Son yıllarda teknolojik cihazların en fazla geliştiği alanların başında taşınabilir olma özelliği yer alıyor. Artık neredeyse tüm cihazlarımızı yanımızda taşıyabiliyor, onlara ihtiyaç duyduğumuz her an kullanabiliyoruz. Bu da bizi hiç olmadığımız kadar özgür hissettiriyor. Çoğumuz için taşınabilir cihazlar arasında en çok eğlence amacıyla kullandıklarımız işimize yarıyor. Oyun oynamayı sevenler mobil cihazlarıyla istedikleri yerden oyun oynayabilirken, müzik dinleyip bir şeyler izlemeyi sevenler de aynı şekilde bunu yapabiliyor. Aynı cihazlarla günlük işlerimizi de halledebiliyoruz. Özellikle arkadaşlarımızla bir aradayken eğlenceli aktiviteler yapmaktan büyük zevk alıyoruz. Bu aktiviteler sırasında ses önemli bir yerde duruyor. İster müzik dinleyelim istersek de birlikte oyun oynayalım, yaptığımız aktivitenin sesi, olayın içine daha rahat girmemizi sağlıyor ve aldığımız keyfi daha fazla artırıyor. Genellikle mobil cihazlarımızın ses düzeyi bunun için pek yeterli gelmiyor. Bu nedenle taşınabilir hoparlör kullanarak bu duruma çözüm üretebiliyoruz. Taşınabilir hoparlörler, sahip oldukları özellikler ve ses kalitesiyle ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılıyor. Son yıllarda oldukça popüler olan ve mobil yaşamaya önem veren herkesin tercih ettiği taşınabilir hoparlörler, teknolojik gelişmelerden de oldukça faydalanan cihazlar arasında yer alıyor. Kullanım oranı arttıkça kullanıcıların taleplerine de karşılık veriliyor ve her yeni cihaz eskisinden daha gelişmiş bir şekilde piyasaya çıkıyor. Piyasada çok fazla taşınabilir hoparlör bulunuyor. Bunlar arasından seçim yapmak gittikçe zorlaşmaya başlıyor. Cihazlar arasında çok küçük farklar olduğundan hangisinin bizim için en uygun ürün olduğuna karar veremiyoruz. Taşınabilir ve su geçirmez hoparlör almaya karar verdiğimizde bilmemiz gereken bazı detaylar bulunuyor. Bu detaylara dikkat ederek ihtiyaçlarımızı karşılayan ve uzun süre sorun yaşamadan kullanabileceğimiz hoparlöre sahip olabiliyoruz. Bu yazımızda su geçirmez hoparlör hakkında bilgiler paylaşacağız.

Taşınabilir Hoparlör Nasıl Çalışır?

Nasıl bir taşınabilir hoparlör almak istediğinize karar vermeden önce, bu cihazların nasıl çalıştığı konusunda kısa bir fikrinizin olması önemli noktalardan biri oluyor. Çünkü çalışma prensibini genel olarak bildiğinizde seçim yaparken daha sağlıklı kararlar verebiliyorsunuz.

Taşınabilir hoparlörler, bluetooth teknolojisini kullanıyor. Bu nedenle ismi genel olarak Bluetooth hoparlör olarak da anılıyor. Bluetooth teknolojisi, kısa mesafeli iletişim için kablosuz bir bağlantı sunan teknoloji olarak tanımlanabiliyor. Bu teknoloji sayesinde mobil cihaz ile hoparlör arasında bağlantı kurulup, cihazın sesi hoparlöre doğrudan veriliyor.

Tüm taşınabilir cihazlarda olduğu gibi Bluetooth hoparlörler de pil ile çalışıyor. Pilin kullanım süresi modelden modele değişiklik gösterse de, ortalama 5 saatten 1 güne kadar kullanım imkanı sunuluyor. Aynı zamanda çoğu modelin kablolu kullanım özelliği de bulunuyor. Şarjın yetmeyeceğini düşündüğünüz ve bir güç kaynağına yakın olduğunuz durumlarda cihazı kablolu kullanarak hem pilin şarj olmasını hem de müzik keyfinizin yarıda kalmamasını sağlıyorsunuz.

