Bilgisayarlarda görüntüyü oluşturan donanım parçasına ekran kartı denir. Anakart üzerine yerleştirilen ekran kartını seçerken amacınıza uygun performansa sahip modeller arasından seçim yapılmalıdır. Yüksek performansa sahip ekran kartları, bilgisayardaki yükü hafifleterek performans kaybı oluşturmayacak şekilde yüksek çözünürlüklü grafikler sunar. Bunun için kullanım amacına uygun video düzenleme, oyun, grafik tasarım ve 3 boyutlu çalışmalar için özel olarak hazırlanan ekran kartı modelleri incelenmelidir. Piyasada AMD ve Nvidia başta olmak üzere birçok farklı ekran kartı çeşidi mevcuttur. Aynı zamanda bu ekran kartı modelleri GB, RAM ve hızına göre de kendi arasında farklı çeşitlere ayrılır. Bütçenize ve donanımınıza uygun olan bir modelin yorumlarını okuyarak sipariş verebilirsiniz.

Ekran Kartı Kaç GB Olmalı?

Ekran kartı belleği seçim aşamasında çok dikkat edilen bir etken olmasa da yeni nesil oyunların kaplamaları, uzak mesafe çizimleri ve yüksek çözünürlük gibi özelliklerin desteklenmesi açısından büyük önem taşır. Yetersiz belleğe sahip olan ekran kartları, özellikle oyunlarda akıcılığı bozar ve stutter olarak adlandırılan takılmalara sebebiyet verir. Sorunsuz kullanım için en az 2 GB bellekli ekran kartlarını incelemeniz gereklidir. Daha gelişmiş üst segment oyunların ve programların desteklenmesini istiyorsanız da 8 GB ve üstü belleğe sahip ekran kartlarına göz atmanız da yarar vardır.

Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Ekran kartı bilgisayarın işleyişi açısından büyük önem taşıyan bir parçadır. Özellikle profesyonel anlamda oyun oynayan kişilerin donma, kasma gibi FPS sorunları ile karşılaşmaması için ekran kartlarının kullanım amacına uygun şekilde seçilmesi büyük bir önem taşır. Ekran kart seçerken dikkat edilmesi gerekenleri; kullanım amacı, VRAM, GPU, soğutma ve marka tercihi gibi birkaç başlık altında toplamak mümkündür.

Kullanım Amacına Uygun Ekran Kartı Seçimi

Sadece ekran kartı değil, genel olarak donanımlarınızı seçerken amacınıza uygun bir şekilde seçerseniz; hem fiyat hem de performans açısından avantaj yakalarsınız. Oyun oynamak amacıyla donanım toplayan kişilerin daha yüksek performanslara sahip ekran kartlarına yönelmesi gereklidir. Bunun için ortalama 6 GB- 192 bit özelliklere sahip ekran kartlarına yönelmelisiniz. Fakat tasarım ve video işleme gibi işlemler için ortalama 8GB 256 bit özelliklilerdeki ekran kartları incelenmelidir. İş, okul ve gündelik kullanım amacıyla yapılan donanımda ise en az 2-4 GB ve 128 bit özelliklerdeki ekran kartları yeterli performansı sağlar.

Ekran Kartı VRAM Özellikleri

Ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında VRAM özellikleri de yer alır. Ekran kartının işleyeceği ve önbelleğe aldığı veri miktarı VRAM tarafından belirlenir. Yüksek çözünürlük için oldukça önem taşıyan VRAM; 1080P için ortalama 4GB olmalıdır. 4K yüksek ayarlı performans için ise ekran kartında minimum 8 GB VRAM bulunmalıdır. Ekran kartları üzerinde “GDDR” olarak adlandırılan VRAM; 4GB GDDR4’ten, 24 GB GDDR6X`e kadar çeşitliliğe sahiptir.

Ekran Kartı Alırken GPU Seçimi

Grafik işlemci birimi GPU; özellikle yüksek çözünürlüklü videolarda ve oyun sahnelerinde milyonlarca işleme tekniği uygulayarak görüntüyü ekranınıza sunar. Kısacası bilgisayarın işlemcisinin yanı sıra ekran kartının kendi işlemcisi GPU’lardır. Daha hızlı bir işlemciye sahip olan ekran kartları, yüksek çözünürlükteki görüntüleri daha hızlı bir şekilde işleyerek sizlere sunar. Bu sayede görüntüler arasında gecikme sorunu da ortadan kalkar. Özellikle GPU düşüklüğünden dolayı FPS oyunlarında yaşanan gecikmeler, siz karşı tarafı görmeden onun sizi görmesine sebebiyet verir. Çünkü görüntü size daha gecikmeli bir şekilde yansır.

