avantaj sunuyor. Özellikle ihtiyaca göre kullanım imkanı sağlaması ve kullanıldığı ölçüde maliyet yansıtması en büyük avantajları arasında yer alıyor. Fiziksel sistemlerden daha uygun maliyetli ve daha kolay ulaşılabilir olması herkesin beğenisini kazanıyor ve popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Devlet kurumlarından küçük start-up’lara kadar bulut teknolojisinin çeşitli alanlarda kullanımı birçok sorunu çözmede etkili oluyor. Bulut teknolojisinin birçok kullanım alanı bulunuyor. ihtiyacınıza uygun olan kullanımı seçtiğinizde hem zamandan hem de maliyetten önemli ölçüde tasarruf edebiliyorsunuz. Bu yazımızda bulut cloud kullanımı hakkında bilgiler paylaşacağız.

Dosya Depolama

Verilerinizi nasıl saklayacağınız ve bunlara nasıl erişeceğiniz konusunda günümüzde çok fazla seçenek bulunuyor. Bilgisayarlarınızın sabit disklerinin yanı sıra verileri yedeklemek ve aktarmak için kullandığımız harici diskler, dosya paylaşım ağları, USB sürücüler ilk akla gelenler oluyor. Bunların dışında da birçok yöntem sayılabiliyor.

Bu kadar fazla depolama seçeneği bulunurken kullanıcılar yavaş yavaş bulut cloud kullanımını tercih etmeye başlıyor. Bunun başlıca nedeni olarak dosyalara kolaylıkla erişilip düzenlenebiliyor olması geliyor. Bulut teknolojisini kullandığınızda bir tek internet bağlantısına ihtiyacınız oluyor. Böylece dosyalarınıza herhangi bir cihazdan bulunduğunuz her yerden kolayca erişebiliyorsunuz.

Blok, dosya ve nesne depolama dahil olmak üzere çok çeşitli bulut depolama türleri bulunuyor. Bunların her biri, paylaşılan dosya sistemlerinden blok tabanlı birimlere ve yedekleme, arşivleme sistemlerine kadar farklı kullanım durumlarına uyum sağlıyor.

Bulut depolama hizmetlerinde kapasite kullanımını ihtiyacınıza göre kendiniz belirliyorsunuz. Bunu zamanla artırabildiğiniz gibi ihtiyacınız olmadığında azaltabilme imkanınız da bulunuyor. Bu nedenle, bu tür depolama hizmetini kullanmak güvenli olduğu kadar son derece uygun maliyetli de oluyor.

Büyük Veri Analitiği

Günümüz rekabetçi piyasasında işletmeler için en önemli olguların başında artık big data adı verilen büyük veri toplama işlemi geliyor. İnsanların pazar eğilimlerini, şirketin satış performansını ve çok daha fazlasını topladıkları büyük verilerle çıkartabiliyorlar.

Büyük ya da küçük ölçekli bütün şirketler sayısız nedenden dolayı büyük veriye ihtiyaç duyuyor. Bazıları bunu ticari büyüme için yeni fırsatları keşfetme yolunda kullanırken, bazı işletmeler de karmaşık sorunlara çözüm bulmak için kullanıyor.

Ancak büyük veri toplamak ve bunları analiz etmek kolay olmuyor. Çok geniş bilgi işlem kaynakları kullanıldığı için bu iş, oldukça maliyetli hale geliyor. Bulut bilişimin bu konudaki en büyük faydası kullandığın kadar öde fiyatlandırma stratejisi oluyor. Böylece işletmeler kullanmadıkları dönemde bunun için bir ödeme yapmak durumunda kalmıyor. Kaynaklara sadece ihtiyaçları olduğu zaman erişiyor ve o zaman ödemesini yapıyor.

Maliyet avantajının yanında bulut bilişim hizmeti veren bazı servisler çeşitli veri analiz hizmetleri de sunuyor. Böylece işlemesi oldukça problemli ve hata yapmaya açık olan büyük verinin işlenmesi yapay zeka desteği ile çözülebiliyor.

Veri Yedekleme ve Arşivleme

Son yılların en büyük sorunlarından biri siber saldırılar oluyor. Sürekli olarak bir yerlere yapılan siber saldırılar gündeme geliyor. Zaman zaman çok sayıda işletme de bu gündemdeki yerini alıyor. Topladıkları verileri güvenli bir ortamda tutmayan şirketler hem müşteri bilgilerini çaldırabilirken hem de müşterilerinin güvenlerini kaybediyor.

Geleneksel veri yedekleme yöntemleri, verileri uzun süre yedekleme konusunda etkili oluyor. Ancak bununla birlikte getirdiği bazı riskler de bulunuyor. Geleneksel yöntemler virüslere karşı daha savunmasız oluyor, taşınabilir olmalarından kaynaklı kaybolabiliyor ve bu durumlar modern işletmeler için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Bulut Cloud kullanımı yedekleme ve arşivleme konusunda yaşanacak zorluklara etkili bir çözüm oluyor. Uygulaması kolay olduğu için herkes rahatlıkla kullanabiliyor. Ayrıca maksimum veri güvenliği de sağladığı için yapılacak siber saldırılara karşı verilerinizin güvende olmasını sağlıyor. Bu yaklaşımla hassas ve önemli dosyalarınızı bulut tabanlı depolama sistemlerinde yedekleyebiliyor ya da arşivleyebiliyorsunuz. Bu durum, mevcutta kullandığınız canlı verileriniz bir şekilde tehlikeye girerse ve kaybederseniz, yedeklediğiniz verilerinizi bozulmadan aynı şekilde geri alabilme imkanı da sağlıyor.

