Dünya Kupası, futbol dünyasında hatta tüm spor dalları arasında en saygın turnuva olmakla öne çıkıyor ve dört yılda bir oynanıyor. Dünya Kupası’na toplamda 32 takım katılıyor. Bu uluslararası futbol etkinliğinde, FİFA üyesi ülkelerdeki erkek milli takımları yer alıyor. 2014 Dünya Kupası; 3,4 milyar kişi tarafından izlenerek dünyanın en çok izlenen etkinliklerinden birisi olarak tarihe geçti.

Futbol yıllar içinde popülerleşti ve dünya çapında en çok oynanan sporlardan birisi haline geldi. Dünya Kupası, spordaki en büyük takvim etkinliği oluyor ve 200’den fazla ülke, 32 takım; etkinliğe katıldığı bir yıl boyunca düzenlenen elemelerde oynuyor. Yarışmaya katılan ülkeler arasında öngörülemez birçok milli takım olduğu için rekabet zorlu hale geliyor.

Dünya Kupası, ilk düzenlenişinden bu yana, futbolun küresel düzeydeki popülaritesinde büyük bir rol oynadı. Çünkü bu uluslararası etkinlik, yerel ve lig futbolu sıradan insanın evine girmeden önce dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde televizyonlarda yayınlandı.

Dünya Kupası Tarihi

Futbolun kökenleri, Çinlilerin bu oyunu icat ettiği düşünülen 476 yılına kadar uzanıyor. Futbol, mucitleri tarafından Cuju olarak adlandırılıyor.

İlk Dünya Kupası 1930’da yapıldı ve fikir, ülkeleri uluslararası sahnede karşı karşıya getiren uluslararası bir etkinlik yaratmak isteyen Jules Rimet tarafından tanıtıldı. Açılış olan ilk Dünya Kupası Uruguay’da yapıldı ve etkinliğe 13 ülke katıldı. Uruguay bu ilk turnuvayı kazandı. 1930 Dünya Kupası, bir Avrupa takımının finalde yer almadığı tek seneydi. 1939’da II. Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla 1942 Dünya Kupası iptal edildi. 1946 Dünya Kupası da savaş nedeniyle ülkeler ekonomik çöküşten mustarip olduğu için iptal edildi.

Kadınlar Dünya Kupası ise ilk defa 1991 yılında FIFA tarafından düzenlendi. ABD tarafından kazanılan Kadınlar Dünya Kupası’nın ilk ev sahibi Çin oldu. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri, iki kez Kadınlar Dünya Kupası şampiyonluğu kazandı.

dunya kupasi ile ilgili 10 ilginc bilgi teknosa

Dünya Kupası’nın Tarihinden 10 İlginç Bilgi

  1. İlk Dünya Kupası’na, turnuvayı kazanan Uruguay tarafından ev sahipliği yapıldı. 1930’daki Dünya Kupası’na, 13 ülke katıldı. Finalde Uruguay ve Arjantin karşı karşıya geldi. Bu ilk final, dünya genelinde büyük bir heyecan yarattı. Karşılaşmanın hakemi Belçikalı John Langenus, bu tarihi final maçını takım elbise giyerek yönetti.
  2. Hindistan, Brezilya’da düzenlenen 1950 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı. Ancak çıplak ayakla oynamalarına izin verilmediği için spor müsabakasından çekilmek zorunda kaldılar. O zamandan beri Hindistan, hiçbir Dünya Kupası’nda yer almadı.
  3. 2006 Dünya Kupası’nda, en çok kırmızı kart görülen maç oynandı. Dünya Kupası’nın ikinci turunda, Hollanda ve Portekiz arasında oynan maçta her takımdan iki kişi olmak üzere toplam dört oyuncu kırmızı kart gördü. Hakem Valentin Ivanov; 16 sarı 4 kırmızı kart göstererek tarihe geçti.
  4. Orijinal Jules Rimet Kupası, İngiltere’nin ev sahipliğini yaptığı 1966 Dünya Kupası başlamadan hemen önce, Methodist Central Hall Westminster’da bir sergide sergilenirken 20 Mart 1966 tarihinde çalındı. 27 Mart 1966’da kupa, David Corbett isimli bir adamın gezdirdiği Pickles isimli bir köpek tarafından Londra’daki bir parkta, gazeteye sarılmış bir şekilde bulundu. Bu olay sonrası kupayı bulan köpek popüler hale geldi.
  5. Meksika’da düzenlenen 1986 Dünya Kupası’nda Diego Maradona, Arjantin ve İngiltere arasında oynanan final maçındaki performansıyla tarihe geçti. Maradona, Arjantin’in kupayı almasını sağlayan gollerden birini aslında eliyle attığını sonradan itiraf etti. Ancak o yıllarda ise golü atanın “Tanrı’nın Eli” olduğunu söyledi.
  6. Dünya Kupası, tüm futbolcuların en iyi performanslarını gösterdiği bir turnuva olarak öne çıkıyor. Bu nedenle unutulmayacak birçok gol, pas, çalım ve kurtarış görülüyor. 1994 yılında Kolombiya’nın kalecisi Rene Higuita, maçın kaderini değiştirebilecek olası golü, o günden sonra ismiyle anılacak olan akrobatik hareketi “Akrep Vuruşu” ile çıkardı. Bu kurtarışı onu, futbol tarihinin efsane kalecilerinden birisi haline getirdi.
  7. Dünya Kupası yalnızca sporcuların değil aynı zamanda taraftarların da hünerlerini gösterdiği bir turnuva olarak biliniyor. 1986 yılında Meksika’da düzenlenen Dünya Kupası’nda, ismini de düzenlendiği yerden alan “Meksika Dalgası” taraftarlar tarafından sergilendi. Bu tribün gösterisi günümüzde hala birçok takımın taraftarları tarafından yapılmaya devam ediyor.
  8. 1950 Dünya Kupası’ndaki Brezilya ve Uruguay finalini yaklaşık 200 bin kişi izledi. Finalin ardından Uruguay şampiyonluğu kazanırken ev sahibi ülke Brezilya’nın taraftarları, uzun süre tribünlerde oturarak yerlerinden kalkamadı. Taraftarlardan 3 kişi kalp krizi geçirdi ve 1 kişi intihar etti. Yaşanan bu olay sonrası bir hafta yas tutuldu.
  9. 1962’de Şili’de düzenlenen Dünya Kupası fazlasıyla sert geçti. Şili ve İtalya arasındaki sert maç sonrası, Şili’deki birçok dükkâna “İtalyanlar giremez” ifadeleri asıldı. Kupadaki ilk 12 maçta 37 futbolcu sakatlandı. Brezilya’nın yıldız futbolcusu Pelé, ikinci maçında sakatlandı ve kupaya veda etti.
  10. 1994 yılında ABD’de düzenlenen Dünya Kupası’nda kupa tarihinde en çok ses getiren olaylardan birisi yaşandı. Arjantinli futbolcu Maradona doping nedeniyle ihraç edildi ve Kolombiyalı futbolcu Escobar kendi kalesine gol attığı için ülkesinde öldürüldü. ABD-Kolombiya maçında kendi kalesine gol atan ve takımının turnuvadan elenmesine neden olan Kolombiyalı Andres Escobar, Medellin şehrinde bir barda silahlı saldırıya uğradı. Öldürülmesi futbol dünyasını derinden sarstı.

