Son dönemde büyük teknoloji şirketlerinin yaptığı yatırımlardan ve çıkan haberlerden sonra popüler olan metaverse kavramı, teknolojinin ve dünyanın geleceği olarak konuşuluyor. Metaverse “meta” ve “universe” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturuluyor. Bu iki kelimenin anlamına baktığımızda, “meta” Yunanca “sonra, öte” ve “universe” İngilizce “evren” anlamlarına geliyor. Bu iki anlamı birleştirdiğimizde ise, “evrenötesi” gibi bir anlam çıkartabiliyoruz. Peki, metaverse ya da evrenötesi ile ne kastedilmek isteniyor ya da neden böyle bir kavrama ihtiyaç duyuluyor? Sanal gerçeklik teknolojisinin gelişmesinden sonra internet dünyasında parça parça evrenler oluşmaya başlıyor, oyun ve alışveriş dünyaları ayrılıyordu. Metaverse ile, dijitalde bulunan tüm dünyaların birleştirilmesiyle bir sanal paylaşım alanı oluşturulması hedefleniyor. Her şeyin içinde bulunduğu bu evren de metaverse olarak adlandırılıyor. Uzmanlara göre, bu evrene yakın bir gelecekte sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik teknolojisiyle ulaşmak mümkün görünüyor. Metaverse kelimesi ilk olarak Neal Stephenson adlı yazarın Snow Crash isimli romanında geçiyor. 1992 yılında yayımlanan bu romanda, gerçek insanların avatarlarının bulunduğu üç boyutlu bir evren tanımlanıyor ve bu evrenin adına Metaverse deniyordu. Özellikle bu romandan sonra bilim kurgu kitap ve filmlerinde birçok kez sanal evrenlerden bahsediliyor ve böyle bir dünyada neler olabileceği konusu hayal dünyamızı zorluyor.
Tüm Dijital Ortamlar Birleşiyor
Web 2.0 ve yakın bir zamanda hayatımıza girecek olan Web 3.0 teknolojileri, insanların sanal dünyada birbirleriyle etkileşime girmelerini ve iletişim kurabilmelerini sağlıyor. Bazen bu iki kavram aynıymış gibi görünse de içerisinde bazı farklar barındırıyor. Çünkü metaverse kavramı bu sanal dünyadaki etkileşimin boyutunu daha farklı bir yere taşımak istiyor. Metaverse ile birlikte insanların sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak oluşturulmuş olan dijital evrenin içerisine sokulmak amaçlanıyor.
Sanal gerçeklik teknolojisi şu anda genellikle oyunlarda kullanılıyor. Metaverse ile bunun kapsamı daha fazla genişletiliyor. Bu konuda yapılan öngörülerde, bu evrenin içerisinde üç boyutlu avatarların oluşturulması, gezmek, oyun oynamak, konsere veya sinemaya gitmek ya da alışveriş yapmak gibi gerçek hayatta yaptığımız hemen her aktiviteyi bu evrende de yapabilmenin mümkün olacağı söyleniyor.
Bu konuda uzmanların çoğunun benzer açıklamaları bulunsa da bu dünyada neler olabileceği konusunda şu anda kesin bir bilgi bulunmuyor.
Kripto Paralar ile Metaverse İlişkisi
Son yıllarda dönem dönem popüler olan ve hala tartışmaları süren kripto para birimleri, metaverse konusunda da bol miktarda konuşulmaya devam ediyor. Çünkü artık metaverse teknolojisine uygun kripto paralar oluşturulmaya başlanıyor ve bunların gelecekte metaverse içerisinde önemli bir yere geleceği konuşuluyor.
Özellikle NFT olarak satılan birçok eser, şimdiden dijital dünyada korunmaya başlıyor. Korunan ve insanların şimdiden sahip olmaya başladıkları bu eserlerin metaverse içerisinde sergilenebileceği ve alınıp satılabileceği belirtiliyor.
Bu bilgilerden yola çıkıldığında ise, kripto para birimleri kullanılarak metaverse içerisinde sanal bir ekonominin oluşacağı ve bu dünyada blockchain teknolojisinin para birimi olarak kullanılacağı düşünülüyor.
Metaverse Neden Bu Kadar Popüler Oldu?
Sanal dünyalar ile ilgili hemen her dönemde yeni kavramlar ortaya atılıyor ancak bunların etkisi hep kısa süreli oluyordu. Birkaç ay üzerinde konuşulup tartışıldıktan sonra unutulup gidiyordu. Ancak metaverse kavramı için şimdilik bunu söylemek doğru görünmüyor.
Bunun ana sebeplerinin başında dünyanın teknoloji devlerinin bu alana yaptıkları çok büyük yatırımlar geliyor. Çünkü teknoloji dünyasındaki herkes böyle bir geleceğin olacağına inanıyor ve şirketler bu durum gerçekleştiğinde kimsenin gerisinde kalmak istemiyor.
Metaverse teknolojisine yatırım konusunda en son Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklamalar gündemde bulunuyor. Mark Zuckerberg yaptığı açıklamada, “Facebook” olan ana şirket isminin “Meta” olarak değiştiğini duyuruyor ve metaverse teknolojisinin insanlara neler sunacağından bahsediyordu. Ayrıca Metaverse dünyasının inşası için 10.000 Avrupalı çalışan alacağını ve Avrupalıların bu dünyayı başlatan insanlar olacağını belirtiyordu.
Facebook CEO’sunun bu açıklamalarından sonra zaten gündemde olan Metaverse kavramı, herkes tarafından duyuluyor ve üzerinde araştırmalar yapılıp tartışılmaya başlanıyor.
Metaverse kavramının son iki yıldır bu kadar gündeme gelmesinin bir başka nedeni de dünyada yaşanan Covid-19 salgını olarak gösteriliyor. Bu salgın sonrası tüm dünya evlerine kapandıktan sonra bütün işler dijital dünyada hallediliyor, bu teknolojiye uzak insanlar bile nasıl yapıldığını öğreniyor. Salgının devam etmesiyle birlikte Metaverse kavramına duyulan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor.
Metaverse İnternetin Geleceği mi?
Dijital evren şu anda daha çok oyun teknolojisinde kullanılıyor olsa da, bu konuda çalışma ve yatırım yapanlar ilgi alanlarına göre bunun çeşitlendirilmesi gerektiğinde fikir birliğine varmış görünüyor. Üç boyutlu grafiklerle zenginleştirilmiş oyunlardan daha çok insanların hedef odaklı sosyalleşebileceği sanal ortamların oluşturulmasını ve para kazandıran bir ekonomik sisteme dönüşmesini istiyorlar.
Sonuç olarak, Metaverse kavramı birçok kişiye bilim kurgu hikayesi gibi görünse de internetin geleceği olarak görülüyor. Bu konuya şüpheli yaklaşan kişilerin şu anda çoğunlukta olmasına rağmen herkes böyle bir evrenin gerçekleşme ihtimaliyle ilgili büyük heyecan duyuyor. İleride zamanımızı sanal evrende geçirip o dünyada sosyalleşebileceğimiz, alışveriş yapıp gezebileceğimiz bir yaşamın nasıl olacağı konusunda kimsenin kesin bir bilgisi bulunmuyor. Bundan dolayı bu konuda yapılan teknolojik gelişmeler büyük bir dikkat ve merakla takip ediliyor.
Bu yazımızda metaverse nedir anlatmaya çalıştık.
Siz de yeni teknolojilere meraklı biri iseniz, en son teknolojik cihazları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.