Evimizde yer alan bazı beyaz eşyalar oldukça önemli bir konuma sahip oluyor. Günümüz modern insan yaşam koşullarında gıdalarımızı belli bir miktarda depolamamız gerekiyor. Bu depolama sırasında yiyeceklerin taze kalması ve uzun süre korunması oldukça kritik önemde. Bu nedenle evimizde yer alan buzdolabı sağlığımız için en önemli beyaz eşyalarımız arasında yer alıyor. Teknolojinin gelişmesiyle üretilen buzdolapları da çok farklı özelliklere sahip olmaya başladı. Derin dondurucu özelliğinin yanı sıra akıllı eşya teknolojisinin geliştirilmesiyle birlikte artık buzdolabınız birçok şeyi sizin yerinize düşünüyor ya da yapabiliyor. Her evin en önemli ihtiyaçları arasında yer aldığı için üretilen buzdolaplarının çeşitliliği de oldukça fazla oluyor. Çünkü buzdolabı markaları hemen herkesin ihtiyacına yönelik bir dolabın olması için ekstra çaba gösteriyor. Bu ihtiyaçların başında buzdolabının hacminin ne kadar olduğu geliyor. Hepimizin buzdolabı almaya karar vermeden önce ilk yaptığı şey ne kadarlık bir dolaba ihtiyacımız olduğunu tespit etmek oluyor. Biz de sizler için buzdolabı hacmi ne kadar olmalı araştırdık.

Buzdolabının Hacmi Neden Önemli?

Evimizin mutfağını değiştirmeye karar verdiğimizde mutfak dolaplarından sonra buzdolabını değiştirme konusu da mutlaka geliyor. Ya da buzdolabımız eskidiyse hem teknolojik anlamda daha verimli olan hem de hacim olarak daha yeterli yeni bir tane buzdolabı almayı düşünebiliyoruz.

Sebebi her ne olursa olsun, yeni bir buzdolabı almaya karar verdiğinizde buzdolabının hacmi ilk başta kontrol etmeniz gereken özelliklerin başında geliyor. Buzdolabının hacmi iki açıdan oldukça önemli oluyor. Öncelikle buzdolabının hacmi aslında boyutlarını da etkiliyor. Mutfağınızda buzdolabı için ayırdığınız bölümün boyutlarına uygun olmayan bir dolap aldığınızda mutfağınızı tekrar değiştirmek zorunda kalabiliyorsunuz ya da ortaya hoş olmayan görüntüler çıkabiliyor. Bu nedenle önce buzdolabı için ayıracağınız alanın boyutlarını net olarak ölçmeniz gerekiyor.

Buzdolabının kapağının rahat açılabilmesi için yeterli alan var mı, diğer eşyalara çarpan bir noktası oluyor mu, önünden ya da yanından geçerken sizi engelleyen bir yer var mı gibi konuları hesaba katarak bu ölçümü yapıyor olmalısınız. Burada yaptığınız ölçümün sonucu size ihtiyacınız olan buzdolabı hacmini net olarak vermiyor olacaktır. Çünkü buzdolabının iç hacmi ile dış hacmin arasında farklılıklar oluyor. Burada yaptığınız hesaplama buzdolabının dış hacminin ne kadar olacağı konusudur. İç hacim bundan daha düşük bir alanı kaplıyor. Dış hacmini hesapladıktan sonra tercih edeceğiniz buzdolabının daha düşük hacimde olması gerektiğini biliyor olacaksınız.

Buzdolabının Dış Hacmini Hesaplarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Buzdolabı hacmi ne kadar olmalı diye düşünürken dış hacmi de önemli oluyor. Buzdolabını yerleştireceğiniz alanı ayarladıktan sonra alacağınız buzdolabının dış hacminin ne kadar olacağını hesaplayabiliyorsunuz. Bunu dikkatli ve doğru bir şekilde yapıyor olmalısınız. Aksi halde gereğinden büyük bir buzdolabı aldığınızda ayırdığınız alana sığmıyor olacaktır. Yaptığınız hatalı hesaplamadan dolayı daha küçük bir buzdolabı aldığınızda ise hem kullanım alanı olarak ihtiyacınızı karşılamıyor hem de mutfağınızda kötü bir görüntüye sebep olacaktır.