Ekran Kartı Soğutması Nasıl Olmalıdır?

Ekran kartı kullanırken ideal performansın alınabilmesi için ısı en büyük etkenlerden biridir. Bundan dolayı seçim aşamasında ekran kartının soğutma sistemi de bir o kadar önemlidir. Ekran kartında yer alan soğutucular seçilen marka ve modele göre değişiklik gösterir. Fakat ekran kartında ne kadar fazla soğutma bulunursa, bu performans için o kadar iyidir. Aynı zamanda yetersiz soğutmaya sahip olan ekran kartlarında, donanımın ısısını dengelemek adına bilgisayarın kendi fanları daha fazla çalışır. Bu da bilgisayarı yorarken çok fazla ses çıkmasına sebebiyet verir.

Ekran Kartında Nesil Seçimi

Yazılımsal yeniliklerden yararlanmak adına ekran kartı seçimi yaparken, yeni nesil ekran kartlarının tercih edilmesi gereklidir. Özellikleri ne kadar iyi olursa olsun yeni oyunları oynamak ve yazılımları kullanmak için ekran kartının yeni nesil alınması lazımdır. Aynı zamanda eğer bilgisayar işlemcisi yüksek nesilse ekran kartını düşük almak da donanımı tam performans ile kullanamamanıza sebep olur. Bundan dolayı ekran kartı da dâhil olmak üzere bilgisayar parçaları arasında uyum olması gereklidir.

Ekran Kartı Seçiminde Bütçe Durumu

Ekran kartı özellikleri yanı sıra kart için ayırdığınız bütçe de önem taşır. Ekran kartı için belirlenen ücrete denk düşen en iyi performansa sahip modeli ve markayı seçmeniz gereklidir. Eğer yüksek performansa sahip özellikler desteklenmiyorsa, kullanım amacına uygun ortalama performansa sahip modelleri de tercih edebilirsiniz. Bu durumda bütçenize uygun model ve çeşitlerin yorumlarını incelemek de yarar vardır.

Ekran Kartı ve Güç Kaynağı Uyumu

Bilgisayarın açılmasını ve sağlıklı çalışmasını sağlayan güç kaynakları da seçtiğiniz ekran kartı ile uyumlu olmalıdır. Güç kaynağının çıkışları ekran kartının çıkışları ile uyumlu olmazsa; ekran kartının tam performans göstermesi için gerekli güç sağlanamaz. Giriş seviyesindeki bir ekran kartı düşük güç kaynakları ile çalışabilirken, üst model ekran kartları ise kapasitesi daha yüksek güç kaynakları ile çalışır. Bundan dolayı ya güç kaynağınıza uygun bir ekran kartı almanız ya da alacağınız ekran kartına uygun olacak şekilde güç kaynağını değiştirmeniz gereklidir.

Ekran Kartı Neye Göre Seçilir?

Tüm teknoloji alışverişlerinde olduğu gibi ekran kartı da kullanım amacına göre seçilmelidir. Ofis ortamında, oyun ortamında ya da çalışma amacıyla seçilen ekran kartları birbirinden farklı özelliklere ve kapasitelere sahiptir. Bunun yanı sıra donanımlar arasındaki uyumluluk da ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gereken şeyler arasındadır. Eğer üst seviye bir ekran kartı almayı planlıyorsanız, tam performans alabilmek adına işlemcinizin de buna uygun olarak yüksek model olması gerekir. Uyumlu olan parçalarda darboğaz sorunu yaşanmaz ve oyunlarda FPS oranı yüksektir.

Hangi Ekran Kartı Alınmalı?

