2021 yılının başlarından itibaren tüm dünyada popüler olmaya başlayan NFT, sanatçıların ve ünlülerin de dahil olmasıyla bir çılgınlık haline dönüyor. NFT olarak üretilen sanat eserlerinin birbiri ardına gelen yüksek rakamlı satış fiyatları herkesin dikkatini çekiyor. Dünya çapındaki birçok marka, bu dünyada yer alabilmek için ünlü sanatçılarla işbirliği yapıyor ve yıllar önce başlayıp beklediği ilgiyi göremeyen dijital sanat akımı bir anda gündeme oturuyor. Dijital dünyayı ve özellikle kripto pazarını takip eden ünlüler, NFT dünyasına ilk girenler arasında yer alıyor. Bazıları kazandıkları paraları hayır kurumlarına bağışlarken bir kısmı burayı yeni sanat platformu olarak kabul ediyor. Dijital eserlerdeki telif haklarının korunması, özgünlük ve eser sahipliğinin önemli olması konuları güvence altında olunca ünlü sanatçıların da bu akıma yönelmesi tesadüf olmuyor. Günümüzde Paris Hilton’dan Eminem’e, Snoop Dogg’dan Lionel Messi’ye kadar her sektörden ünlü isim, bir şekilde NFT dünyasına adım atıyor. Bu yazımızda NFT dünyasına giren ünlüler hangileri örnekler vereceğiz.

Paris Hilton

2000’li yılların başından itibaren popüler olan, dünyadaki tüm trendleri takip edip yeni trendler yaratmayı başaran Paris Hilton, gelecek trendlerine uyum sağlamasıyla da gündemdeki yerini koruyor. 2000’li yıllardaki Y2K giyim tarzına olan bağlılığı, selfie’lerin yakında yeni bir imza olacağını söyleyen Hilton, her zaman bir adım önde olduğunu kanıtlıyor. Geçtiğimiz yıl bu öncü düşüncelerini kripto sanatı alanına da genişletmeyi ihmal etmiyor. Tasarımcı Blake Kathryn ile işbirliği yapan Paris Hilton, “Hummingbird in My Metaverse”, “Legend of Love” ve “Iconic Crypto Queen” başlıklarında üç benzersiz parçadan oluşan bir seri ortaya çıkarıyor. 2021 yılının Nisan ayına kadar tüm koleksiyonunu 1 milyon doların üzerinde satmayı başarıyor. Hilton, NFT ve kripto dünyasına olan takıntısını evcil hayvanlarına verdiği isimlerle de gösteriyor ve isimlerini “Crypto Hilton” ve “Ether Reum” olarak değiştiriyor.

NFT dünyasını bu kadar benimsemesinin nedeni sorulduğunda ise Hilton, yeni kreasyonları için yeni medya alanına çok fazla yatırım yaptığını ve geceleri gelecekte yapacağı projelerini, sanatçıları ve hatta metaverse’de yaşamı hayal ettiğini ve sanatın NFT ile demokratikleştiğini savunuyor.

Lindsay Lohan

2000’li yılların bir başka popüler ikonu olan sanatçı Lindsay Lohan, sanatçıların kendi eserleri üzerinde daha iyi telif hakkı taleplerine olanak sağlaması nedeniyle NFT’leri övüyor ve “Lullaby” isimli yeni single’ını NFT olarak yayınlıyor. Lohan ve DJ Manual Riva özel işbirliği ile hazırlanan elektronik şarkı ve buna eşlik eden animasyonlu görsel ile piyasaya sürülüyor. Görsel, Lohan ve kelebeklerin olduğu bir animasyonu içeriyor. Lindsay Lohan’ın bu NFT’si FansForver’da açık artırmada 85 bin dolardan fazlaya satılıyor. Lohan ayrıca şu anda dağılmış olan Daft Punk grubunun NFT’sini de 15 bin dolara satıyor. Bu yaptığı satışın ardından eğlence dünyasının geleceğinin kripto, NFT ve blokchain’de olduğunu, bunların normal hale geleceğini tahmin ettiğini söylüyor.

