İnternet çok çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor. Bu amaçlardan bazıları kaynak araştırması olabiliyor. Ödevler için, araştırmalar için, genel kültür ya da merak edilenler için şimdiye kadar en az bir kere araştırma yapılmış olunabiliyor. Bu metinler dergiler ve klasik kitaplardan farklı olarak bizlere dijital şekillerde sunuluyor, hayatımıza birçok kolaylık getiriyor. Bu metinler gerçek kağıt üzerine yazılı olmadıkları için kağıt harcamak zorunda kalınmıyor ve büyük avantaj yaratıyor. Direkt dijital ortamda yazılıp paylaşma ve çoğaltma imkanı sunduklarından ağaçların bu işlemler için kesilmesine gerek kalmıyor ve dolaylı olarak doğaya katkıda bulunuluyor. Dijital metinlerin bizlere sunduğu kolaylıklardan bir diğeri ise paylaşımının ve ulaşımının kolay olması oluyor. Günümüzde çoğu kitaba elektronik cihazlardan ulaşılabiliyor. Ya da bir makale okunmak istenildiğinde dergilerde arayıp bulmak yerine direkt internetten bakılabiliyor. Bu kaynaklar ise çoğunlukla PDF formatında paylaşılıyor. Bunun tabii ki de belli başlı nedenleri var. Bu yazımızda biraz PDF formatından bahsettikten sonra, PDF düzenleme nasıl yapılır ve sıfırdan PDF dosyası nasıl oluşturulur anlatmaya çalışacağız.

Neden PDF Formatı Tercih Ediliyor?

Yukarıda da değindiğimiz gibi, internet üzerinden kaynak taraması yapılırken genellikle metinlerin PDF formatında paylaşıldığı görülüyor. Bunun en büyük nedenlerinden birisi PDF formatının kolay kolay bozulamaması. Yani bir word belgesi indirildiğini düşünelim. Düzenlemeyi açtıktan sonra bu belgeye istenilen şeyi ekleme ve istenilen şeyi silme özgürlüğüne sahip olunuyor. Bu sayede metnin içeriğinin değiştirilmesi de mümkün. Ama bir PDF formatındaki metni düzenlemek o kadar da kolay olmayabiliyor. Çünkü PDF formatı kullanıcılara metne herhangi bir şey ekleme ve çıkarma izni vermiyor. Bu yüzden makalelerin, kitapların ve çeşitli yazıların genellikle PDF formatında paylaşılması tercih ediliyor.

PDF formatında bulunan bir metinde düzenleme yapmanın zor olduğundan bahsettik. Fakat bu seçenek imkansız değil.

pdf duzenleme teknosa

PDF Düzenleme

PDF formatının düzenlenebilir formatlara çevrilmesi mümkün. Bunun için birbirinden farklı yollar mevcut. Bunlardan ilki PDF formatındaki bir yazının düzenlenebilir metin haline getirilmesi ve bu sayede dosyada istenilen düzenlemenin yapılabilmesi oluyor. Bir diğer seçenek olarak da çevrimiçi internet siteleri var. Bu siteler aracılığıyla dosyayı çevrimiçi olarak düzenlemek mümkün.

Dosyanın Formatını Kendiniz Değiştirebilirsiniz

Bu seçeneği kullanabilmek için bilgisayarda Office Word programına sahip olunması gerekiyor. Ardından Office Word programını açıp içerisinden istenilen PDF dosyasına tıklanıyor. Gelen uyarının kabul edilmesi ile birlikte program otomatik olarak PDF formatındaki metni düzenlenebilir bir Word dosyası olarak sunuyor.

İkinci Bir Uygulama Kullanarak Dosyanın Formatı Düzenlenebiliyor

PDF formatındaki bir metni düzenlenebilir hale getirmek için mevcut uygulamalardan yararlanılabiliyor. Bu uygulamalara PDF dosyası yüklendiğinde, uygulama metnin düzenlenebilir versiyonlarını verebiliyor. Böylelikle ikinci bir uygulama aracılığıyla PDF formatındaki dosyaları, diğer düzenlenebilir herhangi bir formata çevirerek üzerlerinde istenilen oynamalar yapılması mümkün hale geliyor.

Çevrimiçi Uygulamalar Sayesinde Dosyanın İçeriğini Düzenlenebiliyor

PDF formatındaki metinleri düzenleyebilmek için yukarıda bahsedilen iki seçenek dışında bir seçenek daha mevcut. Bu da direkt internet üzerinden hiçbir uygulama indirmeden kullanabilecek programlar sayesinde metni düzenleyebilmek. Bu programlar çevrimiçi çalışıyor ve PDF’inizi gerekli alana yüklendiğinde üzerinde değişiklik yapma imkanı sunuyor. Düzenleme yapmak için herhangi bir uygulama gerektirmemesi bu seçeneğin artı özelliklerinden birisi. Fakat sadece internete erişiminiz olan yerlerde çalışması ve kısıtlı düzenleme imkanı sunmasından dolayı yukarıdaki diğer seçeneklerin de tercih edilmesi daha mümkün olabilir.

Görüldüğü üzere PDF formatındaki bir dosyayı düzenleyebilmek için birden fazla seçenek mevcut. Peki sıfırdan bir PDF dosyası nasıl oluşturulur?

PDF Oluşturma

PDF’yi düzenlemek gibi sıfırdan PDF oluşturmak için de yapılabilecek birden fazla seçenek mevcut. Bunlardan birisi PDF dönüştürücüleri. İnternette bulunan belli başlı uygulamalar sayesinde hazırlanan metni PDF dosyası haline getirmek mümkün.

Bunun için öncelikle herhangi bir formatta metin hazırlanmış olması gerekiyor. Ardından PDF dönüştürücü programlarından birisi kullanılarak metin herhangi bir formattan PDF dosyası haline dönüştürülebiliyor.  Bu uygulamalardan internette çeşit çeşit yer alıyor. Bu şekilde PDF formatına çevrilen metin, bozulma endişesi olmadan her yerde paylaşılabiliyor.

Bu yazımızda hem PDF düzenleme nasıl yapılır hem de sıfırdan bir PDF dosyası nasıl oluşturulur anlatmaya çalıştık.

Siz de PDF dosyalarınızı en iyi şekilde oluşturup düzenleyebileceğiniz bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kablosuz kulaklik her telefona uyar mi teknosa
Devamını Oku

Kablosuz Kulaklık Her Telefona Uyar mı?

Teknolojik cihazlar genellikle kullanım alışkanlıklarımıza ve yaşam tarzımızda oluşan ihtiyaçlarımıza göre gelişip şekilleniyor. Gelişmelerin yaşandığı ilk yıllarda teknolojik…
z kusagi teknosa
Devamını Oku

Z Kuşağı Nedir?

Z kuşağı, özellikle yaşlı üyeleri genç yetişkinlik çağına geldiği günümüzde çok fazla gündeme geliyor ve hakkında daha çok…