Mutfaklarımızdaki en büyük yardımcılarımız genellikle kullandığımız küçük ev aletleri oluyor. Yemek yaparken bize hem zaman kazandırıyor hem de elimizle yapamayacağımız işleri halletmemizi sağlıyorlar. Küçük ev aletlerinin hayatımızda yarattığı tek dezavantaj mutfağımızda kapladığı yerler oluyor. Eğer bir de mutfakta zaman geçirmeyi seviyorsak mutlaka çok fazla cihaz almış olduğumuzu görüyoruz. Mutfağımızdaki dağınıklığı gidermek ve daha keyifli bir yaşam alanı oluşturabilmek için bunları nasıl düzenlememiz gerektiğini bilmemiz yeterli oluyor. Bu yazımızda mutfakta kullanılan küçük ev aletleri yerleştirmesi için pratik ipuçları vermeye çalışacağız.

Kullanım Sıklığına Göre Gruplandırın

Küçük ev aletlerinizi toparlamanın ve düzenlemenin ilk adımı, bunları kullanıma göre gruplandırmak oluyor. Bu gruplandırmayı sık kullanılanlar, nadiren kullanılanlar ve hiç kullanılmayanlar olarak yapabiliyorsunuz. Özellikle küçük bir mutfağınız varsa birden fazla işe yarayan küçük ev aletlerini tercih etmeniz oldukça avantaj sağlıyor. Mutfak robotu olarak da kullanılabilen yüksek kaliteli bir blender aldığınızda bir cihazla birçok işi yapabilir hale geliyorsunuz. En azından hiç kullanmadığınız küçük ev aletleri sayısını bu şekilde azaltabiliyorsunuz.

Hiç Kullanmadığınız Aletlerle Vedalaşın

Hepimizin büyük bir hevesle aldığı ancak birkaç kullanımdan sonra bir daha hiç kullanmadığı küçük ev aletleri oluyor. Bu cihazlar aslında mutfağımızda boşa yer kaplıyor. Bu şekilde olan cihazlarınızı tespit edip onlarla vedalaşmak mutfağınızı toparlamanın en önemli adımları arasında yer alıyor.

Bunu yapabilmek birçok insan için en zor adımların başında geliyor. Çünkü sevdiğimiz cihazları bir gün kullanırım diyerek sürekli bir kenarda tutuyoruz. Ancak hiç kullanmadığımızı da biliyoruz. Aylarca kullanmadığınız küçük ev aletleriniz varsa onu bundan sonra da kullanmayacağınızı kabul etmeniz gerekiyor. Bu tarz cihazlardan bir an önce uzaklaşmanız gerekiyor.

Eğer kullanmadığınız bir cihazı kaldırmakta zorlanıyorsanız ve bir gün kullanacağınıza inanıyorsanız kendinize bir test uygulayabilirsiniz. Bunun için cihazı mutfak tezgahınızın üzerine görebileceğiniz bir yere koyuyorsunuz. Kendinize bir ay gibi bir süre veriyorsunuz. Bu bir ay içerisinde cihazı kullanmaya başlarsanız bir sorun bulunmuyor. Ancak cihazı önünüze koyup bir kez kullandıktan sonra bir daha kullanmadıysanız kendisiyle vedalaşmanız daha iyi oluyor.

Kullanmadığınız Küçük Ev Aletlerini Bağışlayın ya da Satın

Kullanmadığınız küçük ev aletlerini isterseniz bir kuruluşa bağış olarak gönderebiliyorsunuz ya da çevrimiçi satış platformlarında satabiliyorsunuz. Bu cihazları bir yardım kuruluşuna bağışlayarak içinizi rahatlatabildiğiniz gibi çevrimiçi ikinci el satış sitelerinde satarak kendinize ek bir bütçe yaratabiliyorsunuz.

Nadiren Kullandığınız Küçük Ev Aletlerini Dolaplara Kaldırın

Mutfak küçük ev aletleri, kullanımı kişiye göre değişebiliyor. Ancak genellikle üç ya da dört ayda bir kullandığınız cihazlar nadiren kullandığınız cihazlar anlamına geliyor. Bu cihazların tezgahın üzerinde durmasının çok gereği bulunmuyor. Bu nedenle dolaplara kaldırabiliyorsunuz.

Nadiren kullandığınız küçük ev aletlerini dolapların yüksek raflarına kaldırmanız gerekiyor. Çünkü mutfak dolaplarının kolay ulaşabildiğiniz raflarına daha çok kullandığınız mutfak gereçlerini koyuyorsunuz. Üç dört ayda bir çıkartacağınız cihazların onların yerini kaplaması çok kullanışlı olmuyor.

Küçük Ev Aletleri Dolapta Nasıl Saklanmalı

Hiç kullanmadığınız küçük ev aletlerinden kurtulduktan sonra hem tezgahınızda hem de dolaplarınızın içinde bir rahatlama görülebiliyor. Dolaplarınızda dağınıklık yaşamamak için nadiren kullandığınız cihazlarınızı nasıl sakladığınız da önemli oluyor.