Bazı bulut bilişim hizmetleri veri yedekleme konusunda planlama yapabilmenizi de sağlıyor. Kendi belirlediğiniz periyotlarda siz bir işlem yapmadan otomatik yedekleme yapıyor. Böylece siz işlerinize hiç bölmeden devam edebiliyorsunuz. Buna ek olarak bulut yedeklemelerinizi şifreleyebiliyorsunuz. Bu sayede meraklı kullanıcıların ya da bilgisayar korsanlarının dosyalarınıza erişmesini imkansız hale getirebiliyorsunuz.

Bulut depolama ile sadece ihtiyacınız olduğu kadar bir alan alabiliyor, ihtiyaç duyduğunuz verileri depolayabilir ve kullandığınız kadar maliyetine katlanıyorsunuz.

bulut cloud kullanimi teknosa

Olağanüstü Durum Kurtarma

Yapılan araştırmalar web sitesinde olağanüstü bir durum yaşayan ve bu yaşanan durumdan kurtarma stratejisi olmayan işletmelerin büyük çoğunluğunun sonraki 3 yıl içinde başarız olduğunu gösteriyor. Geleneksel olarak bir olağanüstü durum kurtama sitesi oluşturmak ve kendi web sitenizi güncellediğiniz gibi kurtama sitesini de güncel tutmak hem zaman hem de maliyet açısından verimsiz oluyor.

Bulut teknolojisini kullanarak böyle bir olağanüstü felaket durumundan işletmenizi kurtarma çözümü yaratabiliyorsunuz. Bunun için web sitenizin bir kopyasını hemen oluşturabiliyor ve içerisindeki verileri, yapılandırma ayarlarını sürekli olarak çoğaltabiliyorsunuz. Web sitenizde bir felaket yaşanması durumunda uygulamalarınızı ve veri hizmetlerinizi bulut içerisinde hemen başlatıp işletmenizi kısa sürede yeniden çalışır hale getirebiliyorsunuz.

Yazılım Testi ve Geliştirme

Kurum içinde bir uygulama ya da yazılım geliştirme süreci uzun soluklu ve maliyetli oluyor. Ortaya çıkartılan yazılımın mevcut sistemlere entegrasyonu ve konuyla ilgili olacak personellerin eğitimi ciddi bir maliyet yaratıyor. Bu da basit bir projenin aylar sonra tamamlanması anlamına geliyor. Günümüz rekabetçi piyasasını düşündüğümüzde işletme için büyük bir dezavantaj oluyor.

Bulut bilişim hizmetleri sunan firmalar bu teknolojiyle birlikte sistem geliştirme ve testi daha hızlı, daha basit ve daha uygun maliyetli hale getiren sürekli entegrasyon araçları sunuyor. Bulut geliştirme araçlarını kullandığınızda yazılım teslim döngüsü süresini oldukça kısaltarak rekabet konusunda büyük bir avantaj sağlayabiliyorsunuz.

İletişim

Bulut bilişim, insanların takvimler ve e-postalar gibi bulut tabanlı iletişim araçlarına kolayca erişmesine olanak tanıyor. Ayrıca WhatsApp ve Skype gibi dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma ve arama uygulamalarının tümü bulut altyapısı üzerine kurulu olarak çalışıyor.

Gönderilen ve alınan mesajlar ve dosyalar yalnızca kendi cihazınızda değil aynı zamanda bulut hizmetinde de depolanıyor. Bu da internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden bu bilgilere erişmenizi mümkün kılıyor.

Sosyal Ağlar

Bulut bilişimin belki de en çok göz ardı edilen uygulamalarının başında sosyal ağlar geliyor. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal ağ platformları, hizmet sağlayıcı olarak bulut bilgi işlem modeline örnek olarak gösterilebiliyor.

Sosyal medya platformları, tanıdığınız kişileri bulmanıza veya tanımadığınız kişilerle bağlantı kurmanıza yardımcı olmak için geliştiriliyor. Ayrıca paylaşılan gönderiler, fotoğraflar, anlık mesajlar gibi bilgi ve verileri paylaşmak için size birçok araç sunuyor.

Bulut depolama teknolojisiyle birlikte sosyal ağlar, bulut hizmetlerinin tüketici odaklı kullanımı konusunda en yaygın olanlardan biri olarak dikkat çekiyor.

İş Süreci

Kurumsal kaynak planlaması (ERP) ya da müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) gibi uygulamaları kullanıyorsanız yönetim stratejinize bulut bilişimi zaten dahil etmiş oluyorsunuz.

Bu tür kurumsal düzeydeki uygulamalar, büyük ölçüde bulut bilgi işlem modeline dayanan hizmet yazılımı olarak kullanılıyor.

Yukarıda bulut cloud kullanımı hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de en iyi taşınabilir harddiskleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Snapdragon Nedir? Hangi Telefonlarda Bulunur?
Devamını Oku

Snapdragon Nedir? Hangi Telefonlarda Bulunur?

Akıllı telefonlar, günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir ve performansları büyük ölçüde işlemci güçlerine bağlıdır. Dolayısıyla yeni…
ambilight tv nedir teknosa
Devamını Oku

Ambilight TV Nedir?

Yaşam alanlarımızda kullandığımız teknolojik cihazlar zamanla ayrılmaz birer parçamız olmaya başladı. En çok kullandığımız cihazların başında da televizyonlar…
en iyi isitici markalari neler teknosa
Devamını Oku

En İyi Isıtıcı Markaları

En iyi ısıtıcılar, enerji faturanızda biraz tasarruf etmenize gerçekten yardımcı olabilir. Alan ısıtıcıları, farklı koşullara uyacak şekilde tüm…