Çamaşırları asarak kurutmak kulağa basit bir işlem gibi geliyor. Ancak bunun bazı püf noktaları bulunuyor. Çamaşırlar doğru bir şekilde asılmadığında farklı noktalarından esnemelere neden olabiliyor, kırışıklık ve renklerde solma gibi sorunlar yaratabiliyor. Bu yazımızda biz de sizler için çamaşır nasıl asılır anlatacağız.

Çamaşır Asmanın Püf Noktaları Nelerdir?

İsterseniz evinizin içinde isterseniz de balkonda ya da dışarıda asarak kurutuyor olun. Kıyafetlerinizin yıkandıktan sonra renklerinin solmaması ve kırışıklığının fazla olmaması için çamaşırlarınızı nasıl asacağınızı biliyor olmalısınız.

Öncelikle kıyafetlerinizi çamaşır makinesinden çıkardıktan sonra güçlü bir şekilde çırpmanız gerekiyor. Bu şekilde giysiler makinenin içindeyken oluşan kırışıklıkların açılmasını sağlıyor olacaksınız. Aynı zamanda üzerindeki tozlanmayı ve diğer çamaşırlardan gelen iplik gibi şeyleri uzaklaştırmış oluyorsunuz. Böylece çamaşırların katlanmadan daha çabuk ve temiz bir şekilde kurumasını sağlıyorsunuz.

Çamaşırlarınızı güneş altında kurutuyorsanız yaşayacağınız en büyük problem solması olacaktır. Solmalarını önlemek için özellikle koyu renkli kıyafetlerinizi ters çevirerek asmanız gerekiyor. Siyah gömlek, tişört ve pantolonlarınızı ters çevirerek astıktan sonra kurumalarına izin veriyorsunuz. Güneşin altında kısa sürede kuruyacakları için kuruduktan hemen sonra toplayıp içeri alıyor olmalısınız. Çünkü uzun süre güneşin altında kaldığında ters çevirmiş bile olsanız renkleri yavaş yavaş solmaya başlıyor olacaktır.

Eğer beyaz ve koyu renkli çamaşırlarınızı bir arada kurutmak istiyorsanız beyazları koyu renkli olanların önüne asmanız oldukça fayda sağlıyor olacaktır. Beyaz renk güneş ışınlarını üzerine çekeceği için koyu renklerin üzerine çok fazla nüfuz etmeyecektir. Bu sayede koyu renkli kıyafetleriniz solma riski en aza inmiş bir şekilde kuruyor olacaktır.

Çamaşır nasıl asılır anlatırken, havlu ve çarşaf gibi çamaşırlar hem çok fazla yer kaplayan hem de geç kuruyan çamaşırlar arasında yer alıyor. Bunları tek bir kat şeklinde ipe astığınızda diğer çamaşırlarınızı asacak yer kalmıyor olacaktır. Hatta çarşaflarınızı asabilmek için yeterli ipiniz bile bulunmuyor olabilir.

Böyle sorunlar yaşamamak için havlu ve çarşarflarınızı katlayıp gerdirerek asmanız gerekiyor. Bu şekilde havanın ve güneşin temas ettiği yüzey alanını artırmış olup daha kolay kurumalarına yardımcı olmuş oluyorsunuz.

Küçük havluları asarken büyüklerde olduğu gibi katlamanız gerekmiyor. Bunun yerine bir köşesi hafifçe ipte kıvrılacak şekilde asmanız yeterli oluyor. Böylece hem çamaşır ipinde çok fazla yer kaplamıyor hem de hava akımı tüm yüzeyinde dolaştığı için daha hızlı kurumasını sağlıyor.

camasir dogru nasil asilir teknosa

Çok fazla çamaşır asmanız gerektiğinde sahip olduğunuz mandallar çoğu zaman yeterli gelmiyor. Mandalları daha verimli kullanabilmek için yan yana gelen kıyafetlerin uçlarını tek bir mandalla ipe asabiliyorsunuz. Burada üst üste gelecek olan iki ucun kırışmamasına dikkat etmeniz yeterli oluyor.