Küçük ev aletleri mutfakta çoğunlukla elektrikli cihazlar oluyor. Kutu içerisinde satın aldığınız bu cihazları yine kutu içerisinde saklamaya devam etmek isteyebiliyorsunuz. Bu şekilde dolabınız düzenli gözükecektir ancak kutular cihazlardan daha büyük oldukları için bu yöntem kullanışsız oluyor. Hatta bazı cihazlar kutusuyla dolap rafına sığmayabiliyor. Bu nedenle kutudan çıkararak kaldırmak daha avantajlı oluyor. Dolaba kaldırırken tek yapmanız gereken şey cihazın kablosunu etrafına sarmak için zaman ayırıyor olmanız. Böylece hem dağınık görüntünden kurtulmuş oluyorsunuz hem de dolap raflarınız daha düzenli görünüyor.

Nadiren kullandığınız mutfak için küçük ev aletlerini mutfak dolaplarının üst raflarına kaldırmanız diğer mutfak gereçlerini daha kullanışlı saklamanızı sağlıyor. Üst raflar olarak sadece boyunuzun yettiği yükseklikteki rafları düşünmüyorsunuz. Bir tabure ya da sandalye kullanarak dolapların en üst raflarından yerleştirmeye başlamak daha verimli kullanmanızı sağlıyor.

Her ne kadar çok fazla kullanım kılavuzu okumuyor olsak da, ihtiyaç duyduğumuz anlarda mutfakta kullanılan küçük ev aletleri için kullanım kılavuzları çok önemli bir hale gelebiliyor. Kullanım kılavuzlarını not kağıdı olarak tutmak çok kolay olmuyor. Kaybolabiliyor ya da kılavuzlar karışabiliyor.

Geldiğimiz dijital çağda bunları da elektronik ortamda tutmanız çok kolay oluyor. Cihazların kullanım kılavuzlarını internetten bulduktan sonra bunu Google Docs gibi bulut sistemini kullanan çevrimiçi alanlara kaydediyorsunuz. Böylece her an kolayca ulaşabiliyorsunuz. Mutfağınızdaki kağıt yığınlarından da kurtulmuş oluyorsunuz.

Her Zaman Kullandığınız Küçük Ev Aletlerini Düzenleyin

Küçük ev aletlerinin nasıl toparlanacağı ya da düzenleneceği ile ilgili tek bir doğru bulunmuyor. Bu tamamen sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre değişiyor.

Hiç kullanmadığınız cihazlardan kurtulup nadiren kullandıklarınızı da dolabın üst raflarına kaldırdıktan sonra düzenli olarak kullandığınız küçük ev aletleriyle başbaşa kalıyorsunuz. Bu cihazların tutulması gereken yerler tezgahın üzeri veya üst dolapların en alt rafları oluyor.

Genellikle mutfak tezgahlarımızın üzerini tamamen boşaltmayı hedefliyoruz ve bir şey tutmamaya çalışıyoruz. Ancak çok küçük bir tezgahınız yoksa çok sık kullandığınız küçük ev aletlerini tezgahınızın üzerinde düzenli bir şekilde durmasında bir sakınca bulunmuyor. Kahve makinesi ya da tost makinesinin tezgahın üzerinden kaldırılmasının çok anlamı olmuyor. Her gün ya da en geç iki günde bir kullanıyorsanız tezgahın bir köşesinde ona ait bir yer ayarlamanız mutfakta size önemli ölçüde zaman kazandırıyor.

Küçük Ev Aletlerinin Düzenli Olarak Toparlanması

Mutfağınızdaki küçük ev aletlerinin düzenlenmesi, daha önce yapmadıysanız ilk yapışınızda çok fazla zamanınızı alacak gibi görünüyor. Ancak bunu düzenli olarak yaptığınızda her defasında daha az zaman alıyor. Bu nedenle yılda en az iki kez dolaplarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Küçük ev aletlerini düzenlemek modern ve işlevsel bir mutfak yaratmak istiyorsanız önemli oluyor. Kullanmadığınız cihazların yer kaplamadığı ve sıklıkla kullandığınız cihazlara da kolayca ulaşabildiğiniz bir mutfakta zaman geçirmek her zaman daha keyifli oluyor.

Yukarıda mutfakta kullanılan küçük ev aletleri yerleştirmesi için pratik ipuçları paylaştık.

Sizler de mutfağınıza yakışan küçük ev aletlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Puzzle yapmanın çocuklara faydaları
Devamını Oku

Puzzle Yapmanın Çocuklara Faydaları

Puzzle, genellikle bir resmin, desenin ya da nesnenin parçalara ayrıldığı ve bu parçaların tekrar bir araya getirilerek bütün…
ssl sertifikasi teknosa
Devamını Oku

SSL Sertifikası Nedir?

Dijitalleşen dünyada artık neredeyse tüm işlemlerimizi internet üzerinden yapabiliyor, aradığımız tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. İnternet kullanımının bu kadar artmasıyla…
camasir makinesi neden bozulur teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Neden Bozulur?

Ev işleri arasında en çok zaman alan ve en çok yoran işlerin arasında çamaşır yıkamak bulunuyor. Çamaşırların yıkanması,…
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…