Google’ın, Google Earth ile uydu verilerini kullanarak dünyanın her yerini kullanıcılarıyla paylaşmaya başlaması 11 Haziran 2001’de başladı. Daha sonraki geliştirmeleri ve güncellemeleri sayesinde Google; güneş sistemindeki çeşitli galaksileri, yıldızları, takımyıldızlarını, Mars’ı ve Ay’ı incelemeye olanak sağladı. Google Sky, Google Mars ve Google Moon olarak öne çıkan yenilikleri ile Google; bilim insanlarıyla çalışarak hizmetlerini her gün daha da geliştiriyor ve kullanıcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Özellikle Google Earth’ün bir versiyonu olan Google Sky, astronomiye merak duyan ve evreni keşfetmek isteyen birçok kişi tarafından ilgiyle takip ediliyor. Peki bilmeyenler için Google Sky nedir? Google Sky ne işe yarar? İşte Google Sky ile ilgili tüm merak edilenler…

Google ile Bilim İnsanlarının Ortak Çalışması: Google Sky

22 Ağustos 2007’de Google, Google Earth 4.2 sürümünde, gökyüzünü keşfetme amacını içeren Google Sky özelliğini tanıttı. Google, Google Sky geliştirmesi ile kullanıcılara; yıldızları, takımyıldızlarını, galaksileri ve diğer gök cisimlerini görüntüleyebilme olanağı sağladı. Google Sky; Google ile Hubble Uzay Teleskobu’nun bilim operasyonları merkezi olan Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI)’nün ortaklaşmasıyla üretildi. Astrofizikçi Alberto Conti ve Dr. Carol Christian halka açık görüntülerin yanı sıra arşivdeki tüm renkli görüntüleri ve yeni çekimleri Google şirketi ile paylaştılar. Google zamanla; Sloan Digital Sky Survey, Hubble Uzay Teleskobu ve NASA’nın Chandra X-Ray uydusu gibi kaynaklardan gelen verilerle ve görüntülerle Google Sky’ı geliştirdi. Her gün yeni verilerin eklenmesiyle Google Sky, güncelliğini korumaya ve gelişmeye devam ediyor.

Google Earth ile Dünya’da; Google Sky ile Evrende Gezme Şansı

Google Sky, Google Earth’ün gökyüzü modu olarak kullanılıyor. Google Earth Dünya’da gezmeyi sağlarken; Google Sky, uzayda gezmeye imkân veriyor. Google Earth’te dünyadaki şehirlerde gezildiği gibi; Google Sky’da, galaksinin çok uzağında bulunan gezegenler ve uzaydaki diğer yerler ziyaret edilerek evrenin “sokak görünümü” incelenebiliyor. Google Sky, bilgisayarlardan ya da akıllı telefonlardan, evrenin uzak noktalarını keşfetmeye olanak sağlıyor. Evreni keşfedip farklı yerlerine göz atabilme imkanı kullanıcılara heyecan veriyor. Fareyi sürükleyip tıklayarak ya da parmakla ekrana dokunarak, bir galaksiden diğerine kolaylıkla geçilebiliyor.

Google Sky Nasıl Kullanılır?

Google Sky hem tek başına hem de Google Earth üzerinden açılabiliyor. Google Sky’da görülen görüntüler ile Google Earth’teki Sky’da bulunan görüntüler de aynı.

Haritada istediğiniz yere ilerlemek için görünümü herhangi bir yerden tutarak sürükleyebilir ya da ok tuşlarını kullanabilirsiniz. Yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için ise artı ve eksi tuşlarına basabilir, farenin kaydırma düğmesini kullanabilir ya da yakınlaştırma kısmından aşağı ve yukarı yönde sürükleyebilirsiniz.

Google Sky, evrenin farklı görünümlerinin incelenebilmesine de olanak tanıyor. Üç farklı görünüm sunan haritalarda; kızılötesi, mikrodalga ve tarih seçenekleri sunuluyor. Kızılötesi modunda evrenin kızılötesi görüntüleri gösteriliyor. Mikrodalga modunda ise yine evrenin mikrodalga görünümü veriliyor. Tarih seçeneğinde ise gökyüzüne ait tarihsel haritalar gösteriliyor. Tüm bu modlarda şeffaflık ayarı yapılabiliyor.

google sky ne ise yarar teknosa

Google Sky ile Evrendeki Bir Manzarayı Sevdiklerinizle Paylaşın

Google Sky sayesinde kullanıcılar görmek istedikleri yıldızı, takımyıldızını ya da galaksiyi arama motoruna yazarak görüntüleyebiliyor. Gökyüzündeki belirli bir konumu yalnızca koordinatları girerek görebilmek de mümkün. Takımyıldızlarının ve gezegenlerin hareketleri izlenebiliyor. Google Sky, ayrıca kullanıcılarına astronomi uzmanlarının yayınlarını dinleme ve araştırmalarına ulaşma imkanını da veriyor. Google Sky ile gökyüzünde sevilen bir bölgeyi işaretleyebilmek, bu görünümü bağlantı yoluyla paylaşabilmek ve başkalarına gönderebilmek de mümkün. Yine aynı şekilde seçilen herhangi bir görüntü yazdırılabiliyor.

Astronomiyi Sevenler ve Evreni Merak Edenler İçin: Google Sky

Google Sky’ı incelerken aynı zamanda Google’da yer alan kaynaklardan faydalanarak astronomi alanında kendinizi geliştirebilirsiniz. Google Sky, okullarda öğretmenler tarafından da sıklıkla kullanılıyor. Google Sky, özellikle astronomi dersi gören öğrencilerin ilgisini çekiyor ve daha iyi bilgi edinmelerine olanak veriyor. Astronomiyi hobi edinmiş, gökyüzüne ve uzaya ilgi duyan kişiler tarafından yakından takip ediliyor. Galaksileri, gezegenleri, yıldızları, takımyıldızlarını merak edenler ve evrenin derinliğini keşfetmek isteyenler için Google’ın “Google Sky” hizmeti eşsiz bir deneyim fırsatı sunuyor. Google Sky ile istediğiniz her an akıllı telefonunuzdan, tabletinizden ya da bilgisayarınızdan evreni ve evrenin derinliklerini keşfedebilirsiniz.

Yukarıda Google Sky nedir ve Google Sky ne işe yarar detaylı olarak anlattık.

Siz de tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Araç içi kamera marka tavsiyeleri
Devamını Oku

Araç İçi Kamera Markaları Tavsiye

Trafiğe çıktığınızda ne kadar dikkatli olursanız olun, çeşitli kaza riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aracınızı park ettiğiniz yerde başkaları…
metaverse mimarligi nedir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Mimarlığı Nedir?

Son zamanlarda “Metaverse” kavramı çok fazla konuşulur hale geldi. Metaverse, kimileri tarafından geleceğimizi şekillendirecek bir gelişme olarak görülürken…
bebek telsizi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Bebek Telsizi Alırken Bunlara Dikkat!

Bir bebek telsizi satın almayı düşünüyorsanız ancak bebek telsizleri dünyasında yeniyseniz elinizin altında kaç tane seçeneğin olduğunu görünce…