Her ne kadar ev işleri arasında pek sevmediğimiz işlerin arasında yer alıyor olsa da, çoğumuz düzenli olarak ütü yapmak zorunda kalıyoruz. İşe giderken daha iyi ve düzenli görünüp kıyafetlerimizin üzerimizde kendini göstermesi için ütü yapmamız gerekiyor. Genellikle küçük bebeği olan aileler de bebeklerinin çamaşırlarında hijyen sağlamak için düzenli olarak ütü yapıyor. Ütülerin hayatımızı kolaylaştıran en önemli özelliği yüksek sıcaklıkta buhar üretmesi oluyor. Böylece kıyafetlerin kırışıklığı en kolay bu şekilde açılıyor ve ütüyü daha kolay yapmamızı sağlıyor. Ancak tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi ütüleri kullanırken de arada sorunlar yaşayabiliyoruz. Bu sorunlar teknik nedenlerden kaynaklandığı gibi kullanımdan kaynaklı da olabiliyor. Ütüyle ilgili yaşanan sorunların başında ise buhar vermemesi geliyor. Ütünün buhar vermemesinin birçok nedeni olabiliyor. Ütünüzde arıza olup olmadığını anlamak için bir dizi yöntem denebiliyorsunuz. Bu yöntemler aynı zamanda ütünüzün kullanım ömrünü de uzatıyor. Ütü buhar vermiyor ise ne yapmalısınız birlikte öğrenelim.

Ütünüzde Yeteri Kadar Su Var mı?

Ütü buharı, su tankının içindeki su buharlaştırarak üretiliyor. Bazen ütü yaparken tankın içindeki su seviyesini kontrol etmeyebiliyoruz. Böyle bir durumda çamaşırlarımızı ütülerken, ütümüz buhar vermiyor. Bu tarz durumlarda öncelikle tankın içerisindeki su miktarını kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer su miktarı yeterli değilse maksimum seviyeye kadar su doldurmamız faydalı oluyor.

Sıcaklık Ayarını Kontrol Edin

Ütünün buhar üretebilmesi için yeteri kadar ısınması gerekiyor. Yeterli sıcaklığa geldiğinde buhar üretmeye başlıyor. Bu nedenle ütünüzü kullanmadan önce fişe taktıktan sonra bir süre beklemeniz gerekiyor. Bu sürede iyice ısındıktan sonra ütü yapmaya başlamanız hem daha kolay ütülemenizi sağlıyor hem de daha fazla buhar üretebiliyor.

Ütüyü kullanmadan önce buhar işlevi için yeterli sıcaklığa geldikten sonra kullanmaya başlıyorsunuz. Bu sıcaklığın ne kadar olması gerektiğini, kullanma kılavuzundan kontrol ederek öğrenebiliyorsunuz. Eğer kullanma kılavuzunuz yoksa ütü markanızın yetkili servislerinden ya da müşteri hizmetlerinden bu bilgiyi talep edebiliyorsunuz.

Buhar Fonksiyonunu Aşırı Çalıştırmayın

Ütü yaparken buhar fonksiyonunu sürekli kullanmamanız gerekiyor. Ütüyü yatay konumda kullanırken bir kez buhar verdikten sonra ütüye devam ediyorsunuz, bir süre geçtikten sonra tekrar buhar vermeye devam edebiliyorsunuz. Eğer arka arkaya çok fazla buhar vermeye çalışırsanız ütünüz bunu karşılayamıyor.

Ütü Tabanını Temizleyin

Ütünüzün zamanla kullanımdan kaynaklı tabanında kireç ve kir birikebiliyor. Bunlar buhar deliklerini kapatacak seviyeye geldiğinde ise buhar çıkışını engelliyor.

Eğer tabanındaki kir ve kireç birikintisi fazla değilse, tabanı ıslak bir bezle silerek sorunu engelleyebiliyorsunuz. Bunun için ütünüzü en düşük sıcaklık ayarına getiriyorsunuz ve bir süre çalıştırarak ısınmasına izin veriyorsunuz. Bir kase su alıp temizlik bezini batırıyorsunuz ve fazla suyu iyice sıkıyorsunuz. Biraz daha fazla temizlik istiyorsanız kasenin içindeki suya birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyebiliyorsunuz. Temizlik sonrası ütünüzün tabanını iyi bir şekilde durulamanız gerekiyor.