Çamaşır kuruturken karşılaşılan en büyük problem tişörtlerde yaşanıyor. Tişörtler doğru bir şekilde asılmadığında çok kolay bir şekilde sarkabiliyor. Mandalın ya da ipin izi asıldığı yerde kalıcı bir kırışıklığa neden olabiliyor. Bu tarz sorunları önlemek için öncelikle tişörtleri asarken kesinlikle omuz bölgeleri aşağı sarkacak şekilde asılması gerekiyor. Tişörtleri alt tarafından ve uçları ipin üzerinde hafifçe kıvırılacak şekilde gerdirerek asıyoruz. Bu şekilde astığımızda tişörtün asıl önemli olan gövde bölgesi kırışmadan hızlı bir şekilde kuruyor. Mandalı tutturduğumuz bölge alt tarafın kenarları olacağı için toplayıp katladığımızda eski haline kolaylıkla geliyor. Kıvrılan alanı azaltmak için dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta da sadece mandala tutturduğumuz uçların iple temas ediyor olmasıdır. Tişörtün altının tamamını ipin üzerinden kıvırmadığımızda hiçbir sarkma ve kırışıklık problemi yaşanmıyor olacaktır.

Pantolon, şort ve eşofman altı gibi kıyafetlerin en zor kuruyan yerleri bel bölgesi oluyor. Bu nedenle daha kısa sürede kurumalarını sağlamak için paçalarından asarak kurutmamız gerekiyor. Bu kıyafetlerin bel bölgeleri daha ağır olduğu için aynı zamanda aşağı doğru bir baskı yapıyor olacaktır. Böylece pantolonlarınız doğal bir şekilde geriliyor ve herhangi bir kırışıklık olmadan hızlı bir şekilde kuruyor olacaktır.

Gömleklerin daha hızlı ve kırışmadan kurumasını sağlamak için gömleğin alt kısmındaki bol olan yerden ipe asmamız gerekiyor. Bazen asması kolay olduğu için gömleklerin yakasından asılması tavsiye edilse de yaka kısmı gömleklerin en kolay yıpranan bölgeleri arasında yer alıyor. Bu şekilde asıldığında kolayca deforme olabiliyor. Hem kururken kırışmaması için hem de daha kolay kuruması için gömlekleri altından asmamız oldukça faydalı oluyor.

Evde Çamaşır Kuruturken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yıkanan çamaşırların hızlı bir şekilde kuruması için hava akımına ve ısıya maruz kalması gerekiyor. Bu şekilde içerisindeki nemi kolayca atabiliyor.

Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra dolaplarda ya da kapalı alanlarda kurutmaktan özellikle kaçınmamız gerekiyor. Hızlı bir şekilde kurutma için çamaşırları açık olan pencere kenarına ya da kalorifer peteklerine yakın bir yere asabiliriz. Ne kadar fazla ısıya ve hava akımına maruz kalırsa çamaşırlar o kadar hızlı kuruyor olacaktır.

Kazaklarımız hassas dokuya sahip çamaşırlarımız arasında yer alıyor. Onları kuruturken ayrıca bir özen göstermemiz gerekiyor. Kazaklarımızı asarak kurutmak yerine temiz bir zemin ya da havlunun üzerine gergin bir şekilde sererek kurumasını sağlayabiliriz. Böylece sarkma ve yapısında herhangi bir bozulmaya neden olmamış oluyoruz.

Yukarıda çamaşır nasıl asılır anlatmaya çalıştık.

Siz ise çamaşır kurutmak için onca zahmete katlanmak istemiyorsanız en iyi çamaşır kurutma makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su…
cihazlarda bahar temizligi nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Cihazlarda Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Baharın gelişiyle birlikte evlerimizde ve iş yerlerimizde bahar temizliği yapmaya başlıyoruz. Doğayla birlikte yenilenme fikrinden yola çıkılarak kazandığımız…