En heyecanlı ve umulmadık anlara şahit olmanıza fırsat veren sokak fotoğrafçılığı dinamik bir uğraştır. Sokakların kendine has karakteri, dış mekanın hareketli yapısı fotoğrafçıyı içine çeken bir ambiyansa sahiptir. Bu sebeple durağanlıktan uzak ve kimi zaman insan seline ev sahipliği yapan sokaklarda bir elinde kamerası ile etrafı pür dikkat izleyen fotoğrafçılara rastlamak mümkündür. Bu sanatçılardan biriyseniz ve sokak fotoğrafçılığı yapmak için en uygun kamerayı arıyorsanız birçok seçeneğiniz var.

Sokak fotoğrafçılığı için kamera seçerken makinenin boyutlarından teknik özelliklerine kadar pek çok detayını incelemeniz gerekir. Bu sanata uygun özelliklere sahip bir kamera işinizi oldukça kolaylaştırır. Birçok kamera modeli arasından kişisel beğeniniz, fotoğraf çekme stiliniz ve kullanım amacınıza göre bir makinede karar kılabilirsiniz. Yeteneğinizi iyi bir fotoğraf makinesi ile taçlandırarak özgün çalışmalar çıkarabilirsiniz. Ayrıca sokakta karşılaştığınız sahneleri çabucak yakalamak için kamera ayarlarını hızlıca değiştirebileceğiniz modellere yönelerek tatmin edici bir kamera seçmeniz mümkündür. Kusursuz kareler için yazımızın devamında yer alan bilgileri okuyarak sokak fotoğrafçılığı için en uygun kameraları inceleyebilirsiniz.

Sokak Fotoğrafçılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sokakta var olan insan ilişkileri, sokak hayvanları, satıcılar, çocuklar, canlı ve cansız nesneler fotoğrafçının objektifine takılır. Sokak, yaşamın hızla aktığı ve değişken sahneler oluşturduğu bir ortam olarak sizlere sayısız fotoğraf çekme şansı sunar. Bir sokak fotoğrafçısıysanız coşkudan kedere sevinçten hüzne her türlü duyguyu fotoğraf karenizde görebilirsiniz. Bu mecrada çevreyi yakından tanımak ve şehrin kültürünü yansıtmak için sayısız malzeme bulunur. Bu boyutuyla incelendiğinde sokak fotoğrafçılığının öğretici bir yanı olduğu söylenebilir. Ayrıca sokakta fotoğraf çekmek için yüksek farkındalığa sahip olmalısınız. Etrafınızda olup biten her şeyi gözlemlemeniz, hızlıca analiz etmeniz ve deklanşöre basarak somut bir gerçekliğe kavuşturmanız gerekir.

Sokakta çokça insana rastlanır. Bundan dolayı sokak fotoğrafçısı sadece olaylarla değil insanlarla da ilgilenir. Hayatın olağan akışında sokağa yansıyan insan ilişkileri fotoğrafçı için resmedilmeye değer kareler olabilir. Bu durumda sokak fotoğrafçısı insanların günlük yaşamına tanık olarak belgeler oluşturur. En gerçekçi ve doğal fotoğrafların elde edildiği bu alan için farklı ortamlarda çalışmanız gerekebilir. Modern şehirler, eski kentler, kasabalar hatta köyler bile benzersiz fotoğraflar için sizlere nitelikli bir çalışma alanı sunar. Bu serüvende size eşlik edecek en iyi kamerayı yazının devamında bulabilirsiniz.

Sokak Fotoğrafçılığı İçin Tercih Edilen Kamerada Olması Gereken Teknik Özellikler Nelerdir?

En iyi kareleri yakalamak için sokak ortamına uygun bir kamera seçmeniz gerekir. Bundan dolayı fotoğraf makinesinin özelliklerini araştırmalı ve işinize yarayan niteliklere sahip bir modeli tercih etmelisiniz. Sokak fotoğrafçılığına uygun bir kamerada olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabilir:

  • İlk olarak hızlı bir odaklama sistemine sahip olmalıdır. Etrafta olup biten her şeyi saniyeler içinde yakalamak ve en net şekilde çekmek için manuel ya da otomatik olarak ayarlanabilen iyi bir odak sistemi şarttır.
  • Sokak bir dış mekân olduğu için güneş ışığı günün her saatinde değişiklik gösterir. Bu durumda gece çekimlerine de uygun olması açısından yüksek performansı olan ISO değerine sahip olmalıdır. İyi bir ISO sayesinde düşük ışıkta bile kaliteli bir çekim yapılabilir.
  • Sokak sınırı olmayan uçsuz bucaksız bir mecradır. Bunun için geniş açılı lensler oldukça iş görür. Bu lensler sayesinde daha geniş bir perspektifle sokak çekimi yapmak mümkündür.
  • Sokak fotoğrafçılığı anlık çekimlerin en sık yapıldığı alandır. Bunun için kameranın hızlı deklanşör tepkisi ve seri çekim özelliği bulunmalıdır.