Buzdolabını kurmayı düşündüğünüz bölgenin genişliğini ölçerken üç noktadan ölçüyor olmalısınız. Önce üst dolap seviyesinin genişliğini, daha sonra tezgah seviyesindeki genişliği ve en son olarak da zemin seviyesini ölçüyorsunuz. Bu ölçümler birbirinden farklı olabiliyor. Buzdolabı uzun bir beyaz eşya olduğu için bu üç seviyedeki ölçümden hangisi daha küçükse alacağınız buzdolabının genişliğini o ölçüde tutuyorsunuz. Aksi durumda buzdolabı, ayırdığınız alana sığmıyor.

Yüksekliğini ölçerken de iki seviyede ölçüm yapıyorsunuz. Önce buzdolabını koyacağınız alanın duvar kısmında zeminden üst dolabın altına kadar ölçüyorsunuz. Eğer dolaptan aşağıda duran bir parça varsa o seviyeyi baz alıyorsunuz. Daha sonra buzdolabının ön kısmının geleceği noktanın yüksekliğini ölçüyorsunuz. Bunun için tezgahın geldiği seviyeyi de göz önüne alabiliyorsunuz. Bu noktadan yine üst dolabın altına kadar ölçüyorsunuz. Zeminin ve dolabın düz olduğunu düşünürsek bu iki ölçümün eşit çıkması gerekiyor. Eğer eşit değilse yine küçük olan ölçümü dikkate alıyorsunuz.

Buzdolabının hacmini hesaplamak için genişlik ve yükseliğin yanında bir de derinliğini ölçmeniz gerekiyor. Bunun için buzdolabını yerleştirmek istediğiniz alanın duvar kenarından ön tarafta gelmesini istediğiniz yere kadar ölçüm yapıyorsunuz. Burada iki noktadan ölçüm yapmanıza gerek bulunmuyor. Bu ölçüm sizin istediğiniz noktaya kadar gidebiliyor. Ancak buzdolabının önünde onu etkileyecek bir şey bulunuyorsa ölçümü oraya kadar almamanız gerekiyor.

Buzdolaplarının bulundukları yerde havalandırma noktalarına da ihtiyacı bulunuyor. Buzdolabıyla duvar arasında en az 5 santimetre, üst dolapla arasında en az 3 santimetre ve her iki yanında ise yarımşar ya da birer santimetre boşluk bırakmanız gerekiyor. Bu şekilde buzdolabı hem daha verimli çalışıyor hem de aşırı ısınma sorunu yaşamıyor olacaktır.

Yaptığınız ölçümlerden boşluk bırakacağınız bu sayıları çıkarıyorsunuz.

Buzdolabı hacmini hesaplarken dikkate almanız gereken bir diğer nokta da kapağı oluyor. Kapağı açıldığında kapı ya da dolap gibi herhangi bir yere çarpmıyor olmalıdır. Buzdolabı kapağının sebzelik ya da dondurucu gibi çekmecelerin de rahatlıkla çıkabileceği kadar geniş açılması gerekiyor. Bunu hesaba katarak derinlik seviyesini hesaplıyorsunuz.

En son bulduğunuz bu sayıları birbiriyle çarptığınızda buzdolabının dış hacmini de bulmuş oluyorsunuz.

buzdolabi hacmi teknosa

Buzdolabının Hacmine Karar Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buzdolabının ne kadar hacimde olması gerektiğine karar vermeden önce kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçiriyor olmalısınız. Evde yaşayan kişi sayısı, yemek yeme alışkanlıkları, dondurulmuş gıda kullanım miktarı ve evin boyutları bunu etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Soğutma ve Derin Dondurucu Boyutlarının Etkisi

Eğer çok fazla miktarda dondurulmuş ürün tüketiyorsanız ya da kışlık ve yazlık sebzeleri sonraki mevsimde sağlıkla tüketmek için derin dondurucuda saklamak istiyorsanız tercih edeceğiniz buzdolabının derin dondurucu hacminin büyük olmasına dikkat ediyor olmalısınız. Eğer standart bir kullanımınız varsa ve soğutucu alanını derin dondurucudan daha fazla kullanıyorsanız soğutucu hacminin daha büyük olduğu buzdolapları tercih listenizin en üstüne yer alıyor olmalıdır.