Eminem

Eminem, 2021 yılının Nisan ayı sonlarına doğru hayranlarıyla ilk NFT koleksiyonunu paylaşıyor. Dijital bir festival şeklini alan “Shady Con” adlı NFT koleksiyonunu Nifty Gateway’de satışa sunuyor. Ünlü rapçi tarafından yaratılan orijinal enstrümantal ritimler de dahil olmak üzere türünün tek örneği olan parçalar, sınırlı sayıdaki festivalden önce piyasaya sürülmüş oluyor. NFT’lere neden ilgi duyduğu konusundaki sorulara Eminem, gençliğinde koleksiyon ürünlere karşı sevgisinin olduğunu ancak bir pazarının olmadığını ve şimdi bu koleksiyonlarından bazılarını yeniden yaratma şansının olmasından dolayı mutlu olduğunu belirtiyor.

Lionel Messi

Dünyadaki birçok otoriteye ve futbolla ilgilenen kişiye göre dünyanın en iyi futbolcularından biri olan Lionel Messi, NFT koleksiyonunu 2021 yılının Ağustos ayında piyasaya sunuyor. Koleksiyonda üç dijital eser yer alıyor. “Man from the Future”, “Worth the Weight” ve “The King Piece” isimleri verilen eserlerin tamamı sanatçı BossLogic tarafından hazırlanıyor ve futbolcunun kariyerindeki tarihi anların betimlemesi üzerine kuruluyor. NFT’lerin lansmanının ilk gününde değerleri 3,4 milyon dolara ulaşıyor.

Grimes

Müzisyen Grimes, genellikle synth-pop ve deneysel pop çalışmalarıyla tanınıyor. Teknoloji girişimcisi Elon Musk ile işbirliği içinde olan sanatçı, NFT’lerin daha çok fütürist doğasını benimsiyor. Nifty Gateway’de bazıları binlerce kopyası olan, bazılarını ise benzersiz olarak satışa sunduğu 10 adet dijital sanat eseri satmayı başarıyor. Diğer gezegenlerin, fütürist teknolojinin, harabelerin ve kanatlı meleklerin görüntülerini araştıran sanatı, Grimes’a 20 dakikadan daha kısa bir sürede yaklaşık 6 milyon dolar kazandırıyor. En çok satan eseri “Death of the Old” toplamda 389 bin dolara satılıyor.

nft unluler teknosa

Snoop Dogg

NFT dünyasına giren ünlüler arasında sırada çok bilinen bir isim var. “A Journey with the Dogg” başlıklı ilk NFT koleksiyonunu duyuran rapçi Snoop Dogg, 2021 yılının Mart ayında anılarını NFT ortamıyla birleştirerek adımını atıyor. “NFT”, “Snoop Doge Coins”, “Diamond Joint” ve “Deez Nuts” dahil olmak üzere sınırlı sayıda 8 orijinal parça ile NFT dünyasında da kalıcı bir popülerliğe kavuşuyor. Dogg, sanatının daha çok bir gencin hayatına bakışı olarak adlandırıyor. Kripto sanatının yükselişiyle ilgili sorulan sorulara ise, on yıllık kariyeri boyunca modern teknolojinin analogdan dijitale doğru ilerlediğini gördüğünü ve yeni dijital alanı keşfetmeye, hayranlarıyla bu ortamlarda da bağlantı kurmaya hevesli olduğunu belirterek cevap veriyor. Dünya çapında popüler olan yenilikçi ve girişimci bu konseptten heyecan duyduğunu ve teknolojinin sanatçıların iş yapma şeklini değiştireceğine inandığını belirtiyor.

Ellen DeGeneres

Dijital dünyaya adım atan bir diğer ünlü isim de talk show sunucusu ve oyuncu Ellen DeGeneres oluyor. İlk NFT satışını 2021 yılının Nisan ayında gerçekleştiren ünlü sunucu, Ellen Show programındaki NFT açıklamasını ve klipte yer alan bir kedinin kendi yaptığı çizimini ilk NFT’si olarak açık artırmaya çıkarmaya karar veriyor. 24 saatlik açık artırmanın sonunda NFT, 33.495 dolara satılıyor ve Ellen DeGeneres bu parayı, şef Jose Andres tarafından kurulan yemek yardımı organizasyonu olan World Central Kitchen’a bağışlıyor.

Tony Hawk

Efsanevi kaykaycı Tony Hawk, Ethernity Chain’de bir numara yaparken çekilen videosunu açık artırmaya çıkararak NFT dünyasına kendi dokunuşunu da eklemeye karar veriyor. İlk kez 1989 yılında yaptığı bir numara olan 540 derecelik Ollie performansı, bir kaykaycının yapabileceği son Ollie olarak satışa sunuluyor. Videonun ne kadar değerli olduğu 33 yıl önceki ilk Ollie 540 ile karşılaştırıldığında ortaya çıkıyor.

