Bütün telefon operatörleri sim kartları üretirken güvenlik için pin kodu ve puk kodu gibi şifreler veriyor. Verilen bu şifreler ise telefon kullanıcıları tarafından daha sonra değiştirilebilir özellikte oluyor. Akıllı telefonların hayatımıza girmesinden sonra telefon güvenliği gittikçe önem kazanmaya başladı. Her yeni model telefonda güvenlik önlemleri daha çok artırıldı ve kişiselleştirildi. Bu önlemler artırılınca hepimiz bir süre sonra pin kodunu devre dışı bırakmaya başladık. Telefon güvenliğinin yanı sıra sim kart da güvenliği önemli konuların başında yer alıyor. Sim kartınızda şifre bulunmuyorsa; çok yüksek güvenlik önlemlerine sahip telefonunuzdan çıkarılması durumunda; hiçbir güvenliği kalmıyor ve başka bir telefonda rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu nedenle pin kodu sim kartınızın güvenliği açısından her zaman önemini korumaya devam ediyor. Bu yazımızda iPhone cihazlarda pin kodu nasıl değiştirilir anlatmaya çalışacağız.

Sim Kart Pin Kodu Nedir?

Cep telefonları, mobil cihazlar oldukları için herhangi bir zamanda dünyanın herhangi bir yerinden arama yapmamızı sağlıyorlar. Bu aramaların kimin tarafından yapıldığını tespit etmek için ise sim kartlar kullanılıyor. Sim kartların güvenliğini sağlayıp başkalarının eline geçmesini engellemek için operatörler tarafından “kişisel kimlik numarası” yani pin kodu veriliyor.

Sim kartınızın başkaları tarafından kullanımını engellemek için; pin koduyla birlikte kullanıyor olmanız önemli. Böylece telefonunuzu her kapatıp açtığınızda ya da sim kartınızı çıkardığınızda kart otomatik olarak kilitleniyor olacaktır. Durum çubuğunda “Kilitli SİM” ifadesini gördüğünüzde açmak için pin kodunuzu girmeniz gerekiyor anlamına gelecektir.

iPhone Sim Kart Pin Kodu Etkinleştirme

iPhone telefonlar güvenlik konusuna en çok dikkat eden modellerin başında yer alıyor. Çünkü; parmak izi, yüz tanıma gibi teknolojilerin dışında güvenli olmayan bağlantıları kabul etmeme, dışarıdan dosya yüklemeyi engelleme gibi birçok önlem de yer alıyor.

Ancak sim kart güvenliğinizi doğal olarak sağlayamıyor. Eğer sim kartınızın pin kodunu devre dışı bıraktıysak öncelikle onu etkinleştirmemiz gerekiyor. Bunun için yapmanız gerekenler ise adım adım şöyle:

  • Telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasına giriş yapın.
  • Açılan menü listesinden “Hücresel” sekmesine giriş yapın.
  • Bu alanda “SIM PIN” bölümünü seçin.
  • Yeni açılan ekranda tekrar “SIM PIN” seçeneği yer alıyor. Eğer burası yeşil renkte değilse sim kartınızın pin kodu etkinleştirilmemiş anlamına geliyor. “Etkinleştirme” düğmesine tıklayarak hemen devreye alabiliyorsunuz.
  • Sim kart güvenliğinizi tekrar etkinleştirmek için pin kodunu girmemizi isteyecektir. Pin kodunuzu doğru bir şekilde girdikten sonra artık sim kartınızın güvenliğini sağlamış oluyoruz.

iPhone Sim Kart Pin Kodu Değiştirme Nasıl Yapılır?

Telefonunuzda sim kart güvenliğiniz devredeyse ya da yeni etkinleştirdiyseniz artık şifre değişikliği yapabilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • iPhone telefonda sim kart pin kodu değiştirmek için “Ayarlar” uygulamasına giriş yapın.
  • Daha sonra açılan menülerden “Hücresel” sekmesinden “SIM PIN” bölümünü seçin.
  • Bu alanda “PIN’i Değiştir” seçeneğine dokunarak, sim kart pin kodunu değiştirebilirsiniz.

