Akıllı telefonunuzun en çok kirlenen bölümlerinden birinin ekranı ya da kasası değil, hoparlörü olduğunu biliyor muydunuz? Telefon hoparlör temizleme işlemi, hem genel hijyen hem de telefon performansı açısından en az diğer telefon temizleme işlemleri kadar önemlidir. Telefon hoparlör temizleme işlemini düzenli olarak siz de cihazınızın ses kalitesini daima en üst düzeyde tutabilir, telefon deneyiminizin zarar görmesine engel olabilirsiniz. Farklı markaların ve akıllı telefon modellerinin hoparlör temizliği nasıl yapılır, gelin birlikte bakalım.

Telefonda Hoparlör Temizliği Neden Önemlidir?

Çok sevdiğiniz cep telefonunuzun aslında sahip olduğunuz en kirli eşyalardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Akıllı telefonlar, gün içerisinde en sık elimize aldığımız ve en çok kullandığımız cihazlar olduğu için, biz görmesek de çoğu zaman milyonlarca mikrop ve bakteri ile kaplıdır. Bu mikroorganizmalar, yalnızca telefonunuzun hoparlör ve ahizesine yerleşerek ses kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda uzun vadede hoparlörün ve ahizenin iç yapısına ve donanımına da zarar verebiliyor. Yapılan araştırmalar, elimizden asla düşürmediğimiz telefonlarımızın aslında bir klozetin içinden daha fazla bakteri içerebildiğini gösteriyor!

Bu tip durumlarda telefon hoparlör toz temizlemesi yapmak oldukça önemli bir hal alıyor. Eğer özellikle son dönemlerde telefon hoparlöründen gelen ses kalitesinin bozulduğunu ve sesin fark edilir derecede azaldığını hissediyorsanız, bir hoparlör temizliği yapma vakti gelmiş demektir. Peki farklı marka ve model telefonlarda hoparlör nasıl temizlenir? İşte deneyebileceğiniz 3 farklı yöntem.

Başlamadan Önce…

Akıllı telefonunuzun hoparlörünü temizlemeye başlamadan önce tüm kablolarını çıkartmalı, varsa kılıfını sökmeli, ekran koruyucusunu da çıkartmalı ve telefonu tamamen kapatmalısınız. Bu adımlar, sadece hoparlör temizleme esnasında değil, aynı zamanda telefonunun herhangi bir bölümünü temizleme işlemi esnasında da izlenmelidir.

Diş Fırçası ile Hoparlör Temizliği

Hoparlör yuvası içinde biriken kir ve tozu ortadan kaldırmanın en etkili ve zararsız yolu, diş fırçası kullanmaktan geçiyor. Özellikle iPhone hoparlör temizleme tavsiyeleri arasında yer alan bu basit yöntem, yumuşak kıllı bir diş fırçası ya da kuru bir sulu boya fırçası kullanarak nazik hareketlerle iPhone’un hoparlör çıkışındaki yapışkan maddeleri ve kirleri alabilirsiniz. Yöntemin daha etkili olması için sadece fırçanın kıllarını ispirtoya ya da kolonyaya hafifçe batırabilir ve temizliğe o şekilde devam edebilirsiniz. Fırçayı hoparlör boyunca yavaşça birkaç kez hareket ettirdiğiniz takdirde deliklerin içinde biriken tortunun büyük bir kısmını fırçaya taşıyabilirsiniz.

Kürdan ile Hoparlör Temizliği

Plastik ya da tahta; kürdan da telefon hoparlör temizlemesinde etkili bir diğer araç. Hoparlör temizleme Xiaomi, Oppo, Samsung ve Apple gibi farklı telefonlarda oldukça önemli bir performans etkileyici olduğu için kürdan gibi hoparlör yuvasına zarar vermeyecek ince araçlar kullanmak önemli bir hal alıyor. Bu yöntem esnasında hoparlör deliklerinde kürdanı minimal düzeyde baskı uygulayarak sokabilir, telefonun hoparlör deliklerinde tortuları kürdanın sivri ucu ile alabilirsiniz. Burada en önemli olan nokta ise, hiçbir koşulda kürdan ile hoparlörün içine doğru bir güç uygulamamak.

Çift Taraflı Bant ile Hoparlör Temizliği

Maskeleme bandı ya da çift taraflı bant kullanarak da iPhone 6 hoparlör temizleme ya da Note 8 hoparlör temizleme işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle maskeleme bandı, basınca duyarlı bir yapışkana sahip olduğu için akıllı telefon hoparlör temizliğinde mükemmel bir etki gösteriyor. Maskeleme bandından küçük bir parça kopartarak yapışkan tarafı dışa gelecek şekilde bir silindir oluşturabilir, ardından bu silindiri telefon hoparlörüne bastırarak tüm parçaları bandın üzerine çekebilirsiniz. Bandın daha fazla temizleyemeyecek kadar tortu ile kaplanması durumunda yeniden bir silindir yaratarak bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Basınçlı Havayla Telefon Hoparlör Temizleme

Eğer telefonunuzun hoparlöründe özellikle kumaş kalıntıları ve tiftikler birikmişse, hava akımına başvurmak da etkili bir yöntem olabilir. Basınçlı hava spreyi kullanabileceğiniz gibi bu işlemde fön makinesi ve benzeri elektrikli ev aletlerinden de yararlanabilirsiniz. Eğer basınçlı hava spreyi kullanmayı tercih ettiyseniz, kullanım öncesi mutlaka kutudaki yönergeleri ve talimatları okumanız gerekiyor. Hoparlör yuvaları altındaki ulaşması güç kirlere basınçlı hava spreyi yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Bir akıllı telefonun çoğu kısmını temizlemek kolaydır, ancak telefonda hoparlör temizliği biraz daha itina, özen ve zahmet gerektiren bir işlem olabilir. Siz de bu yöntemlerden birini tercih ederek telefon hoparlörünüzü fabrikadan çıkmışçasına tertemiz bir hale getirebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
a kalite yenilenmis telefon nedir teknosa
Devamını Oku

A Kalite Yenilenmiş Telefon Nedir?

Yenilenmiş akıllı telefonlar, daha önce başkasına ait olan cihazlardan oluşuyor. Yenilenmiş telefon, satıcı garantisi ile birlikte geliyor ve…
samsung galaxy z flip 3 incelemesi teknosa
Devamını Oku

Samsung Galaxy Z Flip 3 İncelemesi

Katlanabilir telefonlar yavaş yavaş hayatımızda daha fazla yer almaya başlıyor. Birinci nesil telefonlardaki eksikleri tamamlayarak yeni model katlanabilir…
iPhone SE ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

iPhone SE Özellikleri

Apple, iPhone SE modeli yenilenmiş özellikleriyle yeniden piyasaya sürüldü. İlk SE modelinden farklı bir görünüşe sahip gibi duruyor…