Evinizin rahatlığında en iyi televizyon izleme deneyimini yaşamak istiyorsanız, mevcut televizyonların hoparlör sistemleri bunu karşılamak için yeterli olmuyor. Televizyonların görüntü teknolojisi her zaman olabilecek en üst seviyelerde tutuluyor. Ancak ses kalitesi anlamında bunu sağlamak herkes için mümkün olmuyor. Her ne kadar son dönemde üretilen televizyonlarda üç boyutlu ses sistemi bulunuyor olsa da, odanızın içinde istediğiniz ambiyansı oluşturmak için harici ses sistemine ihtiyacınız oluyor. Evde vakit geçirmeyi ve televizyonda film izlemeyi seviyorsanız, sizi sinemada hissettirecek boyutta ve görüntü kalitesinde televizyonu tercih ediyorsunuz. Ses kalitesinin de aynı şekilde yüksek olmasını istiyorsanız televizyonun yanında harici bir ses sistemi de satın almanız gerekiyor. Ses sistemi satın almadan önce nasıl bir sisteme ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı konular bulunuyor. Kendi ihtiyacınıza göre bir soundbar, stereo hi-fi ya da ev sinema sistemi alabiliyorsunuz. Bunların kendilerine göre ayrı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Kendiniz için en doğru ses sistemini seçtikten sonraki adım, bunu televizyonunuz ile nasıl kullanacağınızı bilmekten geçiyor. Bunu yapabilmenin ilk yolu televizyonunuzun ve ses sisteminin bağlantı yollarını bilmeniz oluyor. Bu yazımızda ses sistemi televizyon ile nasıl kullanılır anlatmaya çalışacağız.

RCA Kabloları Nasıl Kullanırsınız?

Televizyonunuzu ses sistemine bağlamanın en kolay yollarının başında RCA kabloları ile bağlamak geliyor. Televizyonun analog stereo çıkışları RCA çıkışı olarak biliniyor. Bu çıkışı harici bir ses sistemina bağlayarak kolayca kullanabiliyorsunuz.

RCA kabloları genellikle kırmızı ve beyaz olarak iki renkte bulunuyor. Bunlardan biri “Left” yani “L” çıkışını, diğeri de “Right” yani “R” çıkışını ifade ediyor. Televizyonun arkasında yine aynı renklerde çıkışlar bulunuyor. RCA kablolarının bir ucundaki kırmızı ve beyaz renkteki jak girişlerini televizyonun aynı renkteki çıkışına takmanız gerekiyor.

Harici hoparlör olarak kullanacağınız soundbar, ev sinema sistemi ya da farklı bir ses sisteminin arkasında yine kırmızı ve beyaz renkte girişler bulunuyor. Bu girişler daha çok analog bölüm olarak ayrılıyor. RCA kablosunun diğer ucundaki kırmızı ve beyaz uçları da aynı şekilde rengine göre takıyorsunuz.

Her şeyi doğru bir şekilde taktıktan sonra ses sistemi olarak kullandığınız cihazı açıyorsunuz. Ardından televizyonun harici ses sistemi kurulum ayarlarına giriş yapıyorsunuz. Burada çoğunlukla kurulum talimatları ekranda yer alıyor. Bu talimatları takip ederek ayarınızı tamamlayabiliyorsunuz.

Sesi duyabilmek için televizyonunuz üzerinde ses sisteminin bağlı olduğu girişi seçiyorsunuz. Bir soundbar ile analog bağlantı seçeneğini kullanıyorsanız, soundbar’ın daha sürükleyici bir dinleme deneyimi sağlaması için ses alanını genişletebilmeniz gerekiyor. Bunun için sanal surround ses gibi bir geliştirme özelliğinin olup olmadığını kontrol ediyorsunuz.