Sokak Fotoğrafçılığı İçin Kamera Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Sokaklarda çekim yaparken konforlu olmak ve işinize odaklanmak için her yönüyle kolaylık sağlayan kameralara ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için teknik özelliklerinin yanı sıra sokak fotoğrafçılığı için kamera seçerken dikkat etmeniz gereken başka etkenler de bulunur. Örneğin kameranın kompakt ve kolay taşınabilir olması gerekir. Gün boyu boynunuzda ya da elinizde taşıdığınız kameranın işlevselliğinin yanı sıra hafif olması da gözden kaçırmamanız gereken bir detaydır. Bu özellikleri bulunan cihazlar hızlı kullanıma uygun olmasıyla fotoğrafçıya avantaj sağlar. Ayrıca özel kullanım ayarları olması da hızlı ve pratik bir kullanım sunar. Bunun yanında uzun sürecek bir çekim maratonu için dayanıklı olmalıdır.

Kamera seçerken boyutlarına da dikkat etmeniz gerekir. Sokakta kullanacağınız ve insanlar dahil olmak üzere birçok varlığın fotoğrafını çekeceğiniz için fark edilmeyecek büyüklükte olması tavsiye edilir. Küçük boyutlu kameralar rahat çalışmanızı sağlarken taşıma yükünüzü de hafiflettiği için daha az bir eforla maksimum fayda sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda fotoğraf makinelerinin ayar menüleri sade ve sezgisel olarak hızlıca ayarlama yapacbileceğiniz tarzda olmalıdır. Bu özelliklere sahip bir kamera seçerek sokakta oluşan anlık sahneleri hızlıca çekebilirsiniz. Bütün bu niteliklere ve daha fazlasına sahip kameralarla yazının devamını okuyarak tanışabilirsiniz.

Sokak Fotoğrafçılığı İçin En Uygun Kamera Seçenekleri

Birçok marka sokak fotoğrafçılığına uygun kameralar üretir. Bu durumda en iyisini kendi kriterlerinizi değerlendirerek bulabilirsiniz. Sokak fotoğrafları seçerken dikkat edilmesi gereken ideal özelliklere değindikten sonra öneri kısmına geçebiliriz. Sokak fotoğrafçısı olarak sizi optimum düzeye çıkaracak makineler şu şekildedir:

Soluksuz Anları Ölümsüzleştirmek İçin Yüksek Performanslı Kameralar

Sokak çok çeşitli renklerin, ışık efektlerinin ve olayların var olduğu bir ortamdır. Bütün bu karmaşanın içinde kayde değer bir açı yakalamak için yüksek performanslı kameralara ihtiyaç duyulur. Öne çıkan özellikleri sayesinde maksimum verim alabileceğiniz kameralar:

Fujifilm X100V

Fujifilm X100V kamera, hibrit bir makinedir. APS- C sensörü ile optik/ elektronik vizör ile çığır açan kamera sokak fotoğrafçılarının ihtiyaç duyduğu bütün özellikleri bir arada sunar. Pozlama ayarı, ISO, diyafram açıklığı, perde hızı gibi her bir niteliğe özel kontrol kadranı bulunur. Bu sayede kişisel deyeminize en uygun ayarı yapabilirsiniz. Fujifilm X100V’de bulunan hibrit vizör ise eski tip telemetre ya da modern aynasız çekimler için uygundur. APS- C sensörü ile birleştirilmiş 23 mm’lik sabit lens ise 35 mm ye eşdeğer bir görüş alanı sağlayarak sokak fotoğrafları için oldukça ideal bir çekim yapma şansı sunar. Az ışıkta bile fotoğraf çekmenize imkân veren keskin ve parlak maksimum f/2 diyafram açıklığına sahiptir.

