Sanal gerçeklik hayatımızdaki birçok şeyi etkilemeye başladı bile. Sanal gerçeklik (VR) artık filmlerden, oyunlara, askeri amaçlardan, sağlık ve gayrimenkule kadar sayısız sektörde kullanılıyor. Arkasındaki trilyonlarca dolarlık sermayesi ve piyasaya çıkan erişilebilir cihazlarla, bu teknolojiyi deneyimlemek için hiç bu kadar iyi bir zaman olmamıştı. Bu yazımızda sanal gerçekliğin kullanım alanlarına değinerek, sanal gerçeklik yakın gelecekte hayatımıza ne katacak, bazı fikirler vermek istedik.

Oyun Sektörü Çok Değişecek

Günümüzde sanal gerçeklik denildiğinde akla ilk oyun sektörü geliyor. Oyun sektöründe en önemli unsurlardan biri oyuncuyu sanki oyunun içindeymiş gibi hissettirmek oluyor. Oyuncuyu içine çeken oyunlar her zaman daha fazla oynanıyor. Gelecekte yürüme bantları ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde oyunun içerisindeymiş gibi hissedeceğiz. Hatta dokunmatik sensörlerin de eklenmesiyle oyun içerisinde vurulduğumuzda fiziksel olarak uyarılarak gerçeklik hissimizi zirveye taşıyacağız. Oyun konsolları da evrimleşerek sanal gerçekliğe uyumlu hale gelecek.

Sosyal Medya Zamanımızın Çoğunu Alacak

Facebook’un 2014’te sanal gerçeklik şirketi Oculus’u satın almasından sonra sanal gerçekliğe yönelik birçok hizmetini piyasaya sundu. Örneğin, sanal odalarda arkadaşlarla sohbet etmek, oyun oynamak ve çizim yapmak için etkileşimli bir uygulama olan Facebook Spaces’ı duyurdu. Önümüzdeki yıllarda farklı sosyal medya platformlarında takip ettiğimiz kişilerle çok daha etkileşimli iletişimler kuracağız. Sanki yanımızdaymış gibi hissedeceğiz. Zamanımızın çok büyük bir bölümünü sosyal medyada geçirdiğimizden, sanal gerçeklik de hayatımızın bu alanda bir parçası haline gelecek.

Etkinlikleri Sanki Oradaymış Gibi İzleyeceğiz

VR kameraları bir konserde sahne arkasında yürümemize veya spor salonunda en sevdiğiniz sporcuların yanında berabermiş gibi spor yapmanızı sağlıyor. Gelecekte sanal gerçeklik sayesinde birçok etkinliği sanki oradaymış gibi yaşayacağız. Bunun ilk örnekleri şu an kullanılıyor bile. Bazı maçlar ve konserler sanal gerçeklik gözlükleri ile de takip edilebilecek şekilde yayınlanıyor. Örneğin dünyanın en büyük bisiklet yarışlarından Tour de France bisikletçileri gerçek zamanlı olarak izlenebildi. Sanal kamera sayesinde sanki bisikletçinin yanında siz de gidiyormuşsunuz gibi hissedildi.  Yakın gelecekte bir futbol maçında teknik direktörün omzunun yanından maça bakabiliyor olacağız.

sanal gerceklik teknosa

Dünyanın Öbür Ucundaki Gayrimenkulü İnceleyebileceğiz

Sanal gerçekliğin en fazla kullanılacağı sektörlerden biri de gayrimenkul olacak. Başka bir şehre veya ülkeye taşınmak, konut kiralamak ya da satın almak isteyenler için artık oraya gitmeden gezmek mümkün olacak. 360 derece gezilebilecek konut veya ticari mülkler daha fazla satışa sunulacak. Hatta simüle edilmiş inşaat projeleri bile sunulabilecek. Bu da, gelecekteki evinizin mutfağında, konut bitmeden çok önce yürüyebileceğiniz anlamına geliyor.