Taşınabilir Bluetooth hoparlör tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

su gecirmez hoparlorler teknosa

Pil Ömrü

Taşınabilir hoparlörün pil ömrü, dikkate alınması gereken en önemli özellikler arasında yer alıyor. Mobil yaşamın özgürlüğünü tadarken ve eğlenceli zaman geçirirken hoparlörü sürekli şarj etmek zorunda kalmak istemiyoruz. Hoparlörü ne kadar süre kullanmayı düşünüyorsak ondan daha uzun sürelerde dayanabilmesini istiyoruz. Bu durum hoparlörün sahip olduğu pilin kapasitesine göre değişiklik gösteriyor. Küçük hoparlörlerin daha küçük pilleri olduğu için uzun süreli kullanımlara pek uygun olmuyor. Ancak daha büyük olanların ortalama bir güne kadar kullanım imkanı bulunuyor.

Taşınabilir hoparlörün pil ömrü, kullanım tarzına göre de değişiyor. Eğer yüksek sesle uzun süre kullanıyorsanız, hoparlör daha yüksek akım gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu da pilin kullanım süresini kısaltıp, daha çabuk bitmesine neden oluyor. Bu nedenle almak istediğiniz taşınabilir hoparlörün pil ömrüne dikkat ederken, kullanım şeklinizi de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yüksek sesle müzik dinlemeyi seviyorsanız, özellikleri arasında yer alan pil kullanım süresinin daha uzun olanlarını tercih etmeniz daha faydalı oluyor. Bunun dışında hoparlörünüzü kullanırken pilin yetmeyeceğini düşündüğünüz durumda normal ses seviyesinde çalıştırabiliyorsunuz. Böylece bir süre daha kullanım ömrünü uzatabiliyorsunuz.

Ayrıca lityum iyon pillerin tamamen boşalmaktan hoşlanmadığını da unutmamanız önemli konular arasında bulunuyor. Tamamen boşaldıktan sonra şarj ettiğinizde pil sağlığını olumsuz etkiliyorsunuz. Bir süre sonra pilin normal kullanım ömrünü kısaltmış oluyorsunuz. Bu nedenle taşınabilir hoparlörünüzü her kullanımdan önce şarj etmeniz, böyle sorunlarla karşılaşmanızın önüne geçiyor.

Ses Kalitesi

Taşınabilir hoparlörleri çoğunlukla sesi daha kaliteli duymak için kullanıyoruz. Bu nedenle ses kalitesi yüksek bir Bluetooth hoparlöre sahip olmak istiyoruz. Bulunduğumuz yerde müzik dinlerken sesin bozulmadığından ve net bir şekilde duyulduğundan emin olmamız gerekiyor. Ancak bunu denemeden tam olarak bilemeyebiliyoruz. Hoparlörü kullanacağımız ortamdaki sesler, bizi yanıltan etkenler sunabiliyor.

İhtiyacımız olan ses kalitesini, taşınabilir hoparlörün teknik özelliklerinden tespit edebiliyoruz. Bunu anlamak için hoparlörün gücünden ve frekans aralığından faydalanıyoruz.

Frekans aralığını kontrol ederken göreceğimiz rakamlar, sesi duyabileceğimiz en alt ve en üst frekansları veriyor. Örneğin 100 Hz – 20 kHz frekans aralığına sahip bir hoparlörü kullanırken, en düşük 100 Hz’lik ses frekansında sesleri duyabileceğimizi gösteriyor. Bu rakam ne kadar düşük olursa o kadar iyi oluyor. Bu sayede daha düşük sesler daha net duyulabiliyor. En yüksek ses frekansı genellikle duyabileceğimiz sesin üzerinde olduğu için bizim en düşük frekansı kontrol etmemiz yeterli oluyor.

Aynı zamanda hoparlörün gücünü de bilmemiz bu konuda bize fayda sağlıyor. Hoparlörün watt seviyesi ile ses hacmini görebiliyoruz. Küçük taşınabilir hoparlörler genellikle 3 Watt gücünde olabiliyor. Bu da bireysel dinleyiciler için ancak yeterli oluyor. Yani sadece kendimiz için bir taşınabilir hoparlöre sahip olmak istiyorsak 3 Watt’lık bir cihaz tercih edebiliyoruz. Ancak arkadaşlarımızla bir parti yapmaya niyetliysek 40 Watt’lara çıkan hoparlörleri tercih etmemiz gerekebiliyor. Bu sayede daha güçlü müzikler elde edebiliyoruz.

