Günümüzde sosyal medyanın ve oyun platformlarının yaygınlaşmasıyla birçok insan içerik üretimi için çalışıyor. İçerik üreticilerinin çoğu bunu evlerinde kendilerine ait bir alan yaratarak yapıyor. Video içeriklerinde ve yayın yapan oyuncular için en önemli konuların başında ses ve görüntü kalitesi geliyor. Bunların dışında profesyonel olarak seslendirme yapanlar ve müzikle uğraşanlar için de ses kalitesinin ayrı bir önemi bulunuyor. Eskiden kaliteli bir ses kaydı yapabilmek ya da bir yayın yapabilmek için profesyonel stüdyolar kullanılıyordu. Yalıtımlı bir ortam ve stüdyo donanımları oldukça pahalı gereçler olduğu için her yerde bulunmuyordu. Bu nedenle stüdyolardan randevu alınarak, öncesinde gerekli hazırlıklar yapılıyor ve kayıt alınıyordu. Teknolojinin gelişmesi, bir yandan donanım gereçlerinin kalitesini artırıyor, diğer taraftan onların herkes için ulaşılabilir olmasını sağlıyor. Artık çok yüksek maliyetlere katlanmadan evinizde bir stüdyo ortamı yaratabiliyorsunuz. Böylece hem ses hem de görüntü kaydını profesyonel stüdyo ortamındaymış gibi alabiliyorsunuz. Bu yazımızda stüdyo donanımları hakkında bilgiler paylaşacağız.

Ev Stüdyosu Nasıl Yapılır?

Evinizde bir stüdyo ortamı yaratmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken şey doğru odayı seçmek oluyor. Kayıt yapacağınız yerin bazı kritik özelliklere sahip olması gerekiyor. Bunların başında akustik ortam geliyor. Yani sesin kesinlikle yankı yapmaması, sesi izole etmesi çok büyük fayda sağlıyor.

Aynı zamanda odanızda fazla sayıda pencere bulunuyorsa ses kaçağı problemini çok yaşayacağınız anlamına geliyor. Bu nedenle stüdyo yapmak için en uygun oda, mümkünse hiç penceresi olmayan odalardan biri olması iyi oluyor. Akustiği en iyi şekilde sağlayabilmek için ses yalıtımını da mutlaka yaptırıyorsunuz. Aksi halde dünyanın en iyi ekipmanlarına da sahip olsanız, kayıt alırken çok zorlanıyorsunuz. En iyi kaydınızı alırken dışarıdan gelen en ufak bir sesle her şeye yeniden başlayabiliyorsunuz.

Stüdyo için odanızı seçtikten sonra sahip olmanız gereken bazı ekipmanlar bulunuyor. Bu ekipmanları tamamlayarak evinizde güzel bir stüdyo oluşturabiliyor ve istediğiniz gibi kusursuz kayıtlar alabiliyorsunuz.

studyo donanim teknosa

Bilgisayar

Bir stüdyo oluşturmak için ihtiyacınız olan stüdyo donanımları dendiğinde aklımıza ilk gelen şey genellikle mikrofon, kulaklık gibi cihazlar oluyor. Ancak artık dijital bir dünyada yaşıyoruz. Yapacağınız kayıtları da büyük çoğunlukla dijital ortamlar için yapıyorsunuz. Özellikle bir yayıncı ya da içerik üreticisiyseniz işiniz sadece dijitalde demek oluyor. Ayrıca ses ve görüntü düzenleme programlarına da ihtiyacınız olacağı için stüdyonuz için edinmeniz gereken ilk cihaz olarak bilgisayar diyebiliyoruz.

