Mutfaklarımızın vazgeçilmez ve en çok kullanılan küçük ev aletlerinin başında tost makineleri geliyor. İşinizin en yoğun olduğu zamanlarda öğle yemeği için vaktiniz olmadığında ya da evden kahvaltı yapmadan çıkarmak istemediğinizde, bir yandan işlerinizi hallederken diğer taraftan da lezzetli bir tost hazırlayabiliyorsunuz. Daha önceleri sadece kahvaltıda tost yapmak için kullanılan tost makineleri, gelişen teknolojiyle birlikte günün her öğünü için bir şeyler hazırlamaya uygun hale geliyor. Tost makinelerine eklenen ızgara özelliği sayesinde tam anlamıyla mutfaktaki en büyük yardımcımız olmaya başlıyor. Artık sadece tost yapmak için değil, akşamları ızgara yemekler yapmak için ya da fırında pişirilebilecek yemekler yapmak için de kullanabiliyoruz. Tost makinelerine küçük ev aletleri teknolojisinin gelişmesiyle birbirinden kullanışlı özellikler ve malzemeler eklenmeye devam ediyor. Piyasada oldukça fazla marka ve modelde tost makinesi bulunuyor. Tost makinesi almaya karar verdiğimizde bunlar arasından bizim için en uygun olanı seçmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Tost makinesi almak istediğimizde bazı önemli detaylara dikkat etmemiz yeterli oluyor. Biz de sizler için tost makinesi alırken nelere dikkat edilmeli anlatmaya çalışacağız.

Tost Makinesi Ne Kadar Boyuta Sahip Olmalı

Tost makineleri en çok kullandığımız küçük ev aletleri arasında yer aldığı için mutfakta her zaman elimizin altında olması gereken bir yerde duruyor. Bu nedenle kapladığı yerin önemi en az özellikleri kadar önemli oluyor.

Ayrıca tost makinelerinin genellikle kapalı haldeyken kapladığı yer dikkate alınıyor. Ancak bugün gelinen noktada tost makinelerini birer ızgara olarak da kullanabiliyoruz. Eğer tost makinenizi birçok amaçla kullanmak istiyorsanız açık durumdaken her iki yüzeyinin kapladığı yere göre karar vermeniz gerekiyor. Mutfağınızda koyacağınız yeri ayarladıktan sonra sahip olduğunuz toplam alanı ölçerek doğru tost makinesine karar verebiliyorsunuz.

Tost makinesi almaya karar verdiğimizde ne kadar büyüklükte bir makineye ihtiyacımız olduğunu doğru tespit etmemiz gerekiyor. Daha çok bir seferde çok fazla tost yapabilecek kadar büyük bir makine almaya eğilimli oluyor. Bunu genellikle kahvaltıya gelebilecek misafirlerimizi düşünerek böyle bir şey istiyoruz. Yeterli bir alanımız yoksa da kullanmadığımız zaman uygun bir yere kaldırabiliriz diye düşünüyoruz. Ancak bu durum gerçekte böyle yaşanmıyor.

Çünkü tost makineleri yüzeylerine yüksek sıcaklıkta ısı vererek çalışıyor ve işiniz bittiğinde makinenin soğuması belli bir zaman alıyor. Ayrıca yüzeyinde yemek artıkları ya da ekmek kırıntıları olabiliyor. Böyle durumlarda tost makinesini her defasında kurup yeniden kaldırmak ciddi zamanımızı alıyor. Bunu düşünerek ihtiyacımızdan daha büyük bir tost makinesi aldığımızda genellikle kullanmamayı tercih ediyoruz.

Bu nedenle ihtiyacımızdan büyük ya da küçük bir cihaz aldığımızda kullanışsız oluyor ve bir süre sonra kullanmadığımız bir mutfak eşyası haline geliyor.

Tost Makinesi Nasıl Kaplamaya Sahip Olmalı?

