Yılın o zamanı geldi: Okula dönüş. Okula dönüş hem öğrenciler hem de ebeveynler için heyecan verici bir zaman dilimi. Kaçınılmaz derecede telaşlı sabahların gelmesinden korkuyorsanız, sabah rutininizi nasıl kolaylaştıracağınıza dair ipuçlarımıza göz atabilirsiniz. İşte okul hazırlığı hakkında faydalı ve pratik bilgiler:

Yoğun Okul Günü Sabahları

Ebeveynler için okula dönüş sezonu hem iyi hem de zorlayıcı olabiliyor. Olumlu tarafı, hafta içi her gün çocuklarınız için etkinlikler düzenlemek zorunda kalmamanız olurken; okula dönüş sezonu telaşlı sabahları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle, okul sabahı rutinine geri dönmek için bazı ipuçları bulunuyor.

Okul yılının ilk sabahları zor olabilir. Ancak, çocuklar için verimli bir okul sabahı rutini oluşturmazsanız, okul yılının ilerleyen dönemlerinde durum daha zor olabilir. Bunun için mutlaka okul sabah rutininizi planlayın ve düzene sokun.

Okul Sabahı Hazırlığı

1- Bir Sabah Programı Başlatın

Okula dönüşün telaşlı olan ilk günlerinde sabah, ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz vakitten 15 veya 20 dakika daha önce uyanın. Okul yılı ilerledikçe, uyanma saatlerinizi ayarlayabilirsiniz. Ancak biraz fazla zamana sahip olmak, herkesin yaşayabileceği türden beklenmedik durumlar için daha iyi oluyor.

Bazı ebeveynler, özellikle de işe gitmek için hazırlanıyorlarsa, çocuklarından daha erken kalkmanın onlar için yararlı olduğunu düşünüyor. Çocuklarınız uyanmadan hemen önce ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu düşünün. Tabii ki, ebeveynler çocukları ile birlikte kalkabilir ve güne birlikte başlayabilirler. Aileniz için neyin işe yaradığına bakılmaksızın, okul yılının başlangıcına alışırken sabahları birkaç ekstra dakika gerçek bir kurtarıcı zaman dilimi olabilir.

Uyanma zamanı, özellikle küçük çocuklarda, yatma zamanı ile doğrudan ilişkili oluyor. Okul yılına, erken yatma düzeni ile önceden başlamak daha faydalı olabilir. Çocuklarınızı normal sabah uyanma saatine göre uyandırın. Daha büyük çocuklar için, kendi sabah uyanma rutinlerinin sorumluluğunu alabilmelerini sağlayın ve çalar saat kurmalarına yardımcı olun.

2- Bir Gece Önceden Hazırlanmayı Sağlayın

Çocuğunuzun bir gece önceden giyeceği şeyleri hazırlayarak karmaşık ve telaşlı sabahlardan kaçının. Daha küçük bir çocuğunuz varsa, birkaç farklı seçenek arasından seçim yapmasına izin verin. Bunu okul başlamadan önce rutin haline getirin, böylece çocuğunuz önceden planlama alışkanlığı edinsin. Ütülenecek formalar ve kıyafetler de yine ertesi sabaha bırakılmadan ütülenmeli. Sabah ütü ile uğraşmak zaman kaybına neden olabilir.

Telaşsız bir okul sabahı için önceden plan yapmak faydalı olur. Çocuklarınızı bir gece önce yapabileceklerini yapmaya teşvik edin. Yatmadan önce, öğle yemeğinin hazırlandığından, kıyafetlerin düzenlendiğinden, kahvaltının planlandığından, cihazların şarj edildiğinden, okul için ev ödevlerinin ve diğer ihtiyaçların hazırlandığından emin olun.