Ricoh GR III

Bu cihaz küçük boyutu ve sunduğu özellikler sayesinde sokak fotoğrafçıları için ideal bir seçenektir. Ricah GR III APS- C sensörüyle eşleştirilmiş 18 mm’lik bir lense sahiptir. Bu lens ise 28 mm ölçüsünde bir görüş alanı sağlar. Birçok fotoğrafçı için oldukça yeterli olan bu görüş alanı ISO’lu çekimlerle desteklenebilir. Özellikle siyah beyaz karelerde oldukça başarılı olan kamera tek renk çekimler için favoriniz olabilir. Dahili görüntü sabitleme özelliği ise düşük ışıkta dahi nesneleri net olarak çekmenize yardımcı olur.

Dikkat Çekici Detayları Kusursuz Bir Şekilde Yakalayan Kameralar

Detaylar bir fotoğrafçının en çok takıldığı açılar olabilir. Fark yaratan her detay sokak fotoğrafçısı için benzersiz bir kare olma potansiyeli taşır. Bundan dolayı sokak fotoğrafçılığı için kamera seçerken netleştirme ve yakınlaştırma özelliğine sahip kameralar tercih edilir:

Sony RX100 VII

Yıllar içinde yenilenerek gelişen bir makine olan Sony RX100 VII, özellikleri sayesinde sadece sokak fotoğrafçılığında değil diğer alanlarda da kullanılabilir. 24 mm’den 200 mm’ye kadar değişen bir lense sahiptir. Ayrıca maksimum f/2.8 diyafram açıklığı ile gündüz çekimleri için tercih edilebilir. Yakınlaştırınca hızlı bir şekilde maksimum f/4,5 oranına gelir. Otomatik netleme özelliği sayesinde nesneler üzerine kolayca odaklanabilirsiniz. 4K videodan hızlı olan netleme özelliği yüksek kalitede video çekimine de olanak tanır. Dokunmatik ekranı ve kişiselleştirilebilir düğmeleri sayesinde kendinize göre ayarlamanız mümkündür. Ayrıca küçük boyutuyla da dikkat çeker ve sokak fotoğrafçılığı için idealdir.

Panasonic Lumix LX100 II

Kullanımı son derece kolay olan bu makine birçok sokak fotoğrafçısının gözdesi olabilir. Deklanşörü hızlıdır ve iyi bir pozlama perdesine sahiptir. Ayrıca özel kadranlar ve hızlı otomatik odaklama ile ayrıcalık sunar. Birçok duyarlı kontrol mekanizması ise çekim anında hızlı hareket etmenize imkân verir. Lumix LX100 II’de 24-75 mm dahili lens vardır. Geniş açılı çekimler için dar açılı kareler için idealdir. Bunun yanında parlak f/1,7 diyafram yakınlaştırıldığı zaman f/2,8 oranına gelse de az ışıklı ortamlarda bile iyi iş çıkarır. Makinenin otomatik netleme noktaları bütün çerçeveyi kapsayacak şekilde geliştirilmiştir. Bu özelliği sayesinde dilediğiniz yere odak yapabilirsiniz. Farklı yerleşik kırpma modları ise fotoğrafları dilediğiniz boyuta getirmenizi sağlar.

Canon G1 X Mark III

APS- C görüntü sesnsörüyle dikkat çeken Canon G1 X Mark III, farklı ışıklarda kusursuz çekimler sunar. Arka LCD ile kullanımı oldukça kolaydır. Dokunmatik ekranı sayesinde birçok fotoğrafçının beğenisini kazanır. Otomatik netleme özelliği daha iyi kareler yakalamanızı sağlar. Ayrıca geniş çekimler ve sokak portreleri çekmenize olanak tanıyan 24-72 mm odak aralığına sahip bir zoom lensi bulunur. Bunun yanında yüksek ISO’lu çekimlerle daha nitelikli fotoğraflara ulaşmak mümkündür. Makinenin işlevsel tasarımı sayesinde sıklıkla kullandığınız ayarlar çeşitli düğmelerle elinizin altındadır. Net ve keskin bir elektronik vizöre sahiptir. Bu özellikleri makineyi sokak fotoğrafçılığı için ideal bir seçenek haline getirir.

Siz de bu modelleri değerlendirerek kriterlerinize en iyi uygun kamerayı bulabilir sokağın ritmini birbirinden muhteşem fotoğraflarınıza yansıtabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli priz ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Akıllı Priz Ne İşe Yarar?

Hayalinizdeki akıllı evi inşa etmeye başlamak istiyorsanız ve başlamak için kolay bir yer arıyorsanız, akıllı prizler sizin için…
iptv teknosa
Devamını Oku

IPTV Nedir?

Gelişen teknolojiyle cihaz kullanıcılarının tüketim eğilimi farklı yönlere doğru kayıyor. Her ne kadar televizyon teknolojisi bu konuda direnç…