Okul kahvaltısı hazırlamak, okul döneminde anneleri en çok zorlayan konulardan biridir. Yalnızca sabah erken saatlerde kahvaltı hazırlamak değil; her gün çocuğun ilgisini çekecek besleyici yemekler kahvaltılıklar hazırlamak da zorlayıcı olabilir. Günün ilki öğünü olan kahvaltısının enerji veren yiyeceklerden oluşması gerekir. Kahvaltı, okul başarısına dahi etki edecek ölçüde önemli bir öğündür. Önerilerimizle çocuğunuz için hem lezzetli hem de besleyici okul kahvaltılıklarını pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Okula giden çocukların olduğu evlerde sabah saatleri son derece hareketlidir. Okul çantasının hazırlanması, formaların giyilmesi ve kahvaltının sadece bir ya da iki saatte yapılması, hızlı bir şekilde evden çıkılması gerekir. Sabah maratonunun en vakit alan aşamalarından biri kahvaltı hazırlamaktır. Bir diğeri ise çocuğun hazırlanan kahvaltıyı yerken geçen süredir. Özellikle sabahları iştahsız olan bir çocuğunuz varsa okula gitmeden önceki kahvaltı zamanı bitmek bilmez bir hale gelebilir. Çocuk, kahvaltıyı bitirmeden kalkabilir. Öyle ki, bu sabah iştahsızlıkları, tabakta bırakılan kahvaltılıklar zaman içinde anne babaların da pes etmesine ve çocuğun kahvaltıyı pas geçmesine neden olabilir. Kulağa klişe bir cümle gibi gelse de kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar; kahvaltı yapan öğrenciler, kavrama becerilerinin daha güçlü olduğunu ortaya koymuştur. Kahvaltı yapan öğrencilerin bu öğünü atlayan öğrencilere göre sınıfta daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.

Okul kahvaltısında hazırlayacağınız yiyeceklerin besin değeri yüksek ve enerji verecek gıdalar arasından tercih edebilirsiniz. Yumurta, hem tok tutar hem de enerji verir. Bu nedenle okul kahvaltı menüsü içeriğinde yumurtaya yer vermeyi ihmal etmemelisiniz. Bir adet haşlanmış yumurtada A vitamini, folat, B5, B2 ve B12 vitamini, fosfor ve selenyum bulunur. Günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan haşlanmış yumurta, hızla yenebilir, pratik bir şekilde hazırlanıp tüketilebilir. Her çocuk haşlanmış yumurtayı farklı pişmişlik derecelerinde sever. Sabah telaşı içerisinde yumurtayı çocuğunuzun istediği kıvamda pişirmek zorlayıcı olabilir. İstenilen pişkinlik derecesindeki yumurtayı hızlı bir şekilde hazırlamak için yumurta pişirme makinesi kullanabilirsiniz. Çocuğunuz yumurtayı, peynir, zeytin ve diğer kahvaltılıklarla birlikte tüketebilir. Çocuğunuz haşlanmış yumurtayı sevmiyorsa, yumurtayı sandviç ya da salata içerisine koymayı deneyebilirsiniz.

Okul Kahvaltı Menüleri

Okul çağındaki çocuğun sağlıklı beslenebilmesi için haftalık okul kahvaltı menüleri yeterli doyuruculukta ve dengeli olmalıdır. Akşam yemeğini yedikten sonra on ila on iki saat gibi bir süre boyunca hiçbir şey yememiş olan çocuğa sabah öğününde hafif, gün boyunca midesini rahatsız etmeyecek kahvaltı menüleri hazırlanmalıdır. Kahvaltı tabağı; protein, karbonhidrat, yağ ile sebze ve meyve çeşitlerinin dengeli bir şekilde bir arada bulunduğu bir tabak olmalıdır. Şekerli veya baharatlı yiyecekler ile paketli gıdalar kahvaltı tabağında bulunmamalıdır.

Okul öncesi kahvaltı listesi içeriğinde de tüm besin gruplarının uygun miktarlarda yer almalıdır. Kahvaltıların porsiyon miktarı, çocuğun yaşı göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Gıdalar tabağa çocuğun yiyebileceği kadar konulmalıdır. Bu hem çocuğun yemeğini tek başına bitirebildiğini görüp özgüvenli hissedebilmesi için hem de çok fazla ya da çok az yemesinin önüne geçmenize yardımcı olur.

