Evde, ofiste ve masa karşısında zaman geçirdiğimiz her yerde bir çalışma koltuğuna ihtiyaç duyabiliyoruz. Kimileri bütün gününü işleri gereği bu çalışma koltuklarının üzerinde geçirmek zorunda kalabiliyor. Bu da çoğu kişiyi sağlıklarını bozmamak için en uygun çalışma koltuğu arayışına itebiliyor. Neyse ki piyasada bulunan çeşit çeşit koltuklar imdada koşuyor. Hem çalışma koltuğu üzerinde geçirilen uzun zamanı kaliteli hale getirebilecek hem de sağlığı koruyabilecek birbirinden farklı koltuklar mevcut. Sadece ne istenildiğine ve hangi özelliklere sahip bir çalışma koltuğu alınacağına karar verilmesi gerekebiliyor.

Bütün bu konfora neredeyse herkesin ihtiyacı var diyebiliyoruz. Konu hamilelere gelince de durum değişmiyor hatta daha da ayrıntılı bir hale gelebiliyor. Hamile kadınların vücutları daha da hassaslaştığı için hareketleri daha kısıtlı bir hal alabiliyor. Bu yüzden uzun süreli çalışma koltuklarında oturmak zorunda kalan hamilelerin koltuk seçerken daha dikkatli olması gerekebiliyor. Hamile kadınların kullanabileceği çalışma koltuklarının sahip olması gereken özellikleri sizler için araştırmaya çalıştık.

Çalışma Koltuklarının Önemi

Farklı şartlardan dolayı sandalye, koltuk üzerinde uzun süreler oturmak, sırt yapısını kötü şekillerde etkileyebiliyor. Oturma şeklini kötü etkileyebilen çalışma koltuklarında uzun süreler oturmak aynı zamanda sırt ağrılarına ve kambur bir duruşa da sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden kullanılan çalışma koltuğunun ergonomik olması oldukça önemli oluyor. Mobilya çeşitleri arasında çalışma koltukları, özellikleri bakımından en fazla farklılaşanlardan biri.

Koltukta Kullanılan Malzemenin Önemi

Çalışma koltuğunda kullanılan malzeme önemli oluyor. Çalışma koltuğunda oturulurken tenin koltukla temas etmesi kaçınılmaz hale geliyor. Maalesef bazı koltukların üretildiği madde sağlığa zarar verebiliyor. Bu yüzden hem genel sağlık hem de hamilelik döneminde çocuğun sağlığı için çalışma koltuğunun yapımında kullanılan malzemelerin sağlığa dost malzemeler olması gerekli.

hamileler icin ergonomik calisma koltugu teknosa

Koltuğun Ebatları

Koltuğun ebatlarının uygun olması da oldukça önemli bir unsur olabiliyor. Vücut ölçülerine göre oturulduğunda rahat edilebilecek ebatlara sahip bir koltuk tercih edilebilir.

Hamile kadınların hamilelikle genel olarak vücut ölçüleri değişebiliyor. Bu yüzden hem sağlığı aksi yönde etkilememesi hem de rahat edebilmesi için vücut ölçüleri dikkate alınarak en uygun çalışma koltuğu seçilmesi önemli unsurlardan biri.

Bel Desteği Olan Çalışma Koltukları

Bel desteğine sahip çalışma koltukları tercih edilebilir. Uzun süreler çalışma koltuğu üzerinde oturmak insanları genel olarak rahatsız edebiliyor. Bu rahatsızlığı en aza indirebilmek için koltuğun sırt kısmının insan omurgasının şekline uygun bir şekilde olması avantaj yaratabilir. Hamile kadınların karınları büyüdüğünden geriye yaslanmaya daha fazla ihtiyaç duyabiliyorlar. Bu yüzden omurga yapısını bozmayacak bir şekle sahip çalışma koltuğu alternatifler arasında olabilir.

Sırt Kısmı Yüksek Olan Çalışma Koltukları

Sırt kısmı yüksek olan koltuklar da tercih edilebilir. Her çalışma koltuğunun sırt kısmının birbirinden farklı boyutlara sahip olduğunu görülüyor. Çalışma koltuklarının sırt kısımları kısa olanları, orta boyutta olanları ve uzun olanları mevcut olabiliyor.  Hatta hiç sırt kısmına sahip olmayan çalışma koltukları da var. Bunlar arasından sırt kısmı uzun olanlar hatta boyun destekli olanlar tercih edilebilir. Çünkü genellikle hamile kadınların taşıdıkları bebeğin ağırlığından dolayı sırtlarının arkasında bir destek olması sırt ağrılarını engelleyici olabiliyor. Bu yüzden hamile kadınlar, kullanacakları çalışma koltuklarının sırt kısımlarının boyutlarını yüksek olanlardan yana tercih etmeleri avantaj yaratabilir.