Bir ev sinema ses sistemi kullanıyorsanız Dolby Prologic gibi bir ek ses ayarını kontrol ediyorsunuz. Eğer bunlar varsa, stereo ses giriş sinyalinden yine bir surround ses sinyali alabiliyorsunuz.

Son dönemde üretilen çoğu televizyonda RCA ya da 3,5 mm analog bağlantılar artık bulunmayabiliyor. Bundan dolayı yeni bir televizyon aldıysanız ancak ses sisteminiz analog bağlantıya sahipse birbirine uymayacağı anlamına geliyor. Ya da bunun tam tersi olarak eski televizyonunuza yeni bir ses sistemi almak istiyorsanız ve televizyonunuzda analog ses çıkışları bulunuyorsa, ses sisteminin de aynı şekilde analog bağlantıya sahip olup olmadığını bilmeniz fayda sağlıyor. Bunların dışında dijital optik ses ya da HDMI bağlantı seçeneklerini sağlayan televizyon ve ses sistemlerini kullanmanız gerekiyor.

ses sistemi televizyon ile nasil kullanilir teknosa

Dijital Optik Ses Kablosunu Nasıl Kullanırsınız?

Dijital optik kabloların kullanımı HDMI kablolarla karşılaştırıldığında daha az kullanıldığı görülüyor. Ancak kullanımı halen devam ettiği için televizyonunuzda ya da alacağınız ses sisteminizde bu bağlantıyla da karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor. Ayrıca evde iyi bir televizyon izleme deneyimi yaşamak için RCA ve 3,5 mm analog bağlantılardan daha iyi bir alternatif sunuyor.

Televizyonunuzun arkasındaki ses çıkış noktalarında genellikle “Optical” ismiyle yer aldığını görüyorsunuz. Dijital optik kablonuzun bir ucunu televizyonunuzdaki optik çıkışa, diğer ucunu da ses sisteminizdeki ilgili dijital optik girişe bağlıyorsunuz. Ses sisteminde de televizyonda olduğu gibi yine “Optical” olarak yazabiliyor ya da bunun yerine sadece “TV” olarak da yer alabiliyor. Zaten kablonun ucu diğerlerinden farklı olduğu için bu şekilde de doğru çıkış noktalarını bulabiliyorsunuz.

Kabloyu iki cihaza da bağladıktan sonra televizyonunuzun ve sahip olduğunuz ses sisteminizin kurulum talimatlarını takip ediyorsunuz. Ses siteminden sesi duyabilmek için ayarlar menüsünden dijital optik giriş kaynağını seçiyorsunuz. Yine bu ayarlarda “Optical” olarak da bu bilgiyi görebiliyorsunuz.

Televizyonunuzun marka ve modeline bağlı olarak, bu seçenek yalnızca iki kanallı stereo sinyali olarak değil, aynı zamanda iki veya 5.1 kanal kodu çözülmemiş ses sinyali de sağlayabiliyor. Bu da Dolby Dijital olarak biliniyor ve giderek artan sayıda televizyon programı bu ses kalitesinde yayımlanıyor.

Dijital optik bağlantı kullandığınızda televizyonun sesini harici ses sisteminden alamadığınızı gördüğünüzde, televizyonun ses çıkış ayarlarına giriş yapıyorsunuz. Burada PCM olarak adlandırılan seçeneği kontrol ediyorsunuz. Bu kontrol sorunu düzeltebiliyor. Bu durum daha çok yerleşik Dolby Digital ses sistemine sahip cihazlarda yaşanabiliyor.

HDMI-ARC Kablosu İle Ses Sistemini Nasıl Kullanırsınız?

Televizyonunuzdan harici ses sistemi kullanarak ses kalitesini artırmanın bir diğer yolu da ses kanal değişikliği olarak bilinen ve Audio Return Channel yani ARC denilen sistemi kullanmak oluyor. Bu seçenekten yaralanabilmek için televizyonunuzun HDMI çıkışının bulunması gerekiyor.

