Dünya üzerinde birçok kadının yıllardır süren tartışma konusu, bulaşıkları elde yıkadığınızda mı yoksa bulaşık makinesinde yıkadığınızda mı daha fazla su harcadığı oluyor. Bu konuyla ilgili bilim insanları da araştırmalar yapıyor ve bazı tavsiyelerde bulunuyor. Özellikle son yıllarda dünya kaynaklarının hızla tükenmesinden dolayı sürdürülebilir yaşam konusu sık sık gündeme geliyor ve insanlar günlük yaşamlarına daha fazla dikkat etmeye başlıyor. Yaptığı her işte doğaya daha az zarar vermeye ve doğal kaynakları daha az tüketmeye çalışıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte evlerimizde her gün kullandığımız elektronik cihaz üreticileri de aynı amaç doğrultusunda ürünlerini geliştiriyor. Kullandığımız cihazların daha az enerji ve su harcaması sadece tasarruf için değil dünyamıza da katkıda bulunmamızı sağlıyor. Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85’e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor. Bu yazımızda elde yıkama mı bulaşık makinesi mi daha fazla su harcıyor bunu anlatmaya çalışacağız.

Bulaşık Makinesi Kaç Litre Su Harcıyor

Bir bulaşık makinesi bir yıkama programında ortalama olarak 15 litre civarında su harcıyor. Son dönemde üretilen ve suyu daha verimli olarak kullanan bazı makinelerde bu miktar 11 litreye kadar düşebiliyor.

Bulaşıkları elde yıkadığımızda boşa akan su nedeniyle ihtiyacımızdan çok daha fazlasını kullanmış oluyoruz. Bulaşık makinelerinde bulunan su püskürtme tasarımı daha az suyla daha fazla bulaşığı temizlemeye yönelik oluyor.

Bunun yanı sıra bulaşık makinelerinde kullanılan suyun sıcaklığı ellerimizin dayanamayacağı seviyede oluyor. Elde bulaşık yıkarken daha düşük sıcaklıkta yıkadığımız için bulaşıkları daha uzun sürede ve daha fazla enerji harcayarak yıkamak zorunda kalıyoruz.

Bulaşık makinesi kullanırken daha az su harcamak için bazı dikkat etmemiz gereken noktalar bulunuyor. Makinemizi bu detaylara göre kullandığımızda hem ciddi seviyede su tasarrufu yapmış oluyor hem de bulaşıkların daha temiz çıkmasını sağlıyoruz.

Tabaklarımızı Sudan Geçirme

Bulaşıklarımızı makinede yıkamaya karar versek bile vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımızın başında yıkama öncesi tabaklarımızı sudan geçiriyoruz. Çoğu zaman sadece tabakları değil tüm bulaşıkları bile sudan geçirdikten sonra bulaşık makinesine diziyoruz. Bu şekilde daha temiz bir yıkama olacağını düşünüyoruz.

Bu durum en sık yapılan yanlışlardan biri oluyor. Bulaşıklarımızı makineden önce sudan geçirmek yılda ortalama 27 ton civarında suyu israf etmemize neden oluyor. Çünkü gelişen ürün teknolojisi sayesinde artık hem bulaşık deterjanları hem de bulaşık makineleri tabaklarda kalan kurumuş yemek lekelerini temizleyebilme gücüne sahip olarak üretiliyor. Bu nedenle bulaşıklarımızı makineye dizmeden önce sadece tabak ve tavalardaki yemek artıklarını bir kağıt havlu ya da bulaşık fırçası yardımıyla sıyırmamız yeterli oluyor. Kaliteli bir bulaşık deterjanı yardımıyla bulaşıklarımızın temiz bir şekilde makineden çıktığını görebiliyoruz.

elde yikama mi bulasik makinesi mi fazla su harciyor teknosa

Bulaşık Makinemizi Tam Olarak Dolduruyoruz

Bulaşık makinemizin elde yıkamaya göre daha az su kullandığı kanıtlanmış bir gerçek olsa da, nasıl kullandığımız konusu da önemli oluyor. Çünkü içerisinde az bulaşık olan bulaşık makinesini çalıştırdığımızda ve bunu sıklıkla yaptığımızda daha fazla elektrik ve su harcayabiliyoruz. Bu durum bulaşık makinemizin iç hacmine göre ve ne kadar dolu olduğuna göre değişeceği için tam olarak ne kadar su israfı olacağı söylenemiyor. Ancak her zaman dolu bir bulaşık makinesinin su verimliliği diğer durumlardan daha fazla oluyor.