Esnek Sırta Sahip Olan Çalışma Koltukları

Esnek sırt kısmına sahip olan bir koltuk da düşünülebilir. Koltukta otururken arkaya yaslanıldığında koltuğun esnemesi tercih edilebilir. Esnek sırta sahip olan koltuklar sayesinde, otururken hareketler kısıtlanmayabilir.

Çalışma Koltuğunun Sahip Olduğu Mekanizma

Çalışma koltuğunun sahip olduğu mekanizma da önem taşıyor. Birbirinden farklı çeşitlerde çalışma koltukları mevcut. Hepsinin sahip olduğu ortak özelliklerinin yanında, birbirlerinden ayrılan belli başlı özellikleri bulunuyor. Bu özellikler arasından herkes kendisine en uygun olduğunu düşündüğü çalışma koltuğunu seçmeye çalışıyor. Seçim aşamasında ürünün fiyatı önemli yer tutsa da kullanıcılar için rahatlığı da bir o kadar önemli olabiliyor.

Yukarıda da farklı özelliklere sahip ve farklı rahatlıklar sunan çalışma koltuğu modellerinden bahsetmeye çalıştık. Bu modeller hamileler için oldukça kullanışlı olabiliyor. Bazı modeller ise sizin oturuşunuza göre şekil alıyor. Bu çalışma koltuklarının özellikleri sahip oldukları akıllı mekanizmalar sayesinde ayrıca bir ayar yapılmasına gerek duymuyor olmaları. Bu sayede üzerine oturur oturmaz vücudunuza ve oturma şeklinize göre şekil alarak kendilerini en rahat ve sağlıklı hale getirebiliyorlar. Bu koltuklar sayesinde her kullanımdan önce tekrar tekrar ayarlama yapmanıza gerek kalmayabiliyor. Şekil alabilen ve esnek mekanizmaları hamileler için işi oldukça kolaylaştırabiliyor.

Ortopedik Çalışma Koltukları

Çalışma koltuğunun ortopedik olması, çalışma koltuğu seçerken hamile kadınların belki de dikkat ettikleri en önemli özelliklerden birisi. Hamile kadınların vücut şekli hamile olmayan insanlara göre daha az esnek oluyor. Tabii karınlarında taşıdıkları bebeğin oluşturduğu ağırlıktan dolayı da sırt ağrılarına daha açık olabiliyorlar. Bu yüzden kullandıkları çalışma koltuklarının ortopedik olması, vücutlarının rahat ettiği şekillerde daha uzun süre durabilmelerine imkan sağlıyor. Bu sayede hem çalışma koltuğu kullanırken sağlıklarını tehdit eden bir durumda karşılaşma imkanlarını azaltabiliyor hem de daha rahat zaman geçirme imkanı elde edebiliyorlar.

Tüm bunlara ek olarak hamilelik döneminde bir çalışma koltuğu alınacaksa öncesinde deneyerek de karar verilebilir.

Ergonomik koltuk (çalışma sandalyesi) konusu bir çok alt detayı olan bir başlık aslında. Biz bu yazımızda mümkün olduğunca hamilelik döneminde çalışma koltuğunun nasıl olması gerektiği yönünde bilgiler paylaştık. Bundan farklı olarak siz de doğum öncesi anne bebek ilişkisine dair detayları merak ediyorsanız bununla ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli aydinlatma sistemleri nedir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Nedir?

Aydınlatma amacı ile kullanılan cihazların çoğu oldukça fazla enerji harcıyor. Bu alanda teknoloji ilerledikçe hayatımızda bize yardımcı olan…
michelin yildiz nedir teknosa
Devamını Oku

Michelin Yıldızı Nedir?

Michelin yıldızı, mutfakta mükemmelliğin nihai ayırt edici özelliği olarak öne çıkıyor. Michelin yıldızları, yüksek standartlı olduğu düşünülen restoranlara…