Bu özellik, televizyonunuzdan gelen ses sinyalinin, televizyondan ayrı bir dijital ya da analog ses bağlantısı yapmak zorunda kalmadan, HDMI-ARC donanımlı bir soundbar ya da ev sinema ses sistemine doğrudan aktarılmasını sağlıyor. Sistemin çalışması için HDMI kablosunu televizyonunun HDMI girişine bağlıyorsunuz. Aynı kablonun diğer ucunu da ses sistemine taktığınızda ses iletimi hemen başlıyor. Böylece kablo karmaşası ya da hangi çıkışa hangi ucun takılması gerektiği gibi sorunlar ortadan kalkmış oluyor.

Bu bağlantı özelliğinden faydalanabilmek için hem televizyonunuzun hem de ses sisteminizin HDMI-ARC özelliğinin bulunması gerekiyor. Genel olarak teknolojik cihaz kullanıcıları bunu HDMI girişi olarak biliyor. Ancak HDMI girişinin olduğu yerde ARC özelliğinin olup olmadığını kontrol etmekte fayda bulunuyor.

Bluetooth Bağlantı İle Ses Sistemini Nasıl Kullanırsınız?

Televizyonunuzdan harici bir ses sistemine iletim yapmanın en kolay yolları arasında Bluetooth bağlantı teknolojisi de yer alıyor. Buradaki en büyük avantaj, bu bağlantının kablosuz olmasında yatıyor. Televizyondan ses sistemine aktarım için herhangi bir kablo bağlantısı gerekmiyor.

Bağlantı ve kullanım olarak en kolay ve kullanışlı sistem bu olsa da, her televizyonda bu özelliğe rastlayamıyorsunuz. Bu özelliğe sahip televizyonlarda da genellikle aynı markanın ses sistemine sahip olmanız bekleniyor. Yani Bluetooth teknolojisine sahip televizyonunuzun markası neyse bağlantı kuracağınız ses sistemini de o markadan almanız gerekiyor.

Menü ve kurulum bilgileri markadan markaya göre değişse de, temel özellikleri aynı oluyor. Sadece isimlerinde ya da yerlerinde ufak tefek değişiklikler olabiliyor. Öncelikle hem televizyonunuzu hem de Bluetooth özellikli harici ses sisteminizi açıyorsunuz. Televizyonunuzun ses kurulum menüsüne gidiyorsunuz. Burada bulunan Bluetooth seçeneğini seçip eşleştirme işlemini başlatıyorsunuz. Televizyon ve ses sisteminin eşleştiğine dair bir onay mesajı aldığınızda işlem tamamlanmış oluyor.

Siz de teknolojik donanımlara sahip en yeni televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ankastre set satin alma rehber teknosa
Devamını Oku

Ankastre Set Satın Alma Rehberi

Yeni bir eve taşınıyorsanız veya mutfak aletlerinizi yükseltmeniz gerekiyorsa, ankastre mutfak aletlerini düşünebilirsiniz. Mutfağınızı yenilemeyi planlıyorsanız, muhtemelen en…
bilgisayar- asil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Sıfırlanır?

Son dönemde bilgisayar kullanımını günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediyoruz. Çalıştığımız işlerden günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımıza kadar…
paylasimli ekran karti nedir teknosa
Devamını Oku

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde bütün özelliklerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bilgisayar ekipmanlarının…
neo qled nedir teknosa
Devamını Oku

Neo QLED Nedir?

Bir televizyonda en iyi izleme deneyimini elde edebilmek için ekran görüntüsünden ses teknolojisine kadar bir dizi gelişmiş teknolojik…
En iyi 10 projeksiyon cihazı
Devamını Oku

En İyi 10 Projeksiyon Cihazı

Projeksiyon cihazları özellikle ofiste sunum yaparken sıkça kullanılan ekipmanlardan biridir. Ayrıca son dönemlerde evlerde sinema keyfi yapmak için…