Akıllı telefonlarımızla yapmayı en çok sevdiğimiz şeylerin başında fotoğraf çekmek geliyor. Gittiğimiz, gezdiğimiz yerlerde ya da sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde bir hatıra olması için mutlaka selfie çekiyoruz ve bunları genellikle sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Bu nedenle de çektiğimiz fotoğrafların mükemmel çıkmasını istiyoruz. Çektiğimiz bir selfie’de en son görmek istediğimiz şeylerin başından bulanık bir görüntü geliyor. Her zaman kusursuz fotoğraflar çekemiyoruz. Bazen birisi dengemizi kaybetmemize neden olabiliyor, bazen de elimiz titreyebiliyor. Her iki durumda da aynı pozdan tekrar tekrar çekmek durumunda kalıyoruz. Telefonumuzun ekranına dokunmak zorunda kalmadan fotoğraf çekerek bulanık fotoğraf sorunundan kurtulabiliyoruz. Bu yazımızda ekrana dokunmadan nasıl fotoğraf çekilir anlatmaya çalışacağız.

Zamanlayıcı Kullanın

Zamanlayıcı özelliği eskiden her telefonda bulunmuyordu. Bu nedenle ekstra bir özellik gibi duruyordu. Ancak günümüzde neredeyse bütün akıllı telefonlar zamanlayıcı özelliğine sahip olarak üretiliyor. Bu noktada yapmanız gereken tek şey telefon kamerasının kadrajını ayarlamak ve onu sabit duracağı bir yere bırakmak oluyor. Sabit yer olarak bir sehpa ya da masa gibi bir zeminin üzeri olabileceği gibi telefonlar için üretilen tripodları da kullanabiliyorsunuz.

Zamanlayıcı özelliğini sadece sabit bir yerden çekim yapmak için değil, elinizle çekim yaparken de kullanmak faydalı oluyor. Çünkü çektiğimiz selfie’lerin bulanık çıkmasının bir diğer nedeni de çekim için ekrana dokunurken telefonun elimizde oynaması oluyor. Bu nedenle ekrana dokunmadan her türlü fotoğraf çekiminde zamanlayıcıyı kullanabiliyoruz.

Zamanlayıcıya ulaşmak için önce telefonumuzun kamera uygulamasını açıyoruz. Zamanlayıcı simgesi en üstte, saat ya da kronometre şeklinde oluyor. Bu simgeye dokunduğumuzda telefonun özelliğine göre saniye seçenekleri açılıyor. Buradan kendimize uygun zamanı seçmemiz yeterli oluyor. Fotoğraf çekmek için ekrana dokunduktan sonra geri sayım başlıyor ve sonunda çekim yapıyor. Böylece fotoğraf çekim esnasında ekrana dokunmadığınız için fotoğrafınızın kusursuz çıkmasını sağlıyorsunuz.

Bu özelliği sadece selfie çekimlerinde değil normal arka kamera ile çekim yaparken de kullanabiliyorsunuz.

ekrana dokunmadan nasil fotograf cekilir teknosa

Ses Seviyesi Tuşunu Kullanın

Ses seviyesi tuşları eski telefonlarda yakınlaştırma biçimi olarak kullanılırken günümüzde artık hem ön hem de arka kamera için tetikleyici özelliği taşıyor.

Bunun için telefonunuzun kamera uygulamasını açıyorsunuz. Kadrajınızı ayarladıktan sonra yan tarafta bulunan ses seviyesi tuşlarından herhangi birine basıyorsunuz. Fotoğraf çekmek için hangi tuşa bastığınızın bir önemi bulunmuyor.

Eğer ses seviyesi tuşlarınız daha önceden ayarlanmadıysa bunu yaptığınızda fotoğraf çekmiyor. Fotoğraf çekimi yapılmadıysa hemen telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasına gidiyorsunuz ve ses tuşuyla ilgili ayar yapacağınız seçeneğe ulaşıyorsunuz. Burada fotoğraf çek özelliğini ayarladıktan sonra artık ses seviyesi tuşlarını fotoğraf çekerken kullanabiliyorsunuz.

Diğer Özellikleri Kullanmak

Bazı telefon markalarının ekrana dokunmadan fotoğraf çekmek için farklı seçenekleri bulunuyor. Bunlardan biri gülümseme gördüğünde fotoğraf çekmesi oluyor. Bunun için öncelikle kamera ayarlarınıza giriş yapıyorsunuz. Ayarlar listesinde otomatik gülümseme yakalama özelliği bulunuyor. Bunu aktif hale getirdiğinizde telefonunuzun kamerası ekran bir gülümseme yakaladığı zaman fotoğrafı otomatik olarak çekiyor. Selfie çekmek için kameranın karşısına geçtiğinizde önce kamera, yüzünüzün nerede olduğunu çıkartıyor. Ardından yüzlerden bir gülümseme bekliyor. Gülümsemeyi yakaladığında ise çekimi yapıyor.

Bir diğer fotoğraf çekme özelliği de elinizi kameraya gösterip fotoğraf çekme talimatını vermek oluyor. Pozunuzu ve kadrajınızı ayarladıktan sonra elinizi kaldırıp kameraya gösteriyorsunuz. Ekranda elinizi algıladığını gösteren işareti gördükten sonra yumruk yapıp çekiyorsunuz. Bunu fotoğrafın çekilme talimatı olarak alan telefonunuz otomatik olarak fotoğrafınızı çekiyor. Bunlar gibi farklı özellikler markaya göre değişkenlik göstereceği için öncelikle telefonunuzun kamera ayarlarına girip kontrol etmeniz bekleniyor. Ayarlar listesinde bununla ilgili bir başlık ve yönlendirme genellikle bulunuyor.

Yukarıda ekrana dokunmadan nasıl fotoğraf çekilir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
xiaomi telefonlarda bilinmeyen ozellikler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Telefonlarda Bilinmeyen Özellikler

Markası ne olursa olsun yeni bir akıllı telefon aldığınızda özelliklerinin hepsini kullanabilmeyi bekliyorsunuz. Ancak her akıllı telefonun pek…
android telefon nasil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Android Telefon Nasıl Sıfırlanır?

Teknoloji çağında yaşadığımız günümüzde iletişim, haberleşme ve ulaşım gibi ihtiyaçlarımızı akıllı telefonlarımız sayesinde saniyeler içerisinde giderebiliyoruz. Bizlere bu…