OLED TV’ler hayatımızdaki yerini giderek arttırıyor. Bir televizyon almaya karar verdiğinizde karşınıza çok sayıda marka çıkıyor. Her markanın kendisine has farklı teknolojileri bulunuyor. Çoğu kişi televizyon almadan önce karar verirken bu teknolojiler arasında seçim yapma aşamasında zorlanabiliyor. Televizyonların yeni teknolojilerinin ne anlama geldiği de tam olarak bilinmiyorsa doğru kararlar alınamayabiliyor. Bu yüzden bir televizyon almadan önce yeni teknolojilerinin neyi ifade ettiğini bilmek gerekiyor. Farklı modeller arasında özelliklerini inceleyerek size en uygun televizyona karar vermek daha iyi oluyor.

Televizyon alırken karşılaştığımız teknoloji alternatiflerden biri de OLED teknolojisine sahip televizyonlar. OLED TV’leri büyük ihtimalle televizyondaki reklamlardan ya da yakın çevrenizden duymuşsunuzdur. Hatta ziyaret ettiğiniz komşularınızdan birinin evinde de görmüş olabilirsiniz. Ancak çoğu kişi OLED TV hakkında fazla bilgiye sahip değil. OLED TV’lerin ne fayda sağlayacağı da tam olarak bilinmiyor olabilir. Peki o halde OLED TV nedir? OLED TV ne fayda sağlar? Biz de sizler için hem OLED teknolojisini hem de OLED TV’ler konusunda biraz daha bilgi sahibi olmanız amacıyla; bir OLED TV almadan önce bilmeniz gerekenleri listeledik.

OLED TV almadan önce bilmeniz gerekenler:

1- OLED TV’ler LED TV’lerin Daha Gelişmiş Hali

OLED TV teknolojisi aslında uzun süredir televizyonlarda kullanılan LED teknolojisinin biraz daha gelişmiş şekli.

OLED’in kelime anlamına baktığımızda “Organic Light Emitting Diode” yani organik ışık yayan diyot olduğunu görüyoruz.  Organik denilmesinin anlamı asıl sebebi ekran üretiminde kullanılan malzemelerin organik olmasındandır. Bu organik malzeme de aslında karbondur. Karbon günlük hayatımızda da çokça karşılaştığımız plastik, odun, şeker gibi maddelerin içeriğini oluşturur.

Biraz teknik olabilir ama anlatmak gerekirse OLED teknolojisinin yeniliği, yarı iletken ortamdan geçen elektrik ile ışığın oluşması ve ekrana yansıtılmasıdır. Işık kendi kaynağında kontrol edilmiş olur. Bu yenilik sayesinde, OLED TV’ler daha önce kullanılan LED TV’lere göre daha iyi resimler, daha az güç tüketimi ve daha hızlı tepkime süresi vaad ediyor. OLED TV’ler ışığı yansıtma teknolojisindeki yenilik nedeniyle bükülebilir ekran şeklinde üretilmeye de olanak veriyor.

oled tv ne fayda saglar teknosa

2- Kullanım Ömürleri Giderek Artıyor

OLED TV’ler ilk çıktığı yıllarda kullanım ömrü olarak daha kısıtlıydı. Ancak başı çeken bazı dünya markalarının yaptığı geliştirmeler ile kullanım süreleri günümüzde artık iyice uzamış oldu. Diğer taraftan üretim miktarının artması ile birlikte fiyatları da ilk çıktıkları günlere göre daha uygun hale geldi.

3- Tepki Süreleri Çok İyi

OLED TV’lerin tepki süresi güçlü oldukları bir diğer konu. Tepki süresi tek bir pikselin açık durumundan kapalı konumuna kadarki geçen süreyi anlatıyor. Faydasını daha anlaşılır ifade etmek gerekirse, OLED TV’lerdeki daha hızlı tepki süreleri, görüntü bulanıklığını azaltıyor. İzlediğiniz her şeyi daha net görmeye başlıyorsunuz. Bu özellik, evde oyun oynamayı ya da evde sinema izlemeyi sevenlerin oldukça hoşuna gidecek gibi duruyor. Bu teknolojide bulanıklıklar en az seviyeye indiriliyor. Nesneler daha net algılanabiliyor.

4- OLED TV’ler Çok İnce

OLED TV’lerin bizlere sağladığı en büyük faydalarından biri de çok ince olması. Bu inceliği sayesinde hem tasarım olarak çok güzel gözüküyor hem de evimizde oldukça az yer kaplıyor. Bazen evlerimizde televizyonunun montajını yaparken yer açmakta zorlanabiliyoruz.  OLED TV’ler inceliğiyle bizi bu dertten kurtarıyor. Televizyonu koyduğunuz noktada çok zarif bir görüntü sergiliyor.

5- 3D Özelliği Olan OLED TV’ler de Var

OLED TV’lerin bazı modellerinde 3D (Üç Boyut) özelliği de mevcut. 3D özelliğine sahip OLED TV’ler sayesinde çok üst düzey bir görüntü kalitesinde üç boyutlu olarak televizyonunuzu izleyebiliyorsunuz. Televizyondaki nesneler sanki ekrandan çıkmış ve üç boyutlu olarak önümüze gelmiş gibi oluyor. Özellikle sinema izleme sırasında, sanki o mekandaymış gibi hissettiriyor. Örneğin bir aksiyon filminde araba sahnesinde, filmdeki arabalar sanki üzerinize geliyor gibi hissettiriyor. Filmin içerisine girmiş duygusunu yansıtıyor. Bu da film izleme deneyiminizi üst seviyeye taşıyor.

