Türkiye, ilk yerli otomobilinin üretimine başlamasının heyecanını yaşıyor. 2017 yılında bunun müjdesi verildikten sonra aynı yılın Kasım ayında birden fazla şirket bir araya gelerek çalışmalara başlama kararı alıyor ve her birinin bu ortaklıkta belli bir yüzdesi bulunuyor. Bu şirketler arasında Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yer alıyor. Bu proje için altı şirket birleşerek 25 Haziran 2018 tarihinde Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kuruyor. İlk yerli otomobilimizin ismi olarak açıklanan TOGG, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltmasından oluşuyor. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG, son açıklanan bilgiye göre Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas eyaletinde düzenlenecek olan CES 2022 fuarında ikinci modeliyle de görücüye çıkıyor. Daha önce ilk modeli olan C segment SUV ile meraklılarının karşısına çıkan TOGG’un ikinci modeli ise yine C segment Sedan modeli oluyor. Bu yazımızda TOGG araba için son gelişmeler neler aktarmaya çalışacağız.
TOGG Ne Zaman Çıkıyor?
Las Vegas’da düzenlenen CES 2022 fuarıyla ilk kez dünyanın karşısına çıkan TOGG, birçok insan tarafından merak edilmeye başlanıyor. En çok merak edilen konu ise özelliklerinin yanı sıra ne zaman üretime başlanacağı oluyor.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, TOGG otomobilin 2022 yılının son çeyreğinde üretime hazır olacağını belirtiyor. Bunun ardından yapılacak olan gerekli sertifikasyon çalışmalarının ardından ise 2023 yılının birinci çeyreğinde seri üretime başlamış olmayı planladıklarını iletiyor. Seri üretimin gittikçe yaklaşıyor olması da meraklıların özelliklerini araştırmaya başlamasına neden oluyor.
TOGG Otomobilin Teknik Özellikleri Nasıl Olacak?
TOGG henüz daha satışa sunulmuyor. Birçok özelliği hala daha test aşamasında bulunuyor. Bu nedenlerden ötürü de teknik özellikleri ile ilgili resmi bir açıklama yapılamıyor. Ancak yapılan bu testlerden yola çıkarak bazı özellikleri yayılmaya başlıyor.
TOGG aracının elektrikli olacağı artık herkes tarafından bilinen özelliklerinin başında geliyor. Tüm elektrikli araçlarda olduğu gibi gücünü lityum iyon pillerden alıyor. Kullanılan lityum iyon pillerin iki farklı güç kapasitesi olacağı söyleniyor. Tek bir şarj ile batarya kapasitesi 300 km ve 500 km olan güç paketleri bulunuyor. Bu sayede hem tek şarjla uzun mesafeler gitmek isteyen hem de normal mesafelerde kullanmak isteyen kullanıcılar için farklı alternatfiler sunmuş oluyor.
Elektrikli araçların en önemli özelliklerinden biri de şarj dolum süresi oluyor. Elektrikli araba üreten tüm firmalar bu süreyi mümkün olduğunca kısaltmaya çalışıyor. Çünkü yolculuk esnasında araçlarının bataryasını doldurmak isteyen kullanıcılarının çok fazla zaman kaybetmesi istenmiyor. Bu durum araç sahiplerinin memnuniyeti için önemli kriterler arasında yer alıyor. TOGG otomobilin bataryasının 30 dakikadan daha kısa sürede %80’e kadar şarj edilebilir olması planlanıyor. Ayrıca araçta rejeneratif fren sistemi olacağı belirtiliyor. Bu sistem, araç yavaşladığında motorların dinamo gibi çalışmasını sağlıyor. Bu sayede pil, tekrar şarj ediliyor ve aracın gidebileceği mesafe %20’ye kadar uzayabiliyor. Rejeneratif fren sistemi, özellikle şehirlerarası yolculuk yaparken yakıt tasarrufu açısından ve şarj ünitesine ulaşım açısından önemli bir fark yaratıyor.
TOGG arabalarda iki farklı batarya kapasitesi olduğu gibi yine iki farklı motor gücü olacağı söyleniyor. Bunlardan birincisi arkadan itişli olacak olan modellerde 200 beygir gücü motor ve ikincisi ise dört çekişli olarak 400 beygir gücü olması planlar arasında yer alıyor. 400 beygir gücü olan modellerde aracın ulaşabileceği son hız saatte 180 km oluyor. Sıfırdan saatte 100 km hıza çıkma süresi ise 4,8 saniye olacağı, 200 beygir gücü modelinde bu sürenin 7,6 olacağı bilinen özellikler arasında yer alıyor.
Araç beklendiği gibi teknolojik özelliklerle donatılıyor. İnternet bağlantısının 4G ve 5G hızında olacağı ve fabrikadan yayınlanacak olan güncellemeleri otomatik olarak alabilmesi üzerine çalışmalar yapılıyor. Böylece araç sahiplerinin bunun için bir şey yapmasına gerek kalmıyor. Bu bağlantı özelliği, araç herhangi bir yerde ve zamanda arıza yaptığında araca uzaktan bağlanarak müdahale edilmesini de sağlıyor. TOGG araçlar için açıklanan diğer bir özellik ise üçüncü seviye otonom sürüş oluyor.
TOGG Fabrikası Nerede Kuruluyor?
TOGG araba için ilk açıklandığı gün, üretim fabrikasının Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapılacağı söyleniyordu. Geçtiğimiz aylarda yayımlanan fotoğraflarda fabrika inşaatının hızla devam ettiği ve kaba inşaatın tamamlanmış olduğu görülüyor.
Tesiste toplamda 250 robot kullanılacağı ve ilk deneme üretimlerinin 2022 yılının Temmuz ayında başlayacağı belirtiliyor.
Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, elektrikli otomobillerinin en önemli parçalarının başında yer alan batarya üretimi için de önemli adımlar atılıyor. TOGG ile Çinli enerji şirketi Farasis ortaklığında Siro ismiyle yeni bir şirket kuruluyor. Bu şirket tarafından, yine Gemlik’te batarya hücresi ve modül üretim fabrikasının kurulması planlanıyor. 30 milyar liralık bir yatırım olacak bu fabrikada saatte 15 gigavat kapasiteye sahip batarya hücreleri ve saatte 19,8 gigavat kapasitesi bulunan batarya modülleri üretilmesi bekleniyor. Elektrikli araç üretimi yapılırken aynı zamanda bu ekosistemin de içinde yer almak isteyen TOGG, elektrikli araçlar ve mobilite dünyasına önemli bir katkı yapabiliyor. Gemlik’teki bu fabrikada sadece otomotiv sektörü için değil otomotiv dışı sektörler için de enerji depolama sistemleri geliştirilmesi isteniyor. Bu sayede Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması, temiz ve yenilenebilir enerji sistemlerinin hızla geliştirilmesi bekleniyor.
Yukarıda TOGG araba için son gelişmeler neler aktardık.
Siz de arabanıza en uygun oto parçalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.