Bilgisayar monitörleri her geçen yıl gelişmeye devam ediyor. Bu gelişim ne kadar devam etse de bazen bizim için çekici olmayabiliyor. Çoğu zaman işte ya da okulda uzun ve yorucu bir gün geçiriyoruz. Eve geldiğimizde salonumuzda ya da oturma odamızda büyük ekranlı televizyonumuzun karşısında rahatlamak istiyoruz. Günün stresinden kurtulmak ve eğlenceli vakit geçirmek için en çok oyun oynamayı tercih ediyoruz. Kanepemizde ayaklarımızı uzatıp oyun oynamayı bilgisayarımızın başında oturmaktan daha fazla tercih edebiliyoruz. Evde oyun keyfimizi televizyona taşımanın birkaç yolu bulunuyor. Bu yazımızda televizyonda oyun nasıl oynanır, sizlere tavsiyeler vereceğiz.

Oyun Bilgisayarını Salona Taşımak

Televizyonda oyun oynamak istiyorsanız ve bir oyun bilgisayarınız varsa bunun basit bir yöntemi bulunuyor. Bilgisayarınızı HDMI kablosu yardımıyla televizyonunuza bağlayabiliyorsunuz. Televizyonda oyun oynamak için ne gerekli başlığında ilk öneri bilgisayarınızı salona taşımak oluyor. Bu bağlantı için bluetooth varsa onu da kullanabilirsiniz.

Burada önemli olan konu internet bağlantı hızınızın, bluetooth bağlantısının çok iyi olması ve HDMI kablosunun kaliteli olması oluyor. Bilgisayardaki görüntünün televizyona aktarılmasıyla oyun oynayacağınız için bu aktarımın hızlı gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi durumda oyunda sürekli takılmalar yaşayabiliyor, televizyona geç yansıma problemi nedeniyle görüntüleri birkaç saniye geriden takip edebiliyorsunuz. Bu durum oyun oynarken en çok keyfimizi kaçıran sorunlardan biri oluyor.

Bilgisayarınızı salona taşımanın bazı kötü yanları da bulunuyor. Öncelikle televizyonunuzun görüntü ayarlarıyla bilgisayar monitörünüzün birbirini tutmaması sorunu yaşanabiliyor. Her ne kadar günümüzde televizyon teknolojisi oldukça gelişmiş olsa da bazen bilgisayar monitörünün çözünürlüğünü farklı görebiliyor ve bu durum görüntünün bir kısmının kaybolmasına neden olabiliyor.

Eğer böyle bir sorunla karşılaşırsanız tevizyonunuzun görüntü ayarlarını açıp ekran modları arasından geçiş yaparak televizyonunuz için en doğru modu seçebilirsiniz. Genellikle aynı menü içerisinde ekran çözünürlüğü bilgileri de bulunuyor. Çözünürlüğü de kontrol edin ve en yüksek çözünürlüğün seçildiğinden emin olun.

Bilgisayarınızı salona taşıdığınızda klavye ve mouse kullanımında da sorun yaşayabiliyorsunuz. Genelde sehpalar bilgisayar ekipmanlarının kullanımı için uygun olmayabiliyor. Ayrıca kablolu klavye ve mouse salondaki özgürlüğünüzü kısıtlayabiliyor. Bu nedenle kablosuz ekipmanlar kullanmanız daha kolay hareket etmenizi sağlıyor olacaktır.

Tabi eğer bir PlayStation ya da Xbox gibi konsol oyunu cihazınız varsa zaten televizyonunuza bağlayarak kullanabiliyorsunuz.

Uzun Bir HDMI Kablosu

Televizyonda oyun nasıl oynanır diye öneriler verirken, bir diğer başlık, HDMI kablo seçeneği olarak önümüze çıkıyor. Bir önceki maddede bahsettiğimiz ve salona taşıdığınız bilgisayarınızı daha uzun bir HDMI kablo ile diğer odadan da kullanabilirsiniz. Televizyonda oyun oynamak için bilgisayarınızı salona taşımak çoğu zaman zor gelebiliyor. Özellikle masaüstü bilgisayarınız varsa bununla uğraşmak istemeyebilirsiniz.

Bunun için bilgisayarınızın bulunduğu odadan salona gelebilecek uzunlukta bir HDMI kablosu kullanabilirsiniz. Böylece her oyun oynamak istediğinizde bilgisayarınızı taşıyıp geri götürmek zorunda kalmıyor olacaksınız.

Uzun bir HDMI kablosu kullanacaksanız kaliteli bir kablo olduğundan ve HDMI 2.0 olduğundan emin olmalısınız. Çünkü bu noktada görüntünün gecikmesi gibi bir problem yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca kablosuz oyun konsolunuzun da menzilinin güçlü olması gerekiyor. Arada mesafe olunca konsolda yaptığınız hareketlerin de gecikmesi gibi sorunlar olabiliyor.

