Dijital dünyanın hayatımızın tamamen içine girmesiyle birlikte internet bağlantısı vazgeçilmezlerimiz arasında hızla yerini alıyor. Merak ettiğimiz konular olduğunda, alışveriş yapmak istediğimizde, günlük bankacılık işlemlerimizde ya da eğlenceli bir aktivitede bulunmak istediğimizde ilk önce internet bağlantısı olan cihazlarımıza başvuruyoruz. Hayatımızdaki birçok şeyi internet sayesinde hallettiğimiz için bunun doğal sonucu olarak hızlı bir internet bağlantısına sahip olmak istiyoruz. Ancak bazen internet hızımız beklentimizi karşılamayabiliyor. Bu tarz durumlarda ilk merak ettiğimiz konu ne kadarlık bir hızla internete bağlandığımız oluyor. Bunun için hemen ADSL hız testi yapıyoruz. Bu yazımızda ADSL hız testi nasıl yapılır gelin hep birlikte öğrenelim.

ADSL Hız Testini Nasıl Yapıyoruz?

İnternet hızınızı ölçmek için kullanabileceğiniz birçok çevrimiçi test yapan platform seçeneğiniz bulunuyor. Bu platformlarda sadece ADSL bağlantı hızınızı değil, upload yani dosya yükleme hızınızı ve ping değerinizi de öğrenebiliyorsunuz.

İnternet hız testini yapmaya karar verdiğinizde kontrol etmeniz gereken iki şey bulunuyor. Öncelikle internete bağlı olan cihazınızın kablosuz olarak bağlı olup olmadığına dikkat ediyorsunuz. Kablosuz bağlantıyla internete bağlandığınızda hızı etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bu nedenle internet hız testiniz doğru sonuç vermeyebiliyor. En doğru sonuca ulaşabilmek için cihazın modeme LAN bağlantısıyla yani Ethernet kablosuyla bağlı olması gerekiyor. Kablolu bağlantıyla internet hız kaybınız fazla olmayacağı için internet hızınızı daha doğru ölçebiliyorsunuz. Eğer modeminiz bilgisayarınıza uzaksa ve ethernet kablosuyla bağlanma imkanınız bulunmuyorsa Wi-Fi ile de hız testinizi yapabiliyorsunuz. Bu şekilde bulduğunuz sonuç ortalama bir değer oluyor.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta bilgisayarınızda kullandığınız antivirüs yazılımları oluyor. Antivirüs yazılımları hem bilgisayarınızın hem de internet bağlantınızın hızını etkiliyor. ADSL hız testinizin olumsuz etkilenmemesi için sadece hız testi süresince antivirüs uygulamasını kapatmanız oldukça faydalı oluyor.

adsl hiz testi

En İyi Hız Testi Platformları Hangileri?

ADSL hız testi yapabileceğiniz pek çok platform bulunsa da bunlar arasında güvenilirlikleri ve güçlü altyapısıyla öne çıkan birkaç web sitesi bulunuyor. Eğer internetinizin hızını test etmek istiyorsanız bu web sitelerinden daha güvenilir sonuçlar alabiliyorsunuz.

Ookla Speed Test Uygulaması

İnternet hız testi uygulamaları arasında en popüler ve en çok kullanılanı Ookla firmasının geliştirdiği Speed Test uygulaması oluyor. Küresel çapta internet testi ve veri analizi yapan firmanın Speed Test uygulaması bilinen en güvenilir kaynak olarak kabul ediliyor.

ADSL hız testi yapmak için speedtest.net adresinden hız testi uygulamasına erişebiliyorsunuz. Siteye giriş yaptığınızda sistem bağlı olduğunuz internet sağlayıcısını ve konumunuzu tespit edip ana sayfada gösteriyor. Ekranın ortasında bulunan “Go” butonuna bastığınızda hız testi başlatılıyor.

Önce bağlantınızın Ping süresi test ediliyor. Ping, bilgisayarınızdan alınan bir verinin kullandığınız internet sunucusuna iletilmesi arasında geçen süre şeklinde tanımlanabiliyor. Bu süre ms, yani milisaniye cinsinden tespit ediliyor. Ping süresi tamamlandıktan sonra internetinizin download, yani indirme hızı test ediliyor. Bu hız, web sitelerine giriş hızınızı, dosya indirme ve video izleme hızınızı gösteren bir değer oluyor. Bu değer saniye başına megabit boyutunu gösteren Mbps olarak gösteriliyor. Üçüncü olarak ise upload, yani yükleme hızı test ediliyor. Bu hız, bilgisayarınızdan web sitelerine bir dosya ya da belge yüklemek istediğinizde yüklemenin ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor. Bu değer de Mbps olarak gösteriliyor. ADSL hız testi ookla Speed ile en güvenilir şekilde internet hızı hesaplanıyor.

Türk Telekom Hız Testi Uygulaması

Ülkemizde en çok kullanılan hız testi uygulamalarının başında Türk Telekom ADSL hız testi geliyor. Aynı zamanda bir altyapı sağlayıcısı da olan Türk Telekom, hız testi hizmetini farklı bir sayfa üzerinden veriyor. Türk Telekom’un sağladığı bu hizmet de Ookla’nın hız testi temeline dayandığı için güvenilir sonuç alacağınız farklı bir kaynak olarak kullanılabiliyor.

Türk Telekom hız testi sonuçları da Ookla Speed Test ile aynı kriterleri taşıyor.

Yukarıda ADSL hız testi nasıl yapılır kısaca anlatmaya çalıştık.

Sizler de daha hızlı internet kullanımında en ideal modemleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yazilimcilar icin macbook onerileri teknosa
Devamını Oku

Yazılımcılar için Macbook Önerileri

Genellikle uzaktan çalışan bir yazılımcıysanız, yazılım için en iyi dizüstü bilgisayarları en az bir kez araştırmış olmalısınız. Küresel…
nesnelerin interneti nedir teknosa
Devamını Oku

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse nesnelerin interneti, internet üzerinden iletişim kuran, birbirine bağlı fiziksel cihazlardan oluşan bir sistem…