Ancak bu noktada hatırlatalım: Pin kodunuzu değiştirebilmemiz için eski şifrenizi biliyor olmamız gerekiyor. Eski şifrenizi girdikten sonra yenisini tanımlayabileceğinizi unutmayın.

Pin Kodunuzu Unuttuysanız Ne Yapmalısınız?

Eğer eski şifrenizi bilmiyorsanız ya da hatırlamıyorsanız PUK kodunu girerek yine değiştirebiliyorsunuz. Eğer bunu da hatırlamıyorsanız operatörünüzle görüşerek sim kartınıza yeni bir şifre almanız gerekiyor.

Pin ve Puk kodları operatörler tarafından sim kartın içinde bulunduğu kartonda yer alıyor. Ancak uzun süreli kullanımlarda bu karton kaybedebiliyor ya da şifreyi değiştirmiş olabiliyoruz. Bu gibi durumlarda sorun yaşamamak için aklınızda kolay kalabilen ve başkaları tarafından hemen tahmin edilemeyecek bir şifre belirlemeniz faydalı olacaktır.

Pin kodunuzu hatırlamıyorsanız denemeler yaparak tahmin etmeye çalışmayın. Bu durum sim kartın kalıcı olarak kilitlenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle ilk denemenizde hata aldıysanız ve doğrusunu net olarak hatırlamıyorsanız; hemen iletişim operatörüzün müşteri hizmetleri ile görüşmeniz gerekiyor. Operatörünüzden mevcut sim kartınızın pin ve puk kodlarının kilitlerinin kaldırılmasını isteyebiliyorsunuz. Böylece yeni bir şifre belirleyerek kartınızı güvenli bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bu kilidi açmak için operatörünüzün nasıl bir güvenlik prosedürü uyguladığını arayarak öğrenebiliyorsunuz.

Eğer birkaç hatalı deneme yaptıktan sonra sim kartınızın kalıcı olarak kilitlenmesine neden olduysanız operatörünüzden yeni bir sim kart istemeniz gerekiyor. Çünkü belli bir deneme hakkından sonra operatörler güvenlik açısından; sim kartı tamamen kilitliyor ve bir daha açılmıyor.

Yukarıda iPhone cihazlarda pin kodu nasıl değiştirilir anlatmaya çalıştık.

Sizin için en uygun iPhone telefonları görmek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nfc nedir teknosa
Devamını Oku

NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günlük iletişimimizden bankacılık işlemlerimize, sağlık uygulamalarından alışverişe kadar mobil cihazlarımızı her geçen gün daha fazla kullanıyoruz. Bu kullanıma…
oppo reno 5 lite ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Oppo Reno 5 Lite Özellikleri

Oppo’nun Reno 5 Lite modeli; hızlı şarj, yapay zekâ, renkli portre video, çift görüntülü video ve büyük pil…
uyap vatandas nedir teknosa
Devamını Oku

Uyap Vatandaş Portalı Nedir?

UYAP Vatandaş Portal, Türkiye genelindeki tüm vatandaşların kendileri adına açılmış ya da kendilerinin açtığı tüm adli ve idari…
internet paylasimi teknosa
Devamını Oku

İnternet Nasıl Paylaşılır?

İnternet, hayatımızın vazgeçilmez parçalarının başında geliyor. Sahip olduğumuz teknolojik cihazların neredeyse tamamı internet bağlantısıyla çalışıyor ve gittiğimiz her…
cep telefonu garanti uzatma ise yarar mi teknosa
Devamını Oku

Cep Telefonu Garanti Uzatma İşe Yarar Mı?

Günümüzde cep telefonları vazgeçemediğimiz teknolojik cihazların başında geliyor. Her sabah gözlerimizi açtığımızda ilk yaptığımız şey cep telefonumuza bakmak…
baz istasyonu nedir teknosa
Devamını Oku

Baz İstasyonu Nedir?

Günümüzde mobil iletişim hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının başında geliyor. Akıllı telefon ve tablet kullanımımız her geçen gün artmaya devam…