Okul kahvaltı menüleri hazırlanırken ilk olarak, kahvaltı tabağında protein kaynağı olmasına dikkat edilmelidir. Enerji ihtiyacını karşılayacak karbonhidrat grubundan ekmek ya da simit gibi yiyeceklerden birinin de uygun miktarda menüde yer alması gerekir. Mevsimine göre domates, salatalık, biber, havuç gibi sebzeler de kahvaltı tabağında protein ve karbonhidrata ek olarak bulunmalıdır. Meyve suyu, süt ve su kahvaltı da içecek olarak tüketilebilir. Çocuklar kahvaltıda reçelli ekmek gibi tatlı yiyecekleri severek tüketir. Taze mevsim sebzelerinden yapabileceğiniz reçel çeşitlerine kahvaltı menülerinde yer verebilirsiniz.

Okul kahvaltı menüsü, gün gün değişmesi, çocuğun kahvaltıdan sıkılmaması için önemlidir. Kahvaltı menüleri; tost, ev yapımı poğaça ve börek, kahvaltılık tuzlu kekler ve omletler ile çeşitlendirilebilir.

Okul Kahvaltı Menüsü Örnekleri

Okul öncesi ve ilkokul, ortaokul çağındaki çocuklar için hazırlanabilecek örnek beş günlük okul kahvaltı menüsü örneklerine göz atarak siz de bir haftalık menü hazırlayabilirsiniz.

Pazartesi

Haşlanmış yumurta

Ev yapımı reçelli ekmek

Zeytin, peynir

Taze sıkılmış meyve suyu

Salı

Patatesli yumurta

Kaşar peyniri, zeytin

Domates, salatalık, biber

Bal

Bitki çayı

Çarşamba

Pankek

Labne peyniri

Bal

Zeytin

Domates, salatalık, biber

Süt

Perşembe

Yumurtalı ekmek

Beyaz peynir ve zeytin

Domates, salatalık, biber

Bitki çayı

Cuma

Krep

Kaşar peyniri

Domates, salatalık ve yeşillik salatası

Zeytin

Ev yapımı reçel

Süt

Hazırlanan okul kahvaltı menülerinde, pek çok zararı bulunan şarküteri ürünlerine, kızartmalara ve yağlı hamur işi çeşitlerine yer verilmemelidir. İçeriğinde pek çok katkı maddesi yer alan kahvaltılık gevrekler çocuğun fazla kilo almasına ve kısa sürede acıkmasına neden olabilir. Üstelik bu kahvaltılık gevrekler şekerli olduğundan ve yapay aromalar içerdiğinden çocuklar bu sağlıksız yiyeceklere kolaylıkla alışıp evde hazırlanan kahvaltılıkları yemeyi reddedebilir. Klasik kahvaltılık tariflerden sıkılan çocuklar olabilir. Çocuğunuz klasik kahvaltılıklardan sıkıldıysa onun için alternatif kahvaltı tarifleri hazırlayabilirsiniz. Alternatif okul kahvaltısı önerileri arasında ev yapımı granolalar ve çocuğun ılık bir şekilde taze mevsim meyveleri ile tüketebileceği yulaf lapaları yer alır. Menüler çocuğun damak zevki dikkate alınarak düzenlenmeli, sevilmeyen yiyeceklerin yenmesi için zorlamak yerine bu yiyecekleri sevdirecek farklı tarifler denenmelidir.

Okul İçin Kahvaltı Tarifleri

Peynirli Ballı Cevizli Krep:

Bir adet yumurtayı, yarım su bardağı süt, yarım su bardağı su, bir çay kaşığı zeytinyağı, bir bardaktan iki parmak eksik un ve bir tutam tuz ile karıştırın. Hazırladığınız krep harcını, önü ve arkası renk alacak şekilde yapışmaz bir tava içerisinde iki tarafını da çevirerek pişirin. Pişen krebi bir servis tabağı içine alın. Bir miktar soğuduktan sonra krebe labne peyniri ve bal sürün. Son olarak, balın üzerine çekilmiş cevizleri serpiştirin ve rulo yapın. Çocuğunuzun daha rahat tüketebilmesi için krep rulosunu lokmalık dilimler halinde kesip servis edebilirsiniz.

Yumurtalı ve Avokadolu Soğuk Sandviç:

Bir adet haşlanmış yumurtayı, çeyrek avokado, labne ya da krem peynir, bir tutam tuz ve karabiber ile birlikte hepsi özdeşleşecek şekilde çatalla ezin. Hazırladığınız bu karışımı çeyrek tam buğday ekmeğinin içine sürün. Ardından çeyrek ekmeğin arasına iki ince dilim domates ile iki ince dilim kaşar peyniri ekleyin. Çocuğunuzun hızlı bir şekilde farklı besin gruplarını bir arada tüketebileceği bu soğuk sandviçi okul beslenmeleri için de hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı Pankek:

