Son dönemde hepimizin ev yaşantısında büyük değişiklikler bulunuyor. Evde daha fazla vakit geçirmeye başlayınca ekmek dahil birçok hamur işini evimizde dilediğimiz gibi yapabildiğimizi görüyoruz. Her ne kadar fazla zaman ve emek harcansa da, sonundaki pişmiş hamurun taze kokusu evi doldurduğunda, bunun keyfini sonuna kadar yaşayabiliyoruz. Evde düzenli olarak hamur işleri yapmanın en büyük dezavantajı çok fazla efor sarf edilmesi ve çok zaman alması oluyor. Ev eşyaları teknolojisinde yaşanan gelişmeler her zaman hayatımızı kolaylaştırmak için yapılıyor. Hamur yoğurma makineleri de bunu sağlayan cihazlar arasında yer alıyor. Hamurun kıvamını oluşturabilmek için hem uzun süre yoğurmak zorunda kalıyoruz, hem de bunun için ciddi bir güç harcıyoruz. Ancak hamur yoğurma makinesine gerekli malzemeleri koyduktan sonra çalıştırdığımızda çok daha kısa sürede hiç yorulmadan istediğimiz kıvamda hamura sahip olabiliyoruz. Üstelik her yaptığımızda aynı kalitede hamura sahip oluyoruz. Bu yazımızda hamur yoğurma makinesi ile tarifler konusunda bilgiler sunmaya çalışacağız.

Hamur Yoğurma Makinesi Ne İşe Yarar?

Hamur yoğurma makinesi, hamur haznesi, farklı hamur türlerini en verimli şekilde yoğurmasını sağlayan uçları, motor ve bağlayıcı üniteleriyle mutfaklarımızın en çok işe yarayan cihazlarından biri olmaya başlıyor.

Hamur yoğurma makineleri, işin en zorlu kısmı olan hamuru yoğurup istediğimiz kıvama gelmesi için yardımcı oluyor. Eskiden profesyonel mutfaklarda kullanılan bu cihaz, son yıllarda hayatımıza tamamen girmiş olarak görebiliyoruz.

Hamur yoğurma makinesinde bulunan karıştırma kancası, hamuru ısıtmadan ve özelliğini bozmadan yoğurmak için kullanılıyor. Paslanmaz çelikten yapıldığı için de hamur ile temas ettiği noktalarda bir bozulma yaşanmıyor. Motorunun güçlü olması sayesinde her türlü hamuru rahatlıkla yoğurabiliyor.

hamur yogurma makineleri ile tarifler teknosa

Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek hamurunu elimizle yoğurmak oldukça zamanımızı alan bir şey oluyor. Kıvamın tutabilmesi için her defasında aynı şekilde çalışmaya devam ediyoruz ve bu süreç bir yerden sonra yorucu olmaya başlıyor. Bu süreci kısaltabilmek için işi hamur yoğurma makinesine teslim ediyoruz.

Evde ekmek yapmak, hamur işleri arasında en çok hoşumuza gidenlerin başında yer alıyor. Fırından yeni çıkmış sıcak ekmek kokusuna bayılıyoruz. Güzel bir ekmek yapabilmek için hamurunun çok iyi yoğrulması gerekiyor. Bunun için hamur yoğurma makinesini kullanıyoruz.

Ekmek hamurunu yapabilmek için öncelikle yarım bardak süt, 3 yemek kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı tereyağ, 2 paket aktif kuru maya, 1,5 bardak su ve ortalama 5 ya da 6 bardak una ihtiyacımız oluyor. Kullanacağımız 1,5 bardak suyun ılık olmasına özen gösteriyoruz. Çünkü aksi durumda mayayı öldürebiliyor. Benzer şekilde sütü de aynı kullanıyoruz. Maya olarak piyasada bolca bulunan instant maya da kullanabiliyorsunuz.

Malzemeleri hazırladıktan sonra tuz, şeker, süt ve tereyağı bir tencereye koyup karıştırıyoruz. Tereyağ eriyip şeker ve tuz tamamen karıştıktan sonra ocağın altını kısıyoruz. Ilık ile sıcak arasındaki bir seviyede olması gerekiyor. Genellikle bunu vücut ısısından biraz daha sıcak olması yeterli şeklinde tanımlanıyor. Hamur yoğurma makinesinin karıştırma kabını sıcak suyla yıkıyoruz. Böylece kabı ısıtmış oluyoruz. Ilık suyu kaba boşalttıktan sonra mayayı içine atıp eriyene kadar eziyoruz. Biraz önce süt ile hazırladığımız karışımı içerisine boşaltıp yaklaşık 4,5 bardak unu ilave ediyoruz. Kaseyi makineye takıyoruz.

