Gelişen teknolojinin mutfağımızdaki yansımalarından biri de mikrodalga fırınlar oluyor. Hızlı ve pratik kullanımı sayesinde vazgeçemediğimiz ev aletlerinden biri durumunda yer alıyor. Mikrodalga fırınlar, ilk zamanlarda sadece dondurulmuş ürünlerin çözülmesi ya da yemekleri ısıtmak için kullanılıyordu. Artık günümüzde farklı amaçlarla yemek pişirebilir, atıştırmalıklar hazırlayabilir hale geldik. Bu yazımızda mikrodalga fırınlar hakkında bilgi verip, “mikrodalga fırın ile neler yapılabilir” sorusuna cevaplar vermeye çalışacağız.

Mikrodalga Fırınlar Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırınlar, radyo dalgaları aracılığı ile besinlerin içindeki su moleküllerini harekete geçiren cihazlar anlamına geliyor. Bu dalgalar sayesinde su molekülerini hızla titreşime geçiriyor ve bu titreşimden bir ısı ortaya çıkarıyor. Mikrodalga fırına koyduğunuz yiyecekleri pişiren şey de bu ısı aslında.

Yiyeceklerin içindeki su moleküllerinden oluşan ısıyı kullandığı için normal fırınlardan daha hızlı pişirmeyi sağlıyor. Kullanılan radyo dalgaları nedeniyle de cam ya da seramik gibi kaplara zarar vermiyor.

Mikrodalga Fırın Sağlıklı Mı?

Mikrodalga fırınlar, radyo dalgaları kullanıyor. X ya da gama ışını kullanmadıklarından yiyecekleri sanıldığı gibi radyoaktif hale getirme özellikleri olmuyor. Yiyecekleri pişirirken kimyasal yapılarını da değiştirmiyorlar.

Mikrodalga fırınlar sadece kapakları kapalı durumdayken çalıştıkları için yiyecekleri pişirmek için kullandığı radyofrekans dalgalar da fırının içinde kalıyor. Bu nedenle kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanıldığında insan sağlığına olumsuz etkileri olmuyor.

Mikrodalga Fırında Kullanıma Uygun Olan Malzemeler Neler?

Mikrodalga fırının içinde yüksek ısı miktarı olacağı için bazı malzemeler kullanım için uygun olmayabiliyor.

Mikrodalgada kullanım için uygun olduğunu gösteren etiketli malzemeleri, ısıya dayanıklı cam kapları, seramikleri, fırın pişirme kağıtları ve poşetleri mikrodalga fırınınızda rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Bunların dışında kullanmamanız önerilen malzemeler de bulunuyor. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerin ambalajları, metal kaplar, köpük ya da sünger kaplar, metal saplı malzemeler, alüminyum folyo ile kaplı yiyecekleri mikrodalga fırında kullanmanız uygun olmuyor.

mikrodalga firin ile yapilabilecekler teknosa

Mikrodalga Fırında Besin Değerleri Kaybolur Mu?

Yemekler pişirilirken besin değerlerinin bir kısmı zaten kayboluyor. Eğer yiyeceklerinizi mikrodalga fırına düzgün koymazsanız onların kurumasına ve besleyici özelliklerinin kaybolmasına neden olabiliyorsunuz. Ayrıca hangi ısı derecesinde ve ne kadar süre pişireceğiniz de önemli etkenlerden biri. Bu gibi nedenlerle fırına koyacağınız kabı doğru seçmeli, üzerini kapatarak nemin dışarı çıkmasını önlemeli, ısı ve süre değerlerini doğru ayarlamalısınız.

Mikrodalga Fırının Faydaları Neler?

Yapılan araştırmalar, besin değerlerini en iyi koruyan pişirme yönteminin en kısa sürede ve en az sıvı kullanarak yapılması gerektiğini gösteriyor. Mikrodalga fırınlar bu kriterleri sağlayan özelliğe sahip.

Brokoli gibi haşlamak için çok fazla su kullanılan sebzeleri mikrodalgada pişirdiğinizde hem çok az su kullanıyorsunuz hem de besin değerleri kaybolmadan tüketiyorsunuz.

Mikrodalga fırınların ısıtma hızı yüksek olduğu için hem zaman hem de enerji tasarrufu sağlıyor.

Mikrodalga fırınlarda ısıtma işlemi yapılırken yiyeceklerin homojen ısınması sağlanıyor ve besin değerlerinin korunmasına yardımcı oluyor.

Mikrodalga fırınlarda yiyecekleri pişirirken daha az yağ kullanımına ihtiyacınız oluyor. Eğer yağ tüketiminizi azaltmak istiyorsanız ya da diyet yapıyorsanız sağlıklı yiyecekler pişirmeniz konusunda iyi bir yardımcı olabiliyor.

