2019 yılının sonları ve 2020 yılının başı ile birlikte tüm dünyada büyük bir krize neden olan Covid-19 pandemisi, hala tamamen çözüm bulunamamış bir hastalık olarak varlığını sürdürüyor. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde hastalık ile mücadele için hem yerli hem de yabancı aşılarda önemli ölçüde ilerleme gösterildi. Uygulanan aşıların yanı sıra bu aşıların yapıldığına dair bir belge niteliği taşıyan aşı kartının kullanımı da önemli hale geldi. Özellikle uluslararası yolculuklar başta olmak üzere; resmî kurum ve kuruluşlarda da aşı kartı talebinde bulunuluyor. Aşısını tamamlamış kişiler, kısıtlamalar ile karşılaşmamak adına aşı kartı almaya devam ediyor. Son günlerde yaşanan vaka artışları ve yeni varyantların ortaya çıkışı da yeni aşı dozlarının açılmasına neden oldu. İlk defa aşı olacaklar başta olmak üzere yeni dozlarını yaptırmak isteyen kişiler de mevcut bulunuyor. Peki ilk defa aşı olacak kişiler ve hatırlatma dozu yaptıracak olanlar için aşı kartı nedir ve nasıl alınır?

Aşı Kartı Nedir?

Covid-19 pandemisi ile beraber, bulunulan bölgede, şehirde, ülkede ve ülke dışında aşı kartı bulundurmak zorunlu hale geldi. Özellikle vaka artışı yaşandığı dönemlerde yurtdışına seyahat edenlerin, yaşanabilecek kısıtlamalara karşın mutlaka aşı kartı bulundurmaları gerekiyor. Ülkemizde aşı kartı uygulaması, Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği sistemler üzerinden alınabiliyor. En az iki doz aşı yaptırmış olan vatandaşlar aşı kartı alabiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bu belge, ülke genelinde ve ülke dışında geçerli oluyor. Aşı kartı, bazı resmi işlemlerde, özellikle yurt dışı seyahat işlemlerinde sıklıkla kullanılıyor ve gerekli görülüyor.

Aşı kartında “Türkiye Cumhuriyeti Aşı Sertifikası” ibaresi bulunuyor. Yurt dışı seyahatleri için ise yine aşı kartında “Güvenli Turizm Logosu” yer alıyor. İçeriğindeki bilgilerde ise; aşının uygulanma tarihi, aşının türü, aşının tıbbi adı ve aşının üreticisine dair detaylara yer veriliyor. Aşı kartında yer alan QR kodu okutulduğunda ise sisteme bağlanılıyor ve kartın doğruluğu teyit ediliyor.

asi kart nasil alinir teknosa

Aşı Kartı Nasıl Alınır?

En az iki doz aşı olmuş kişilere aşı kartı veriliyor. Bu aşı kartı, yurtdışı ve resmi evrak işlemlerinde avantaj sağlıyor.

E-Nabız Sistemi Üzerinden Aşı Kartı Alma

En az iki doz aşısını tamamlamış olan kişiler, akıllı telefon üzerinden veya bilgisayardan E-Nabız sistemine giriş yaparak aşı kartı alabiliyor. E-Nabız sistemi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kolaylıkla üyelik gerçekleştirerek veya E-Devlet şifresini kullanarak giriş yapabildiği elektronik bir sağlık sistemi olma özelliğini taşıyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, aşı kartı almak için E-Nabız sistemine giriş yaptıktan sonra “Covid-19” menüsüne giriş yapmaları gerekiyor. Burada vatandaşların karşısına üç ayrı seçenek çıkıyor. İlk seçenek içerisinde yapılmış aşıların bilgileri yer alıyor. “Covid-19 Aşı Kartı” ve “AB Uyumlu Sağlık Pasaportu” isimli iki seçenek daha görülüyor. “Covid-19 Aşı Kartı” sekmesine tıklandığında, aşı kartı oluşturma seçeneği çıkıyor. Bu seçenekte pasaport bilgilerinin dahil olduğu bir aşı kartı da alınabiliyor. Eğer aşı kartı yurt dışı işlemleri için kullanılacaksa kart içeriğinde pasaport bilgilerinin yer alması istenebiliyor. Bu durumda pasaport bilgisi seçeneği tercih edilerek pasaport numarası yazma işlemi sağlanabiliyor. İstenilen seçenek tercih edildikten sonra talep oluşturuluyor. “Türkiye, AB Covid-19 Sertifika Programına Dahil Ülkeler ve Diğer Ülkeler” ile “Türkiye ve AB Üyesi Olmayan Ülkeler” başlığı altında iki farklı aşı kartı birkaç saniye içerisinde oluşturulmuş hale geliyor. Burada aşı kartı görüntülenebiliyor ve PDF şeklinde indirilebiliyor. Açılan dosya çıktı olarak da alınabiliyor.