Önce en düşük hız ayarında 2 dk çalıştırıyoruz. Elimizde kalan unu her seferinde yarım bardak olacak şekilde yavaş yavaş boşaltıyoruz. Yoğurma işlemi sırasında hamur kaseye yapışabiliyor. Bunları birer spatula yardımıyla çözelebiliyorsunuz. Ardından 4-5 dakikada hamur pürüzsüz bir yüzey halini gelene kadar makinede yoğurmaya devam ediyorsunuz.

Ortaya çıkan hamuru, işleme girmeden önce dinlendiriyoruz. Üzerini nemli bir bezle ya da streç film ile kapladıktan sonra yaklaşık 1 saat bekliyoruz. Ardından hamuru istediğimiz ekmek büyüklüğü ne kadarsa o kadar eşit parçaya bölüp teker teker somun ekmek şeklini verdiriyoruz. Sonrasında bir de tepsi mayalanması gerekiyor. Ekmeklerinizi tepsiye dizdikten sonra üzerini örtüp yaklaşık 1 saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.

Hepsi tamamlandıktan sonra önceden 200 derecede ısıtılmış fırına veriyoruz. 30 dk içerisinde sıcacık ekmeğimiz hazır oluyor.

Yumuşak Sandviç Hamuru Nasıl Yapılır?

Sandviç ekmeği günün her saatinde sevilerek yenen ekmeklerden biri oluyor. Yumuşak yapısı ve şekliyle büyük küçük herkesin atıştırmak için ilk tercihleri arasında yer alıyor. Sandviç ekmeği yaparken de kıvamını hamur yoğurma makinesiyle kolayca tutturabiliyorsunuz.

Sandviç ekmeği yapmak için öncelikle süt, şeker, tereyağı ve tuzu küçük bir tencerede orta ateşte ısıtıyorsunuz. Bunun için 1 su bardağından bir iki parmak daha fazla süt, çeyrek su bardağı şeker, 2 yemek kaşığı donmamış tereyağı ve 1 çay kaşığı tuz kullanıyorsunuz. Tereyağı eriyene kadar pişirip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyorsunuz ve ılımaya bırakıyorsunuz.

1 su bardağı unu, 1 çırpılmış yumurta, maya ve daha önce hazırladığınız süt karışımını hamur yoğurma makinesinin kasesinde birleştiriyoruz. En düşük hızda 1 dakika boyunca çırpıyoruz. Ardından 5 ya da 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 3 bardaktan biraz az olacak şekilde un ilave ettikten sonra yine en düşük hızda çalıştırmaya devam ediyoruz. Ortalama 2 dakika sonrasında hamur kendini toparlamış ve makinenin karıştırma kancasına yapışmış oluyor. Eğer kasenin kenarları temizlenip kancaya yapışmadıysa biraz daha karıştırmaya devam ediyoruz.

Hamur yeterli kıvama geldikten sonra hafifçe yağlanmış bir kaba alıyoruz. Üzerini bir streç film ile ya da bir örtüyle örtüp ılık ortamda yaklaşık 1 saat mayalandırıyoruz. Bu işlemin sonunda hamur yaklaşık 2 katı kadar büyüyor.

Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye alıp açıyoruz. Hamurun içerisinde hava kabarcıklarının çıkmaya çalıştığını görüyorsunuz. Hava kabarcıkları çıkacak şekilde elinizle açtıktan sonra hamuru kalın bir rulo haline getiriyorsunuz. Sandviç ekmeğinin boyutunu kendiniz belirleyecek şekilde hamuru parçalara bölüyorsunuz ve her bir hamur parçasını yuvarlayarak beze haline getiriyorsunuz. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine koyduktan sonra üzerini tekrar örtüp yaklaşık 1 saat daha mayalanmasını sağlıyorsunuz. Eritilmiş tereyağını hamurların üzerine fırça ile sürdükten sonra önceden ısıtılmış fırınınızda 180 derece sıcaklıkta pişiriyorsunuz. Yaklaşık 10 ya da 15 dakika sonrasında sandviç ekmekleriniz hazır oluyor.

Yukarıda hamur yoğurma makinesi ile tarifler konusunda bilgiler sunduk.

Siz de en iyi hamur yoğurma makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

1 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli aydinlatma sistemleri nedir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Nedir?

Aydınlatma amacı ile kullanılan cihazların çoğu oldukça fazla enerji harcıyor. Bu alanda teknoloji ilerledikçe hayatımızda bize yardımcı olan…