Özellikle geçmiş yıllarda icat ettiği araçlar sayesinde diğer bilim insanlarına bir fikir, öncü olan veya bulduğu fikirler ile geleceğin önünü açan ve bir çok alanda öncü olan bilim insanlarını sizler için derledik.

Tarihe Damgasını Vurmuş Bilim İnsanları

Bilim insanı terimi sıklıkla duyduğumuz fakat anlamı tamamen bilinmeyen bir tanımdır. Bilim insanı yalnızca belli başlı icatlar yapan kişi anlamına gelmez. Bir olay veya bir sorun ile karşılaşıldığında olayı çözmeye yönelik, üzerinde çokça düşünülen ve açıklığa kavuşturmaya yönelik bir düşünce, nesne, teori ortaya koyan kişilere bilim insanı denir. Bu ünvana kavuşmak için belirli niteliklere sahip olmak gerekir. Bu nitelikler şu şekildedir:

  • Herhangi bir otoriteye bağlı kalmaz, tarafsız ve yansızdır.
  • Ne kadar sürede olduğu ile ilgilenmez sonuca ulaşana kadar çabalar, defalarca dener yanılır.
  • Gözlemleme yetenekleri diğer insanlardan daha üstündür, yalnızca çevreyi gözetleyerek bir genelleme yapabilirler.
  • Meraklı ve isteklilerdir. Bu merakları onları araştırma yapmak için daha hevesli hale getirir.
  • Bilimsel bir olayın veya sorunun çözüm aşamasında gerekli olan istek ve kararlılığa sahiptir.
  • Akılcı ve gerçekçi davranışlar sergileyerek hayal kurmaktan uzak yalnızca gerçeğe ve sonuca ulaşmaya odaklanır.
  • Diğer bilim insanlarının yaptıkları çalışmaları da yakından inceler ve literatür taraması yapar.

Bu niteliklerin bir çoğuna sahip insanlar günümüzde çalışmalarını incelediğimiz ve dünya çapında değerli bilim insanları olarak adlandırdığımız kişilerdir. İçeriğimizde değinilen bilim insanlarına dair merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Marie Curie

Marie Curie, keşfetmiş olduğu Polanyum ve Radyum sayesinde Nobel Ödülü`ne sahip olan tek kişi ve ilk kadın mucit ünvanını kazanmıştır. Paris Üniversitesi fizik bölümünü birincilik ile bitiren Curie, çocukluk döneminde annesini tüberkülozdan, kardeşini ise tifüs hastalığından kaybetmiştir. Curie, o günden sonra tıp alanı ile ilgilenmeye başlamış ve bir çok hastalığın tedavisini bulmak için çalışmalar yapmıştır. Nobel Ödülü almasını sağlayan bir diğer çalışması da radyoaktiviteyi keşfetmesi ve ardından X-ışınlarının tıp alanında birçok hastalığın tedavisinde kullanılması olmuştur. Savaşta yaralanan askerlerin tedavilerinde kullanılmak üzere ilk X-ray cihazını icat etmiştir.

Çalışmalarına aralıksız devam eden Curie, kendi ölümünü kendi elleri ile hazırlar ve çok fazla radyasyona maruz kalması sonucu kanser hastalığına yakalanarak hayatını kaybeder. ‘’Bilim için ölen kadın’’ olarak anılmakta ve mezarı, Fransa’nın ulusal anıt mezarı olan Pantheon’da yer almaktadır.

Thomas Edison

Elektrik hakkında yaptığı çalışmalar ile tanınan Thomas Edison, ampulü icat etmesinin yanı sıra kamera ile deneysel çekimler yapmış, ilk film kamerası kinetograf ve modern film makinalarının öncüsü olmuştur. Fakat Edison’un ilk en büyük icatı ses kaydeden ve çalan bir cihaz olan ‘’fonograf’’tır.

10 yaşında kendi laboratuvarını kurmuştur. Günde 20 saatten fazla çalıştığı bilinen bu başarılı bilim insanı, kariyeri boyunca 1000’in üzerinde patent başvurusu yapmıştır. Edison’un yaptığı çalışmalar ve buluşlardan bazıları şunlardır:

  • Ampül
  • Fonograf
  • Karbonlu mikrofon
  • Akkor flamanlı ampül
  • Mimograf
  • Pikap
  • Kinetoskop
  • Çift yönlü telgraf

Nikola Tesla

Günümüzde kullanılan birçok teknolojik aletin mucidi Nikola Tesla’dır. En büyük hayali mühendis olmaktır. Bu hayalini gerçekleştirmiş ve AC gücü (alternatif akım) konusunda, yaşadığı dönemin oldukça ilerisinde keşifler yapmıştır. Ancak bu yaptıkları ile yetinmek istememiştir. Üç yüze yakın patent sahibi bir bilim insanıdır. Bir çok yeni icat ve çalışmalar yapmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Modern Elektrik,
  • Niagara Şelalesi’ndeki ilk hidroelektrik santrali
  • Uzaktan kumanda
  • Radyo ve Transistörlerin mucididir.

