Eskiden bir belge çıkarmak istediğimizde fotokopi ve baskı merkezlerinden yardım alınırdı. Ancak artık tüm bunları kendi imkanlarımızla halletmemizi sağlayan yazıcılar var. Bu cihazlar işimizde ve hatta evlerimizde artık günlük hayatımızın bir parçası oldu. En fazla kullandığımız cihazlardan biri durumunda. Peki yazıcınızı daha uzun süre kullanmak için ne yapmalısınız?

Kağıt üzerinde çalışmak istediğimiz her şeyde hemen yazıcılarımıza başvuruyoruz. Gün içerisinde çok kez çalıştırıyoruz. En fazla kullanılan ofis cihazlarından olmalarından dolayı, yazıcıların ömürleri de zaman zaman kısa olabiliyor. Ancak yazıcılarımızı doğru bilgiler ışığında kullandığımızda ömrünü uzatabiliyoruz.

İlk olarak şunu belirtmek isteriz ki: Yazıcı ömrü kesinlikle içerisinde kullandığınız malzeme kalitesine ve sizin kullanım şeklinize bağlı. Yazıcınızı hem verimli hem de uzun süre kullanmak için bazı şeylere özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Böylece doğru kullanım ile yazıcınızı çok daha uzun yıllar kullanabilirsiniz. Biz de sizler için yazıcıları daha uzun süre kullanmanız için bazı önerileri listeledik.

Yazıcınızı Daha Uzun Süre Kullanmak İçin Ne Yapmalısınız: 6 Pratik Öneri

1- Orijinal ve Kaliteli Mürekkep Kartuşu Kullanın

Yazıcıların kısa sürede bozulmasına yol açan en önemli sebeplerden biri orijinal olmayan ve kalitesiz kartuş kullanımıdır. Çoğu kişi fiyatları daha uygun olduğu için orijinal olmayan kartuşları seçiyor. Ancak kalitesiz ve ucuz mürekkep aldığınızda bu mürekkebin yazıcınızda sızıntı yapması ve cihazınızın akşamına zarar verme olasılığını yükseltiyor. Diğer taraftan, gene sızıntı nedeniyle kağıtlarınız üzerindeki yazdırmak istediğiniz şeyler kağıdın sağına soluna mürekkep bulaşmış şekilde çıkabiliyor. Baskı kalitesi gözle görünür oranda azalıyor.

yazicinizi daha uzun sure kullanmak teknosa

Şöyle bir düşünün: Çok acele imzalanacak bir evrak yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Ancak yazıcınızdan her bastırmaya çalıştığınızda mürekkebe bulanmış şekilde çıkıyor ve sizi çok zor durumlara sokuyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için ve yazıcınızı uzun süre kullanmak için ilk kural olarak mutlaka orijinal mürekkep kullanın.

2- Yazıcınız İçinde Kullandığınız Kağıt Kaliteli Olsun

Kaliteli mürekkep seçiminden sonra, yazıcınızda mutlaka kaliteli kağıt kullanmanız gerekiyor. Kaliteli kağıt kullanmadığınızda, kalitesiz kağıtlar yazıcınızın arasında sıkışarak bozabiliyor. Üstelik kalitesiz kağıt kullandığınızda yazıcınız sadece bozulmakla kalmayıp, sürekli sıkışan kağıtları da çıkarmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu da sizin iş hızınızı oldukça yavaşlatıyor.

Kaliteli kağıt kullanmanın bir diğer yararı ise mürekkepinizin daha rahat kağıt üzerinde emilmesidir. Kaliteli kağıt, mürekkepinizi daha iyi emerek kağıdın diğer bölümlerine bulaşmasını engeller. Bu nedenle yazıcınızda her zaman en kaliteli kağıdı kullanın. Mürekkep ve kağıt kalitesinden ekonomi yapmak için kötü alternatiflere yönelmeyin. Uzun vadede sizin için daha maliyetli olabilir.

3- Bekleme Modu Süresini Kısaltın

Çoğu yazıcı belli bir süre kullanılmadığında kendisini bekleme moduna alır. Bekleme modu, yazıcınızın, kullanılmadığında bir nevi kendisini uykuya almasıdır. Bu mod sırasında cihazınız çok daha az enerji harcar. Bekleme modu yazıcınızın içerisindeki ayarlar bölümünden yapılabilir; kendiniz de istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse 30 dakika olan bekleme moduna, 5 dakikaya indirebilirsiniz. Bu şekilde bir ayarlama yaptığınızda, yazıcınız siz kullanmadığınızda 5 dakika sonra bekleme moduna geçecektir. Bu şekilde güç tüketimi azaltacaktır. Elektrik faturalarınızda azalma yaşanacaktır. Daha az enerji harcayan yazıcınızın uzun vadede bozulma ihtimali azalacaktır.

