Yiyeceklerimizi bozulmaması için sakladığımız buzdolaplarımız bazen kötü koku yayarak bize sürpriz yapabiliyor. Buzdolabını her açtığımızda rahatsızlık verecek seviyede koku yayılabiliyor. Hepsinden daha kötüsü ise kokunun dolabın içindeki yiyeceklere de sinmesi oluyor. Buzdolabından kötü koku yayılması oldukça can sıkıcı durumlar yaratabiliyor. Biz de sizler için buzdolabı kokusunu ne giderir anlatmaya çalışacağız.

Buzdolabı Neden Koku Yapar?

Buzdolabında koku oluşmasına en fazla neden olan şeylerin başında ağzı açık olarak konan yiyecekler geliyor. Buzdolabına koyduğunuz her yiyeceği mutlaka kabında ve ağzını kapatarak koymaya dikkat ediyor olmalısınız.

Özellikle evinizde küçük çocuk varsa buzdolabı kapağı ile ilgili sorun yaşayabiliyor. Küçük çocuklar bazen buzdolabının kapağını tam olarak açıp kapatamayabiliyorlar. Eğer dolap kapağı tam olarak kapanmadan açık kaldıysa içerideki yiyeceklerin bozulmasına neden olabiliyor ve bir süre sonra dolaptan kötü kokular yayılmaya başlayabiliyor.

Bazen buzdolabının içine yiyecek koyarken dikkatsiz davranabiliyoruz ve buzdolabının yüzeyine yemek bulaşabiliyor. Biz kısa süre sonra o yiyeceği çıkarmış olsak da yemek bulaşığı kalmış oluyor. Daha sonra o bulaşık çürüyüp bozulmaya başlıyor ve kötü kokular yaymaya başlıyor.

Buzdolabını temizlerken ulaşılması zor bölgeleri de temizlememiş olabiliyoruz. Koku yapacak bir şey temizlenmeden kalmış olabiliyor. Ayrıca bazen dalgınlıkla buzdolabının fişini çektikten sonra tekrar takmayı unutabiliyoruz. Bu nedenle fişinin takılı olup olmadığını arada bir kontrol etmelisiniz.

buzdolabi kokusu teknosa

Buzdolabındaki Kötü Kokuları Gidermeden Önce Yapılması Gerekenler

Buzdolabı koku nasıl giderilir işlemlerine başlamadan önce mutlaka dolabı boşaltmamız gerekiyor ve ardından fişi çekiyoruz. Bir kaba ılık su ve içerisine yarım fincan karbonat koyup karıştırıyoruz.

Buzdolabının içerisindeki tüm parçaları teker teker çıkarıp hazırladığımız karışımla birlikte siliyoruz. Daha sonra buzdolabının içini de aynı karışımla temizliyoruz. Tekrar rafları ve dolabın içini yerleştirebiliriz artık.

Bütün bunlardan sonra buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için işlemlere başlayabiliyoruz. Şimdi buzdolabı kokusunu gidermek için ne yapmalı anlatalım.

Elma Sirkesi ve Su

Küçük bir kasenin içerisine bir miktar su ve içerisine elma sirkesi katıyoruz. Elma sirkesinin antiseptik özelliği bulunuyor. Bu sayede bakterileri temizlerken kötü kokuların giderilmesinde de yardımcı oluyor. Bu kez sirke kokusunun rahatsız etmesinden korkuyorsanız eğer bunun için herhangi bir şey yapmanıza gerek bulunmuyor. Çünkü sirke kokusu kısa sürede kolayca dağılıyor.

Karbonat

Küçük bir kaba bir miktar karbonat koyuyoruz ve buzdolabının bir rafında bekletiyoruz. Karbonat, buzdolabında oluşan kötü kokuların giderilmesinde etkili oluyor.

Vanilya

Küçük bir pamuk parçası alıyoruz ve üzerine çok az vanilya damlatıyoruz. Daha sonra bir bardak su doldurup vanilya damlattığımız pamuğu suyun içine koyuyoruz. Bardağı buzdolabına yerleştirdikten sonra kötü kokular kısa sürede kaybolmuş olacaktır. Sonrasında buzdolabını her açtığınızda vanilya kokusu geliyor olacak.

Yulaf Ezmesi

Bir kase yulaf ezmesini buzdolabında açık olarak bekletiyorsunuz. Yulaf ezmesi yapısı gereği tüm kötü kokuları emiyor olacak.

Limon Dilimleri

Bütün bir limonu alıp bir tabağın içine dilimliyoruz. Buzdolabının herhangi bir rafına yerleştiriyoruz. Bir süre sonra limonlar kötü kokuları yok etmiş olacak. Daha hızlı etkisinin olmasını istiyorsanız limon dilimlerini sık sık yenilemeniz gerekiyor.

Kahve ve Pirinç

Küçük bir kasenin içerisine toz Türk kahvesi koyuyoruz. Üzerine bir kaşık pirinç ekliyoruz. Kasenin içerisinde biraz karıştırıyoruz ve bir gece buzdolabında bekletiyoruz. O gecenin sabahında kötü kokulardan kurtulmuş olacaksınız.

Kahve Çekirdekleri

Türk kahvesi yerine çekirdek kahveniz varsa onu da kullanabiliyorsunuz. Çekirdek kahveyi bir kaseye koyup buzdolabına yerleştiriyorsunuz. Kahve çekirdekleri tek başına kötü kokuları hapsediyor olacak.

Demlenmiş Çay Posası

Hemen her gün evlerimizde çay demliyoruz. Keyifle içtikten sonra da çaydanlıktaki posasını atıyoruz. Eğer buzdolabınızdan kötü kokular geliyorsa çayınızın posasını atmayın. Bu posaları bir kabın içine koyuyoruz ve aynı şekilde buzdolabına yerleştiriyoruz. Daha etkili olması için üzerine birkaç dilim limon dilimi de koyabiliriz.

Süt

Bir çay bardağına süt koyuyoruz ve ağzı açık olacak şekilde buzdolabına yerleştiriyoruz. Sütün kokuları kendine çekme gibi bir özelliği bulunuyor. Bu özelliği sayesinde buzdolabındaki kötü kokulardan kısa sürede kurtuluyoruz.

Gazete Kağıdı

Bir parça gazete kağıdını kopartıyoruz ve buruşturarak top haline getiriyoruz. Buzdolabının bir köşesine koyuyoruz. Gazete kağıdının da kötü kokuları emme gibi bir özelliği bulunuyor.

Yukarıda buzdolabı kokusunu ne giderir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi buzdolaplarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ilk tv ne zaman icat edildi teknosa
Devamını Oku

İlk Televizyon Ne Zaman İcat Edildi?

Eskiden beri evlerimizde vazgeçemediğimiz beyaz eşyaların başında televizyonlar geliyor. Her akşam ailece vakit geçirdiğimiz, dostlarımızı ağırlarken eğlendiğimiz ya…