Şeker yerine bir büyük muzla hazırlayabileceğiniz bu pankek hem sağlıklı hem de son derece lezzetlidir. Orta boy bir muz ile bir yumurtayı çırpın ardından rondo yardımıyla çektiğiniz bir miktar yulafı ekleyin. Muz ille yumurta boyutları nedeniyle karışımın akışkanlığı değişkenlik göstereceğinden yulaflı pankek hamuru kıvamına gelene dek azar azar ekleyin. Kabartma tozu ile bir tatlı kaşığı zeytinyağını karışıma ekleyin. Yapışmaz tavada iki tarafını da çevirerek pişirin. Pişen pankek üzerinde ilk baloncukları görür görmez çevirirseniz yeterin kabarık pankekler elde edebilirsiniz. Hazırladığınız pankekleri küçük bir kase bal ya da reçel ile birlikte servis edebilirsiniz.

Muzlu ve bitter çikolatalı ılık yulaf lapası:

Okul için kahvaltı önerileri genel olarak klasik kahvaltılıklardan oluşur. Meyveli yulaf lapaları da okul kahvaltısı olarak farklı besin gruplarını içinde barındıran besleyici tariflerdir. Bu tarifi özellikle çocuğunuzun klasik kahvaltılık çeşitlerinden sıkıldığını hissettiğiniz dönemlerde hazırlayabilirsiniz. Üç kaşık yulaf ezmesini küçük bir sos tenceresinde yarım bardak içme suyu ile yulaflar şişip lapa haline gelene dek pişirin. Hazırladığınız lapayı ocağın üzerinden almadan içine yarım çay bardağı süt ekleyin. Bu tarifte dilerseniz yulaf sütü, badem sütü ya da hindistan cevizi sütü de tercih edebilirsiniz. Otuz saniye boyunca yulafı sütle karıştırdıktan sonra tencereyi ocağın üzerinden alın ve soğuması için bir kaseye boşaltın. Yulaf lapası yenilebilecek ılıklığa ulaştığında ise kaseye bir tatlı kaşığı bal ekleyip tüm lapayı bal ile karıştırın. Yulaf lapasının üzerine bir orta boy muz, bir çeyrek dilim elmayı küp küp doğrayın. Bir cevizi ezip meyvelerin üzerine serpiştirin. Küçük bir tutam bitter damla çikolatayı da kaseye ekleyin. Dilerseniz enerji vermesi için bir tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesini de yulaf kasesine ilave edebilirsiniz. Bu ılık yulaf kasesini mevsimine göre farklı meyvelerle zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca son olarak bir miktar hindistan cevizi ve tarçın ekleyerek tarifin lezzetini artırabilirsiniz.

Pizza-Omlet:

Bir yumurta, yarım çay bardağı süt, iki kaşık un ve bir tutam tuzu bir kasede karıştırın. Ayrı bir yerde bir çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, iki dilim domates, ince dilimler halinde kesilmiş üç dilim kapya biberi hazır bulundurun. Yapışmaz bir tavaya bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyun. Yağı tavanın her yerine dağıtın. Yağ biraz ısınınca hazırladığınız omlet karışımını tavaya dökün. Omletin altı biraz kızarmaya başlayınca pişmeyen yüzeyine bir miktar kaşar serpin. Kaşarların üzerine daha önceden hazırlamış olduğunuz domates ve kapya biber dilimlerini ekleyin ve kalan kaşarları sebzelerin üzerine serpin ve tavanın üzerine bir kapak kapatın. Ocağın altını kısın ve kaşarlar eriyip omlet içini çekene dek pişirin. Piştikten sonra pizza görünümünü bozmadan bir servis tabağına alın ve pizza dilimleyici ile üçgen şeklinde kesin. Pizza-omlet özellikle çok çocuklu aileler için uygun, son derece lezzetli ve doyurucu bir tariftir.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yoganin amaci nedir teknosa
Devamını Oku

Yoganın Amacı Nedir?

Yoga, basit bir cümleyle tanımı yapılacak bir olgudan daha karmaşık bir yapıda bulunuyor. Amacını açıklamak istediğimizde de, aklımızı,…
Rondo ile Neler Yapılabilir?
Devamını Oku

Rondo ile Neler Yapılabilir?

Mutfaklar, yaratıcılığın ön plana çıktığı alanlardan biridir. Ancak çeşitli lezzetlerin ortaya çıkması için bazen zorlu süreçler gerekebilir. Tam…
omicron belirtileri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Omicron Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda Covid-19 vakaları, tüm dünyada tekrardan artışa geçmeye başladı. Birçok ülkede uzmanlar, Covid-19’da 7. bir dalga yaşandığını…