Hayat Eve Sığar Uygulaması Üzerinden Aşı Kartı Alma

En az iki doz aşısını tamamlamış olan kişiler, akıllı telefon üzerinden Hayat Eve Sığar uygulamasına giriş yaparak aşı kartı alabiliyor. Pandeminin başından bu yana kullanılan Hayat Eve Sığar uygulaması, HES Kodu oluşturmak için sıklıkla kullanılıyor.

Hayat Eve Sığar uygulaması yoksa, uygulama indirilip giriş yapıldıktan sonra “Covid-19 Aşı Bilgilerim” menüsünü açmak gerekiyor. Bu menüde yapılmış aşıların bilgileri yer alıyor. Ardından çıkan ekranda “Aşı Kartlarım” seçeneğine basılıyor. Çıkan ekranda ise “Aşı Kartı Oluştur” seçeneğine basmak gerekiyor. Bu seçenekte pasaport bilgilerinin dahil olduğu bir aşı kartı da alınabiliyor. Eğer aşı kartı yurt dışı işlemleri için kullanılacaksa kart içeriğinde pasaport bilgilerinin yer alması istenebiliyor. Bu durumda pasaport bilgisi seçeneği tercih edilerek pasaport numarası yazma işlemi sağlanabiliyor. İstenilen seçenek tercih edildikten sonra talep alınıyor. Aşı kartı oluşturulduğunda aşı kartlarım listesinde görüntülenebiliyor. Aşı kartı görüntüle seçeneğine dokunulduğunda açılıyor. Sağ üst köşede yer alan indirme seçeneğine basıldığında aşı kartı, PDF şeklinde indirilebiliyor. Açılan dosya tercihe göre çıktı olarak da alınabiliyor.

Aşı Kartı Nasıl Kontrol Ediliyor?

Yurt dışı seyahatleri veya resmi işlemler için talep edilen aşı kartı, yukarıdaki yöntemlerle oluşturulduktan sonra yetkili mercilere sunuluyor. Aşı kartında yer alan QR kod, sistem üzerinde okutulduğunda E-Nabız sistemine yönlendirme sağlanıyor. Çıkan ekranda Türkçe ve İngilizce “Aşı Kimliği … T.C. Kimlik Numaralı ve … Pasaport Numaralı … Kişisine Aittir. Bu Kimlik … Tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı Tarafından Oluşturulmuştur.” ifadesi yer alıyor. Kartın doğruluğu bu şekilde sağlanmış oluyor. Yeni dozların açılması ile hatırlatma dozlarını da mutlaka yaptırmak gerekiyor. Hatırlatma dozu yaptırıldıktan sonra mevcut aşı kartı sistem üzerinden güncel hale getirilebilir.

Yukarıda aşı kartı nasıl alınır detaylı olarak anlattık.

Siz de farklı sağlık ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hava nemlendirici ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Hava Nemlendirici Ne İşe Yarar?

Havadaki nem miktarı genel anlamda sağlığımızı etkileyen faktörlerden biri oluyor. Kuru havanın bulunduğu ortamlarda yaşamak bir süre sonra…
Evde Yoga Hareketleri Önerileri
Devamını Oku

Evde Yoga Hareketleri Önerileri

Yoga, bedeninizi forma sokmayı amaçlayan egzersizlerden çok daha fazlasıdır. Bu nedenle yoga hareketlerini bedenin yenilenmesine ve zihnin dinginleşmesine…