Tost makinesi alırken nelere dikkat edilmeli anlatırken sırayı kaplaması alıyor. Gerçekten iyi bir tost yapmak ve tost makinesini diğer yiyecekleri pişirmek için de kullanabilmek istiyorsanız yüzey kaplaması büyük önem taşıyor.

Bu anlamda en iyi malzeme döküm yüzeylerden oluşuyor. Döküm yüzeyler geç ısınıyor ancak sahip olduğu ısıyı uzun süre koruyabiliyor. En büyük dezavantajı olarak çok ağır olmaları ve temizliğinin zor olması sayılıyor. Döküm tost makineleri tasarım anlamında da oldukça başarısız makineler arasında yer alıyor. Daha çok sanayi tipi olarak üretildiği için evde kullanıma pek uygun olmayabiliyor. Evde dışı çıtır içi yumuşak büfe tostlarından yapmayı istiyorsanız ve tasarımı ya da ağırlığını çok sorun etmiyorsanız bu tarz bir tost makinesini tercih edebiliyorsunuz. Ancak bakımının da zor olacağını unutmamanız gerekiyor.

Demir döküm yüzeylerin ardından en iyi tost makinesi yüzeyi olarak alüminyum yüzeyler geliyor. Bunlar ev tipi tost makinelerinde en çok kullanılan yüzeyler arasında yer alıyor. Çok daha hafif oluyorlar ve kolayca temizlenebiliyorlar. Alüminyum yüzey ısıyı kolay ilettiği için tost makineniz döküm yüzeylere göre çok daha hızlı ısınıyor.

Alüminyum yüzeyli tost makinelerini tercih ediyorsanız yüzey temizliği konusunda da fazla sorun yaşamıyorsunuz. Çünkü bu makinelerin yüzeyleri kolayca çıkabiliyor ve bulaşık makinesinde de yıkanabiliyor. Ancak makinede çizilme ihtimali bulunuyor. Bu nedenle temizlemek istediğiniz zaman bulaşık süngerinin yumuşak tarafıyla kolayca temizleyebiliyorsunuz.

Eğer düzenli olarak temizliğine dikkat ederseniz tost makinenizi daha uzun süre rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bunun için tost makinesiyle işiniz bittikten sonra soğumasını beklemeden sıcak yüzeyini kağıt peçeteyle silebiliyorsunuz. Böylece üzerinde yemek artıkları ya da yapışan malzemeler kurumuyor ve makineniz daha kullanışlı hale geliyor.

Ayarlanabilir Isı Derecesi Birçok Açıdan Avantaj Sağlıyor

Tost makinesini birçok farklı amaçla kullanabiliyorsunuz. Aynı makineyle sabahları tost yapabiliyorken akşamları güzel bir ızgara keyfi yaşayabiliyorsunuz. Hatta son dönemde çıkan yeni ürünlerde mini bir fırın tepsisi de yer alıyor ve harika yemeklerin çeşidini artırabiliyorsunuz.

Ancak tüm bunları yapabilmek için tost makinenizin ısı derecesinin ayarlanabilir olması gerekiyor. Çünkü hepsini farklı sıcaklıklarda yapabiliyorsunuz. Tost yaptığınız derecede ızgara yapamadığınız gibi fırın tepsisi kullanmak istediğinizde yine aynı dereceyi kullanamıyorsunuz.

