Yaz aylarında klimalar en çok kullanılan cihazlarımızdan biri oluyor. Gelişen teknoloji ve daha uygun hale gelen fiyatları sayesinde hemen her evde klimaları görmek artık mümkün oluyor. Klimalar, bulunduğumuz ortamın sıcaklığını istediğimiz düzeyde tutabildiği için konforlu bir hayat sağlıyor. Sıcaklığın yanı sıra havadaki fazla nemi aldığı ve temizliğini de sağladığı için daha sağlıklı bir yaşam alanına kavuşmuş oluyoruz. Klimaların bu kadar fazla şeyi bir arada yapıyor olması şaşırtıcı gelebiliyor. Bu nedenle klimaların nasıl çalıştığı konusu ilgimizi çekmeye başlıyor. Peki hiç merak ettiniz mi? Klima nasıl soğutma yapar?

Klimalarda Soğutma İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?

Klimalar kapalı ortamların sıcaklık seviyelerini istenen düzeye ulaşmasını ve o düzeyde korunmasını sağlıyor. Çoğu zaman klimaların soğutucu olduğu düşünülse de bu tam anlamıyla doğru olmuyor. Çünkü klimaların soğutması ya da ısıtması için biz herhangi bir işlem yapmıyoruz. Ortamı bizim belirlediğimiz sıcaklık seviyesine getirebilmek için ısıtma  ya da soğutma yapacağına klimalar kendisi karar veriyor.

Klima üniteleri, içerisinde bulunan R22 ve R410 kimyasal gazlarının buharlaşma ve yoğuşma özelliklerinden faydalanıyor. Temel olarak bu özelliği sayesinde ortamdaki ısıyı dışarı atabiliyor.

Klimaların iç ünitesinden R22 kimyasal gazı geçiyor. İlk önce klimalar ortamdaki sıcak havayı içeriye çekiyor. Bu hava soğuk evaporatör borularının üzerinden akmaya başlıyor. R22 gazı havadaki ısıyı emerek buharlaşırken nem gidericiler de havadaki fazla nemi uzaklaştırıyor.

Böylece içerideki havanın sıcaklığı düşmeye başlıyor. Buharlaşan gazın emdiği bu ısıyı dışarı atması gerekiyor. Bunun için klimanın dış ünitesinde bulunan pompa kullanılarak dışarıya pompalama işlemi tamamlanıyor.

Sıcak hava dışarı pompalandıktan sonra elde edilen soğuk ve daha düşük nemli hava tekrar odaya üflenerek hava sirkülasyonu tamamlanıyor. Bu sayede ortamdaki havanın sıcaklığı ve nemi azalmaya başlıyor. Bu döngü istenen sıcaklık seviyesinde kalması için sürekli olarak devam ediyor.

Klimaların soğutma ve ısıtma performansı bulunduğu ortamın sıcaklığının yanı sıra dışarının sıcaklığına göre de değişiyor. Dışarıdaki hava sıcaklığı yükseldikçe klimaların soğutma konusundaki performansı da düşmeye başlıyor.

Klimaların İçerisindeki Bileşenleri Ne İşe Yarıyor?

Klima üniteleri, havayı soğutmak için borulardan pompalanan bir soğutucu sıvıya ihtiyaç duyuyor. Klimanın soğutma işlemini tamamlayabilmesi için soğutucu akışkan devresinin üç temel bileşeni olması gerekiyor.

Klima Evaporatörü

Klima evaporatörü bir klimanın iç ünitesinin ana parçasıdır. Klimanın bulunduğu ortamdaki sıcak havayı içeri çekiyor ve akışı düzenleyen bir genleşme valfinden geçiriyor. Genleşme sonrasında hava klima evaporatörüne sıvı buhar karışımı olarak giriyor. Evaporatörde bulunan soğutucu akışkan ısıyı alarak arkasında bulunan fan ile ortama geri veriyor.

Klima Kompresörü

Klima kompresörü, soğutma ve ısıtma işleminde kullanılan gazın sıkıştırılması, basıncının ayarlanması ve sıcaklığının ayarlanması işlemlerinde kullanılıyor.

Klima Kondansatörü

Klima kondansatörü, soğutucu akışkanın topladığı ısıyı alıyor dışarıya pompalanmasını sağlıyor. Isıyı dışarı pompaladığında soğutucu akışkanı işlemi tekrarlamak için evaporatöre tekrar geri döndürüyor.

klima sogutma teknosa

Klimalar Sadece Havayı Soğutmaya mı Yarıyor?