Steam Uygulaması İle Televizyonda Oyun Oynayabilirsiniz

Bilgisayarınızı başka yere taşımak istemiyorsanız ya da oyun için ikinci bir bilgisayarınız yoksa Steam uygulamasıyla da televizyonunuzda oyun keyfini yaşayabiliyorsunuz. Piyasadaki hemen her oyunun yer aldığı Steam uygulaması, artık sadece bilgisayarlarda bulunmuyor. Steam Link özelliği ile televizyon ve cep telefonlarında da oyun oynamaya devam edebiliyorsunuz.

Steam uygulamasından oyun oynamak için bilgisayarınızdan aynı internet ağına bağlı televizyonunuza yayın yapıyorsunuz. Bu nedenle oyun keyfinizin kaçmaması için öncelikli olarak ihtiyacınız olan şey güçlü bir internet bağlantısı oluyor. Aksi halde televizyonunuzdaki görüntünün kalitesi düşebiliyor ve oyunda gecikmeler yaşanabiliyor. Bu iki durum da oyun sırasında yaşamak istemeyeceğimiz şeylerin başında geliyor.

Steam Link, özel ve düşük bir gecikmeye sahip bağlantı özelliği ile bilgisayarınızdan diğer cihazlarınıza gerçek zamanlı görüntü aktarımı yapıyor.

Bilgisayar ve televizyonunuzun aynı internet ağına bağlı olduğuna emin olduktan sonra bilgisayarınızda uygulamayı çalıştırıyorsunuz. Televizyonunuza yayını vermek için Steam uygulamasının ayarlarından “Ev İçi Yayın” sekmesinden yayın yapmayı aktifleştiriyorsunuz. Ayrıca iki cihazın birbirine bağlanmasında sorun yaşamamak için “Gelişmiş Ayarlar” bölümünden internet bağlantınıza ve bilgisayarınızın gücüne göre yayın kalitesini ayarlayabiliyorsunuz.

Ev eşyalarında teknoloji, daha çok insanların kullanım alışkanlıklarına göre değişmeye devam ediyor. Bu değişimlerden biri de Samsung akıllı televizyonlarda yaşandı. Samsung geçtiğimiz yıllarda yaptığı geliştirme ile Steam Link uygulamasını televizyonlarda yerleşik olarak sunmaya başladı.

Samsung akıllı televizyonunuzdan Smart Hub’a girdikten sonra ücretsiz Steam Link uygulamasını indirmeniz yeterli oluyor. Uygulama aynı yayın teknolojisini kullandığı için istediğiniz oyunları televizyonunuzda kolayca oynayabilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda VR oyunları da televizyonunuzdan rahatlıkla izleyebiliyorsunuz.

televizyonda oyun teknosa

Eğer televizyonunuzun büyük ekranında ve daha geniş bir ortamda oyun oynama keyfini yaşamak istiyorsanız oyun için uygun bir oyun bilgisayarı almanız sizi birçok konuda rahatlatıyor olacaktır. Her ne kadar uygulamalarla bilgisayarınızdan televizyonunuza yayın yapma imkanınız olsa da bilgisayarınızın oyunu çalıştırdığı güçte oynayabiliyorsunuz. Yani televizyonunuzun ne kadar iyi olduğu fark etmiyor.

Diğer taraftan televizyonda oyun oynamanın en keyifli yollarından oyun konsolları, belli bir menzile sahip cihazlar. Bilgisayarınızla aradaki mesafe uzadıkça daha fazla bağlanma sorunu yaşayabiliyorsunuz. Konsolda yaptığınız hareketler oyuna gecikmeli olarak yansıyabiliyor ya da bazen bağlantı kopabiliyor. Bu durumlar özellikle hızlı tepkiler verilmesi gereken aksiyon oyunlarını oynarken çok can sıkıcı olabiliyor.

Yukarıda televizyonda oyun nasıl oynanır anlatmaya çalıştık.

Siz de oyunlarla ilgili ihtiyacınız olan çoğu şeyi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
jbl kulaklik onerileri teknosa
Devamını Oku

JBL Kulaklık Önerileri

Çalışırken, spor yaparken ya da günün herhangi bir anında kendimizi dış ortamdan soyutlamak istediğimizde sıklıkla başvurduğumuz cihazlarımızdan biri…
gta 5 daha iyi oynamak icin neler yapilmali teknosa
Devamını Oku

GTA 5 Daha İyi Oynamak İçin

GTA 5, dünyada tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olarak yer alıyor. Oyun yüksek performanslı grafiklere sahip olduğu…
PlayStation 4 guncelleme nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

PlayStation 4 Güncelleme Nasıl Yapılır?

Evde eğlenceli vakit geçirmekten bahsettiğimizde ilk aklımıza gelen şeylerin başında konsol oyunları oynamak geliyor. Yorucu bir iş gününün…
gaming notebook-oyun bilgisayari nedir teknosa
Devamını Oku

Gaming Notebook Özellikleri

Oyun sektörü tüm dünyada çok geniş kitlelere ulaştı. Ticaret ve piyasa açısından ciddi bir endüstri haline geldi. Bilgisayarlar,…