Bezle sildiğinizde kalıntı ve kireçten kurtulamıyorsanız ovalayarak temizlemeniz gerekebiliyor. Temizlik işlemine başlamadan önce ütünüzü fişten çekmeyi unutmuyorsunuz. Aksi durumda beklenmedik yanma durumları oluşabiliyor. Fişten çektikten sonra da ütünüzün tabanına çıplak elle kesinlikle dokunmuyorsunuz. Nemli bezle temas ettiğinizde fazla sıcak gelmeyebiliyor ancak ütünün tabanı ısının direkt olarak verildiği bölge olduğu için sandığınızdan daha yüksek sıcaklıkta oluyor.

Ütünün tabanını bezle ovalayarak temizlediğinizde de bu sorundan kurtulamıyorsanız, ütünüzü maksimum sıcaklık ayarına getiriyorsunuz ve ısınması için bir süre bekliyorsunuz. Daha sonra buhar işlevini kapatıyorsunuz. Bir kağıt ya da kağıt havlu alarak üzerinde kaydırmaya başlıyorsunuz. Ütünün tabanındaki kireç ve kirin çıkartılması için bu da etkili yöntemler arasında yer alıyor.

Ütünüzün tabanını temizlerken kesinlikle aşındırıcı deterjanlar, metal ovma süngerleri ya da çelik yünü gibi temizlik ürünleri kullanmıyorsunuz. Çünkü bu tarz maddeler ütünüzün tabanını hemen aşındırmaya başlıyor ve çizilmelere neden oluyor.

Kendi Kendini Temizleme İşlevini Kullanın

Ev aletleri konusunda gelişen teknolojiyle birlikte son yıllarda üretilen ütülerde bu soruna da çözüm bulunuyor. Artık yeni model ütülerin birçoğu kendi kendine temizleme özelliği ile birlikte üretiliyor. Bu sayede zamanla oluşan kireç parçacıkları kolaylıkla gideriliyor. Ütünüzün bu özelliğini iki ya da üç haftada bir düzenli olarak kullanırsanız uzun süre ütünüzü sorunsuz kullanabiliyorsunuz.

Eğer bulunduğunuz bölgenin musluk suyu çok sertse ya da ütü yaparken ütünüzün tabanından kireç parçacıkları çıkıyorsa daha sık kullanmanız gerekiyor. Bu şekilde ütünüzün ömrünü de uzatmış oluyorsunuz.

Bu özelliği kullanmak için ütünüzü suyla dolduruyorsunuz. Açtıktan sonra ısınması için bir süre bekliyorsunuz. Termostat gösterge ışığı bu konuda size yardımcı oluyor. Işık söndüğünde fişini çekiyorsunuz. Daha sonra ütünüzü lavabonun üzerinde tutuyorsunuz ve kireç temizleme düğmesine basılı tutup sallamaya başlıyorsunuz. Bu işleme tüm su bitene kadar devam ediyorsunuz. Su bittikten sonra düğmeyi bırakabiliyorsunuz. Bu süre birkaç dakikayı bulabiliyor.

Ardından ütüyü dik konuma getiriyorsunuz ve soğuması için bekliyorsunuz. Ütüyü kaldırmadan önce tabanını bir bezle silip temizleme işlemini tamamlıyorsunuz.

Ütünüzü Uzun Süre Kullanmadınız mı?

Ütünüzü ilk kez kullanıyorsanız ya da birkaç haftadır kullanmadıysanız buhar düğmesine ilk kez bastığınızda buhar vermeyebiliyor. Bir kez bastığınızda pompalama sesini duyuyorsanız sorun bundan kaynaklı olabiliyor. Bu nedenle birkaç kez arka arkaya buhar tetik düğmesine basmanız gerekiyor. Yaklaşık 30 saniye içerisinde ütünüzden buharın çıktığını görüyorsunuz.

utu buhar vermiyorsa ne yapmaliyim teknosa

Yetkili Servise Başvurun

Tüm denemeleri yaptığınız halde hala ütünüz buhar vermiyorsa, ütünüzde teknik bir sorun olduğu anlamına gelebiliyor. Bunun için ütü markanızın yetkili servislerine götürmeniz gerekiyor. Bu sorun çözülmeden kullanmaya devam etmeniz durumunda ütünüzün ömrü oldukça kısalıyor.

Yukarıda ütü buhar vermiyor ise ne yapmalısınız anlatmaya çalıştık.

Belki de ütünüzü değiştirmenin zamanı gelmiştir. En iyi ütüleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde nüfus artışı ve iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri nedeniyle öne çıkan konular genellikle enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirliktir. Dolayısıyla…