Gittikçe büyüyen oyun sektörü çoğu kişinin hayatlarına girmeye devam ediyor. Kimileri eğlenmek için oyun oynuyor, kimileri boş zamanını doldurmak için. Bu sektörden para kazananların sayısı gittikçe artmakta ve oyunculuk çok kazandıran meslekler arasında yerini çoktan almış durumda. Oyunları amaca uygun bir monitörde oynamak oldukça fark yaratabiliyor. Markalar çeşit çeşit bilgisayarlar üretirken bunlardan bazılarını oyunlara yönelik geliştiriyor. Bu sayede oyun oynarken en yüksek verim alınması için tasarlanmış birden fazla monitör bulmak mümkün. Fakat bu oyuncu monitörlerine sahip olmadan önce iyi bir araştırma yapılması gerekebilir. Hem boşa para vermemek hem de alınan ürün yüzünden pişman olunmaması için monitörde belli başlı özelliklere dikkat etmek lazım. Fakat bu kadar çeşit arasından ve hepsinin sahip olduğu bunca özellik arasından araştırma yapmak zor olabilir. Bu yazımızda da oyuncu monitörü alırken dikkat etmeniz gereken belli başlı başlıklara değineceğiz.

oyuncu monitor alirken nelere dikkat edilmeli teknosa

Ne Alınmak İstenildiğine Karar Vermek

Sadece oyuncu monitörü alırken değil belki de her alışverişte dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bu madde. Bir ürün alınmadan önce ne için alınacağına karar verilmesi işi oldukça kolaylaştırabilir. Bu sayede seçenekler epey bir elenmiş olur ve amaca uymayan herhangi bir ürün alınmaktan kaçınılmış olur.

Oynanacak Oyun Türlerini Belirlemek

Birbirinden farklı özelliklere sahip oyuncu monitörleri mevcut. Ve neredeyse hepsinin birbirinden çekici özellikleri var. Bu özellik seline kapılmamak için oyuncu monitörü seçerken yapılması gereken şeylerden birisi ne tarz oyunlar oynanacağına karar vermek. Genelde hikayeli oyunlar seviliyorsa daha büyük ekranlı ve canlı bir renk paleti sunabilen oyuncu monitörleri tercih edilebilir. Aksine çoklu ve online oyunlar ya da aksiyon oyunlar tercih edilecekse monitörün hızına odaklanılması gerekebilir.

Monitörün Fiyatı

Çoğu kişi teknolojik cihazlar alırken ürünün fiyatına da dikkat etmek isteyebiliyor. Çünkü alınan teknolojik ürünler bir yerde yapılan yatırımlar haline gelebiliyorlar. Bunun için de bir oyuncu monitörü almaya karar verildiyse öncelikle bir bütçe oluşturulması işe yarayabiliyor. Bu sayede alışveriş için araştırma yaparken bütçe sınırları içerisinde en iyi oyuncu monitörünün hangisi olduğuna karar vermekte daha az zorluk yaşanabilir. En iyi oyuncu monitörünü seçmek her zaman en pahalısını seçmek anlamına gelmeyebilir. Ya da tam tersi bir durumda ucuz bir oyuncu monitörü, oldukça iyi özellikler sunuyor olabilir. Bu yüzden belirlenen bütçedeki monitörlerin özelliklerini karşılaştırmak ya da istenilen özelliklere sahip monitörleri fiyatlarına göre sıralamak işleri oldukça kolaylaştırabilir.

Monitörün Sahip Olduğu Ekran Boyutu

Güzel bir oyun oynarken bütün ayrıntıları görebilmek için ve güzel bir seyir zevki için, monitörlerin ekran boyutuna dikkat edilmesi gerekebilir. Küçük ekranlarda küçük ayrıntılar görülmeye çalışılırken oyunun akışı kaçırılabilir. Ya da küçük ekranlarda oyun oynarken daha büyük bir ekranda alınacak zevkten uzak kalınabilir. Bu yüzden oyuncu monitörü seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisinin ekran boyutu olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle çok kullanılan ekran boyutu 24 inç oluyor. Bir tık daha geniş bir ekranda oynanmak istenirse 27 inç ekran boyutu da tercih edilebiliyor.