Mikrodalga fırınlar pişirme süresi ayarlı cihazlar olduğu için fırını açık unutmanız gibi bir sorun yaşamıyorsunuz. Böylece yiyecekleriniz yanmıyor ya da kurumuyor. Süresi dolduğunda otomatik olarak kendini kapatıyor. Hem mutfağınız hem de yiyecekleriniz güvende oluyor.

Mikrodalga fırınlar mutfağınızda az yer kaplıyor. Ayrıca temizliğinin de kolay olması önemli bir avantajı.

Mikrodalga Fırını Sadece Yemekleri Isıtma ve Pişirme İçin Değil, Güzel Lezzetler Hazırlamak İçin De Kullanabilirsiniz.

mikrodalga fırın ile neler yapılabilir” soruna yanıt ararken size fayda yaratacak farklı kullanımlarını da tavsiye etmek isteriz.

Kuruyemiş Kavurmayı Hiç Düşündünüz Mü?

Hangi kuruyemiş olduğu hiç fark etmiyor. Kavurmak istediğiniz kuruyemişi uygun bir kaba koyun. Hepsini yayabileceğiniz bir kap seçin ve düzgün bir şekilde yayın. Fırının ısıtma ayarını yüzde 70’e getirin. Başlangıçta 2 dakika pişirin, daha sonra kapağı açarak tahta kaşıkla kuruyemişleri karıştırın. Sonrasında 30 saniye daha pişirin. Tekrar karıştırın. Bu şekilde kuruyemişleriniz kavrulana kadar devam edin. Yaklaşık olarak 3 ile 6 dakika arası sürecektir. Çıkardıktan sonra tuz ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.

Poşe Yumurtayı Mikrodalgada Deneyin

Yağsız yumurta yemek isteyenlerin en çok tercih edeceği ancak yapması o kadar kolay olmayan yöntem poşe yumurtadır. Mikrodalga fırında kolay bir yöntemi bulunuyor.

Mikrodalgada kullanıma uygun olan bir fincanın yarısını suyla doldurun. Daha sonra yumurtayı içine kırın. Fincanın üzerini fincan tabağıyla kapatıp yüksek derecede pişirin. Sadece 1 dakika gibi bir sürede poşe yumurtanız hazır olacaktır. Fincandaki suyu süzerek ya da bir kevgir kullanarak yumurtanızı alabilirsiniz.

Sarımsak Soymanın En Kolay Yolu

Hem sağlığımız için hem de yemeklerimizin lezzeti için vazgeçemediğimiz malzemelerden biri de sarımsak oluyor. Yemeklere kattığı lezzet hoşumuza gitse de sarımsağı soymanın zorluğu bir başka. Ellerinizde bıraktığı koku günlerce çıkmıyor. Ama mikrodalga fırınınızı kullanırsanız bu sorunlarla da vedalaşabilirsiniz demektir.

Kaç diş sarımsak kullanacaksanız çıkartın ve mikrodalga fırınınıza atın. Yaklaşık 15 saniye sonra hemen çıkartabilirsiniz. Böylece sarımsaklarınızı kolayca soyabileceksiniz.

Sebze Cipsleri Yapmayı Deneyin

Patates cipsleri atıştırmalıklar arasında en cazibeli olanlardan biri olarak görülüyor. Ancak fazla tüketilmesinin bir o kadar da zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz. Mikrodalga fırınımızı kullanarak sağlıklı sebze cipsleri yapmak elimizde. Patates, elma ya da havuç hangi sebzeyi kullanmak isterseniz ince ince dilimleyin. İki kat kullanacak şekilde kağıt havlu çıkartın ve sebzelerinizi kağıt havlunun arasına yerleştirin. Mikrodalgada önce yüksek ısıda 1 dakika pişirin. Bir anda pişip kararmalarını engellemek için kapağını açıp çevirin ve 30 saniye daha pişirin. Bu şekilde iki buçuk üç dakikada cipsiniz hazır olacaktır.

Yukarıda mümkün olduğunca “mikrodalga fırın ile neler yapılabilir” hakkında bilgiler ve tavsiyeler vermeye çalıştık.

Siz de en kaliteli mikrodalga fırınlara göz atmak için hemen buraya tıklayabilirsiniz.

1 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
serinleten yaz lezzetleri onerileri teknosa
Devamını Oku

Serinleten Yaz Lezzetleri Önerileri

Günün her saatinde yapabileceğimiz keyifli kaçamaklarımızın ve sevdiğimiz insanlarla keyifli sohbetlerimizin başrolünde her zaman kahve bulunuyor. Zevk aldığımız…