Okul günü sabahlarının en zorlu kısımlarından biri, çocuklarınızın sırt çantalarında ihtiyaç duydukları her şeyle kapıdan çıkmalarını sağlamak oluyor. Bazı zamanlar klasörler ve kalemler son anda yok olabiliyor. Bu yüzden bir gece önceden çantayı hazırlamaya özen göstermek faydalı olabilir. Bu hazırlık ödev unutma gibi stresler yaşamamayı da sağlar. Hatta bu görevi çocuklarınıza sorumluluk öğretmek (ve rutini sizin için daha kolay hale getirmek) için gecelik bir görev olarak da verebilirsiniz.

Çocuklarınız yaşına bağlı olarak, sizin gözetiminiz altında bu görevlerin çoğunu kendi başlarına yapabilirler. Çocukları bir sonraki güne hazırlanmaya teşvik etmek, bağımsızlık ve zaman yönetimi gibi önemli yaşam becerilerini öğretir. Bu yüzden çocuklarınıza bu işin bir kısmını vermekten çekinmeyin.

Birçok aile, ertesi gün için ihtiyaç duydukları her şeyi bulundurdukları belli bir alan oluşturmayı faydalı buluyor. Örneğin; sırt çantaları, elektronik cihazlar, anahtarlar, su şişeleri ve diğer ihtiyaçlar… Bunu yapmak, ertesi sabah ihtiyaç duyulan şeyleri arayarak evin içerisinde koşuşturmayı önler ve sabah fazladan 10 veya 15 dakika kazanmanızı sağlar. Ayrıca hava durumunu önceden kontrol etmek de fayda sağlayabilir.

3- Sağlıklı Bir Kahvaltı Yapın

Çocukların güne hazır olmaları için besleyici bir kahvaltıya ihtiyaçları olduğu biliniyor. Sabahları hem pratik hem de sağlıklı olması açısından tam tahıllı tost gibi kahvaltı seçenekleri tercih edilebilir. Bu kahvaltı, şekerli sağlıksız gevrekler yerine sağlıklı, doyurucu ve besleyici bir seçenek olur. Çocukların bütün gün zihinsel olarak uyanık olmaları için ihtiyaç duydukları enerji sağlanır.

Kahvaltının önemli olduğu doğru olsa da sizin veya çocuklarınız için ekstra baskı oluşturması gerekmiyor. Aileniz için hazırlayabileceğiniz bazı kolay kahvaltı tarifleri planlayabilirsiniz. Tahıl ve sütün yanı sıra, haşlanmış yumurta, yoğurt, meyve, yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek veya waffle ve smoothie’ler harika kahvaltı seçenekleri oluyor. Kolay hazırlanmaları pratik olmasını sağlıyor. Kahvaltı sorunlarını çözmenin bir başka yolu da çocuklarınıza bir gece önceden kahvaltıda ne istediklerini sormak oluyor. Her gün kahvaltı yapmayı bir öncelik haline getirin. Kahvaltı; sadece çocuklarınızın beslenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda güne iyi bir başlangıç yapmalarını sağlar ve yeni bir okul yılına uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları enerjiyi verir.

4- Sağlıklı Bir Öğle Yemeği Hazırlayın

Okul günü sabahları zor olabilir çünkü sadece bir öğün değil iki öğün düşünmeniz gerekir. Çocuklarınızın, gün içerisinde enerji vermesi için sağlıklı bir kahvaltıya ihtiyacı oluyor ve sonrasında besleyici bir öğle yemeği yemeleri gerekiyor. Bu nedenle, bu öğünlerden en az birini bir gün önceden hazırlamanızı öneririz. Önceden yemek yapmak ve soğutmak, sabah uyandığınızda sadece bir öğün için uğraşmanızı sağlar. Bu da günün kaosunu hafifletmeye ve sabah rutininizi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Okul başlamadan önceki günlerde veya haftalarda, her gece bir sonraki gün için birlikte öğle yemeği planlayın ve hazırlayın. Okul henüz başlamamış olsa da her sabah öğle yemeğini hazır hale getirerek çocuklarınızın öğle yemeklerini paketleyerek beslenme çantalarını hazırlamaya alışmalarına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuz okula başlamadan önce öğle yemeğini, okul saatine uygun olarak aynı saatte yemeye başlayın. Bu, çocuğunuzun midesini bir programa oturtmaya yardımcı olur. Böylece sınıfta ilk haftalar aç kalmaz ve dikkati dağılmaz.

