Dijitalleşen dünyada artık neredeyse tüm işlemlerimizi internet üzerinden yapabiliyor, aradığımız tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. İnternet kullanımının bu kadar artmasıyla güvenlik anlamında da bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu tarz durumlar için hem şirketler hem de internet sağlayıcıları bir takım güvenlik önlemleri almaya devam ediyor. SSL sertifikası da alınan bu güvenlik önemleri arasında yer alıyor. SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bağlantı yapılmasını sağlayan dijital bir sertifika, bir güvenlik protokolü olarak tanımlanabiliyor. Şirketler online işlemlerinin güvenliğini ve müşteri bilgilerinin gizliliğini sağlamak amacıyla web sitelerine SSL sertifikası ekliyor. Bu sertifika, internet bağlantısının güvenliğini sağlarken bilgisayar korsanlarının iki sistem arasında aktarılan bilgilerin ele geçirilmesini engelliyor. Adres çubuğunda web sitesi adresinin hemen solunda asla kilit simgesini gördüğünüzde, o sitenin SSL güvenlik sertifikasıyla korunduğunu anlayabiliyorsunuz. 1990lı yılların sonunda ilk sürümü yayınlanan SSL sertifikası birkaç noktada güvenlik sorunlarıyla karşılaşıyor ve yeni sürümlerle bu sorunları ortadan kaldırmayı başarıyor. Yeni sürümünün adı Aktarım Katmanı Güvenliği yani kısaca TLS olarak değişse de eski adıyla anılmaya devam ediyor ve SSL ismi hala kullanılıyor.

SSL Sertifikaları Nasıl Çalışıyor?

SSL sertifikası, kullanıcılar ve web sitesi arasında aktarılan bilgilerin herhangi bir kişi tarafından okunmasını imkansız hale getirmeye çalışan bir güvenlik sistemi olarak dikkat çekiyor. Aktarılan bu verileri karıştırmak için çeşitli şifreleme algoritmaları kullanıyor. Bu da internet bağlantısı üzerinden bilgiler gönderilirken sisteme girme ihtimali olan bilgisayar korsanlarının verileri okumasını engelliyor. Bu veriler isimler, kredi kartı bilgileri, adres bilgileri ya da diğer kişisel ve finansal ayrıntılar olabiliyor.

Bir web sitesi SSL sertifikası ile güvence altına alındığında adres çubuğunun başında HTTPS kısaltması yer alıyor. Bu kısaltma, güvenli köprü metni aktarım protokolü anlamına geliyor. Eğer SSL sertifikası bulunmuyorsa yalnızca HTTP harfleri görünüyor. Bu şekilde bir web sitesinin SSL güvenlik sertifikası sahibi olup olmadığını anlayabiliyorsunuz.

ssl sertifikasi nedir teknosa

Neden Bir SSL Sertifikasına İhtiyaç Duyuluyor?

Web siteleri, kullanıcılarının verilerini güvende tutmak, web sitesinin sahipliğini doğrulamak, saldırganların sitenin sahte bir kopyasını yapmalarını önlemek ve kullanıcılarına güven vermek için SSL sertifikasına ihtiyaç duyuyor.

Bir web sitesi kullanıcılarından oturum açmalarını, kredi kartı bilgilerini, adres ve iletişim bilgileri gibi kişisel bilgilerini istiyorsa, bu bilgilerin gizli tutulması gerektiğini de kabul ediyor. SSL sertifikası da çevrimiçi bu etkileşimlerin gizli kalmasına yardımcı oluyor. Kullanıcılara, web sitesine girdiklerinde özgün ve özel bilgilerini paylaşmaları konusunda güvende olduklarını garanti ediyor.

Bir SSL sertifikası, siteye girişteki kimlik bilgilerinin, kredi kartı ve banka hesap bilgilerinin, isim, adres ve iletişim bilgilerinin, yasal belgeler ve sözleşmelerin, tıbbi kayıtlar ve özel bilgilerin güvenliğini sağlama konusunda yardımcı oluyor.

Bir Sitenin SSL Sertifikası Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Kullanmış olduğunuz bir web sitesinin SSL güvenlik sertifikasının olup olmadığını anlamanın en kolay yolu internet tarayıcınızdaki adres çubuğunu kontrol etmek oluyor. Adres satırı HTTP yerine HTTPS ile başlıyorsa, web sitesinin bir SSL sertifikası kullanarak güvenliğinin sağlandığı anlamına geliyor.

Ayrıca güvenli web siteleri, güvenlik ayrıntılarını görmek için tıklayabileceğiniz bir asma kilit amblemini gösteriyor. En güvenilir sitelerde bu asma kilit yeşil renkli oluyor. Asma kilit sembolünü adres çubuğunun sol başında görebiliyorsunuz. İnternet tarayıcıları güvenli olmayan bir bağlantı olduğunda kırmızı bir asma kilit ya da kapatılmamış bir asma kilit sembolünü gösteriyor. Bazı tarayıcılarda dikkat çekmek için açık asma kilit ambleminin üzerine bir uyarı üçgeni de çıkartabiliyor. Çoğu tarayıcı SSL sertifikası olmayan web sitelerini “Güvenli Değil” olarak işaretliyor ve siteye girmek isteyen kullanıcıların karşısında ana sayfada detayları anlattığı bir yazı çıkartıyor.

Yukarıda SSL Sertifikası nedir, nasıl çalışır ve neden buna ihtiyaç duyulduğu konusunda bilgi sahibi olduk.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like