Piyasada çok sayıda ekran kartı modeli, markası ve çeşidi bulunur. Bunlar arasından sizin kullanım amacınıza ve bilgisayar donanımınıza en uygun olanını seçip bulmanız gereklidir. Asus, Nvidia ve AMD başta olmak üzere çok sayıda ekran kartı markası mevcuttur. Bu markaların da kendi içerisinde yüksek özelliklere sahip ve düşük özelliklere sahip modelleri bulunur. Bunun yanı sıra paylaşımlı, harici, PCI ve PCI-e gibi farklı türlerde de ekran kartı çeşitleri vardır. Bu türleri ve modelleri inceleyerek kendi donanımınız için en uygun olanını bulabilirsiniz.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Paylaşımlı ekran kartı işlemcide bulunan RAM’den yararlanır. Böylelikle bilgisayara ait olan RAM hem işlemci hem de ekran kartı tarafından kullanılmış olur. Bu nedenle kendisinden RAM bulunan ekran kartlarına göre, paylaşımlı olan ekran kartlarının performansı daha düşük olur. Oyun ya da tasarım için pek fazla tercih edilmeyen bu kartlar; iş, okul ve günlük hayat için yeterli performansı sağlayabilir. Bunun yanı sıra yüksek çözünürlük ve performans gerektirmeyen oyunlar da paylaşımlı ekran kartı ile kolaylıkla desteklenir.

Harici Ekran Kartı Nedir?

Harici ekran kartı, dâhili yani paylaşımlı ekran kartının tam tersi olarak kendi RAM’lerine sahiptir. Bu ekran kartı kendi RAM güçlerini kullanarak çalışır. Dolayısıyla bilgisayarın kendi RAM’leri sadece işlemci tarafından kullanılır. Bu sayede bilgisayarın performansı da belli oranlarda artar. Bu ekran kartları özellikle yüksek performanslı oyun oynayan ya da tasarım programlarını kullanan kişiler tarafından tercih edilir.

PCI Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayara bağlanmak için anakart üzerindeki PCI yuvalarından yararlanan bir ekran kartıdır. Genellikle eski model bilgisayar ve anakartlarda PCI yuvası bulunur. Bundan dolayı, ekran kartı alırken donanımınıza uygun girişlere sahip modeller arasında tercih yapılması gerekir. Aksi durumda ekran kartını bilgisayara bağlarken sorun yaşamanız olasıdır. PCI ekran kartlarının gelişmiş modeli PCI-e modeller de mevcuttur.

PCI-e Ekran Kartı Nedir?

PCI-e yuvasına sahip olan, anakarta bağlanabilen gelişmiş ekran kartlarıdır. PCI-e model ekran kartları, 16x’e kadar hızlanabilme özelliğine sahiptir. Hızın yüksek olması ekran kartının çalışma performansını doğru orantıda artırır. Aynı zamanda bazı anakartlarda birden fazla PCI-e yuvası olduğundan dolayı birden fazla ekran kartını destekler. Bu gibi durumlarda anakart ve ekran kartları arasında uyuma dikkat edilmelidir. Uyumsuzluk durumlarında ekran kartları sorunlu bir şekilde çalışır.

Ekran Kartı RAM`i Ne İşe Yarar?

Ekran kartının ana belleği olarak kabul edilen RAM, grafik işlemcisi tarafından çalıştırılan uygulamalarının kısa süreli depolandığı alandır. RAM’İn yüksek ve hızlı olması ekran kartının performansı açısından önem taşır. Ekranınızda yer alan tüm grafikler RAM sayesinde işlenir. Özellikle 4K videoların düzenlenmesi ve işlenmesi aşamasında yüksek değerlere sahip RAM’lere ihtiyaç duyulur. Bundan dolayı yüksek performanslı 4K oyunların oynanması için de RAM özelliklerinin yüksek olması gereklidir. Kendinize en uygun RAM özelliklerine sahip ekran kartı çeşitlerini inceleyerek hem kendizin hem de bilgisayarınızın çalışma performansınızı en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Bunun için hemen ekran kartı çeşitlerini inceleyin.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ram nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Ram Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarların çalışmasını sağlayan ve sahip olduğu özellikleri belirleyen büyük küçük yüzlerce donanım parçası bulunuyor. Bu parçalar arasında bulunan…
En iyi 10 ekmek kızartma makinası
Devamını Oku

En İyi 10 Ekmek Kızartma Makinesi

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından biri sıcacık kızarmış ekmekler. Kokusuyla ve kıtır kıtır tadıyla kahvaltıyı zenginleştiren kızarmış ekmekleri hazırlamanın…