Dayanıklılık ve Su Geçirmezlik

Evde kullandığımız normal hoparlörlerin çalışma şartları, taşınabilir olanlara göre daha kolay oluyor. Evin içerisinde nem, ıslaklık ya da büyük toz miktarları olmadığı için kontrollü bir alanda çalışıyorlar. Bulundukları yerden de nadiren hareket ettikleri için genellikle hep aynı güç kaynağına bağlı olarak kalıyorlar.

Ancak su geçirmez hoparlör daha zor şartlarda çalışıyor. Taşınabilir özelliklere göre tasarlandıkları için çoğunlukla sabit bir yerde durmuyorlar. Her türlü ortamda yer alabilecekleri için toza ve suya daha çok maruz kalabiliyorlar. Bu şartlar altında aynı kalitede çalışabilmek için daha dayanıklı olmaları gerekiyor.

Özellikle yaz aylarında daha çok tatil bölgelerinde taşınabilir hoparlörümüzü kullanmak istiyoruz. Tatil bölgelerinde de elektronik cihazların en büyük düşmanları toz ve su bir arada bulunuyor. Bu nedenle toza ve suya dayanıklı hoparlörler tercih etmek yapacağımız en doğru davranış oluyor.

Son dönemde üretilen elektronik cihazların çoğu toza ve suya dayanıklı olmalarıyla öne çıkıyor. Bu konuda uluslararası koruma kodu olarak anılan IP kodu ile toz ve su geçirmezlik seviyesi ölçülebilir duruma getiriliyor. Almak istediğiniz taşınabilir hoparlörün teknik özellikleri arasında yer alan ve “IP” ile başlayan özelliğe dikkat ederek toza ve suya ne kadar dayanıklı olduğunu görebiliyorsunuz.

Dayanıklılık derecesi olarak gördüğünüz IP’den sonra iki haneli rakam bulunuyor. Bu rakamlardan ilki toz korumasının derecesini gösteriyor. Eğer toza karşı herhangi bir koruması bulunmuyorsa burada genellikle “X” harfi bulunuyor. Bunun dışında “5” rakamı bulunuyorsa da yine toza dayanıklı olmadığını anlayabiliyorsunuz. 5. derece, cihazın perfomansını önemli seviyede etkileyecek kadar toz alabileceğini gösteriyor. IP’den sonra “6” rakamı varsa taşınabilir hoparlörün toz geçirmez olduğundan emin olabiliyorsunuz.

IP’den sonra gelen ikinci basamak ise, hoparlörün su geçirmezlik özelliğini ifade ediyor. Su geçirmezlik derecesinde 5 ya da 6 gibi rakamlar bulunuyorsa hoparlörünüzün üzerine su sıçraması gibi durumlarda güvende olduğunu gösteriyor. Ancak bir suyun içine düştüğünde aynı güvenli ortam yaşanmıyor. IP derecesi “7”yi gösterdiğinde bir metre derinliğe kadar yaklaşık 30 dakika boyunca suya dayanabileceğini gösteriyor. Bu derece “8” olduğunda ise bir buçuk metre derinlikte yine 30 dakika boyunca su geçirmeyeceği anlamına geliyor.

Su geçirmez hoparlör için plajda ya da havuz kenarında gönül rahatlığı ile kullanmak istiyorsanız IP67 ya da IP68 derecesine sahip modeller arasından seçmeniz en iyisi oluyor. Böylece hoparlörünüzü suya düşürseniz bile bir ya da bir buçuk metre derinliğe kadar en fazla yarım saat güvende olacağını biliyorsunuz. Bunların yanı sıra bazı yüzer taşınabilir hoparlör modelleri de bulunuyor. Bu hoparlörleri suya düşürdüğünüzde dibe batmıyor ve su yüzeyinde kalıyor. Bu sayede kolaylıkla bulup sudan çıkarabiliyorsunuz.