Klima nasıl soğutma yapar anlatırken bir yanılgıyı düzelterek başlayalım. Yaygın olan bu yanılgı, klimaların bulundukları ortamın havasının sıcaklığını düşürmek olduğu yönündedir. Klimaların en büyük işlevi bu olsa da, bundan çok daha fazlasını yapıyor. Özellikle sağlığımız konusunda birçok fayda sağlıyor.

Klimaların polen ve toz gibi bazı alerjenlerin havaya karışmasını engellemek için filtreleri bulunuyor. Bu filtreler sayesinde yaşam alanlarımızın havası temizleniyor. Bunun yanı sıra havadaki nemi azaltma özelliği de bulunuyor. Astım ve kronik solunum yolları rahatsızlığı bulunanlar için kaliteli bir yaşam alanı sağlıyor.

Gelişen teknoloji sayesinde klimalarda sıklıkla yaşanan sıcaklık çarpması sorunu da artık yaşanmıyor. Klimalar ortam sıcaklığını değiştirirken sabit sıcaklıkta kalmasını da sağlıyor. Kısa sürelerde çok güçlü sıcaklık farkları yaşanmadığı için herhangi bir hastalığa sebebiyet vermiyor.

Bulunduğunuz ortamın sıcaklığını sabit tuttuğu için klima çalışırken rahatlıkla uyuyabiliyorsunuz.

Ancak klimayı kullanırken bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor.

Klima Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Klima kullanırken yapılan hataların başında yanlış sıcaklık ayarında çalıştırmak geliyor. Ortamı daha hızlı soğutmak için klimanın sıcaklık ayarını en düşük seviyeye getirmek daha kısa sürede soğutma konusunda herhangi bir fayda sağlamıyor. Klimanızı çok soğuk ya da çok sıcak ayarda çalıştırdığınızda sağlık sorunlarına da davetiye çıkarmış oluyorsunuz.

Sıcak havalarda daha hızlı soğutma ve soğuk havalarda da daha hızlı ısıtma sağlaması için klimanın fan ayarını en yüksek seviyeye getirebiliyoruz. Klimayı yüksek hızla çalıştırmak cihazı fazla yorduğu için ömrünü de kısaltıyor. Ortamın sıcaklığını hızlı bir şekilde düşürmek ya da artırmak yine sağlıkla ilgili sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor.

Klimalar kapalı ortamlarda yapay bir hava sirkülasyonu da sağlıyor. Bu nedenle ortama hava giriş çıkışını engellemiş olmamız gerekiyor. Bulunduğunuz ortamı doğal bir şekilde havalandırmak istiyorsanız klimayı kapatmalısınız. Aksi durumda klima daha yüksek performansta çalışıyor ve bu da cihazın ömrünü kısaltan bir faktör oluyor.

Klima her ne kadar ortamda yapay bir hava sirkülasyonu sağlıyor olsa da sağlıklı bir yaşam alanı için ortamın günde en az iki kez doğal yollarla havalandırılması gerekiyor. Bu sürede de klimayı kapatarak cihazın gün içerisinde bir süre dinlenmesini sağlayabiliyoruz.

Klimalar havadaki nem oranını da azaltıyor. Uzun süre çalıştırıldığında havanın kurumasına neden oluyor ve nem dengesi bozuluyor. Kapalı ortamdaki nem oranı azaldığında boğaz kuruluğu ve gözlerde yanma gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Nem oranı belli bir seviyenin de altına indiğinde virüs ve bakterilerin çoğalmasına neden oluyor ve hastalıkların bulaşma oranını artırıyor. Bu nedenle klimanın bulunduğu ortamın nem oranını düzenli olarak kontrol etmeniz gerekiyor.

Klimalarda bulunan filtre birçok açıdan fayda sağlıyor. Havayı temizlediği için solunum hastalıklarına neden olan maddeleri ortamdan uzaklaştırıyor. Ancak sağlıklı ortamı koruyabilmek için klima filtresinin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Temizleme işlemini kendiniz yapamıyorsanız bile klimanın yetkili teknik servislerinden bu konuda her zaman destek alabiliyorsunuz.

Yukarıda klima nasıl soğutma yapar anlattık.

Siz de en iyi klimaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
transistor nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Transistör Nedir?

Transistörü temel olarak, zayıf bir sinyali düşük dirençli elektrik devresinden yüksek dirençli devreye aktaran yarı iletken bir cihaz…
10 en iyi radyo markasi teknosa
Devamını Oku

En İyi 10 Radyo Markası

Dijital çağın gerisinde kalarak tarihin tozlu sayfalarına gömülen radyo ve radyo dinleme kültürü, bazıları için hala büyük bir…
cpu nedir teknosa
Devamını Oku

CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların çalışırken gerçekleştirdiği tüm işler aslında CPU tarafından yapılıyor. CPU’yu temel olarak…