Albert Einstein

Günümüzde 7’den 70’e her bireyin tam anlamı ile olmasa bile tanıdığı bir bilim adamıdır. Şüphesiz tarihin en ünlü fizikçisi Albert Einstein’dır. Çocukluk döneminden itibaren üstün zekası ile dikkat çeken Einstein, tam bir uzay ve evren meraklısıdır. Gençlik dönemlerinde ‘’Manyetik Alanlar’’ üzerine birçok araştırma yapmış ve makaleler hazırlamıştır. “Görelilik Teorisi” ve kuantum mekaniği ile ilgili çalışmalarıyla modern fiziğin temellerini atar. Einstein’ın hayatındaki dönüm noktası olan çalışması “Genel Görelilik Kuramı”nı öne sürmek olmuştur. 1921 tarihinde Nobel Ödül töreninde fizik ödülünün sahibi olmuştur. Uzay ve zaman arasındaki ilişki hakkında görüşlerini ve araştırmalarını aktaran çalışması, “İzafiyet Teorisi”dir. Bu teori Albert Einstein’ın en önemli çalışması olarak kabul edilir.

Stephen Hawking

Stephen Hawking, dünyanın önde gelen bilim insanları arasında en başlarda yer alır. Bu değerli bilim insanımız kozmolog ve fizikçidir. Evren ve kara delik konuları hakkında oldukça fazla araştırma yapmış ve birçok kitap yazmıştır. Yazdığı kitaplar rağbet görmüş ve oldukça fazla sayıda satılmıştır. Aynı zamanda Uzay ve delik konularında yaptığı bu çalışmalar birçok buluşa ışık tutan çalışmalar arasında yer alır.

Yaşamının son yıllarını tekerlekli sandalyeye bağlı, tek bir yanak kasını kullanarak iletişim kurmasını sağlayan bir cihaz ile ömrünü geçirmiştir. Tarihe damga vuran Stephen Hawking, hayatını 2018 yılında kaybetmiştir.

Isaac Newton

Günümüzde herkesin bildiği o hikayenin sahibi olan Newton, rivayete göre bir ağacın altında otururken kafasına düşen elma sayesinde yer çekimi kuvvetini bulur. Yalnızca yer çekimi kuvvetini bulan kişi değil, aynı zamanda gezegenlerin Güneş etrafında dönüşlerine dair kanıtlar öne sürmüştür. ‘’Beyaz Işığın Bileşimi’’ ve ‘’Hareket Yasası’’ gibi keşiflere de imzasını atmıştır.

Dünya tarihinin en önemli bilimsel kitaplarından biri olan ‘’Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica’’ adlı klasik fizik mekaniğinin temelini atan kitabın da sahibidir.

Pisagor

Günümüzde konu matematik olunca asla unutulması mümkün olmayan bir isimdir. Kendi ismi ile eserini anlatır. Pisagor önermesi ile bilinir. Sayıların babası olarak anılan Pisagor; matematik ve astronomi bilimini birleştirmiş ve adını tarihe sayılar eşliğinde kazımıştır.

Hipokrat

Tıp alanında çalışmaları ile adını tarihe kazıyan saygıdeğer bir bilim insanıdır. Antik dönemin en meşhur hekimidir. Tıp okulu kurmuş ve tıbbi eserler kaleme almıştır. Eserleri ders niteliğindedir.

Hastalıklar ve tedavileri ile ilgili yaptığı çalışmalar sayesinde modern tıbbın kurucusu olarak tanınmıştır.

Günümüzde hekimlerin bağlı kalınması gereken bir yemin olarak bilinen Hipokrat yemininin, kendisi ve öğrencilerinden biri tarafından yazıldığı kabul görür.

Charles Darwin

Charles Robert Darwin, özellikle biyoloji alanında yaptığı çalışmalar ile adını tarihe yazdırmayı başarmış bir bilim insanıdır. Darwin inançsızlık ve şüphecilik kavramları arasında bir karar vermeye çalışırken evrim teorisini ortaya atmış ve bu konu hakkında 20 yılı aşkın süre kanıt toplamaya çalışmıştır. Bu konuda bulduğu bilgileri bir araya getirerek ‘’Türlerin Kökeni’’ isimli kitabı yayınlamıştır.

James Watt

Mucit ve mühendis olan Watt, birçok deney sonucu buhar makinası icat etmiştir. Gün geçtikçe büyük ses duyuran bu icat Sanayi Devrimi`ni başlatmaya yol açan bir buluş olmuştur. İnsanlık tarihinde yer alan büyük sıçrayışlarından birini icat ederek tarihe adını yazdırmış bir bilim insanıdır.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kac btu klima almalisiniz teknosa
Devamını Oku

Kaç BTU Klima Almalısınız?

Yaşam alanlarımızı daha konforlu hale getirmek ve sıcaklığını istediğimiz seviyede tutabilmek için klimalar en büyük yardımcımız oluyor. Sadece…