İhtiyacınız olan bilgisayarı yapmak istediğiniz işlere göre seçebiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar bulunuyor. Çünkü bilgisayarınızın performansının yapacağınız şeylerde sizi zorlamaması gerekiyor. Performansı etkileyen 3 özelliğe dikkat etmeniz yeterli oluyor. Bilgisayarınızın hızlı olması ve üretkenliğinizi aşağı çekmemesi için RAM kapasitesinin yüksek olması bekleniyor. En az 8 GB RAM kapasitesine sahip bilgisayarlar ile birçok işlemi yaparken zorlanmıyorsunuz. Ancak teknolojideki gelişmeler ve kalite arttıkça birkaç yıl sonra 8 GB yeterli gelmeyebiliyor. Böyle bir durumda bilgisayarınızdaki bazı donanımları değiştirmeniz gerekebiliyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım yapmak istiyorsanız 16 GB RAM kapasitesine sahip bilgisayarlar arasından seçim yapabiliyorsunuz.

RAM dışında bilgisayarın hızını işlemci de etkiliyor. Hızlı bir bilgisayar için de RAM ve anakartınızla uyumlu en az i5 işlemciye sahip bilgisayar olması oldukça faydalı oluyor.

Bilgisayarın performansını etkileyen üçüncü özellik de depolama kapasitesi oluyor. SSD harddisk’e sahip bilgisayarların okuma ve yazma hızları diğerlerine göre daha fazla çıkıyor. Bu da kayıt yaparken hızınıza engel olmuyor. Bu nedenle imkanınız varsa SSD disk kullanmanız büyük fayda sağlıyor.

Mikrofon

Stüdyoya çevirdiğiniz evinizde kayıt alırken ses kalitesi önemli noktaların başında geliyor. Bunun için iyi bir mikrofona ihtiyacınız oluyor. Dijital ortamlarda yayıncılığın yaygınlaşmasından sonra çok fazla mikrofona ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle piyasada pek çok mikrofon marka ve modeli rahatlıkla bulunabiliyor.

Evde oluşturacağınız stüdyoda kullanacağınız üç farklı çeşit mikrofon bulunuyor. Bunlardan ilki yaka mikronu oluyor. Eğer video içerikleri üretiyorsanız ya da oyun platformlarında yayın yapıyorsanız bir yaka mikrofonu ihtiyacınızı tam anlamıyla görebiliyor. Hareket özgürlüğünüzün olması ve ekranda görünmüyor oluşu gibi birçok avantajı bulunuyor. Yaka mikrofonları da teknolojiyle birlikte gelişen cihazlar arasında yer alıyor. Eskiden bir ses kaydediciye bağlanması gereken mikrofonları artık doğrudan telefonunuza bağlayabiliyorsunuz. Telefonun ya da bilgisayarın kulaklık girişine takarak ses kaydınızı kolayca alabiliyorsunuz. Bunun dışında kablosuz yaka mikrofonları son yılların oldukça popüler ürünleri arasında yer alıyor. Daha fazla hareket özgürlüğü sunması, ses kalitesi ve videolarda daha estetik görünmesi nedeniyle mikrofon ihtiyacı olanların ilk tercihleri arasında yer almaya başlıyor.

Evinizdeki stüdyo donanımları arasında kullanabileceğiniz ikinci mikrofon çeşidi de Shotgun olarak bilinen mikrofonlar oluyor. Bu mikrofonlar sesi tek bir noktadan alıyor ve çevredeki diğer sesleri almamasıyla öne çıkıyor. Özellikle kendi stüdyonuzda müzik yapmayı ve şarkı söylemeyi istiyorsanız bu mikrofonları tercih edebiliyorsunuz. Sesinizi daha net ve doğrudan aldığı için ses kaliteniz daha yüksek oluyor. Ayrıca çevreden gelen ufak sesler ya da ortam sesi dediğimiz sesleri almadığı için pürüzsüz bir kayıt yapma imkanı bulabiliyorsunuz.