Monitörün Sahip Olduğu Renk Kalitesi ve Görüntü Canlılığı

Monitörün sunduğu görüntü kalitesi ve renklerinin canlılığı da bir diğer önemli konu. Renkleri olduğundan daha soluk gösteren bir monitörde oyundan maksimum zevk alınmayabilir. Ya da görüntünün canlılığı az olduğunda yeterince güzel bir seyir zevki elde edilemeyebilir. Bunun için oyuncu monitörü seçerken, monitörün sizlere sunabileceği renk kalitesine ve görüntülerin canlılığına dikkat edilmesi önem taşıyor.

Monitörün Ekran Yenileme Hızı ve Tepkime Süresi

Oyun oynarken ekranın sizlere gösterdiği art arda görüntülerin geçiş hızı oldukça önemli olabiliyor. Ekran yenileme hızı da aslında bu demek. Bu noktada seçilecek monitörün ekran yenileme hızının yüksek olması oldukça işe yarayabiliyor. En çok kullanılan hız 144Hz olarak karşımıza çıkıyor.

Bir diğer unsur ise tepkime süresi. Tepkime süresinin ekran yenileme hızından farklı olarak düşük olması tercih edilen bir durum. Adından anlaşılacağı üzere bilgisayarın komutlara vereceği tepkime süresi ne kadar az olursa o kadar kaliteli bir kullanım sunması mümkün olabiliyor. Özellikle çevrimiçi oyunlarda hızlı hareket etmek ve diğer oyunculardan geri kalmamak için, oyuncu monitörü alırken bu iki özelliğe dikkat edilmesi gerekiyor.

Monitörün Sahip Olduğu Çözünürlük

Renklerin kalitesinden ve ekranın canlılığından bahsetmiştik. Oyuncu monitörü alırken dikkat edilecek bir diğer nokta ise monitörün çözünürlüğünün yüksek olması olabilir. Oyunu oynarken akan görüntüleri daha net takip edebilmek ve daha kaliteli bir görüntü elde edebilmek için oyuncu monitörünün yüksek çözünürlüğüne sahip olması istenebilir.

Monitörün Mavi Işık Filtresine Sahip Olması

Oyun oynarken akan görüntüleri takip etmek ve bilgisayarın yaydığı ışık bir süre sonra gözleri yorabilir. Ya da sık sık bilgisayar karşısında zaman geçirmek göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Alınacak monitörün mavi ışık filtresine sahip olması bu noktada avantaj yaratabilir. Eğer oyuncu monitörü bu filtreye sahipse zararlı ışıklardan gözlerin zarar görmesi engellenebiliyor.

Yukarıda oyuncu monitörü seçerken dikkat etmeniz gereken genel özelliklerden bahsettik. Alınacak amaca ve kişisel isteklere göre bu özellikler artıp azalabilir.

Siz de en iyi monitörleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
gaming oda aksesuarlari teknosa
Devamını Oku

Gaming Oda Aksesuarları

İçinde bulunduğumuz çağda bilgisayarda oyun oynamak artık bir meslek haline geliyor. Özellikle oyun dünyasına özel geliştirilen teknolojik cihazlar…
oyuncu gaming aksesuarlari teknosa
Devamını Oku

Oyunseverler için 10 Gaming Aksesuarı

PC oyunları, uzun bir günün ardından stres atmanın, arkadaşlarınızla çevrimiçi bağlantı kurmanın ve yüksek tempolu etkileşimli bir dünyaya…
telefon oyun konsolu nedir teknosa
Devamını Oku

Telefon Oyun Konsolu Nedir?

Akıllı telefonu olan birçok kişi, telefonunu oyun oynamak için de sıklıkla kullanıyor. Özellikle son yıllarda mobil oyun dünyasında…