Buzdolabının toplam hacmi ise bu iki alanın toplamına eşit olacaktır.

Buzdolabı Hacmine Etki Eden Diğer Özellikler

Buzdolabı hacminin ne kadar olacağını evde yaşayan insan sayısı da önemli ölçüde etkiliyor. Büyük bir aileye sahipseniz buzdolabınızın da aynı derece büyük bir hacmi olmalıdır. Ancak bunu değişmez bir kural olarak görmemeniz gerekiyor. Çünkü ailenizin yemek tercihleri konusundaki kullanım alışkanlıkları bunu değiştirebiliyor.

Eğer aile fertlerinin tamamı evde bir arada yemek yemeyi seviyorsanız buzdolabı hacminizin de geniş olması iyi olacaktır. Günlük alışveriş yapılıp yine günlük olarak tüketiyor fazla yiyecek depolamayı sevmiyorsanız küçük hacimli buzdolapları ihtiyacınızı karşılıyor olacaktır.

Ailedeki herkes evde yemek yemiyorsa ya da ailenin bir kısmı uzun süreli seyahatler yapıyorsa büyük bir buzdolabına ihtiyacınız olmuyor. Özellikle ailece yemek yeme alışkanlığınız dışarıda yemekse yine büyük buzdolabı gereksiz yük oluşturuyor.

Standart Buzdolabı Hacmi Ne Kadar Olmalı?

Buzdolabı hacmi litre cinsinden hesaplanıyor. Evdeki kişi sayısına göre standart buzdolabı hacminin ne kadar olacağına yaklaşık olarak karar verebiliyorsunuz. Eğer evde tek başınıza ya da iki kişi yaşıyorsanız en az 200 ile en fazla 400 litre hacimdeki buzdolaplarını tercih edebiliyorsunuz. İki kişi olarak çok fazla misafiriniz olmuyorsa ve günlük tüketimden yanaysanız 200 litre civarı bir buzdolabı sizin için yeterli olacaktır.

Evde üç ya da dört kişi yaşıyorsanız tercih edeceğiniz buzdolabı hacminin en az 520 litre olması gerekiyor. Burada aile fertlerinin yaşları ve yiyecek tüketim özellikleri devreye giriyor. Ayrıca kışlık ve yazlık dondurulmuş gıda hazırlama alışkanlığınıza göre buzdolabı hacmini en fazla 600 litreye kadar çıkartabiliyorsunuz.

Kalabalık bir aileyseniz ve evde 5 kişiden fazla yaşıyorsanız en az 700 litrelik buzdolaplarını tercih ediyor olmalısınız. Bu noktada buzdolabı kullanım alışkanlıkları da herkes için farklı olacağından tüm ihtiyaçları karşılayabilmesi için geniş hacimli bir buzdolabı sahibi olmanız gerekiyor.

Buzdolabı hacminin büyüdükçe kapladığı alanın ve fiyatının da o kadar artacağı unutulmaması gereken bir detay olarak bulunuyor. Eğer evinizde yeteri kadar alan yoksa ya da bütçeniz istediğiniz hacimde buzdolabını karşılamıyorsa daha düşük hacimleri de tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda buzdolabını kullanım alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bu sayede alacağınız buzdolabı yine ihtiyaçlarınız için yeterli oluyor olacaktır.

Yukarıda buzdolabı hacmi ne kadar olmalı anlattık.

Siz de en iyi buzdolaplarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

2 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
su tasarrufu saglama yollari teknosa
Devamını Oku

Su Tasarrufu Sağlamanın Yolları

Su, gezegenimizin en temel yaşam kaynağı olduğu gibi aynı zamanda yeri doldurulamayacak ihtiyaçlarımızın da başında geliyor. Hal böyle…