Günümüzde internet bağlantısı artık temel ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. Sadece mobil internet değil, evlerimizde de güvenilir ve hızlı internet bağlantısına ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle uzaktan çalışma kültürünün tüm sektörlere yerleşmeye başladığı bu günlerde işlerimizi organize edebilmek ve daha verimli çalışabilmek için internet bağlantısına ihtiyacımız bulunuyor. Bunun yanı sıra internet sadece iş için değil, evde eğlenceli zaman geçirmemizi de sağlıyor. Normalde kullandığımız akıllı telefonlarda bulunan SIM kartımızla mobil internete kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak mobil internet evde kullandığımız sabit internete göre daha fazla maliyet yaratıyor ve internet kotası yetersiz kalabiliyor. Evde rahat bir şekilde kullanabilmek için modem bağlantısı ile sabit internet kullanmak daha mantıklı oluyor. Sabit internet bağlantısını gerçekleştirirken iki tür modem kullanıyoruz. Bu modemler ADSL ve VDSL olarak adlandırılıyor. Peki VDSL modemler nasıl anlaşılır? İşte ipuçları:

ADSL, tam olarak asimetrik dijital abone hattı kelimelerinin İngilizce karşılığının kısaltması olarak geçiyor. Bu tür bir modeme sahip olup internet hizmeti almak istediğinizde, bir telefon kablosu internet sinyallerini evinize kadar getiriyor. Burada hat çoğunlukla bakır telden yapılıyor. Aynı hat üzerinden evinize bir telefon bağlantısı sağlamak için kullanılıyor.

ADSL Nedir?

Telefon bağlantısı ile internet hizmeti aynı hat üzerinden iletildiği için birinde bir arıza olması durumunda diğeri de hemen etkilenebiliyor. Yani telefon hattınızda bir arıza olduğunda internetiniz de kesilebiliyor.

ADSL kullanıp kullanamayacağınıza bulunduğunuz bölge de önemli ölçüde etki ediyor. Çünkü yüksek hızlı internet altyapısı tüm bölgelerde bulunmuyor. Bu nedenle bulunduğunuz bölge sadece ADSL interneti destekliyorsa bunu kullanmanız gerekiyor.

VDSL Nedir?

VDSL’in tam açılımı belirtilmek istendiğinde, çok yüksek bit hızlı dijital abone hattı kelimelerinin kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkıyor. ADSL modemlerin biraz daha modern versiyonu olduğu gözüküyor. VDSL modemlerde de internet sinyali eve bakır tel ile geliyor. Ancak burada farklı bir durum bulunuyor. VDSL internette evin bağlantı noktasına gelene kadar fiber optik kablolar kullanılıyor.

Fiber optik teknolojinin avantajı ise, bakır tellerde olduğu gibi sinyal kaybı hiç yaşanmıyor olması. Yani internet servis sağlayıcısının kaynak noktasından optik bağlantı noktasına gelene kadar internet sinyali fiber optik kablolar ile taşınıyor. Bu sayede sinyal gücünde bir değişiklik olmuyor ve kaynak noktasındaki hızı ile buraya geliyor. Sadece eve çekilen bağlantıda bakır tel kullanıldığı için çok az da olsa bir sinyal kaybı yaşanıyor. Ancak bu durum öyle çok fark edilecek düzeyde gerçekleşmiyor.

VDSL modemlerin internet hızı her ne kadar ADSL modemlerden çok daha fazla olsa da, mesafenin de etkili olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani fiber optik bağlantı noktasına ne kadar uzaksak internet sinyali o kadar düşük oluyor.

vdsl modemler nasil anlasilir teknosa

VDSL Modem Kullandığınızı Nasıl Anlarsınız?

Birçok nedenden dolayı internet bağlantınızın ve modeminizin VDSL olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz. Ancak 20 Mbps altında kalıyorsa internetinizin ADSL olduğunu gösteriyor.

ADSL ve VDSL modemlerin arasında sadece internet hızı farkı bulunmuyor. Bunun dışında başka farklarla da kullanıcıların daha iyi internet deneyimi yaşamasını sağlıyor.

Bant Genişliği

ADSL modemlerin sağladığı internet hizmeti VDSL modemlerden çok daha yavaş gerçekleşiyor. Bu farkı görmemizin en büyük nedeni ise, VDSL modemlerde fiber optik bağlantısı ile internet geliyor olması. Bu sayede 100 Mbps hızlara çıkan internetin keyfini sürebiliyorsunuz. Bu hızla karşılaştırıldığında ADSL modemlerin sağladığı internet hızı yaklaşık 15 Mbps seviyelerinde kalıyor. Çünkü fiber optik teknolojisi internet sinyallerinin kaynaktan çıktığı gibi optik düğüm noktalarına gelmesini sağlıyor. İnternetin evlere dağıtımı ise bu noktalardan yapılıyor.

Burada bilinmesi gereken önemli noktaların başında gelen ise: çoğunlukla internetin bağlantı noktalarına geldiği hız kadar evinizde internet sinyali alamadığınız konusu. İki internet teknolojisi de evlere bakır tel ile sinyalleri taşıyor. Bu nedenle sinyal gücünde kayıplar yaşanıyor. Eviniz ne kadar uzaksa bağlantı hızı da o oranda düşmeye başlıyor. Ancak VDSL modem teknolojisinde internet sinyalleri bağlantı noktasına kadar neredeyse kayıpsız geliyor. Sonrasında evlere dağıtılırken bakır tel vasıtasıyla kayıplar yaşanmaya başlıyor. Bu mesafe ne kadar uzaksa yaşanan kayıp da aynı ölçüde fazla oluyor.