Bazı Dünya Kupası Rekorları

  • 2014 Dünya Kupası, dünya nüfusunun yarısını oluşturan 3,4 milyar insanın yarışmayı izlemesiyle dünyanın en büyük etkinliklerinden birisi haline geldi.
  • Brezilya, tüm Dünya Kupası turnuvalarına katılan dünyadaki tek ülke oldu. Ayrıca Brezilya, Dünya Kupası’nda en çok gol atan ülke olarak da tarihe geçti. Dünya Kupası turnuvalarında toplamda 229 gol attılar ve bu onları şampiyonluk yarışındaki en zorlu ülkelerden birisi haline getirdi.
  • 1998 ve 2014 Dünya Kupası’nda 171 gol atıldı. Bu yıllar şu ana kadar en çok gol atılan müsabakaları oluşturdu. En az gol ise 1930 ve 1934 Dünya Kupası’nda atıldı. Bu yıllarda 70 gol atıldı.
  • Brezilya ve İtalya, Dünya Kupası’nı üst üste iki kez kazanan ülkeler olarak tarihe geçtiler. İtalya bu başarıyı 1934 ve 1938’de yaparken, Brezilya 1958 ve 1962 yıllarında aynı başarıyı elde etti.
  • Just Fontaine, Dünya Kupası’nda, bir turnuvada en çok gol atan futbolcu rekoruna sahip bulunuyor. 1958 Dünya Kupası’nda sadece altı maçta 13 gol atarak tarihe geçti.
  • Emekli Alman futbolcu Miroslav Klose, Dünya Kupası’nda en çok gol atan futbolcu olarak tarihe geçti. Dünya Kupası kariyeri boyunca 16 gol attı. 2002, 2006, 2010 ve 2014 Dünya Kupası’na katıldı. 2014 Dünya Kupası’nda Brezilyalı futbolcu Ronaldo Nazário’nun rekorunu kırdı.
  • Rusya’dan Oleg Salenko, bir Dünya Kupası maçında en çok gol atan oyuncu rekorunu elinde tutuyor. 28 Haziran 1994’te Kamerun’a karşı beş gol attı.
  • Brezilyalı ve küresel futbol efsanesi Pelé, 1958 Dünya Kupası’nda kırılan birçok rekorun sahibi olarak biliniyor. Pelé; en genç golcü (Galler’e karşı), en genç hat-trick yapan oyuncu (Fransa’ya karşı) ve finaldeki en genç golcü (İsveç’e karşı) rekorlarına sahip olarak tarihe geçti.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
You May Also Like
iPhone 13 Pro Max teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 ve iPhone 13 Pro Max Özellikleri

Her sene teknoloji tutkunlarının merakla beklediği konuların başında iPhone akıllı telefonların yeni modellerinin hangi özelliklere sahip olacağı geliyor.…
terra luna nedir teknosa
Devamını Oku

Terra LUNA Nedir?

Geçtiğimiz dönemde, kripto para borsasında yer alan LUNA’nın çöküşü, ekonomi haberlerinin gündemine yerleşti. Bu haberle birlikte birçok kişi,…