İş Toplantıları ve Seminerler Eskisi Gibi Olmayacak

Dokunmaya duyarlı hologramlar, konferansları dünyanın öbür ucundan kişilerin bile vermesine olanak tanıyor. Bu da iş adamlarının masaya oturmasına ve hatta dünyanın diğer ucundan el sıkışmasını sağlıyor. Dünyanın öbür ucundaki bir akademisyen çok uzaktaki bir üniversitede aynı anda ders verebiliyor. 3 boyutlu makine parçaları hologramları bitmiş gibi görülebiliyor ve ürün hakkında bir fikir edinilebiliyor. Dolayısıyla tüm iş süreçlerinde artık mesafeler kaybolacak. Dünyanın farklı noktalarındaki kişilerle aynı anda sanki oradaymış gibi iletişim kuracağız.

Eğitimde de Kullanılacak

Sanl Gerçekliğin eğitimde de kullanımı artacak gibi duruyor. Günümüzde sanal gerçeklik uygulamaları sayesinde öğrenciler 3 boyutlu uzayda fizik bulmacalarını çözebiliyor, simüle edilmiş volkanlara dalabiliyor, savaş sahnelerini yeniden yaşayabiliyor. Bu şekilde deneyimleyerek öğrenilen bilgiler çok daha kolay kavranıyor ve eğitimi geliştiriyor. Zaman ilerledikçe bu tarz eğitimler her yaştan öğrenci için daha erişilebilir olacak.

Tıp Eğitimi Çoğunlukla Dijital Olacak

Teknolojinin gelişmesiyle dokunmatik sensörler sayesinde ameliyatlarda ısı, basınç ve kemik yoğunluğu hissini vererek ameliyatlar yapılabilecek. Örneğin doktorlar ve hemşireler, yaşayan bir hastaya ihtiyaç duymadan her türlü cerrahi prosedürü uygulama alanı bulacak. Dünyanın öbür ucundan bir doktor sanal gerçeklik sayesinde öğrencilerine ameliyatları sanki yapıyormuş gibi öğretebilecek.

Gelecekte belki basit muayeneler bile doktora gitmeden sanal gerçeklik sayesinde yapılabilecek. Sağlık sektörü sanal gerçeklik ile çok değişecek.

Askeri Amaçlı Sanal Gerçeklik

Bazı ülkelerin orduları, Orta Doğu’daki askerlerde siper temelli savaşı anlatmak için sanal gerçeklik oyunlarını kullandılar. Gelecekte özellikle tatbikatlar çoğunlukla sanal gerçeklik üzerinden yapılabilecek. Bu da orduların maliyetlerini azaltacak.

Bu yazımızda sanal gerçeklik hayatımıza ne katacak, kısaca anlatmaya çalıştık. Gelecekte sanal gerçekliğin bugün tahmin edemediğimiz daha yüzlerce alanda kullanılması bekleniyor.

Siz de sanal gerçekliği bugünden deneyimlemeye başlamak ve en iyi sanal gözlükleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi klima önerileri
Devamını Oku

En İyi Klima Önerileri

Rahat bir ortamda yaşamak her şeydir. Dışarıda sıcaklık yükselmeye başladığında, özellikle yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, serin bir…
lg televizyonlarin ozellikleri teknosa
Devamını Oku

LG Televizyonların Özellikleri Neler?

Yaşam alanlarımızın olmazsa olmaz cihazlarının başında televizyon geliyor. Çoğu evde televizyon ailenin fertlerinden biri gibi oluyor. Özellikle son…
anneler gunu hediye tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Anneler Günü Hediye Tavsiyeleri

Annelerimiz için hediye seçmek hepimizin en çok zorlandığı şeylerden biri oluyor. Dünyada her şeyden daha çok değer verdiğimiz…
apple tv nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Apple TV Nedir Ne İşe Yarar?

İsminde TV olsa da Apple TV aslında bilinen anlamda bir televizyon değil. Değişen yayıncılık anlayışıyla birlikte hepimizin televizyon…