ADSL modemde ise internet, kaynaktan itibaren bakır teller ile iletildiğinden kayıp çok daha fazla oluyor. İki modem arasındaki farkın bu kadar büyük olmasındaki temel sebep de bu gösteriliyor.

Kullanılabilirlik

ADSL teknolojisi VDSL’e göre daha yaygın olarak kullanılıyor. Altyapı hizmeti ve iletimi daha kolay olması nedeniyle sadece büyük şehirlerde değil en uzak bölgelerde de ADSL modem ile bağlanacağınız internet hizmetini bulabiliyorsunuz. İnternet servis sağlayıcılar da yeni bir bölgeye internet hizmeti götürürken ilk tercihleri yine ADSL oluyor. Kullanım oranı ya da ihtiyaca göre daha sonra VDSL teknolojisine geçiş yapılabiliyor. Bu nedenle bulunduğunuz yerde VDSL modem ile bağlantı imkanı her zaman olmayabiliyor. Bunun için mutlaka internet servis sağlayıcınızla görüşerek bu konuda bilgi almanız gerekiyor. Aynı ilçenin farklı mahalle ya da sokaklarında bile bu durum değişkenlik gösterdiği için birinci kaynaktan bilgi alınması her zaman daha doğru sonuç veriyor.

Maliyet Karşılaştırması

ADSL modemler daha yaygın bulunduğu için pek çok marka ve modelde modeme kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Her bütçeye uygun ürünler piyasada bolca yer aldığı için maliyet anlamında çok büyük sıkıntı yaratmıyor.

ADSL ile karşılaştırıldığında VDSL modemlerin maliyeti daha yüksek olarak karşımıza çıkıyor. VDSL teknolojisi her yerde yaygın olarak bulunmadığı için piyasada daha az cihaz bulunuyor.

Eğer internet kullanımında hız ve bağlantı kalitesi çok önemli değilse ve iki bağlantı teknolojisi de bulunduğunuz bölge yer alıyorsa bütçenize göre karar verebiliyorsunuz. Daha az maliyetli olmasını istiyorsanız ADSL modemleri tercih edebiliyorsunuz.

Ancak internet bağlantısında hız ve daha az problem yaşamak sizin için önemliyse VDSL modemler daha doğru tercih olabilir. ADSL modemlerden biraz daha yüksek maliyetiniz olsa da hem kullanım rahatlığı hem de sorun yaşamadığınız için uzun vadede daha avantajlı olabiliyor.

Kesintiler ve Arızalar

İnternet bağlantısında tamamen güvenilir olma gibi bir durum çoğunlukla söz konusu olamıyor. Her ne kadar ADSL modemlerde kesintiler daha sık olsa da VDSL modemlerde, bulunduğunuz bölgeye ve internet servis sağlayıcısına göre değişkenlik gösterebiliyor.

İnternet kaynağına olan mesafeniz arttıkça iki teknolojinin de bağlantı hızında düşüşler yaşanmaya başlıyor. Ayrıca hava koşulları da bağlantı hızı ve kalitesini etkileyen diğer unsurlar arasında yer alıyor. Olumsuz hava koşulları internet bağlantısında kesintilere yol açabiliyor. İki teknoloji arasında karşılaştırma yapıldığında genel yorum VDSL teknolojisinin ADSL’e göre daha dayanıksız olduğu söyleniyor. Olumsuz hava koşullarında sinyaller daha kolay zayıflıyor. ADSL teknolojisi daha dayanıklı yapıda olduğu için ekstra yavaşlık ya da kesinti olması daha zor oluyor. Bu nedenle güvenilir ve hızlı internet tercih ediyorsanız, ayrıca bulduğunuz bölgenin altyapısı da müsaitse, VDSL modem alarak fiber internetin keyfini çıkarabiliyorsunuz. Ancak daha yavaş olsun ancak olumsuz durumlardan daha az etkilensin istiyorsanız ADSL teknolojisini de tercih edebiliyorsunuz.

Yukarıda VDSL modemler hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de en iyi modem ve ağ ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
Magsafe Nedir?
Devamını Oku

Magsafe Nedir?

Teknolojik yeniliklerin öncüsü olarak kabul edilen Apple, her geçen gün piyasaya sürdüğü ürünlerle kullanıcılarını memnun etmeyi başarır. Geliştirdiği…
4K TV ve 4K Çözünürlük Nedir?
Devamını Oku

4K TV ve 4K Çözünürlük Nedir?

Televizyon izlemek, herkes için keyifli zaman geçirme aktivitelerinden biridir. Ancak televizyon izlerken görüntü kalitesinin önemi oldukça büyüktür. Görüntü…
10 Yeni iOS Özelliği
Devamını Oku

10 Yeni iOS Özelliği

Apple firması, teknoloji denildiğinde akla gelen en önemli firmalardan bir tanesi olarak bilinir. Firmanın bir süre önce tanıttığı…