Tercih edebileceğiniz son mikrofon çeşidi de stüdyo mikronu olarak geçiyor. Bu mikrofonlar daha çok bir stand üzerinde bulunuyor ve önünde filtresiyle birlikte kullanılıyor. Stüdyo mikrofonları seslendirme projelerinde kullanıldığı gibi şarkı söylerken ya da podcast kaydı yaparken de rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ayrıca video içeriklerinde de bu mikrofonu kullanmak hem ses hem de görüntü kalitesi anlamında hoş olabiliyor. Dış sesleri daha az alması ve sesi daha pürüzsüz kaydetmesi bakımından kullanıcısına çok önemli avantajlar sunuyor.

Mikser

Stüdyo kayıtlarını mükemmel hale getiren cihazların başında ses mikserleri geliyor. Mikserler mikrofonla aldığınız kayıtların volüm ve tonunu ayarlayabilmenizi, dengesini kontrol edebilmenizi sağlıyor.

Eskiden kayıt stüdyolarında analog mikserler kullanılıyordu. Bunların kullanımı profesyonel yetkinlik istiyordu. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte mikserler de dijitalleşmeden payını alıyor. Artık cep telefonu ya da bilgisayarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz mikserler, dijital göstergeleriyle daha kolay kullanılabiliyor.

Ses mikserleri daha çok canlı yayınlarda anlık ses efektleri ve ayarlamaları yapabilmesi bakımından oldukça kullanışlı oluyor. Eğer yayınlarınızı canlı olarak yapmayı planlıyorsanız, alacağınız mikser ile yayın kalitenizi en üst seviyeye çıkarabiliyorsunuz.

Ses Kartı

Mikrofonunuzu ve mikserinizi aldıktan sonra bunların uyumlu bir şekilde çalışması ve en iyi kalitede ses kaydı elde edebilmeniz için harici bir ses kartı alabiliyorsunuz. Özellikle birden fazla ses kaydı alıyorsanız ses kartı en büyük yardımcınız oluyor. Birden fazla kanalda sesin en iyi kalitede kayıt altına alınmasını sağlıyorsunuz. Ayrıca monitör kontrol istasyonu olan ses kartlarından aldığınızda profesyonel monitör kontrolünü de yapabilir hale geliyorsunuz.

Mikrofon Standı

Evinizde oluşturacağınız stüdyonun belki de en kullanışlı ürünleri arasında mikrofon standı yer alıyor. Stüdyoda hazırlayacağınız masanızda kayıt yaparken mikrofonun yerinin ayarlanması genellikle sürekli problem çıkarıyor. Mikrofonun sabit bir yerde durması yerine istediğiniz yere çekebilme özgürlüğünüzün olması, kayıt sırasında rahat etmenizi sağlıyor. Bu nedenle hareketli bir mikrofon standı, evdeki stüdyonuzun en temel ihtiyaçları listesinde yer alıyor.

Ses Kayıt Seti

Son dönemde evinde stüdyo oluşturmak isteyenlerin sayısında hatrı sayılır derecede artış yaşanıyor. Bu artışın sonucunda üreticiler de herkesin ihtiyaçlarına hitap edebilmek istiyor. Stüdyonuzda ihtiyaç duyacağınız mikrofon, ses kartı, stand gibi ürünleri teker teker almak yerine canlı yayın setleri arasından da seçiminizi yapabiliyorsunuz. Bu setlerde genellikle mikrofon ve standı, ses kartı ve mikser, mikrofon için filtre, sünger gibi aparatların hepsi bir arada sunuluyor. Böyle bir set alarak da stüdyonuzu daha kolay kurabiliyorsunuz.

Siz de en iyi stüdyo donanımlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Otomatik saat nasıl çalışır?
Devamını Oku

Otomatik Saat Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomatik saatler, koleksiyoncuların ve saat tutkunlarının en fazla tercih ettiği mekanizma türüne sahiptir. Güvenilir ve uzun ömürlü olmalarının…
elektrikli bisiklet rehberi teknosa
Devamını Oku

Elektrikli Bisiklet Seçim Rehberi

İlk kez elektrikli bisiklet sürmek, bir süper gücü keşfetmek gibi gelebilir. Bunun nedeni, pedal destekli elektrikli bisikletlerin iki…