5- Ortak Zaman Dilimleri Oluşturun

Yaz boyunca oyun oynamak, çocuğunuzun zihnini meşgul etmenin ve öğrenme becerilerini geliştirmeye odaklanmanın harika bir yolu oluyor. Bu şekilde zaman ayırmak ve zamanı değerlendirmek, çocuğunuzun dersler başladığında hazırlıklı olmasını sağlamaya yardımcı olur ve okula dönüş geçişini daha yumuşak hale getirir. Öğrenme yaz boyunca durmamalı. Her gün, çocuğunuzla birlikte oturmak ve birlikte okumak için en az 30 dakika ayırın. Bu aktiviteler, çocuğunuzun öğrenmeye ve günlük okul işlerinin rutinine alışmasına yardımcı olacak.

Okul sonrası saatlerde televizyonsuz vakit geçirerek bir ev ödevi rutinine girmeye başlayın. Bu zamanı kitap okumak veya hatta birlikte geçirdiğiniz bir gün hakkında konuşmak gibi bir öğrenme etkinliği için kullanın.

okul hazirlik teknosa

6- Uyku Vakti Rutinine Bağlı Kalın

Erken yatma saatleri genellikle yaz tatilinde bozulur ancak genç zihinlerin öğrenmeye hazır olması için bolca uykuya ihtiyacı oluyor. Çocuğunuzun okulun ilk gününden önceki gece geç saatlere kadar kalmaması için önceden okul saatlerine göre belirlenmiş bir uyuma rutinine geri dönmesini sağlayın.

7- Okul Malzemelerini Birlikte Alın

Çocuğunuzun yıla başarılı bir başlangıç yapmasını sağlamak için ihtiyaç duyacağı okul malzemelerini almaya çocuğunuzla beraber gidin. Sırt çantaları, klasörler ve kalem kutuları için alışveriş yapmak, çocuğunuzun yaklaşan okul yılı hakkında düşünmesini ve heyecan duymasını sağlayacak.

8- Çocuklarınızı Kendi İşlerini Yapmaları için Hazırlayın

Çocuklar küçükken, ebeveynler çoğu zaman onlar için her şeyi yaparlar ve bazen büyüdüklerinde bile bu alışkanlık devam eder. Yeni bir okul yılı, çocuğunuzun becerilerine göz atmak ve sabah rutini oluşturmasını sağlamak için ideal bir zaman olabilir. Özellikle yaz aylarında veya hafta sonları pratik yapmaya başlayın. Yoğun bir okul sabahında yeni beceriler öğretmek etkili olmayabilir.

Çocuklarınızın, kendi öğle yemeklerini hazırlamak veya giyinmek gibi daha önce onlar için yaptığınız işlerle ilgilenmelerini istiyorsanız, aceleniz olmadığında bu becerileri öğretmeye zaman ayırın. Bu eğitimi yoğun bir okul sabahına sıkıştırmaya çalışmayın.

9- Kontrol Listesine Sahip Olun

Sabahları en kötü duygulardan biri, bir şeyi unuttuğunuz hissi olabiliyor. Yapılması gereken tüm şeyleri hatırlamaya çalışmak özellikle okul yılının hemen başında zor olabiliyor. Bazı aileler böyle durumlar yaşamamak için bir kontrol listesi oluşturmayı faydalı buluyor. Kapınıza asabileceğiniz, sizin ve çocuklarınızın görebileceği, her şeyi tamamladığınızdan emin olmanızı sağlayacak rutin bir kontrol listesi oluşturmak iyi bir fikir olabilir.