Steve Aoki

DJ Steve Aoki, 2021 yılında NFT dünyasına adım atan ünlüler arasında yer alıyor. NFT’lerin kalıcı olacağına büyük bir inancı olan Aoki, bu konuda diğer sanatçılarla işbirliği yapmaktan da çekinmiyor. Yaratıcı yönetmen ve aynı zamanda 3D görsel sanatçı olan Antonio Tudisco ile “Dream Catcher”ı yaratmak için ortaklık kuruyor ve bundan 4,29 milyon dolardan fazla kazanç elde ediyor. Aoki daha sonra motivasyon konuşmacısı Tom Bileus ile ortaklık kurarak “Neon Future” NFT serisini başlatıyor. Ayrıca dijital sanatçı Maciej Kyciara ile yaptığı işbirliği sonucunda bir bilimkurgu çizgi romanı yayınlanıyor ve Nifty Gateway’de açık artırmaya sunuluyor.

NFT piyasasındaki deneyimlerinden sonra açıklama yapan Aoki, her zaman tutkulu bir koleksiyoncu olduğunu, müzik ile sanat eserleri toplamanın yeni yollarını keşfetmekten mutluluk duyduğunu belirtiyor.

Shawn Mendes

Müzisyen Shawn Mendes, 500 bin doları aşan bir başarı yakalayan Mesut Özil serisinin ardından benzersiz giyilebilir ürünlerin satışını yapmak için Genies ile işbirliği yapıyor ve bunların satışı için de OpenSea pazarına katılıyor. Kendi tasarımları olan sanal bir gitardan kolyelere, yelek ve küpelere kadar OpenSea’de NFT’leri satın alınabiliyor. Burada yaptığı NFT satışlarından 600 bin doların üzerinde kazanç elde eden sanatçı, gelirini büyük fikirleri olan genç aktivistlere destek olmak için kurduğu Shawn Mendes Vakfı Wonder Grants’a bağışlıyor.

Jack Dorsey

Twitter ve Square platformlarının CEO’su olan Jack Dorsey, 2021 Mart ayında NFT olarak ilk tweetini açık artımaya çıkardığında sosyal medyanın da NFT olarak satılabileceğini gösteriyor. 21 Mart 2006 tarihinde attığı ve sadece “twttr’ımı kuruyorum” yazan tweet, Valuables platformunda gerçekleştirilen açık artırma sona erdiğinde kendisine 2,9 milyon dolar kazandırıyor. Dorsey, bu satıştan elde ettiği geliri Afrika’daki Covid-19 ile mücadele eden ve oradaki yoksul halka yardımcı olan GiveDirectly isimli yardım kuruluşuna bağışlıyor.

Kate Moss

Süper model Kate Moss da NFT çılgınlığına katılan ünlüler arasında yer alıyor. Kate Moss, uyurken çekilmiş videosuyla yepyeni bir şey sunuyor. Modele samimi bir bakış sunan bu NFT, “Sleep with Kate” ismiyle piyasaya sunuluyor. Kripto sanatın ve dijital sahipliğin kadınları güçlendirdiğini kanıtlayan Moss, NFT satışından 17 bin dolar elde ediyor. Bu geliri de kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Gurls Talk’a bağışlıyor.

Yukarıda NFT dünyasına giren ünlüler hangileri örnekler verdik.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En İyi Klavye Modelleri
Devamını Oku

En İyi Klavye Modelleri

Klavye, modern bilgisayar kullanımının vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alır. Kullanıcıların bilgisayarlarına yazı, komut, veri girişi gibi işlemleri yapmalarını…
samsung televizyonlari yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Samsung Televizyonları Yakından Tanıyın

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelerin etkisini daha çok kullandığımız eşyaların değişmesiyle görüyoruz. Eskiden sadece yayınlanan kanalları izlediğimiz televizyonlarımız son…
Apple Watch 6 Serisi ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple Watch 6 Serisi Özellikleri

Giyilebilir teknoloji denildiğinde ilk aklımıza gelen cihaz akıllı saatler oluyor. Akıllı saatler arasında en popüler ürünler arasında da…
hoparlor cesitleri teknosa
Devamını Oku

Hoparlör Çeşitleri Neler?

İyi hoparlörler, ses sisteminizden mümkün olan en iyi ses deneyimini elde etmenin anahtarı denebilir. Piyasadaki en iyi plakçaları…