4- Yazıcı Bakımı İçin Düzenli Teknik Destek Alın

Yazıcınıza düzenli olarak bir teknik serviste yazıcı bakımı yaptırmak kullanım sürenizi uzatır. Yazıcı bakımı yapıldığında, cihazınız daha verimli çalışmaya başlayacaktır. Diğer taraftan, her yazıcı bakımında cihazınızda kaynaklanabilecek potansiyel arızalar da teknik servis tarafından anlaşılabilir. Bu nedenle daha arıza ile karşılaşmadan önlemini dahi alabilirsiniz. Ancak bu bakım hizmetini alırken mutlaka yetkili teknik servisten almaya özen gösterin. Her markanın kendisine özel teknik servis ekipleri bulunmaktadır. Yetkili servislerden alınmayan hizmet yazıcınızı bozabilir.  Yazıcınıza düzenli bakım yaptırarak çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.

yazicinizi daha uzun sure kullanmak icin teknosa

5- Ofis Çalışanlarınızı Doğru Kullanım İçin Eğitin

Yazıcıların bozulmalarında en büyük sebeplerden biri de yanlış kullanımlarıdır. Çok fazla çalışanı olan bir ofiste yazıcıyı kullanan kişilerin sürekli gereksiz tuşlara basması cihazınızı kısa sürede bozabilir. Sadece tuşlar değil, kağıdın yanlış yerleştirilmesi gibi durumlar da yazıcıyı bozabiliyor. Bu nedenle cihazı sürekli kullanacak kişileri, periyodik olarak eğitime tabi tutun. Mümkünse çok fazla personeli olan servislerde yazıcı ile ilgili konularda bir ya da iki kişiyi görevli kılın. O kişilerin yazıcı konusunda uzmanlaşmasını sağlayın. Bu şekilde kağıt ve mürekkep israfının da önüne geçmiş olursunuz. Doğru kullanım ile yazıcınızın ömrü de uzamış olur.

6- Yazıcıya Gönderdiğiniz Dökümanları Doğru Düzenleyin

Yazıcıların doğru kullanımı sadece cihaz üzerindeki değişikliklerle olmuyor. Yazıcıya göndereceğiniz dokümanların bilgisayar üzerinde doğru düzenlenmesi de yazıcınızı uzun süre kullanmanızı sağlıyor. Örneğin kağıdınızın her iki yüzüne de yazdırma yaparsanız verimli kullanabilirsiniz. Yazıcıya göndereceğiniz dokümanları göndermeden önce ön izleme yaparak yazıcıya gönderirseniz; olası hataların ve kağıt israfının da önüne geçmiş olursunuz.

Bazen farkında olmadan kağıt sayısı fazla seçilebiliyor. Bu durumda istemeden 1 tane çıkarmak yerine 40-50 adet gereksiz kağıt çıkarabiliyorsunuz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için; belgenizi yazıcıdan çıkarmadan önce kaç adet bastırdığınıza dikkat edin. Çok sayfalı bir doküman arasından sadece belli sayfaları yazdırmak istiyorsanız; o sayfaları seçerek yazdırın.

Yazınızda kullandığınız font türü dahi mürekkep tüketiminde belirleyicidir. Tüm yazıyı bold olarak yazdırmaktan sakının. Yazıcıya gönderdiğiniz yazılarda kağıt üzerindeki sağ ve sol mesafeler ile üstten ve alttan mesafeleri kısaltarak, yazı font büyüklüğünü küçülterek mürekkepten ve kağıttan tasarruf edebilirsiniz.

Yazıcılar çalışma ortamında en fazla kullanılan cihazların başında geliyor. Bu nedenle de sıkça bozulabiliyor. Yukarıda açıklamaya çalıştığımız önerilerimizi uygularsanız yazıcınızı uzun süreyle kullanabilirsiniz.

Sizin için en iyi yazıcı hangisi? İncelemek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
blender ile rondo arasindaki fark teknosa
Devamını Oku

Blender İle Rondo Arasındaki Fark

Evde yaptığımız işler arasında en fazla vaktimizi alan bölüm mutfak işleri oluyor. Diğer ev işlerini belirli periyotlarda yaparken…
dikey süpürge nedir teknosa
Devamını Oku

Dikey Süpürge Nedir? Faydaları Neler?

Ev temizliğinden bahsedildiğinde aklımıza ilk gelen şey genellikle elektrik süpürgesi oluyor. Elektrik süpürgeleri, temizlik sırasında bize önemli ölçüde…