6- 4K UHD Çözünürlük

OLED TV’lerin büyük bir kısmı 4K UHD çözünürlüğe sahip bulunuyor. 4K’nın anlamı, 4 kat daha fazla çözünürlük olarak ifade ediliyor. UHD’nin açılımı ise “Ultra High Defination” yani “çok yüksek çözünürlük” demek.  Çözünürlük terimini bilmeyenler için neyi ifade ettiği konusunda daha anlaşılır anlatmaya çalışalım. Örneğin internetten bir video ya da film izliyorsunuz. Bu videoyu izlerken de farklı görüntü kalitelerini seçiyorsunuz. İnternetiniz fazla bitmesin istiyorsanız 360 ya da 480 görüntü kalitesini seçiyorsunuz. Ancak bu seçimizde, izlediğiniz videodaki görüntüler çok bulanık çıkıyor. Biraz daha kaliteli izlemek isterseniz 1080’e kadar çıkarıyorsunuz. Bu sefer de çok fazla internet tüketiyor ancak çok net bir görüntü alıyorsunuz. İşte OLED 4K UHD TV’ler de tam bu noktada devreye giriyor ve televizyon bugüne kadar bildiğiniz tüm görüntü kalitelerini 4 katına kadar arttırıyor.

oled tv nedir teknosa

7- OLED TV’lerde Kontrast Oranı Çok Yüksek

Kontrast oranı, açıklamak gerekirse televizyon izlerken en koyu siyah ile en açık beyaz arasındaki oranı ifade eder. Kontrast oranı ne kadar yüksekse görüntü kalitesi de o kadar artar. Özellikle koyu siyah renklerde derin ve mükemmel görüntü kalitesi sunar. Yoğun siyahlar, yüksek kontrast oranı ve canlı renkler ile birleşince gerçeğe çok yakın görüntüler elde edilir. Siyah rengi yansıtma açısından OLED TV’ler televizyon sektörü içerisinde en iyi yerlerden birindedir. OLED TV’ler özellikle karanlık ortamlarda daha yüksek performans gösterirler.

8- Odanızın Her Yerinde Aynı Kalitede İzlersiniz

OLED TV’lerdeki  bir diğer özellik ise televizyonu koyduğumuz noktadan açı olarak farklı noktalara gittiğinizde de iyi görüntüyü elde edebiliyor olmanızdır. LED TV’lerde açı olarak televizyona tam karşıdan baktığınızda en iyi görüntü kalitesine ulaşırsınız. Televizyonun kenarlarına doğru biraz hareket ettiğinizde görüntüde hafif kalite kaybı olabilir. OLED TV’lerde ise, televizyona olan noktanızı ne kadar değiştirirseniz değiştirin aynı görüntü kalitesini elde edebilirsiniz. Örneğin evinize çok sayıda misafir geldiğinde ve televizyonun çapraz noktalarına oturduklarında en iyi görüntü kalitesini alabilirsiniz.

9- Ekranları Giderek Büyüyor

OLED TV teknolojileri geliştikçe ekranları da büyüyor. Günümüzde 90 inç’lere varan OLED TV üretilebiliyor. Büyük ekranlı OLED TV’ler televizyon izleme zevkimizi en üst seviyeye taşıyor. Çok büyük ekranlı OLED TV’ler sayesinde adeta sinemayı evinize getirmiş gibi oluyorsunuz.

10- Daha Az Enerji Harcar

OLED TV’lerin bir diğer faydası ise daha az enerji harcamalarıdır. OLED TV’ler OLED paneller kullanılır. OLED panele sahip OLED TV’ler, arka ışık kullanmadığından çok daha az enerji harcarlar. Bu anlamda OLED TV’ler elektrik faturanızı azaltma anlamında da fayda sağlar.

OLED TV’lerdeki teknolojiler her geçen gün artmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde OLED TV teknolojisi kendisini geliştirmeye ve yeni özellikler eklemeye devam edecek. Bir televizyon almaya karar verdiğinizde alabileceğiniz en iyi alternatiflerinden birinin OLED TV’ler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir OLED TV alarak, televizyon izleme keyfinizi en yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz. Oyunlarınızı çok daha berrak ve net bir ekranda oynayabilirsiniz. Maçları izlerken sanki stattaymış gibi hissedebilirsiniz.

En iyi OLED TV’leri incelemek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su…
buzdolabi kokusunu ne giderir teknosa
Devamını Oku

Buzdolabı Kokusunu Ne Giderir?

Yiyeceklerimizi bozulmaması için sakladığımız buzdolaplarımız bazen kötü koku yayarak bize sürpriz yapabiliyor. Buzdolabını her açtığımızda rahatsızlık verecek seviyede…
Devamını Oku

Telefondan Klima Kumandası Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlar günümüzde vazgeçemediğimiz teknolojik cihazların başında geliyor. Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefon uygulamaları ile hızlı…
kafeinsiz kahve nedir teknosa
Devamını Oku

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Modern yaşamın yoğun koşturmacasının sonucu artık daha fazla stresle yükleniyor ve daha çok yoruluyoruz. Bu stresten kurtulmanın en…