Bu nedenle tost makinesi alırken ısı kademelerinin ne kadar geniş aralıkta olduğuna dikkat etmeniz kullanım kolaylığı açısından büyük fayda sağlıyor.

tost makinesi alirken teknosa

Ergonomik Tasarım Kullanım Rahatlığı Sağlıyor

Tost makinesi almadan önce hangi amaçlarla kullanacağınıza ve ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Eğer sadece tost yapmak için değil de üzerinde zaman zaman ızgara et ya da balık da yapmayı düşünüyorsanız buna uygun makineler arasından tercihinizi yapabiliyorsunuz. Hem tost makinesi hem de ızgara olarak kullanmak istiyorsanız öncelikle gövdesinin 180 derece açılabiliyor olmasına dikkat ediyorsunuz. Bu şekilde tam olarak açtıktan sonra üzerine istediğiniz malzemeleri dizerek tam olarak hayal ettiğiniz ızgara keyfini yaşayabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra yüzeyinin yapışmayan yüzeylerden olması işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Bunun için teflon yüzeyler en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Ancak alüminyum yüzeyler de taleplerinizi büyük ölçüde karşılayabiliyor. Böylece yaptığınız tostların yanı sıra ızgara yiyecekler de yüzeye yapışmadığı için hem tatları çok daha iyi oluyor hem de yemek sonrasında temizliği kolay oluyor.

Tost makinesinin temizliği en çok ihmal edilen ancak en önemli konular arasında yer alıyor. Çoğu tost makinesi üreticisi yüzeylerin bulaşık makinesinde yıkanmasına uygun olduğunu söylese de makinede çizilme ihtimalinin olduğunu unutmamanız gerekiyor. İşinizi şansa bırakmamak için bulaşık süngeriyle temizleyebiliyorsunuz.

Tost makinesi temizliğinin kolaylıkla yapılabilmesi için parçalarının ayrılabilir şekilde tasarlanmış olması gerekiyor. Tost makinesi alırken buna özellikle dikkat edilmesi sonrasında işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Yüzeyleri makineden ayırdıktan sonra rahatlıkla temizleyip tekrar yerine takabiliyorsunuz.

Yaygın Servis Ağı Olması Can Sıkıcı Durumların Önüne Geçiyor

Elektrikli ev aletleri arasında yer alan tost makineleri de en nihayetinde elektronik cihazlar arasında yer alıyor ve zaman zaman arızalanabiliyor. Bu tarz durumlar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Özellikle sabahları tost yapmak gibi bir alışkanlığınız varsa güne kötü başlamanıza bile sebep olabiliyor.

Tost makineniz bozulduğunda ya da çalışmasında bir sorun çıktığında yetkili servise götürmeniz, cihazınızı uzun süre kullanabilmeniz için önemli olan davranışlardan biri oluyor. Çünkü götüreceğiniz herhangi bir tamirci tost makinesi markasının özelliklerini bilmeyebiliyor ve onu daha fazla kullanılamaz hale getirebiliyor.

Bu nedenle tost makinesi tercihi yaparken yaygın servis ağına sahip markaları tercih etmeniz gönül rahatlığı ile kullanmanızı sağlıyor.

Yukarıda tost makinesi alırken nelere dikkat edilmeli anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi tost makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kafeinsiz kahve nedir teknosa
Devamını Oku

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Modern yaşamın yoğun koşturmacasının sonucu artık daha fazla stresle yükleniyor ve daha çok yoruluyoruz. Bu stresten kurtulmanın en…
okul pratik sac modelleri teknosa
Devamını Oku

Okul için Pratik Saç Modelleri

Okula geri dönmek, bir çırpıda hazırlanacak günlük bir rutine geri dönmek demek oluyor. Kitapları, defterleri ve kalemleri çantaya…
Evde Pofuduk Pankek Yapımı
Devamını Oku

Evde Pofuduk Pankek Yapımı

Pankekler hem kahvaltıların hem de beş çayının mükemmel eşlikçilerinden biridir. Özellikle klasik bir kahvaltıyı zenginleştirmenin en iyi yoludur.…
telefonu bebek telsizi yapma teknosa
Devamını Oku

Eski Telefonu Bebek Telsizi Yapma

Bir bebeğiniz olduğunda yaşantınızdaki her şey değişmeye başlıyor. Sürekli bebeğinizin yanında olmak istiyor, her zaman onunla ilgilenmek istiyorsunuz.…