Son dönemde üretilen akıllı bulaşık makineleri, içerisindeki bulaşık miktarına ve kir yoğunluğuna göre su harcamaya başlıyor. Bu özellik her yeni modelde geliştirilmeye devam edecek olarak görünüyor. Bulaşık makinemizde bu özellik bulunmuyorsa mümkün olduğunca dolu makineyi çalıştırmak bize önemli bir avantaj sağlıyor. Eğer tam dolmadıysa her zaman yeni bulaşıklar çıkana kadar beklememiz tavsiye ediliyor.

Bulaşık Makinemizi Nasıl Doldurduğumuz Önemli

Bulaşık makineleri tepsilerin altlarında bulunan püskürtme kollarından çıkan su ile temizliği sağlıyor. Bu kolların üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilmiş delikler bulunuyor. Deliklerden çıkan tazyikli su bulaşıkların arasından geçerek yemek lekelerinin temizlenmesini sağlıyor. Bunu hızlı bir şekilde yaptığı için tüm makinenin içine nüfuz edebiliyor.

Bulaşık makinemizin çalışma mantığını bildiğimizde içerisini daha bilinçli olarak doldurabiliyoruz. Bulaşıkları makineye yerleştirirken kolların dönmesini engelleyecek bir şekilde koymuyoruz. Özellikle alt rafa bulaşıkları yerleştirirken tencere gibi büyük bulaşıkların üst rafa yakın bir konumda olmadığına dikkat etmemiz gerekiyor.

Ayrıca alt ve üst sepette her bulaşık için ayrılmış bölmeler bulunuyor. Tabaklarımızı ya da bardaklarımızı yerleştirirken her bir bölmeye bir bulaşık gelecek şekilde dizmeye dikkat ediyoruz. Püskürtme kollarından yayılan su, bu bölmeler arasından geçerek temizliyor. Bu nedenle bulaşık makinemizi nasıl yerleştirdiğimiz etkili bir temizlik için önemli oluyor.

Bulaşık Makinemizi Ekonomik Modda Çalıştırma

Bulaşık makinesi ile daha az su ve enerji harcamak için yapılan çalışmalarda makineyi ekonomik programda çalıştırmanın en etkili sonuçları verdiği ortaya çıkıyor. Bulaşık makinemizi bu programda çalıştırdığımızda makinemiz bulaşıkları yıkamak için en ideal su sıcaklığını ve miktarını ayarlıyor. Bu şekilde diğer yoğun programlara göre önemli bir tasarruf sağlıyor. Daha hafif programlarda makineyi çalıştırdığımızda bulaşıklar istediğimiz gibi temizlenmeyebiliyor. Bu durumda tekrar makineyi çalıştırabiliyor ya da elimizde yıkamak isteyebiliyoruz. Böylece daha fazla suyu israf edebiliyoruz.

Ekonomik programda etkili bir temizlik için bulaşıkların uzun süre beklememiş olması en çok tavsiye edilen konuların başında geliyor. Her ne kadar kurumuş lekelerde etkili olan bulaşık deterjanları olsa da, lekeleri çok fazla beklettiğimizde temizliği biraz daha zor olabiliyor.

Bu yazımızda elde yıkama mı bulaşık makinesi mi daha fazla su harcıyor anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi bulaşık makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…
ceyiz listesi olustururken dikkat edilecekler teknosa
Devamını Oku

Çeyiz Listesi Oluştururken Dikkat Edilecekler

Yeni evlenecek çiftler, düğün günü öncesinde evlerinin ihtiyaçlarını en ince ayrıntısına kadar düşünüp tamamlamaya çalışıyor. Eski zamanlardan günümüze…
evinizi akilli eve donusturme teknosa
Devamını Oku

Evinizi Akıllı Eve Dönüştürme

Eskiden bilim kurgu filmlerinde görülen akıllı evler, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde gayet ulaşılabilir şeyler oluyor. Son dönemde üretilen…