Aşağıdaki gibi maddeleri kendi kontrol listenize dahil edebilirsiniz:

  • Saçlarını tara ve dişlerini fırçala
  • Yüzünü yıka
  • Kıyafetlerini giy
  • Kahvaltını yap
  • Ayakkabılarını giy
  • Öğle yemeğini ve ihtiyaçlarını al
  • Sırt çantanı iki kez kontrol et
  • Banyoyu kullan
  • Işıkları söndür

Futbol antrenmanı gibi okul sonrası olacak ekstra spor faaliyetleri varsa bu malzemeleri de listeye ekleyin. Benzer etkinliklere ait diğer özel ihtiyaçları da unutmayın. Ayrılmadan önce listedeki her şeyi kontrol edebilirseniz, sabahın başarılı geçtiğini bilmenin rahatlığını yaşarsınız. Çocuklar sabah rutininin tüm kontrol maddelerine alıştıktan sonra bile, bunları yaptıklarından emin olmak için iki kez kontrol etmeniz gerekebilir. Bazı çocuklar dişlerini fırçalamak gibi maddeleri atlamayı sever.

10- Çocuklarınızı Teşvik Edin

Bazen çocuklar, özellikle okulu sevmiyorlarsa, sabahları huysuzlaşırlar veya yavaş hareket ederler. Sabah rutinlerini gerçekleştirmek için biraz daha fazla motivasyona ihtiyaç duyarlar. Sabahlarınızın bir savaşa dönüşmesini önlemek ve çocuklarınızın zamanında hazırlanmalarını sağlamak için onlara bazı teşvikler sağlamayı düşünün. Örneğin, bazı çocuklar okuldan önce oyun oynamalarına, kitap okumalarına veya televizyon izlemelerine izin verileceğini bilirlerse tüm görevlerini tamamlamaya başlarlar. Çocuklarınızı bu tür ödüllerle motive etmeyi planlıyorsanız, bu aktivitelere biraz daha zaman ayırdığınızdan emin olun. Okuldan önce dinlenmek için biraz zaman ayırmak, stresi azaltmak için harika bir yol olabilir ve hatta daha iyi odaklanmayı sağlayarak öğrenmeyi kolaylaştırır.

Sabah Rutini Oluşturmak Ailenize Fayda Sağlayacak

Okula dönüş sabahlarının nasıl geçtiğini belirleyecek olan siz olacaksınız. Elbette dökülen meyve suyu veya yırtık pantolon gibi bazı aksilikler kaçınılmaz olabilir. Ancak çocuklarınıza karşı tutumunuz ve onlar için yaptığınız hazırlıklar fark yaratacak. Güne pozitif ve sakin bir şekilde başlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Hem siz hem de çocuklarınız programlı bir sabah rutini oluşturmaktan memnun kalacaksınız. Yukarıdaki gibi ipuçları, okula dönüş süreci geçişinizi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Ailenizdeki tüm üyeler için işe yarayana kadar sabah rutininizde düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Çözümlerinizde yaratıcı olun ve aileniz için en iyi olanını yapmaya çalışın. Ailenizin sabah rutinini oluşturmaya gelince, doğru ve yanlış cevaplar genellikle bulunmaz. Biraz zaman ve yaratıcılıkla, kısa süre içerisinde tüm aile için işe yarayan bir sabah rutininiz olabilir.

Siz de okul hayatınız boyunca derslerinizde size yardım edecek bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
klima cesitleri neler teknosa
Devamını Oku

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Hayat kalitemizi yükseltmek için yaptığımız şeylerden biri de yaşam alanlarımızdaki konforu artırmak oluyor. Bu konforu sağlayan önemli etkenlerin…
PS5 vs PS4 teknosa
Devamını Oku

PS5 vs PS4 Özellikleri

Evde kendi başımıza kaldığımızda ya da arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde yaptığımız en eğlenceli aktivite konsol oyunları oynamak oluyor.…
lazer epilasyon cihazi rehberi
Devamını Oku

Lazer Epilasyon Cihazı Rehberi

Cilt tüylerinden kurtulmak için en fazla kullanılan yöntemlerden biri de lazer epilasyon. Yakın zamana kadar bu ihtiyacın çözümünü…