Su geçirmezlik özelliği normal suyla yapılan testler sonucunda derecelendiriliyor. Eğer hoparlörünüzü deniz suyuna düşürdüyseniz, çıkardıktan sonra temiz suyla bir miktar yıkamanız, içerisindeki devrelerin tuzlu sudan etkilenmesini önlemiş oluyor.

Bluetooth Sürümü

Bluetooth teknolojisi ilk ortaya çıktığı 1999 yılında sonra birçok yükseltmeye sahne olup, kendini yeni teknolojik gelişmelere kolaylık adapte etmeyi başarıyor. Hızlı adaptasyonu sayesinde bugün hala kullanılan en önemli özellikler arasında yer alıyor.

İlk versiyonlarında Bluetooth bağlantı hızı ve menzili daha düşük seviyelerde gerçekleşiyordu. Günümüzde artık Bluetooth 5 teknolojisi kullanılıyor. Bir önceki versiyon olan 4.2 ile arasında çok büyük fark yokmuş gibi görünse de, kablosuz bağlantı menzili konusunda en az 4 katı bir fark olduğu ifade ediliyor. Bluetooth 4.2 versiyonuna sahip cihazınızla en fazla 30 metreden bağlantı kurabilirken, Bluetooth 5 ile bu mesafe 120 metreye kadar çıkabiliyor.

Ayrıca Bluetooth 5 teknolojisi bağlantı anlamında da daha gelişmiş özellikler sunuyor. Eski versiyonuyla arasında yaklaşık 2 katı kadar bir hız farkı bulunuyor ve akıllı ev teknolojisiyle daha uyumlu görünüyor.

Son dönemde üretilen mobil cihazların neredeyse tamamı Bluetooth 5 teknolojisini desteklediği için kullanırken herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Boyutu

Son yılların en popüler cihazlarından biri olduğu için piyasada çok farklı boyut ve tasarımlarda taşınabilir hoparlör bulunuyor. Yanınızda her yere götüreceğiniz bir ürün istiyorsanız küçük boyutlu hoparlörleri tercih edebiliyorsunuz. Ancak bu hoparlörlerin şarj süresinin daha kısa olacağını ve ses gücünün de daha düşük olacağını dikkate almanız gerekiyor.

Taşınabilir hoparlörün boyutuna karar verirken öncelikle kullanım amacınızı göz önünde bulunduruyorsunuz. Eğer kendinizin kullanacağı ve kısa süreli kullanımlarda sorun yaşamayacağınız bir hoparlör arıyorsanız küçük boyutlu olanları tercih edebiliyorsunuz. Ancak daha büyük ortamlarda kullanmak istiyorsanız biraz daha büyük boyutlardaki ürünler arasından seçim yapabiliyorsunuz.

Hoparlörün boyutu büyüdükçe daha uzun pil ömrünün ve daha yüksek ses kalitesinin olacağını da unutmuyorsunuz. Böylece eğer hoparlörde aradığınız özellikler daha çok bu yöndeyse, büyük boyutlu cihazlar sizin için daha uygun oluyor.

Yukarıda taşınabilir ve su geçirmez hoparlör hakkında bilmeniz gerekenler neler anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi bluetooth hoparlörleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
inverter klima ne demek teknosa
Devamını Oku

Inverter Klima Ne Demek?

Klimalar özellikle yaz aylarında daha yaygın olarak kullanılıyor. Ilıman iklime sahip bölgelerde ise dört mevsim devamlı olarak kullanılabiliyor.…
basit elektrik devresi teknosa
Devamını Oku

Basit Elektrik Devresi Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık elektronik cihazlar hayatımızın her yerinde bulunuyor. Kullanım kolaylığı ve hayatımıza kattığı konfor sayesinde birçok…
akilli saat neler yapar teknosa
Devamını Oku

Akıllı Saat Neler Yapar?

Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı cihazların her zaman yanımızda taşınabilir olmasını istiyoruz. Bu cihazlarla hem günlük işlerimizi halledebilirken hem…
telefonda yuz tanima teknolojisi nedir teknosa
Devamını Oku

Telefonda Yüz Tanıma Teknolojisi Nedir?

Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefonlarımızla gerçekleştiriyoruz. Kamu işlerimiz, bankacılık işlemlerimiz, günlük alışverişlerimiz dahil hepsini yerimizden kalkmadan…